در حالیکه اسباببازی در تمام جهان یکی از صنعتهای پر درآمد است، در کشور ما این صنعت به شکل جهانی و واقعی خود وجود ندارد، مسالهای که به گفته دبیر پیشین شورای نظارت بر اسباببازی به دلیل نبود زیرساختهای لازم است.
هر چند که محمدحسین فرجو میگوید: که در سالهای اخیر گامهایی برای محدودیت واردات اسباببازی برداشته شده و این موضوع باعث شده است تولیدکننده داخلی ما به فکر تولید و طراحی و افزایش تیراژ خود بیفتد و یا اینکه آنهایی که در این عرصه حضور نداشتند، علاقهمند به این کار شدهاند تا نیاز بازار و کودکان و نوجوانان را برطرف کنند. اما وقتی به تولیدات داخلی در مقایسه با تولیدات خارجی به ویژه چین نگاه میکنیم، متوجه میشویم درآمد حاصل از فروش اسباببازی در این کشور از درآمد حاصل از فروش نفت در کشور ما بیشتر است.
بر همین اساس درحالی به استقبال این رویداد ملی میرویم که فعالان این صنعت درباره تاثیرات بزرگی که میتواند بر تولید داخلی بگذارد، نکتههایی را مطرح میکنند که رعایت آن میتواند موجب رونق اقتصادی و نیز تولید داخلی شود.
فرجو ادامه میدهد: در زمینه تولید نیز ضعفهایی داریم برای مثال ما تولیدکنندهای در ایران نداریم که اسباببازیای تولید کرده باشد که سیستم رادیو کنترل داشته باشد. ماشین کنترلی، هواپیما، هلیکوپترها و یا انواع و اقسام اسباببازیهایی که از راه دور کنترل شوند و پرواز کنند را به دلیل سازوکار پیچیده و هزینهبری که دارد در ایران تولید نمیکنند.
وی توضیح داد: یکی دیگر از علتهایی که تولیدکنندگان ما احتیاط میکنند، میزان سرمایهگذاری برای تولید و تیراژ پایین آنها است. گاهی میزان تولید یک محصول در کشورهای اروپایی و چین حتی به اندازه پیشتولید آنها برای بررسی کیفیت هم نیست. تولیدکننده ما ممکن است گاهی از یک محصول فقط ۵ هزار عدد تولید کند، درصورتیکه در کشورهای دیگر این عدد میلیونی است. در ایران هر اسباببازیای که قرار است تولید شود، اولین هزینه آن مربوط به هزینههای مواد اولیه و قالب آن است که گاهی از ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیون متغیر و این برای تولیدکنندهها بسیار سنگین است.
عضو کمیسیون ثبت طرح و صدور مجوز اسباب بازی گفت: با وجود همه مشکلات و با توجه به تلاش تولیدکنندگان و طراحان، افق تولید اسباببازی روبه رشد و تعالی است و امیدواریم که رشته تولید اسباببازی که ۱۲ سال پیش مجوز آن از وزارت علوم گرفته شد ولی کلاسهای آن تشکیل نشده است، بالاخره آغاز به کار کند و ما بتوانیم به صورت آکادمیک و علمی بازار کاری را برای علاقهمندان به این حوزه و رشته فراهم و با تربیت نیروی انسانی این خلا را در این زمینه پر کنیم.
فرجو گفت: که ما تقریبا در اول راه ورود به دنیای اسباببازی و نیازمند تربیت نیروی انسانی در همه سطوح هستیم و باید آموزش علمی و تکنیکی ببینیم. همچنین تلاش برای پیشرفت و ترقی در آن بسیار زیاد است و این جای امیدواری دارد که بتوانیم با یک تلاش جمعی به یک جایگاه قابل قبول در این زمینه برسیم.
به گفته این کارشناس حوزه اسباببازی در ایران در حال حاضر یک بخشهایی از تولید ما به تولیدات خارجی نزدیک شده به صورتی که میتواند صادر شود و حتی ارزآوری کند و یک بخشهایی هنوز در حال آزمون و خطاست که نیازمند بهتر شدن است.
فرجو افزود: نکته مهم دیگر این است که با وجود بستر فضای مجازی، افرادی با داشتن یک کارگاه خانگی توانستهاند عروسکهای مختلفی را با مواد و ابزار پارچه، چوب و مواد قابل بازیافت درست کنند تا هم برای خودشان کسب درآمد کنند و هم چهرههای جدید و خلاقی در زمینه اسباببازی معرفی کنند.
بر همین اساس، یکی دیگر از نکتههای مهم و ظریف این حوزه به گفته فرجو، این است که صنعت اسباببازی به قدری گسترده و بزرگ است که وقتی یک سرگرمی قرار است تولید شود افراد متنوع از نظر کاری در آن دخیل خواهند شد و با هر یک از اسباببازیهای جدید میتوانیم در زمینههای مختلف ایجاد کارآفرینی کنیم. همینطور نیاز خانوادهها و کودکان و نوجوانان به وسایل بازی با کیفیت و قیمت مناسب، باعث میشود افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند برای قرار گرفتن در بازار رقابتی تلاش بیشتری کنند.
یادآوری میشود جشنواره اسباببازی از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود. انجمن تولیدکنندگان اسباببازی، شورای نظارت بر اسباببازی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در برگزاری این رویداد مشارکت دارند.
پنجمین جشنواره ملی اسباببازی کانون ۷ تا ۱۳ دی ۱۳۹۸ با شعار «تمرین زندگی» در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون واقع در خیابان حجاب تهران برگزار میشود.
اهمیت پژوهش برای کودک و نوجوان بررسی میشود
هشتادویکمین نشست توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی با موضوع «پژوهش برای کودک و نوجوان» روز ۲۵ آذر ۱۳۹۸ در کتابخانه مرجع کانون برگزار میشود. در این نشست جاوید سرایی پزشک، پژوهشگر و مدرس کارگاههای آموزشی آمار و روش تحقیق به همراه اقبال قاسمیپویا پژوهشگر و مدرس دانشگاه به ایراد سخن خواهند پرداخت.
بر اساس این خبر کارشناسان در هشتادویکمین نشست توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در مورد موضوعهایی از جمله «در نقد آموزش و پرورش سنتی و ویژگیهای آموزش جدید»، «تقویت نگاه پژوهشی»، «درک ماهیت پژوهش»، «سواد پژوهشی»، «آموزش پژوهش به مربیان»، «آموزش مهارت تفکر» و «تفکر انتقادی» سخنرانی میکنند.
بر همین اساس نشست «پژوهش برای کودک و نوجوان» ساعت ۱۴ روز دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۸ در کتابخانه مرجع کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان خالد اسلامبولی (وزرا)، مجتمع شهید ملک شامران، پلاک ۲۴ برگزار خواهد شد.
یادآوری میشود مجموعه نشستهای «ترویج خواندن» دوشنبهی آخر هر ماه با حضور صاحبنظران حوزه کودک و نوجوان در محل این کتابخانه برگزار میشود و حضور تمامی علاقهمندان در این نشستها آزاد است.