دهلی نو-ایرنا- یک هفته پیش از آغاز سفر آبه شینزو نخست وزیر ژاپن به هند، دهلی نو از توکیو درخواست کرد تا برای مساله کاهش مازاد تجاری این کشور اقدام کرده و دسترسی خدمات و کالاهای هندی به بازار ژاپن را فراهم کند.

نشریه "لایو مینت" روز پنجشنبه گزارش داد: نارندارا مودی نخست وزیر هند و آبه شینزو نخست وزیر ژاپن در تاریخ ۱۵ و ۱۶ ماه دسامبر جاری (24 و 25 آذرماه) در شهر گواهاتی پایتخت ایالت آسام واقع در شمال شرق هند دیدار و گفت وگو می کنند.

رهبران دو کشور در طول سفر سال گذشته نارندرا مودی به توکیو برای گسترش روابط تجاری و همچنین نظامی به توافق رسیدند. هند و ژاپن هر دو از افزایش نفوذ چین در منطقه نگران هستند.

دهلی نو با انتشار بیانیه ای  دراین زمینه اعلام کرد: پیوش گویال وزیر بازرگانی، مساله مازاد تجاری ژاپن با هند را با هیروشی کاجییاما همتای ژاپنی خود مطرح کرد. ایجاد توازن تجاری یک اولویت برای هند در ارتباط با تمام همکاران خود است. با وجود تعهدات ژاپن در توافق جامع همکاری اقتصادی، دسترسی کالاها و خدمات هندی به بازار ژاپن همچنان محدود است.

ارزش تجارت دو جانبه هند و ژاپن از  ۱۰.۹ میلیارد دلار در سال  ۲۰۰۸/۲۰۰۹ به  ۱۷.۶۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸/۲۰۱۹ افزایش یافته است. ژاپن دارای یک مازاد تجاری ۷.۹ میلیارد دلاری در مقابل هند است.

ژاپن با وجود تصمیم هند برای نپیوستن به طرح جامع همکاری اقتصادی منطقه ای (RCEP) که با حمایت چین دنبال می شود،همچنان امیدوار است که نخست وزیر هند  در تصمیم خود تجدید نظر کرده و این طرح را امضا کند.

ناندرا مودی نخست وزیر هند در سی و پنجمین اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا موسوم به «آ سه آن» که در ماه گذشته در تایلند برگزار شد  گفت: طراحی کنونی طرح جامع همکاری اقتصادی منطقه ای (RCEP) در بر گیرنده اصول اولیه این طرح نیست. این طرح همچنین نگرانی های هند را برطرف نمی کند. در این شرایط عضویت هند در این طرح امکان پذیر نخواهد بود.

هند دارای کسری های بزرگ تجاری با کشور های امضا کننده طرح جامع همکاری اقتصادی منطقه ای (RCEP) به خصوص چین است و می خواهد از صنعت و کشاورزی خود در مقابل واردات ارزان  محافظت کند.

دهلی نو دارای کسری تجاری ۵۴ میلیارد دلاری با چین است.در صورت نهایی شدن این طرح، آن  که یک سوم اقتصاد جهانی را شامل خواهد شد، به کشورها اجازه خواهد داد تا آزادانه تر به تجارت میان خود بپردازند.

هند در مورد طراحی این توافقنامه ابراز نگرانی کرده است. امضای این توافقنامه کشورها را ملزم خواهد کرد تا تعرفه های گمرکی برای ۸۰ تا ۹۰ درصد از کالاها را لغو کنند و قوانین خدمات و سرمایه گذاری را تسهیل بخشند. از  دیگر  خواسته های هند برای ورود به این توافق نامه، کاهش دسترسی آزاد و بدون گمرک کالاهای چینی به بازارهای کشور های عضو است.