محسن جعفریراد کارگردان فیلم مستند رنج زیرپوست در نشست خبری این اثر درباره شکل گیری ایده این مستند، اظهار داشت: در خانواده های پرجمعیت به ویژه مردانی که چند همسر انتخاب میکنند، حوادث و موقعیتهای پر فراز و نشیبی تجربه میشود. من فرزند آخر یک خانواده ۱۱ نفره و شاهد اتفاقات تلخ و شیرین بودم و همیشه به این فکر می کردم که چطور می توان این تجربه ها را به دیگران انتقال دهم.
وی افزود: از نوجوانی نقد و روزنامه نگاری را شروع کردم و از روزهای پایانی زندگی مادرم که دچار معلولیت ذهنی و جسمی شده بود، تصمیم گرفتم با دوربین هندیکم از موقعیت او تصویر بگیرم و به من پیشنهاد ساختن فیلم بلند را دادند.
این مستندساز در پاسخ به این که چه چیزی باعث جسارتش در روایت این مستند شد، گفت: دو همسرِ پدرم و فرزندان او دچار بیماریهای جسمی و روحی شدند و من نیز به بیماری صرع در نوجوانی به دلیل ضربههایی که به سرم خورده بود، مبتلا شدم. میخواستم بگویم خشونت و جبر چه تاثیری بر آینده افراد میگذارد. از نظر مرد داستان زن ها حقوق چندانی ندارند و من کارهای داستانی دیگری درباره زنان ساخته بودم و اینجا می خواستم قصه جبر را روایت کنم. این که حاصل خرده فرهنگ در یک شهرستان می تواند چه تاثیری بر آینده افراد بگذارد.
جعرفی راد ادامه داد: همیشه برایم جالب بود مردی که به دو زن و ۹ فرزند خود آسیب می زند، چه پاسخی به کائنات خواهد داشت. او به تدریج از موضع قدرت به موضع ضعف می گراید و در نهایت تصمیم می گیرد که باید از سرزمین پدری اش فرار کند. فرزندان نیز هیچ گونه تمایلی برای حفظ ارتباط شان با او ندارند.
کارگردان فیلم مستند رنج زیرپوست، خاطرنشان کرد: طبق پایان بندی این فیلم ما تمام موازین دینی را رعایت کرده ایم.
در ادامه این نشست مهدی مطهر تهیه کننده مستند رنج زیر پوست، گفت: عمده فیلم های من در این سال ها به تهیه کنندگی خانه مستند سازمان اوج بوده است و امسال شخصا دو فیلم را تهیه کنندگی کردم. یکی از آن ها «رنج زیر پوست» بود که در جشواره سینماحقیقت پذیرفته شد.
وی افزود: این فیلم نوعی قماربازی با خانواده را شروع می کند و ریسک بالایی دارد و بسیاری از فیلمسازان به سراغش نمی روند. زیرا دوربین در خانواده قرار می گیرد و اعضا تصوری از این که تصویرشان روی پرده می رود، ندارند و می تواند منشا اختلافات احتمالی باشد.
این تهیه کننده ادامه داد: این فیلم مخاطب را رنج می دهد و ما از او عذرخواهی می کنیم اما چه کنیم که قرار است واقعیت زندگی یک نفر باشد. تعبیر ناروایی به این فیلم نسبت می دهند که نباید به پدر و مادر حتی اوف گفت اما در فیلم رنج زیرپوست میبینیم که فرزندان، پدر را جریمه نکرده اند بلکه زمانه او را جریمه کرده است.
به گزارش ایرنا، سیزدهمین و جشنواره بینالمللی سینماحقیقت در بخش مسابقه ملی شامل ۶۲ فیلم است. از این تعداد ۲۷ فیلم به گونه مستند کوتاه، ۱۵ فیلم به گونه مستند نیمهبلند و ۲۰ فیلم به گونه مستند بلند اختصاص دارند که کامران شیردل، یونس شکرخواه، سیفالله صمدیان، پیروز کلانتری، حبیب احمدزاده، محمدحسین مهدویان و مونا زندی داوری برای انتخاب برترین مستندها را در این بخش به عهده دارند.
همچنین در بخش مسابقه بینالملل امسال که حدود شش هزار فیلم از بیش از ۱۰۰ کشور جهان متقاضی شرکت در آن بوده اند، ۵۴ فیلم در ۷ بخش مسابقه و غیررقابتی پذیرفته شدهاند. در بخش مسابقه بینالملل به تفکیک ۸ مستند کوتاه، ۸ مستند نیمهبلند و ۸ مستند بلند نمایش دارند. روسوا به همراه کارول پیشاروک Karol Piekarczyk و مهرداد اسکویی داوری این بخش را برعهده دارند. نمایشهای ویژه ۸ فیلم و پرتره شامل ۸ فیلم می شود.
جایزه شهید آوینی ویژه نمایش و تقدیر از فیلمهای مستند منتخب حوزه انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت در منطقه نیز برای ششمین سال متوالی، به عنوان بخش ویژه جشنواره بینالمللی سینماحقیقت برگزار میشود و امسال ۲۹ فیلم در آن شرکت دارند و داوری این بخش به عهده محمدمهدی طباطبایی نژاد، مسعود فراستی و مهدی قربانپور است.