داود جعفری، روز یکشنبه در نشست تشریح چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی، گفت: جشنواره تلاوتهای مجلسی با هدف تقویت بنیه جلسات قرآنی کشور و ایجاد شور و نشاط بیشتر در جلسات شکل گرفته و در برنامهای پنجساله برای پیشبرد اهداف جشنواره مد نظر قرار گرفت که طبق آن مقررشد تا پس از برگزاری چند دوره از جشنواره در تهران، بتوانیم آن را به صورت فراگیر در سایر شهرستانها و استانهای کشور نیز برگزار کنیم.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی با بیان اینکه برگزاری این جشنواره از سال ۹۴ در محل حسینیه صاحبالزمانی آغاز شد، تصریح کرد: جشنواره تلاوتهای مجلسی ابتدا در سطح شهر تهران و سپس، پس از برگزاری ۱۰ دوره از جشنواره، سطح آن به شهرستانهای استان تهران و سپس طی دورههای دهم، یازدهم و دوازدهم جشنواره به همین منوال استانهای بیشتری در جشنواره شرکت کردند تا اینکه در دوره سیزدهم تعداد ۱۶ استان وارد رقابتهای جشنواره شدند.
وی ادامه داد: در دوره چهاردهم شماری نیز به جمع دستاندرکاران برگزاری جشنواره اضافه شده و تصمیم بر این شد تا جشنواره به صورت سراسری در کل کشور برگزار شود که به همین منظور مراحل سهگانه شهرستانی، استانی و کشوری جهت برگزاری جشنواره در نظر گرفته شد.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی با اشاره به اینکه بیش از ۶۳ شهر کشور در مرحله شهرستانی جشنواره شرکت داشتند که متولیان برگزاری مرحله مقدماتی استانی بودند، افزود: در تمامی مراحل برگزاری جشنواره که به شکل کاملا مردمی برگزار میشود، رأی مردم و اعلام نظر ایشان بیشترین حد دخالت در انتخاب نفرات برتر را داشته است؛ چراکه مردمی بودن جشنواره مهمترین نکتهای است که در برگزاری جشنواره بدان توجه داشتهایم.
جعفری با بیان اینکه در برگزاری جشنواره هیچگونه بودجه و کمک مالی از نهاد یا سازمانی دریافت نکردهایم، اظهار داشت: در استانها مختلف کشور ستادهای مردمی جهت برگزاری جشنواره برپا شده است که مسئولان این ستادها نیز از پیشکسوتان قرآنی، قاریان و حافظان خود استانها هستند. البته طی رایزنیهایی که انجام شد، فرمانداریها، ائمه جمعه، شهرداریها، ادارات تبلیغات و نهادهای دیگر در استانها و شهرستانهای مختلف همکاری خوبی در برگزاری جشنواره داشتهاند که جای قدردانی و تشکر دارد.
وی با بیان اینکه مرحله استانی جشنواره چهاردهم در حال حاضر در ۲۱ استان کشور برگزار شده است، افزود: مرحله استانی جشنواره تا روز ۲۹ آذرماه در تمامی استانهای کشور برگزار میشود و نمایندگان تمامی استانها جهت برگزاری مرحله کشوری معرفی خواهند شد. همچنین، به طور عمومی در هر استان یک نفر به عنوان نماینده که با رأی مردمی و هیئت ناظران انتخاب شده، معرفی خواهد شد، ولی در برخی استانها به دلیل نزدیکی آراء، دو نفر به عنوان نماینده برای حضور در مرحله کشوری معرفی میشوند.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی گفت: مرحله کشوری جشنواره طی روزهای پنجم و ششم دیماه سال جاری در پنج منطقه استان تهران شامل شهرستانهای شهریار، رباطکریم، پاکدشت، دماوند و اسلامشهر برگزار میشود که شهرستان فیروزکوه نیز در این رابطه به عنوان شهرستان ذخیره در نظر گرفته شده که اگر برگزاری این مرحله از جشنواره در یکی از شهرستانهای نام برده شده به مشکل برخورد کرد، شهرستان فیروزکوه آماده برگزاری این مرحله باشد.
جعفری با بیان اینکه مرحله کشوری جشنواره با حضور تعداد بیش از ۴۰ نفر از نفرات راهیافته به این مرحله برگزار میشود، تصریح کرد: همچنین، برخی از قراء بینلمللی کشور در استانهای مختلف جهت حضور در جشنواره اعلام آمادگی کردند که به دلیل اینکه ممکن بود تا حضور ایشان در مراحل شهرستانی و استانی باعث شود تا رأی مردم بیشتر به این عزیزان باشد، مقرر شد تا ایشان در مرحله کشوری جشنواره به نفرات برگزیده استانها افزوده شوند.
وی ادامه داد: یک از تفاوتهای جشنواره تلاوتهای مجلسی با دیگر مسابقات این است که در مسابقات مختلف موضوع رتبهبندی افراد وجود دارد و نفرات برتر به رتبههای اول، دوم و سوم تقسیمبندی میشوند ولی در مرحله کشوری این دوره از جشنواره بنا بر این گذاشته شده است تا در هر منطقه از پنج منطقه برگزارکننده مرحله کشوری یک نفر به عنوان نفر اول و مابقی نفرات شرکتکننده به عنوان نفر دوم انتخاب خواهند شد تا منزلت همه عزیزان حفظ شود.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی با اشاره به اینکه رتبههای برتر در هر منطقه از مرحله کشوری به مرحله فینال فینالستهای جشنواره با عنوان «فجر تلاوت» راه پیدا خواهند کرد، اظهار کرد: در این مرحله که با حضور پنج نفر از برگزیدگان مرحله کشوری برگزار میشود، قاری برتر سال جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه مردمی انتخاب خواهد شد.
جعفری با بیان اینکه جشنواره فجر تلاوت طی روز ۲۷ دیماه سال جاری در محل سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار خواهد شد، افزود: جشنواره چهاردهم دارای ویژگیهای منحصربفردی است. طی برگزاری آن سعی بر این داشتیم تا از فنآوری روز جهت جذب مردم بهرهگیری کنیم که به همین منظور نیز یک کد دستوری از یک سامانه با نشانی #۳۰۱۱۴*۶۶۵۵* در اختیار علاقهمندان قرار گرفته تا به راحتی در جشنواره شرکت کنند.
وی با بیان اینکه تعداد افرادی که از طریف کد دستوری در جشنواره شرکت داشتهاند بسیار چشمگیر بوده و در حال جذب مخاطب میلیونی جهت انتخاب برترین قاری سال جمهوری اسلامی هستیم، تصریح کرد: تاکنون اتفاق میلیونی در حوزه قرآنی کشور رخ نداده است که این امر نشاندهنده این است که مردم ما علاقه ویژهای به قرآن کریم دارند.
جعفری ادامه داد: همچنین، با هماهنگیهایی که با مراکزی همچون جامعةالمصطفی(ص) العالمیه، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و ... انجام شد، در صدد هستیم تا برای اولین بار، تعداد ۱۵ سفیر کشورهای اسلامی در جشنواره فجر تلاوت شرکت داشته باشند.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی با اشاره به اینکه نفرات راهیافته به جشنواره فجر تلاوت به تعبیری تیم ملی قرآن کشور هستند، گفت: نگاه ما برای برگزاری جشنواره بینالمللی تلاوتهای مجلسی که در آینده برگزار خواهد شد، نگاه انفرادی نیست و به دنبال تشکیل تیم ملی قرائت هستیم.
وی با بیان اینکه در جشنواره امسال بخش نظارت هنری و مردمی نیز وجود دارد، افزود: در این حوزه تلاش کردیم تا با هر یک از اقشار مختلف هنری و مردمی جامعه از جامعه پزشکی، ادبی، هنری و ... ارتباط برقرار کنیم که در این راستا نیز از وجود نمایندگان این بخشهای در جشنواره فجر تلاوت بهره خواهیم برد.
جعفری تصریح کرد: همچنین، در برگزاری این مرحله از جشنواره با برقراری ارتباط با مراکز مختلفی همچون جامعةالمصطفی(ص) العالمیه، مجمع تقریب مذاهب و اتحادیه تشکلهای قرآنی که با کشورهای اسلامی در ارتباط هستند، جشنواره فجر تلاوت را به صورت مستقیم و لایو در فضای مجازی ازجمله وبسایتها و اپلیکیشنهای مختلف قرار دهیم تا مؤسسات و مراکز قرآنی اسلامی نیز از آن بهره داشته باشند.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی ادامه داد: همچنین، در حوزه بینالملل با ارتباطاتی که برقرار شده است، از وجود داورانی از کشورهای لبنان، سوریه، عراق، لیبی و مصر بهره خواهیم برد که جشنواره فجر تلاوت را به صورت زنده و از طریق اسکایپ مشاهده کرده و نظرات خود را اعلام خواهند کرد.
وی اظهار داشت: در جشنواره فجر تلاوت امسال برای اولین بار از جامعه هنرمندان حوزه موسیقی جهت تشکیل یک ساختار جدید برای ایجاد یک نوع موسیقی مطهر هستیم تا معرف زوایای موضوعی قرآن کریم باشد. همچنین، از مجریان هنرمند مشهور کشور که چهرههای عامیتری نسبت به مجریان خاص قرآنی هستند، در جشنواره بهره خواهیم برد. حضور میهمانان ویژه از تمامی اقشار و اصناف مختلف فرهنگی، ادبی، پزشکی، مهندسی و ... نیز از دیگر ویژگیهای جشنواره امسال است.
دبیر چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی تصریح کرد: به جز دوره سیزدهم جشنواره که معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبلغ ۱۵ میلیون تومان به جشنواره اختصاص داد، از هیچ نهاد و سازمانی ریالی دریافت نکردهایم.
همچنین، در ادامه این نشست خبری نیز سیدمحسن موسویبلده، مدرس و پیشکسوت قرآنی کشور در پاسخ به این سؤال که چرا به جای پرداختن صرف به امر تلاوت، کمتر به موضوعاتی مانند فهم و عمل به قرآن پرداختهایم، گفت: اینکه موضوع تلاوت را کنار بگذاریم و تنها به فهم قرآن و موضوعاتی مانند عمل به قرآن و ... بپردازیم، کمر تلاوت در کشور را میشکند.
وی افزود: هدف از تلاوت قرآن برای مردم که به دستور و اراده پیامبر اکرم(ص) انجام شد، برای این بود که مردم به قرآن جذب شوند. وقتی نور قرآن از طریق تلاوت آن که به عنوان یک عامل هنری بر دل مردم بنشیند، زمینه جذب به کلام الهی و در ادامه، درک و عمل بدان نیز فراهم میشود.
موسوی بلده تصریح کرد: شهرداری تهران دارالقرآن آستان حضرت امام خمینی(ره) نیز تا آنجا که در توان باشد، امکانات خود را در اختیار جشنواره قرار میدهد تا این جشنواره قرآنی که درصدد تقویت جنبه مردمی است، به خوبی و با بهترین شرایط برگزار شود.
چهاردهمین جشنواره تلاوت مجلسی با عنوان جشنواره فجر تلاوت با رویکرد انتخاب برترین قاری مجلسی و مردمی کشور از اواسط مهرماه آغاز شده تا اواسط بهمنماه سال جاری با حضور برترین قاریان استانهای مختلف کشور در سه مرحله مقدماتی، نیمه نهایی و فینال برپا خواهد شد.
در این دوره از جشنواره که در سطح ۳۱ استان کشور برگزار میشود، نمایندگان استانهای مختلف طی پنج مرحله نیمهنهایی گردهم جمع میشوند که در نهایت نیز از بین افراد راهیافته به این مرحله، تعداد شش نفر به عنوان فینالیست به مرحله پایانی جشنواره فجر تلاوت راه پیدا خواهند کرد.
تمامی مراحل مقدماتی و نیمهنهایی این دوره از جشنواره تلاوتهای مجلسی در شهرها و مناطق محروم این استانها برگزار و هیچ یک از مراحل مختلف در مراکز استانها و شهرهای پرجمعیت برگزار نخواهد شد.
براساس اعلام روابط عمومی چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسیمرحله فینال چهاردهمین جشنواره تلاوتهای مجلسی شامل مرحله کشوری پنج منطقه در نظر گرفته شده از اول تا دهم دیماه سال جاری و مرحله فینال فینالیستهای این دوره از جشنواره نیز طی روز ۲۷ دیماه در محل حسینیه صاحبالزمانی تهران برگزار خواهد شد.