یزد - ایرنا- معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و رییس سازمان فضایی با اشاره به پیشرفت‌های علمی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون گفت: کشورمان در دهه اخیر در عرصه دانش‌های جدید و نوین، گام‌های اساسی برداشته است ، به طوری که در دانش‌های جدید در رتبه‌های هفت تا ۱۲ جهانی و درحوزه فضایی هم در جایگاه ۱۱ قرار دارد.

« مرتضی براری» روز چهارشنبه در نشست اعضای شورای شهر یزد افزود: با توجه به اینکه ،۴۰ سال گذشته حوزه فضایی ایران از سوی دشمنان نظام و انقلاب با تحریم مواجه بود، متخصصان کشورمان با توان علمی خود توانسته اند به چرخه کامل فناوری فضایی دست پیدا کنند و در تلاش هستیم  چند ماهواره در آینده نزدیک در مدار قرار دهیم.

به گفته وی کشورمان در حوزه فضایی میان کشورهای همسایه از اقتدار علمی بالایی برخورداراست.

رییس سازمان فضایی اضافه کرد: ایران یک برنامه ۱۰ ساله فضایی را از سال ۸۵ آغاز کرد که سال ۹۴ پایان یافت، هدف برنامه این بود که ایجاد زیرساخت های فضایی توسعه یابد تا بتوانیم از این زیرساخت ها به منظور توسعه فناوری های نوین برای طراحی و ساخت انواع ماهواره ها، پرتاب کننده ها و ایستگاه های زمینی دریافت و ارسال اطلاعات ماهواره دست بیابیم که این ایده محقق شد.

وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر هدف ما این بود که به چرخه کامل فناوری فضایی (شامل ساخت ماهواره، پایگاه پرتاب، پرتابگر، ایستگاه دریافت کنترل و ایستگاه دریافت داده) دست یابیم  که اینگونهشد.

براری تصریح کرد: در برنامه ۱۰ ساله دوم که برای سال های ۹۵ تا ۱۴۰۴ تدوین شد، در نظر داریم چرخه فناوری فضایی را که به آن دست پیدا کرده‌ایم ، تثبیت و « اقتدار علمی خود را به اقتدار صنعتی و اقتصادی در جهان تبدیل کنیم».

 معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه با بیان اینکه کاربردی کردن صنعت فضایی از جمله اولویت های این وزارتخانه است، تاکید کرد: در تلاش هستیم  که در استان‌های مختلف حضور پیدا کنیم و ضمن تشریح ظرفیت فناوری فضایی زمینه ورود افراد خلاق و کارآفرین را به این صنعت فراهم کنیم.

براری ادامه داد: به عنوان مثال با حمایت وزارت کشور برآورده خسارت سیل امسال به سازمان فضایی واگذار شد با اطلاعات ماهواره‌ای توانسته ایم، ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان خسارت‌ را مدیریت و کاهش دهیم ، طبیعی است که با داده‌های جدید می توان خیلی  بهتر از این شرایط را مدیریت کرد.

رییس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: استفاده از صنعت فضایی امروز در بخش کشاورزی موجب افزایش بهره وری می شود، تعدادی از کشورها در دنیا ، ۱۷ تا ۲۳ درصد با استفاده از داده های ماهواره ای توانسته اند اقتصاد کشاورزی خود را ارتقا دهند.

وی تصریح کرد: جوانان و شرکت‌های دانش بنیان باید از ظرفیت های فناوری فضایی برای رونق و توسعه اشتغال بهره بگیرند، امیدواریم در آینده نزدیک « اقتصاد فضا» که اقتصادی نوظهور است جایگاه خود را در استان‌های مختلف کشور پیدا کند و پررنگتر شود.

براری بر توسعه زیرساخت های فضایی تاکید کرد: و افزود: اکنون ۲ « مدار» در دستور کار سازمان قرار دارد یکی ماهواره  در مدار ۵۰۰ تا یکهزار کیلومتر و دیگر ماهواره در مدار ۳۶ هزار کیلومتر است.

رییس سازمان فضایی با اشاره به  قدمت بیش از سه هزار ساله نجوم در ایران افزود:  به دلیل جذابیت‌هایی که در فضا وجود دارد، همواره مورد توجه مردم است طوری که در گذشته مردم تلاش می‌کردند با اسرار خلقت و جذابیت‌های آسمان آشنا شوند.

به گفته وی امروزه گردشگری با تم فضایی مورد توجه اغلب کشورهای در حال توسعه قرار گرفته و ایران به واسطه آسمان پاک و جذابش و به دلیل برخی زیرساخت‌های موجود مانند آسمان صاف در مناطق بیابانی  ، ظرفیت این را دارد که به عنوان منطقه‌ای برای جذب گردشگر و گردشگران خاص نجوم انتخاب شود.

وی اظهار امیدواری کرد که نهادها و افراد و مسوولان با همکاری یکدیگر بتوانند این بسترسازی را برای جذب گردشگر و علاقه مندان به آسمان و نجوم فراهم کنند تا فرصتی برای رونق اقتصادی و گردشگری ایجاد شود.  

براری افزود: امروزه پیاده سازی ظرفیت‌های فضا در زمین جذابیت خود را دارد، در تلاش هستیم که بتوانیم قابلیت‌های فضا را در زمین شبیه‌سازی و بتوانیم در این عرصه به ترویج فناوری فضایی کمک کنیم.

رییس سازمان فضایی افزود: در صدد هستیم که تصدی گری دولت در بخش فضایی کمتر شود و فضا و بستر برای ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاری در توسعه زیرساخت های فضایی فراهم شود. 
 براری از راه اندازی نخستین پارک گردشگری فضایی در استان یزد خبر داد و گفت: پارک‌های «فضا پایه» فرصتی برای رونق صنعت گردشگری در این حوزه است و نیز بستری برای تحقیقات علمی محققان خواهد بود که پیشرفت در هر ۲ ظرفیت بالقوه پارک‌های فضاپایه، موجب پیشرفت اقتصادی کشور خواهد شد.

نشست با دانشگاهیان و شرکت در شورای راهبری فناوری اطلاعات و ارتباطات از دیگر برنامه های رییس سازمان فضایی ایران در یزد است.