کارگروه FATF موضوعاتی نظیر مبارزه با تروریسم و پولشویی را دنبال میکند که ایران خود قربانی این معضلات است. اگر هم گاه مخالفتی صورت میگیرد شاید به دلیل اقتضا و شرایط زمان است و موارد خاصی را شامل میشود. به همین دلیل مقامهای تصمیمگیر هر ۲ روی ماجرا را پیشبینی میکنند و بنا به آن اقدام به تصمیمگیری میکنند. اما باید این هشدار را داد که در صورتی که ایران لوایح مربوط به FATF را نپذیرد، فشار تحریمی افزایش مییابد و امکان مراودات پولی، مالی و ارزی بهصورت کامل حتی با کشورهای دوست و همسایه نیز از میان میرود.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی سعی کرده اند بنا به نگاه و صف بندی سیاسی و حزبی روزنامه و وبسایت خود موضوع اف ای تی اف را در رسانه خود مورد بررسی قرار دهند.
رسانههای اصلاحطلب
تبعات نپیوستن به FATF در مبادلات بانکی و مالی
محمد کاظمی نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: خبرگزاری ایسنا؛ ما اکنون در کشور به لحاظ تحریمها شرایط سختی را در مبادلات بانکی و مالی شاهد هستیم. این شرایط سخت در مبادلات مالی ما با اروپا و حتی کشورهای دوست نیز به چشم میخورد. هنگامی که ما به کشورهای دوست نفت میفروشیم در مبادلات مالی دچار مشکل میشویم. پیوستن به FATF مقداری می تواند این مبادلات مالی را روان کند. قرار نگرفتن ما در لیست سیاه FATF میتواند یک تنفس در این شرایط باشد. مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز باید کمک کند که این مصوبه مجلس اجرایی شود.آنها معتقدند در این شرایط اگر به FATF نپیوندیم و تعهدی به آن نداشته باشیم به نفع ما خواهد بود اما این چنین نیست. ما میتوانیم در عین رعایت مسایل مربوط به FATF کار خودمان را در بحث دور زدن تحریمها در حدی که هم اکنون انجام میدهیم پیش ببریم.
تصویب نشدن FATF و تداوم تحریم ها
دیاکو حسینی مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در گفت وگو با ایسنا گفت: فکر میکنم به اندازه کافی درباره جنبههای مختلف FATF در ایران به طور کامل صحبت شده اما در این مقطع که تحریم ها به حداکثر فشار رسیده عدم تصویب لوایح مربوطه که امروز تا اندازه زیادی مسایل سیاست داخلی را درگیر کرده به نظر میرسد از عنوان یک مساله فنی دور شده و اثر تحریم ها را میتواند مضاعف کند. اگر این لوایح تصویب نشود ما وارد لیست سیاه میشویم آن هم به صورت اتوماتیک و هیچ تمدیدی در کار نخواهد بود. عدم تصویب FATF و لوایح مربوطه منجر به تحریم همه ملت ایران می شود، دیگر تحریم افراد و اشخاص مد نظر نیست بلکه ملیت ایرانی را در نظر دارد که در این صورت ممکن است افراد از تمام فعالیت های بانکی ممنوع شوند که چنین وضعیتی قابل تحمل نیست.
البته گفته می شود خبرهای خوبی نسبت به تصمیم گیری در مورد FATF شنیده می شود. همچنین عده ای که در اقلیت و مخالفت با آن در مجمع تشخیص مصلحت حضور دارند و کسانی هستند که با ورود ایران به پروسه پذیرش FATF موافق نیستند، انگیزه سیاسی خود را در نظر دارند. آن هایی که مخالفت دارند به این موضوع توجه کنند که تصویب این لوایح برای پرهیز از خود تحریمی موثر است.
پیامدهای نپذیرفتن لوایح FATF
حیدر مستخدمین حسینی تحلیلگر مسایل اقتصادی در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: طی دهههای اخیر نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری بینالمللی در قالب نهادهای مختلف قوانین جهانی را به سمتی سوق داده است که تقریبا اکثر کشورها پذیرای این قوانین هستند؛ لوایح و مفاد مربوط به گروه ویژه اقدام مالی FATF نیز یکی از مواردی است که اکثر کشورهای جهان آن را پذیرفتهاند. اما تحریمهای گاه و بیگاهِ همهجانبه یا تکجانبهی آمریکا ایران را در موقعیتی خاص قرار داده که کمتر کشوری اکنون شرایط مشابه آن را دارد. البته این سخن بهمعنای حمایت از نپذیرفتن قوانین بینالمللی نیست؛ زیرا مخالفت با FATF نیز هیچ مشکلی را حل نمیکند. نباید فراموش کرد که نظام بانکی ایران سابقه بیش از ۱۲ سال تحریم را در کارنامه دارد و اخیرا شدت تحریمها افزایش یافته است.
بر همین اساس در حال حاضر هم امکان انجام مراوده پولی و مالی از سوی ایران وجود ندارد؛ نهتنها بانکها، بلکه در حوزه بازارهای مالی هم شرایط به همین منوال است. بیمهها هم در شرایط بهتری قرار ندارند و این بدان معناست که مجموعه بازارهای مالی ایران مورد تحریم قرار دارند که در راس آنها بحث نقل و انتقال وجوه مطرح است. بحثی که بهدنبال آن بانکهای ما نمیتوانند با بانکهای خارجی نقل و انتقال پول انجام دهند و صادرکنندگان نیز در قبال فروش کالا به مشتری خارجی وجهی دریافت نمیکنند. با توجه به شرایط مطرحشده، این پرسش مطرح میشود که اگر در مورد FATF تصمیمگیری نشود اقتصاد کشور در چه مسیری قرار میگیرد؟ به هر حال مسئولان هم باید تمام این شرایط را در نظر بگیرند و تصمیمی صحیح و بنا به منافع عمومی اتخاذکنند. به هر حال ممکن است پس از موافقت با FATF هم اقتصاد در شرایط بهتری قرار نگیرد. چنانکه اروپاییها هم بارها وعده گشایش اعتباری را دادند، اما هنوز یک یورو هم در اینستکس که همان اروپاییها معرفی کردهاند جابهجا نشده است.
تحریم نظام بانکی از داخل!
در گزارش دیگر از آرمان ملی می خوانیم: دولت ایران این روزها تلاش دارد با ابتکاراتی سیاسی و فعالسازی دوباره مسیرهای گفتوگو گامی در راستای کاهش آسیب تحریمها به مردم و بهبود نسبی معیشت آنها بردارد. در همین راستا رئیسجمهور در روزهای پایانی ماه جاری به شرق آسیا سفر خواهد کرد تا با نخست وزیر ژاپن به عنوان میانجی گفتوگو کند. روحانی میخواهد از این طریق با ایجاد شکاف در تحریمها از طریق ایجاد گشایشهای کوچک سر و سامانی به اقتصادی دهد که تحریم، آسیب شدیدی بر آن وارد آورده و کار را برای مردم ایران سخت کرده است.
سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در توضیح تبعات قرارگرفتن ایران در لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی FATF به دلیل تعیین تکلیف نشدن لوایح الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم CFT و کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) در مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است: «قرارگرفتن در لیست سیاه FATF به معنای محدودیتهای مالی، پولی و بانکی است. ما در حال حاضر در حوزه پولی، مالی و بانکی تحریم هستیم و عملا نمیتوانیم هیچ اقدامی انجام دهیم، لذا عدم تصویب لوایح مدنظر FATF و اتمام مهلت آنها به ایران هیچ تاثیری بر روی تحریمها و فعالیتهای اقتصادی ما نمیگذارد، چون آنها دیگر نمیتوانند محدودیت جدیدی برای ما اعمال کنند». او میگوید: «آنچه به عنوان محدودیت فعالیتهای مالی و پولی از طرف FATF قرار است بر ما تحمیل شود همان چیزی است که اکنون وجود دارد، لذا تصویب و یا عدم تصویب این لوایح تاثیری در جریان تحریمها نمیگذارد». این یعنی حتی اگر دولت موفق شود، از سد تحریمها بگذرد باید زمان زیادی در حدود چند سال وقت صرف کند تا بتواند از لیست سیاه FATF خارج شود و فعالیتهای بانکی خود را به صورت عادی دنبال کند.
FATF؛ ابزاری جهت فشار حزبی و جناحی طیف های مختلف سیاسی
تارنمای فرارو در این باره آورد: ترکیب اصولگرای مجمع تشخیص مصلحت در حالی لوایح FATF را معطل نگه داشته است که در زمان احمدینژاد این لوایح قرار بود، بیسروصدا و بدون هیچ مخالفتی تصویب شود. «مهدی مطهرنیا»، کارشناس مسایل بینالملل، با اشاره به ضربالاجل سه هفتهای برای پیوستن ایران به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) با بیان اینکه در دولت محمود احمدینژاد بحث پیوستن به کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) بهصورت محرمانه و بیسروصدا پیگیری شده بود، گفت: متأسفانه در ایران پروندههای ملی به ابزار و اهرمهای فشار حزبی و جناحی تبدیل میشود. جناحهای اصولگرا و اصلاحطلب با وجود اعلام تعهد به قانون و بالاتر از آن بیش از آنکه تابع قانون باشند، رئالیسم قدرت را پیادهسازی میکنند.
این چالشها موجب شده واگرایی از سوی هر ۲ جناح سیاسی به وجود بیاید و نتایج این نوع عملکردها در باب پروندههای ملی مانند برجام، FATF، تسخیر سفارت آمریکا، قرارداد الجزایر یا قطعنامه ۵۹۸ و... باعث شده وجهه این پروندهها از ماهیت ملی خارج شده و به ابزار تسویهحساب جناحی تبدیل شود. از این منظر پذیرش FATF و لوایح آن بهراحتی میتواند تمام تبلیغات تندروها را از هم بپاشد و این در آستانه انتخابات اسفندماه، هزینههای زیادی را برای آنها در راستای احترام به منافع ملی در بر خواهد داشت.
عدم تصویب FATF و مشکلات احتمالی واردات غذا و دارو
رضا کلاهی عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص اثرات عدم اجرا شدن قانون بین المللی FATF بر اقتصاد ایران گفت: روز گذشته مهاتیر محمد نخست وزیر مالزی در مصاحبهای اعلام کرد که ما از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران حمایت نمیکنیم و اگر قرار است ایران تنبیه و تحریم شود باید این اقدام زیر نظر سازمان ملل و جامعه جهانی صورت بگیرد. موضوع FATF نیز یک قانون جهانی است ما باید بالاخره تصمیم بگیریم که آیا میخواهیم کشوری باشیم که فارغ از تحریم آمریکا و ترامپ با جهان ارتباط داشته باشیم یا خیر؟ آیا میخواهیم در چارچوب قوائد جهانی بازی کنیم یا خیر؟ این موضوع خیلی ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد که امروز اینقدر کشور را درگیر خودش کرده است. FATF یک مکانیزم تعریف شده در دنیا برای مبارزه با پولشویی است و هر کشوری که میخواهد در جامعه جهانی حضور داشته باشد باید این قانون را اجرا کنند ما ادعا میکنیم که تحریمهای آمریکا ظالمانه و غیرقانونی است که این موضوع مورد تایید بیشتر کشورهای دنیا است اما حالا میخواهیم با دست خودمان برچسب قانون شکنی را روی پیشانی خود بچسبانیم. اکنون در بحث واردات غذا و دارو ما نقل و انتقالات بانکی داریم و چند بانک ایرانی خارج از کشور این کار را انجام میدهند با عدم اجرای قانون مبارزه با پولشویی همین اندک نقل و انتقالات نیز از دست خواهد رفت و در واردات غذا و دارو با مشکل مواجه خواهیم بود.
ایران در لیست سیاه FATF قرار گرفت؟
به گزارش روزنامه ابتکار، هنوز لوایح مربوط به FATF در ایران مشخص نبوده و کشوقوس درخصوص تعیین تکلیف آن همچنان ادامه دارد. این در حالی است که اخیرا خبری مبنی بر قرار گرفتن ایران در لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی (FATF) به دلیل تعیین تکلیف نشدن لوایح الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم(CFT) و کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) منتشر شده است.
در این راستا هوشیار رستمی تحلیلگر مسایل اقتصادی با اشاره به ساماننیافتن مساله FATF به «ابتکار» گفت: FATF یک زیرساخت، مقدمات و استانداردی است که باید وجود داشته باشد تا بتوان در عرصه مالی بینالمللی ورود پیدا کرد. البته پس از داشتن استانداردها و ورود به عرصه مالی بینالملل باید با توجه به تواناییهایی که وجود دارد به دنبال شرکا و همکارانی برای تعامل بود. مسئلهای که وجود دارد این است که اکنون شرایط متفاوتی در کشور وجود دارد و متاسفانه این یک ضعف است که ما در فضای بینالمللی نمیتوانیم کاری را از پیش ببریم و نتوانستهایم مسئلهای به سادگیه FATF را سامان دهیم. ما شاهد هستیم که هنوز هم برای اینگونه مسائل پیشپاافتاده جروبحثهای بینتیجه میکنیم. اما مسئلهای که وجود دارد این است که اتفاقاتی همانند هشدار FATF به کشورهای دیگر برای احتیاط در همکاری با شرکتهای ایرانی زمانی معنا پیدا میکند که کشور در شرایط استاندارد قرار داشته باشد.
تکذیب بازگشت ایران به لیست سیاه FATF
روزنامه اعتدال مینویسد: در پی مطرح شدن برخی خبرها درباره بازگشت جمهوری اسلامی ایران به لیست سیاه کارگروه اقدام مالی (FATF)، رئیس مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی، بازگشت ایران به لیست سیاه FATF را تکذیب کرد.
میثم امیری اظهار کرد: گروه ویژه اقدام مالی(FATF) یک سازمان بیندولتی است که در سال سه بار تشکیل جلسه میدهد و اخیرا اجلاسی نداشته و اجلاس آتی آن برای بررسی و تصمیمگیری در خصوص اقدامات کشورها از جمله ایران، در فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۱۳۹۸) برگزار میشود. اینگونه شایعات ساخته و پرداخته کسانی است که با استفاده از ابزار شایعهپراکنی قصد التهابآفرینی در بازارها، بویژه بازار ارز را دارند و منفعتطلبی خود را دنبال میکنند.
طبق اعلام رسمی FATF، جمهوری اسلامی ایران در لیست «نیازمند اقدام» (Call for action) قرار دارد که به تعبیری همان لیست سیاه است، اما اقدامات پیشبینیشده در لیست سیاه این سازمان در مورد ایران به حالت تعلیق درآمده است. در صورتی که تا پیش از فوریه ۲۰۲۰ ایران اقدامات لازمِ باقیمانده را مصوب و عملی نکند، موارد تحریمیِ موجود در لیست سیاهِ گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در مورد ایران اجرا خواهد شد.
تاثیر تصویب FATF در پرداخت دستمزد مربیان خارجی
تارنمای خبرآنلاین نوشت: داستان استراماچونی و استقلال هر روز پیچیده تر از قبل می شود و امیدها برای بازگشت سرمربی ایتالیایی استقلال به کمترین حد خود رسیده است. پس از برانکو و مارک ویلموتس، حالا استراماچونی سومین مربی خارجی است که بر سر مسایلی مالی با ما به مشکل خورده و احتمالا او هم سرنوشتی شبیه به ۲ نفر دیگر پیدا کند. مشکل تحریم های بانکی و عدم تصویب قانون FATF که پرداخت پول به خارج از ایران را با مشکل مواجه کرده از یک طرف و مشکلات مالی تیم های ورزشی ما و عدم توانایی در تهیه ارز از طرف دیگر باعث شده چنین اتفاقاتی رخ دهد و مربیان خارجی که به فوتبال ما می آیند، با چنین وضعیتی مواجه می شوند.
بحثی که استراماچونی هم اخیرا به آن اشاره کرده و گفته در زمان عقد قرارداد با استقلال کسی درباره تحریم ها و مشکلات پرداختی به او حرفی نزده بود. شاید اگر مدیران استقلال در زمان عقد قرارداد مشکلات خود را به سرمربی ایتالیایی می گفتند او خودش را برای این مسائل آماده می کرد یا قید حضور در استقلال را می زد تا مدیران این تیم هم به سراغ گزینه دیگری بروند و وسط فصل نیمکت تیمشان دو هفته پیاپی اینگونه خالی نمی ماند!
رسانههای اصولگرا
آثار زیانبار لوایح FATF
خبرگزاری دانشجو در یادداشت خود نوشته است: خبرگزاری دانشجو: پس از آنکه استراماچونی، سرمربی استقلال، تمرین این تیم را رها کرد و به ایتالیا بازگشت، حامیان FATF فرصت را مغتنم شمرده و مشکلات پدید آمده برای حساب بانکی وی را ناشی از تصویب نشدن لوایح CFT و پالرمو قلمداد کردند تا شاید بتوانند از آب گل آلود ماجرای استقلال و استراماچونی، ماهی تصویب پالرمو و CFT را صید کنند! در همین راستا روزنامه آرمان ملی در گزارش تیتر ۱ خود با عنوان «حالا FATF مطالبه مردم شده است» آسمان و ریسمان را به هم می بافد و با مغالطه و وارونه نمایی برای پیشبرد لوایح استعماری CFT و پالرمو سنگ تمام میگذارد.
«یک حادثه غیرسیاسی زندگی روزمره مردمی را که کاری به کار سیاست ندارند، به لوایح FATF گره زد: قهر «آندرهآ استراماچونی» از ایران! ... واریز حقوق استراماچونی در قالب مبالغی کمتر از سوی افراد ثالث شک پلیس ایتالیا را برانگیخته و استراماچونی ممکن است به پولشویی متهم شود. این اتفاق سبب شد مردم دریابند که وقتی عدم تصویب ۲ لایحه میتواند چنین تبعاتی در کوچکترین مسایل زندگی روزمره آنها داشته باشد، مشخص است که این موضوع چه تأثیر عظیم و وحشتناکی بر تجارت خارجی ایران، آن هم در دوره تحریمها خواهد گذاشت.».اما آیا واقعا مسدود شدن حساب استراماچونی به خاطر FATF است؟ در پاسخ باید گفت که در اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران، یک آیین نامهای وجود دارد و در بروزرسانیهای سالانه یا حتی گاهی کمتر از سالانه، به بانکهای مختلف دنیا اعلام میشود که اگر میخواهید گرفتار تحریمهای آمریکا نشوید، باید اقدامات مورد نظر این آیین نامه را را رعایت کنید. این آیین نامه، اقدامات ایران در دور زدن تحریم¬ها را با علامت پرچم قرمز (RED FLAG) تعیین میکند که به معنای آن است که دور زدن تحریم¬های آمریکا از سوی ایران را پرریسک میداند و بانکهای جهان باید نسبت به این مساله حساس باشند. مرجعی در آمریکا که این آیین نامه را صادر میکند، ادارهای به نام فینسن (FINCEN) است که در کشور آمریکا نهاد مبارزه با جرایم مالی و در واقع مرکز FIU امریکاست.
آیا FATF و «آبه» و مقابله با شورای نگهبان مشکلی از کشور حل میکند؟
به گزارش خبرگزاری مشرق، مردم انتظار دارند اموراتشان از طریق سازوکارهای دموکراتیکی که در نظام سیاسی گنجانده شده حل شود و هیچ نیازی به اعتراض و اغتشاش بیرونی نباشد امّا آنچه در موارد متعددی در حال حاضر در عمل و در دنیای سیاسیون در حال رخ دادن است، نسبت به چنین دغدغههایی تاحد بسیار زیادی در آفساید به سر میبرد. مثلاً همین مواردی که در روزهای اخیر نقل محافل سیاسیون است را بررسی کنید. جریانی ریاکار و پوپولیست با فرصتطلبی مجدد از مشکلات و دغدغههای مردم، حتی درباره معضلات ورزشی کشور مانند مسئلهی استقلال و استراماچونی، سعی میکند اینطور نشان دهد که FATF دستکم یکی از اصلیترین دلایل مشکلات است!
حال آنکه بارها و بارها به انحاء مختلف توسط کارشناسان متعدد به اثبات رسیده است که FATF نه تنها مشکلی از مشکلات اقتصادی کشور حل نمیکند، بلکه به این مشکلات خواهد افزود.
جامعه FATF و تحریم و مذاکره را از دریچه ماجرای استراماچونی مشاهده میکند
روزنامه فرهیختگان نوشت: اثر اجتماعی و سیاسی ماجرای ابعاد مربی استقلال برای برخی گروههای سیاسی مجالی برای طرح بحثهای بدر و حنین شد. خیلی زود قهر شوکآور مربی موفق استقلال را به FATF مرتبط کردند، جملاتی با محوریت «تحریم» هم مثل پتک بر سر هوادارانی خورد که به مربی تیم مورد علاقهشان امید داشتند، آن چیزی که در فضای سیاسی-اجتماعی ایران شکل گرفت این بود: «نتیجه مقاومت ایران در برابر غرب این هزینهها را دارد»؛ خیلی ساده و راحت! بررسیهای اولیه فرضیه دخالت FATF در مشکل استراماچونی را رد کرد، چهبسا راههای موجود برای نقلوانتقال پول برای کشور با قبولکردن مکانیسم FATF سختتر و بعضا غیرممکن میشود. اما مشکل اصلی درباره اثر تحریمهای آمریکا علیه ایران بر موضوع رفتن یک مربی موفق از ایران خیلی عمیق و اجتماعی شد. شاید گفته شود مگر غیر از این است که تحریمها باعث شده انتقال پول سخت شود؟ بله! موضوع همین است اما بیعرضگی (در بهترین حالت) برخی مدیران ورزشی باعث شد موضوعی ساده مثل رساندن پول بهصورت سالم یعنی از منبعی مشخص به حساب بانکی مربی ایتالیایی که نیازی به این داستانهای پلیسی نداشت اینگونه هزینهزا شود. تاکید هیجانی وزارت ورزش و مدیران استقلال به تحریمها و مشکلاتش، شاید برای نجات از فشار روانی هواداران فوتبال باشد. هم طرفداران استقلال که ناراحت بودند و هم طرفداران نگران دیگر تیمهای مطرح که گفته میشد مربیان و بازیکنان خارجی آنها هم به سرنوشت استراماچونی دچار میشوند. اما برخی چهرههای سیاسی با مرغ عزای هواداران فوتبال، شام عروسی سیاسی خودشان را پختند، چون موضوع بهاندازه کافی اجتماعی و وایرال شده بود و سیاسیونی که به هر دلیلی دنبال پیوستن به FATF هستند، توپ آمادهشده توسط مدیران فوتبالی را گل کردند!
FATF و ماجرای خروج استراماچونی از ایران
سایت قدس آنلاین با پرداخت به استراماچونی ربطی به تحریمها ندارد نوشت: مدیران ارشد وزارت ورزش و جوانان و اعضای هیات مدیره باشگاه استقلال در روزهای اخیر به بهانه تحریمهای بانکی مدعی شدند قادر نیستند به راحتی حقوق معوقه آندره آ استراماچونی را پرداخت کنند!
ماجراجویی مدیران باشگاه استقلال با کارگردانی مسئولان وزارت ورزش کار را به جایی رساند، که رفیق صمیمی وزیر ورزش که عهده دار ریاست هیئت مدیره استقلال بود، با چمدانی مملو از یورو راهی استانبول شد تا این چمدان را از ترکیه به ایتالیا بفرستند تا شاید مشکل سرمربی ایتالیایی برطرف شود، با این حال مشکل مالی وی حل نشد تا جاییکه که مدیران استقلال برای عبور از این شرایط بحرانی اعلام کردند چهار بار پول را به حساب استراماچونی واریز کردیم اما به خاطر تحریمها برگشت خورد به همین دلیل چمدان پول را به رم انتقال دادیم!
در شرایطی که هواداران باشگاه استقلال به دنبال روزنه ای از امیدواری بودند تا شاید سرمربی ایتالیایی تیمشان به ایران بازگردد، اظهارنظر صریح وزیر سابق اقتصاد و رئیس مجمع باشگاه استقلال معادلات حاکم بر این پرونده را به کلی دگرگون ساخت، شمس الدین حسینی در یک گفت و گوی تلویزیونی با انتقاد از اظهارات غیر کارشناسی مسئولان ذی ربط گفت: نباید فضا را به سمت و سویی ببریم که مسائل حاشیه ای و سطح پایین را به مسائل کلان کشور گره بزنیم، مگر در چند ماه گذشته در ماجرای FATF داستان جدیدی رخ داده است، تصمیمی در این رابطه از سوی کشورهای اروپایی اخذ نشده است، به همین دلیل باید صراحتاً اعلام کنم که ماجرای پرداخت پول استراماچونی هیچ ربطی به موضوع تحریمها ندارد.