حجتالاسلام محمدمهدی صالحی روز پنجشنبه و در دومین جشنواره ملی کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در گزارشی ارسالی به دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی به ۱۱ مورد آسیب جدی و ۱۳ پیشنهاد کاربردی برای اجرای بهتر کرسیهای آزاداندیشی به عنوان یکی از مطالبات مهم رهبر فرزانه انقلاب در حوزه دانشگاه، اشاره شده است.
وی ادامه داد: هنوز با نقطه مطلوب کیفی در طراحی و اجرای کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاههای کشور فاصله داریم.
معاون نهاد رهبری در دانشگاههای گفت: قید و بند آزاداندیشی جوانان کمتر از استادان به نظر میرسد لذا به همین دلیل وظیفه اصلی در بحث کرسیهای آزاداندیشی بر عهده خود جوانان است.
وی افزود: بسیاری از موانع برگزاری کرسیهای آزاداندیشی قبل از آن که بیرونی باشد درونی است و بسیاری از موضوعات آزاداندیشی مساله محور نیست و موضوعاتی مورد مطالبه قرار میگیرد که به نتیجه نمی رسد.
حجتالاسلام صالحی ادامه داد: صیانت آزاداندیشی باید به گونهای باشد که معاندان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نتوانند بر آن موجسواری کنند بنابراین برعهده ما است که از این جریان فرهنگی دانشگاهی مراقبت نماییم.
معاون فرهنگی، سیاسی نهاد رهبری در دانشگاههای سراسر کشور گفت: یکی از بحرانهایی که وجود دارد شناخت و تفکیک بین آزاد اندیشی و باور به یک عقیده است یعنی ممکن است شخصی فکری را بیان و پرسشی را مطرح کند تا در مسیر اندیشه ورزی مورد تحلیل قرار گیرد ولی باور او با سوال و پرسش او متفاوت باشد.
صالحی افزود: دانشگاه همان قدر که مسوول پاسخگویی به سوالات است به شک و پرسش هم نیاز دارد و همان گونه که شهید بهشتی گفته اند: شک از آن جهت که مقدمه رسیدن به علم است مقدس است.
رییس دانشگاه فردوسی مشهد هم در مراسم آغازین جشنواره ملی کرسیهای آزاداندیشی گفت: دایره فعالیت کرسی آزاداندیشی باید فراتر از موضوعات فرهنگی و مذهبی باشد.
دکتر محمد کافی افزود: عناوین ابتکاری رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برای نامگذاری هر سال و توجه ایشان نسبت به اقتصاد، ایجاب میکند تا طراحان و مجریان کرسیهای آزاداندیشی به این حوزه مهم نیز ورود کنند.
"دومین جشنواره ملی کرسیهای آزاداندیشی" به همت معاونت فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد و همکاری معاونت، فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که عصر دیروز ۲۰ آذر ماه در این شهر آغاز شد تا پایان امروز ادامه دارد.
این جشنواره شامل بخشهای گفتوگوی آزاد دانشجویی، مناظره دانشجویی، میزگرد دانشجویی، کرسی نقد و نظر و کرسی مطالبهگری است.
نخستین جشنواره ملی کرسیهای آزاداندیشی آذر ماه ۱۳۹۵ در دانشگاه علامه طباطبایی تهران برگزار شد.
پیشینه کرسی آزاداندیشی
ایده ایجاد "کرسی آزاداندیشی در مراکز علمی دانشگاهی و حوزوی" نخستین بار از سوی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در نامه دی ماه ۱۳۸۱ ایشان به جمعی از دانشآموختگان حوزه علمیه و سپس به صورت موکد در بیانات معظمله در دیدار با نخبگان علمی کشور با مضمون ضرورت راهاندازی کرسیهای مناظره، نقد، نظریهپردازی و آزاداندیشی در دانشگاهها و مووسسات آموزش عالی مطرح شد.
به منظور اجرای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه و نیز مستند به ماده ۲ نظامنامه هیات حمایت ازکرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی "آیین نامه کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی" تدوین و ابلاغ شد.
بر این اساس "کرسی آزاداندیشی" نشستی در محیطهای دانشگاهی است که در آن به صورت آزاد نظاممند، محترمانه، عقلانی، منطقی و شجاعانه در باب موضوعی معین و از پیش اعلام شده، به اظهار نظر ، پرسش و پاسخ عمیق، گفتگو ، تبادل و تضارب آراء، همراه با استدلال و ارائه مستندات در قالب "کرسی مناظره، کرسی نقد و نظر و همچنین کرسی پرسش و پاسخ پرداخته میشود.
همچنین سیاستگذاری و نظارت کلان بر حسن انجام کرسیهای آزاداندیشی بر عهده "شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی" گذاشته شده و وظیفه پیگیری امور اجرایی آن بر عهده "هیات نظارت، هیات نظارت بر فعالیتهای تشکلهای اسلامی و نیز دبیرخانه هیات نظارت بر تشکلهای اسلامی در هریک از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور است.
بر این اساس مجموعهها و اشخاصی شامل تشکلهای اسلامی دانشگاهیان(دانشجویی و استادی)، گروههای علمی و آموزشی، انجمنهای علمی، کانونهای فرهنگی و شوراهای صنفی، حداقل سه نفر از دانشجویان و نیز هر یک از اعضای هیات علمی دانشگاههای کشور میتوانند کرسی آزاداندیشی را با موضوع مشخص در محیط دانشگاهی برگزار کنند.