تهران- ایرنا- یک کارشناس صنعت آب معتقد است: گرچه طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران چنانچه درست و اصولی اجرا شود آسیب زا نخواهد بود، اما توجه به بهره‌وری و مدیریت صحیح مصرف مهتر از این انتقال است.

«حمیدرضا گل صفتان» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود:دریای خزر بسیار بزرگ است، بنابراین با میزانی که برای انتقال آب مطرح شده، این کاربه شرط اجرای درست و اصولی مشکل زا نیست.

عضو هیات علمی پیشین دانشگاه شهید بهشتی افزود: برداشت درست آب از دریا و نیز رعایت دقیق میزان مورد نیاز هیچ تاثیر منفی بر روی حجم آب دریای خزر نخواهد داشت و علاوه برآن برداشت صحیح بر روی افزایش آلودگی هم بی تاثیر است.

گل صفتان گفت:امکان دارد مشکل در مسیر انتقال و هزینه‌های آن بروز کند، زیرا در مسیر انتقال آب جنگل آسیب خواهد دید، ضمن آنکه تخریب‌های دیگری هم باید صورت گیرد و علاوه برآن هزینه‌های این انتقال بیش از حد ارزیابی می شود.

این کارشناس صنعت آب افزود: بهتر است ابتدا به سایر روش‌ها مانند اعمال مدیریت مصرف و افزایش بهره وری، بحث آبخیزداری وآبخوان داری توجه داشت، زیرا این روش‌ها هم هزینه کمتری دارند و هم هیچ تخریبی وارد نمی کنند.

گل صفتان معتقد است: اصل کار انتقال آب دریای خزر با رعایت دقیق میزان برداشت، زمان برداشت، خوب است، اما هنگام اجراست که این طرح خوب مشکل زا خواهد شد.

وی گفت: سازمان محیط زیست باید با دقت نظر، مجری طرح را وادار سازد تا در مسیر انتقال همه جوانب را به درستی رعایت کرده و اینکار با کمترین تخریب زیست محیطی اجرایی شود به نظر چندان جدی در این کار نیست .

گل صفتان افزود: براین اساس باید دنبال روش‌های مدیریت مصرف و افزایش بهره وری رفت تا آسیب‌ها کمتر شود.

طرح انتقال آب دریای خزر در سال‌های ۹۰- ۱۳۸۸ توسط قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا مورد مطالعه قرار گرفت و در سال ۹۳ با طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس بحث انتقال آب خزر بر سر زبان‌ها افتاد و سپس سال گذشته در جریان سفر رئیس‌جمهوری به سمنان، بحث آن مطرح شد. 

هدف از طرح نمکزدایی و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی که به انتقال آب به استان سمنان تغییر یافت، نمکزدایی، تصفیه و انتقال حداکثر ۲۰۰میلیون متر مکعب‌آب‌به شهرهای استان سمنان است.

منطقه انتخاب شده برای این طرح در منطقه گوهر باران واقع است. درمجوز تخصیص اولیه‌ای که صادر شده، شروطی برای این بحث گذاشته شده‌ و آن استفاده در دو بخش شرب و صنعت است، انتقال آب صنعت مشروط به‌سرمایه‌گذاری و مشارکت این بخش‌است.

اجزای اصلی پروژه شامل آبگیری از دریا به ظرفیت ۱۵مترمکعب بر ثانیه، تاسیسات پیشرفته، تاسیسات نمکزدایی تاسیسات نهایی، خطوط انتقال آب و مخازن و ایستگاه‌های پمپاژ و مخازن تعادل و سایر اجزایی مورد نیاز است.

پنج میلیارد و ۱۰۰میلیون تومان هزینه اجرای این پروژه در سال ۹۶برآورد شده بود.