به گزارش روز یکشنبه روزنامه نیویورک تایمز، این برای اولین بار ظرف بیش از ۳۰ سال است که دیپلمات های چینی در آمریکا به جاسوسی متهم می شوند.
به گفته منابع مطلع، مقام های آمریکایی معتقدند که دستکم یکی از دو مقام چینی، مامور اطلاعاتی بوده که تحت عنوان دیپلمات در آمریکا فعالیت داشته است.
این مساله که واشنگتن و پکن هیچ یک به آن اشاره ای نداشته اند، این نگرانی را ایجاد کرده که چین درصدد افزایش فعالیت های جاسوسی در آمریکا است، در حالی که دو کشور درگیر رقابت اقتصادی و ژئوپلیتیکی هستند.
مقام های اطلاعاتی آمریکا می گویند چین بیش از هر کشور دیگری، تهدیدی در زمینه جاسوسی تلقی می شود.
به گفته مقام های آمریکا، در ماه های اخیر تعداد بیشتری از مقام های چینی با گذرنامه های دیپلماتیک اطراف مراکز دولتی یا تحقیقاتی آمریکا مشاهده شده اند.
مقام های مزبور تاکید کردند که اخراج این دو دیپلمات که برای اولین بار پس از اخراج دو کارمند سفارت چین از آمریکا در سال ۱۹۸۷ میلادی روی داده است، نشان می دهد که واشنگتن رویکرد سخت تری را در قبال چین اتخاذ می کند.
مساله جاسوسی به تنش ها بین آمریکا و چین دامن زده است. این دو درگیر جنگی تجاری هستند که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ژوئیه ۲۰۱۸ (تیر۱۳۹۷) آغازگر آن بود.
وزارت امور خارجه آمریکا به تازگی محدودیت های بیشتری علیه فعالیت دیپلمات های چینی اعمال و این افراد را به اطلاع رسانی قبل از دیدار با مقام های محلی یا دولتی و بازدید از مراکز تحقیقاتی و آموزشی در آمریکا، ملزم کرد.
سفارت چین در آمریکا، تصمیم واشنگتن در اعمال محدودیت های جدید را ناقض کنوانسیون وین دانست.
چین تاکنون درجهت اقدامی تلافی جویانه برای اخراج دیپلمات ها یا ماموران اطلاعاتی آمریکا برنیامده است.
تمهیدات ضد چینی آمریکا محدود به اخراج دیپلمات های پکن نمی شود. آمریکا چندی پیش به دلیل آنچه نگرانی از احتمال جاسوسی خواند، استفاده از پهپادهای ساخت چین یا پهپادهایی را که بخشی از قطعات آن ساخت این کشور باشد، ممنوع اعلام کرد.
روزنامه وال استریت ژورنال فاش کرد که وزارت کشور آمریکا ۸۰۰ هواپیمای بدون سرنشین دارد که همگی در چین ساخته شده اند یا دارای قطعات چینی هستند.۹۱۰۹
قانونگذاران آمریکایی مهر ماه با استناد به تهدیدات ادعا شده برای منافع امنیت ملی، لایحه ای را ارائه کردند که مانع از خرید هواپیماهای بدون سرنشین از چین می شود.
این بخشی از برنامه دولت آمریکا برای جلوگیری از فعالیت شرکت های فناوری چینی مانند هواوی در آمریکا است.