تهران- ایرنا- مستندساز بلژیکی و یکی از داوران بخش بین‌الملل سیزدهمین جشنواره بین‌الملل سینماحقیقت با اشاره به اصالت در مستندهای ایرانی، گفت: رابطه کارگردان با شخصیت‌ها در این آثار متفاوت و منحصربه‌فرد است.

زلاتینا روسوا (Zelatinka Rousseva) که برای اولین بار به ایران سفر کرده و در جشنواره سینماحقیقت حاضر است، در مورد آشنایی با سینمای مستند ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: ما هر ساله میزبان فیلم های مستندی از ایران در جشنواره مستند ملنیوم Mellienium Documentaty Festival هستیم که از سال ۲۰۰۶ آغاز به کار کرده و در ماه مارس (اسفند) در بروکسل برگزار می‌شود.

وی به عنوان مدیر و برنامه‌ریز جشنواره ملنیوم ادامه داد:‌ در بخش فیلم های تجاری در اروپا معمولا شاهد فیلم های زیادی از ایران نیستیم ولی در بخش فیلم‌های مستند فرصت های زیادی برای تماشای سینمای ایران هست. برای نمونه فیلم می خواهم‌ شاه بشم ساخته مهدی گنجی را دیده ام و فیلم مولف گند به کارگردانی محمود رحمانی را دیده و حتی در جشنواره ملنیوم نمایش داده ام، البته این فهرست بسیار طولانی است که همه را به یاد نمی آورم.

این داور جشنواره در مورد خصوصیات مستندهای ایرانی گفت: مستندهای ایرانی در سطح خوب و حرفه ای ساخته می شوند، معمولا موضوعات خوبی دارند و رویکرد اصیلی در آنها دیده می شود.

این مستندساز تاکید کرد: اما از همه مهم‌تر رابطه کارگردان و شخصیت ها در مستند مشخصا خصوصیت مهم این مستندهاست که در نهایت هم معمولا به کشفی در مورد موضوع مستند دست می‌یابند.

روسوا یادآور شد: مستندهای ایرانی اصالت دارند و کارگردان می خواهد با مستند خود به جامعه و مخاطبان نزدیک شود.

وی در مورد جشنواره سینماحقیقت در مقایسه با دیگر جشنواره های مستند دنیا گفت: به نظرم این جشنواره روح و شخصیت خود را دارد و می توان تصویری منحصربه فرد در مورد آن‌ ترسیم کرد. برنامه های خوبی در کنار نمایش فیلم ها تدارک دیده شده است.

روسوا در مورد مخاطبان در جشنواره نیز توضیح داد: من نتوانسته ام فیلم ها را در سالن و با بقیه تماشاگران تماشا کنم؛ زبرا نمایش های مخصوص داوران وجود دارد ولی از دوستان ایرانی کارگردان شنیده ام‌ که سالن ها شلوغ است واین امر از جهت نزدیکی سینمای مستند به مردم خیلی خوب خواهد بود.

سیزدهمین و جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت در بخش مسابقه ملی شامل ۶۲ فیلم است. از این تعداد ۲۷ فیلم به گونه مستند کوتاه، ۱۵ فیلم به گونه مستند نیمه‌بلند و ۲۰ فیلم به گونه مستند بلند اختصاص دارند که کامران شیردل، یونس شکرخواه، سیف‌الله صمدیان، پیروز کلانتری، حبیب احمدزاده، محمدحسین مهدویان و مونا زندی داوری برای انتخاب برترین مستندها را در این بخش به عهده دارند.

همچنین در بخش مسابقه بین‌الملل امسال که حدود شش هزار فیلم از بیش از ۱۰۰ کشور جهان متقاضی شرکت در آن بوده اند، ۵۴ فیلم در ۷ بخش مسابقه و غیررقابتی پذیرفته شده‌اند. در بخش مسابقه بین‌الملل به تفکیک ۸ مستند کوتاه، ۸ مستند نیمه‌بلند و ۸ مستند بلند نمایش دارند. روسوا به همراه کارول پیشاروک Karol Piekarczyk  و مهرداد اسکویی داوری این بخش را برعهده دارند. نمایش‌های ویژه ۸ فیلم و پرتره شامل ۸ فیلم می شود. 

جایزه شهید آوینی ویژه‌ نمایش و تقدیر از فیلم‌های مستند منتخب حوزه‌ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه نیز برای ششمین سال متوالی، به عنوان بخش‌ ویژه‌ جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت برگزار می‌شود و امسال ۲۹ فیلم در آن شرکت دارند و داوری این بخش به عهده محمدمهدی طباطبایی نژاد، مسعود فراستی و مهدی قربان‌پور است.