تهران - ایرنا - "عبدالله حمدوک" نخست وزیر سودان بعد از سفر شش روزه به آمریکا تصمیم گرفته تا دفاتر حزب الله لبنان و جنبش حماس فلسطین را در این کشور آفریقایی ببندد.

یک منبع نزدیک به حمدوک دیروز (یکشنبه) به پایگاه خبری انگلیسی "میدل ایست آی" گفت که وی به تازگی تصمیم گرفته برای جلب توجه بیشتر آمریکا برای خارج کردن نام سودان از لیست حامیان تروریسم و نیز لغو تحریم های اقتصادی و سیاسی واشنگتن علیه خارطوم، دفاتر گروه هایی چون حزب الله و حماس را که در آمریکا تروریست شناخته می شوند، در کشورش تعطیل کند.

این منبع سودانی که خواست نامش فاش نشود، به این نشریه گفت: از آنجایی که نخست وزیر موقت در نخستین سفر یک مقام عالی سودانی بعد از 34 سال به آمریکا به مقامات آن کشور قول داده بود، هرگونه ارتباط کشورش با گروه های تروریستی و کشورهایی که آمریکا آنها را تروریست می داند را قطع می کند، بنابر این دولت سودان دفاتر حماس و حزب الله و هر گروه اسلامی دیگر که در سودان دفتر دارند را خواهد بست. 

وی در توجیه این اقدام دولتش افزود: در این مقطع حساس زمانی برای دولت سودان آنچه که بیش از هر چیز اهمیت دارد، منافع خودش است و از آنجایی که خارطوم اهمیتی به گروه های سیاسی دیگر کشورهای جهان نمی دهد، بنابراین ضرورتی هم نمی بیند میزبان نمایندگان آنها در کشورش باشد.

سودان از سال 1993 از سوی واشنگتن به عنوان یک کشور حامی تروریسم خوانده شد، اما در اوایل ماه دسامبر امسال (دو هفته قبل)، واشنگتن و خارطوم توافق کردند که بعد از حدود دو دهه دوری از هم، مناسبات خود را ترمیم کرده و حتی هفته گذشته بعد از سفر حمدوک به واشنگتن قرار شد که دو کشور حتی بعد از 23 سال وقفه به مبادله سفیر نیز بپردازند.

چرا که روابط میان این دو کشور از زمان برکناری "عمر البشیر" رئیس جمهوری مخلوع رو به بهبود گذاشته است. 

البشیر در آوریل گذشته (اواخر فروردین ماه ۱۳۹۸) پس از تظاهراتی که چند ماه طول کشید و چندین کشته نیز در پی داشت و در اعتراض به بیکاری و فساد برگزار می‌شد، از قدرت کنار زده شد تا به پایان مسیر ۳۰ ساله در قدرت در سودان برسد.

او از سال ۱۹۸۹ (۱۳۷۸) حاکم این کشور بود که در  ۱۹ دسامبر سال گذشته (۲۰۱۸) با برپایی تظاهرات‌هایی در خارطوم و تعدادی از ایالت‌های این کشور در اعتراض به گرانی و اوضاع بد معیشتی کشور در ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ از قدرت کنار گذاشته شد و در نتیجه یک دولت انتقالی مورد حمایت عربستان و امارات قدرت را در این کشور در دست گرفت که ریاست دولت موقت آن را "عبدالله حمدوک" به عهده دارد.

البته البشیر بعد از سرنگونی رژیمش توسط ارتش، به زندان فوق امنیتی "کوبر" در خارطوم منتقل شد؛ جایی‌که در دوران حکومتش هزاران زندانی سیاسی را در آنجا محبوس می‌کرد.

در هر حال اقدامات دولت موقت سودان برای ترمیم ساختار سیاسی و اقتصادی داخلی و بهبود مناسبات بین المللی همچنان در حالی ادامه دارد که حمدوک، به تازگی در واشنگتن در دیدار با مقامات آمریکا در باره نحوه خروج نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریست و لغو تحریم های اقتصادی واشنگتن علیه خارطوم به توافقاتی دست یافت.

توافقاتی که بی تردید نمی توانست بدون دادن برخی امتیازهای خاص به آمریکایی ها از جمله احداث پایگاه نظامی در این کشور و برخی امتیازهای پیدا و پنهان دیگر از جمله تغییر سیاست ها علیه گروهایی چون حماس و یا حزب الله همراه نباشد.

توافقاتی که بی تردید اقدامات اخیر و بعدی دولت موقت می تواند بخشی از آنها باشد و یا اینکه چنین نتیجه گرفت که روند تحولات داخلی این کشور با مدیریت خارجی پیش می رود.