علی الهیار ترکمن روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا افزود: امسال ۲ هزار میلیارد تومان برای طرح رتبه بندی معلمان در نظر گرفته شده است که با اثرات و افزایش آن برای سال آینده این میزان به رقم پنج هز ار و ۶۰۰ میلیارد تومان می رسد و سال آ ینده مشکل اعتباری برای اجرای این طرح نداریم.
به گفته وی تلاش جدی وزارت آموزش و پرورش اجرای دقیق این طرح از ابتدای مهرماه امسال برای همه معلمان رسمی و پیمانی است و تمام تلاش خود را برای این مهم به کار گرفته ایم.
وی با بیان اینکه در راستای اجرای طرح رتبه بندی معلمان مبلغ ۲۴۰ تا ۶۸۰ هزار تومان امسال به حقوق معلمان اضافه می شود، تصریح کرد: به طور قطع ادامه روند رتبه بندی معلمان را در بودجه سال ۹۹ با هر عددی که به این وزارتخانه بدهند ادامه خواهیم داد.
الهیار ترکمن ادامه داد: اما درباره اینکه این میزان افزایش مورد گلایه فرهنگیان است و عدد افزایشی مورد اعتراض است، درخواست داریم معلمان به فرایند رتبه بندی حرفه ای توجه و کمک کنند بحث ممیزی و صدور گواهینامه مهارت حرفه ای و انجام صلاحیت ها به درستی انجام شود ما هم قول می دهیم متناسب با ارتقای کیفیت و صلاحیت ها حقوق آنها را پیگیری کنیم تا به نتیجه برسد.
معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه معلمان باید در راستای تناقضاتی که وجود دارد به ما کمک کنند تا این مشکل برطرف شود، اضافه کرد: نهادهای تصمیم گیرنده و سیاستگذار عنوان می کنند که آموزش و پرورش به دنبال افزایش حقوق در راستای اجرای طرح رتبه بندی معلمان است، حال آنکه وقتی مبانی نظری را بررسی می کنیم هدف رتبه بندی در درجه اول ارتقای کیفیت است نه صرفا افزایش حقوق.
الهیارترکمن خاطرنشان کرد: به همین دلیل اگر معلمان به مجموعه آموزش و پرورش کمک کنند فرایند ارزیابی به درستی اجرا خواهد شد و در صورت داشتن گواهینامه صلاحیت حرفه ای در مراحل بعدی بهتر می توان این موضوع را به سرانجام برساند.
وی درباره زمان آغاز طرح رتبه بندی معلمان نیز گفت: بودجه طرح رتبه بندی از هفته گذشته تصویب شده و هر زمان که احکام صادر شود از یکم مهرماه امسال این طرح اعمال و معوقات آن نیز به طور کامل پرداخت خواهد شد.
معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه به محض ابلاغ به وزارت آموزش و پرورش این کار اجرایی خواهد شد، اظهار داشت: با توجه به اینکه بودجه رتبه بندی اکنون در اختیار این وزارتخانه قرار گرفته است، کمیته های مختلف برای اجرای این طرح آماده هستند و فعالیت خود را آغاز می کنند.
الهیار ترکمن ادامه داد: با توجه به اینکه این روند در ردیف حقوقی قرار می گیرد باید هرساله بودجه آن در نظر گرفته شود و اکنون نیز برای اجرا در ۶ ماهه دوم سال مشکل اعتباری برای پرداخت نداریم و تنها کار این است که باید احکام صادر و معوقات پرداخت شود.
رتبه بندی ویژه معلمان رسمی و پیمانی است
معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه معلمان مدارس غیردولتی نیز عمدتا استخدام دولت نیستند و مشمول رتبهبندی نمی شوند، گفت: این طرح ویژه معلمان رسمی و پیمانی است. همچنین بازنشستگان مشمول طرح رتبه بندی نیستند.
الهیارترکمن اضافه کرد: آن دسته از معلمانی که ۳۰ سال سابقه خدمت به بالا تا ۳۵ سال دارند نیز از امتیاز بیشتری نسبت به سایر مشمولان برخوردارند. در مجموع هر معلم رسمی و پیمانی با بیش از ۲ سال سابقه کار میتواند از مزایای طرح رتبه بندی برخوردار شود.
وی تصریح کرد: بر اساس اخبار و اطلاعات اعلام شده توسط وزارت آموزش و پرورش این طرح شامل آموزگاران، دبیران، مربیان تربیتی، هنرآموزان، مربیان ورزش، مربیان پرورشی، مراقبان سلامت، مشاوران، معاونان و مدیران واحدهای آموزشی است که حدود ۷۲۰ هزار نفر در سراسر کشور از امتیاز این طرح بهرهمند خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: معلمان با ۲ سال سابقه کار و بالاتر شامل این طرح میشوند و معلمان در پنج رتبه و با سنوات 2، 6، 12، 18 و 24 سال خدمت رتبهبندی خواهند شد.
به گفته معاون وزیر آموزش و پرورش دریافتی معلمان ابتدایی به دلیل تماموقتی و سختی کار، ۱۰ درصد بیشتر است و معلمان باسابقه بیش از ۲۴ سال در این طرح بهصورت ویژهای دیده خواهند شد. رتبههای پایینتر بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان افزایش حقوق دارند و متوسط دریافتی معلمان بر اساس اجرای رتبهبندی ۴۲۰ هزار تومان است.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری تصویبنامه موضوع نظام رتبهبندی معلمان را هفته های گذشته برای اجرا به وزارت آموزش و پرورش، سازمانهای برنامه و بودجه کشور و اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد. مطابق این تصویبنامه، رتبهبندی به مفهوم فرآیند تعیین رتبههای پنجگانه معلمان براساس سنجش نظاممند صلاحیتها و عملکرد آنان اطلاق میشود.
مشمولان طرح طبقهبندی مشاغل معلمان، شامل آموزگار، دبیر، هنرآموز، مربی امور تربیتی، مشاور واحد آموزشی، مراقب سلامت، مدیر و معاون واحدهای آموزشی و تربیتی هستند.
بر اساس نظام رتبهبندی، سنجش صلاحیت معلمان طبق شایستگیهای عمومی، تخصصی و حرفه ای انجام میشود. شایستگیهای عمومی شامل شرایط عمومی استخدام براساس مقررات استخدامی مورد عمل، شایستگیهای تخصصی شامل رشته، مدرک تحصیلی، دانش موضوعی مرتبط با محتوای تخصصی دروس آموزشی و امور تربیتی، روشها و فنون تدریس و هدایت و نظارت آن و شایستگیهای حرفهای شامل اخلاق حرفهای، تواناییها و مهارت های آموزشی، پرورشی و پژوهشی (کاربردی و مسئله محور) براساس آزمونهای الکترونیکی میشود.
مشمولان در صورت کسب صلاحیتها و داشتن شرایط مربوط، میتوانند به رتبه بالاتر ارتقا یابند و از مزایای جدول افزایش امتیازات موضوع این تصویبنامه برخوردار شوند. همچنین، به منظور ایجاد انگیزه برای معلمانی که براساس ضوابط و مقررات مربوط، آخرین طبقه و رتبه شغلی را اخذ کرده و یا می کنند، به ازای هر سال سابقه تجربی که بعد از تاریخ لازم الاجرا شدن این تصویبنامه کسب میکنند مشروط بر اینکه امتیاز ارزیابی عملکرد سالانه آنان نیز کمتر از ۹۰ درصد نباشد، مشمولان شاغل دوره ابتدایی و متوسطه به ترتیب از افزایش حقوق معادل (۱۰۰) و (۵۰) امتیاز ضربدر ضریب ریالی سالانه برخوردار میشوند.
افزون بر این، به منظور نظارت بر حسن اجرای این تصویبنامه و شناخت مزایا، موانع و مشکلات مربوط، کارگروهی مرکب از نمایندگان وزارت آموزش و پرورش، سازمانهای برنامه و بودجه کشور و اداری و استخدامی کشور تشکیل میشود تا در مدت یک سال، بررسیها و اقدامات لازم را انجام دهد و راهکارهای پیشنهادی را در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط از طریق وزارت آموزش و پرورش به هیئت وزیران ارائه کند./.
این تصویبنامه از تاریخ یکم مهر ۱۳۹۸ لازم الاجرا است.