کلاهبرداران فضای مجازی و اینترنتی سعی میکنند همیشه از سوژههای خود یک گام جلوتر باشند، تا بتوانند به راحتی دست به دزدی و سرقت مال دیگری بزنند اما از سوی دیگر، حافظان امنیت در این حوزه هم با سپرهای امنیتی در برابر این دزدان محکم و استوار ایستادهاند.
با توسعه کسب و کار در فضای مجازی و اینترنت و راحتی مردم برای خرید و فروش کالا، بالطبع سر و کله دزدان و سارقان نیز پیدا میشود و در این حوزه "فیشرها" با اقدامات "فیشینگ " یا به تعبیری ماهیگیری و قلاب انداختن سعی میکنند سوژههای خود را به دام بیندازند و مال و منال آنها را سرقت کنند.
فیشرها در برخی از روشهای ساده خود، به طور مثال یک پیام روی گوشی فرد ارسال می کنند و از سوژه خود میخواهند در لینک ارسال شده وارد شوند و ثبت نام کنند و بلافاصله حساب سوژه را خالی میکنند.
این روزها درباره این شگرد دزدان و سارقان اخبارهای منتشر میشود که سوژه به راحتی رمز دوم و مشخصات کارت خود را در اختیار دیگری قرار داده است، که بلافاصله برداشت غیرقانونی از حساب او انجام شده است و حساباش توسط دزدان و فیشرها خالی شده است.
اما این روزها برای مقابله با هرگونه سرقتی در حوزه بانکداری الکترونیک، فعالسازی رمزپویا(رمز دوم یکبارمصرف ) از اول دیماه به عنوان یک راهکار برای مقابله با کلاهبرداری از حسابهای بانکی مشتریان اجباری شده است.
با توجه به اهمیت بحث فرهنگسازی و اطلاعرسانی در زمینه اهمیت امنیت در فضای کسب و کار الکترونیک، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز شهرکرد با حضور دبیر شورای هماهنگی بانکها در استان، رییس پلیس فتا استان و کارشناس فناوری اطلاعات بانک میزگرد تخصصی تحت عنوان امنیت در فضای کسب و کار تجارت الکتروینک را برگزار کرد.
در این میزگرد حاضران سادهنگری، سهلانگاری در خصوص استفاده از فضای مجازی، بی ملاحظه بودن به محیط اطراف و همچنین پایین بودن سواد رسانهای را مهمترین دلایل افزایش کلاهبرداریهای اینترنی و مالی عنوان کردند.
استفاده از رمز یکبار مصرف امنیت کارتهای بانکی را افزایش میدهد
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا)چهارمحال وبختیاری گفت: استفاده از رمز یکبار مصرف ضریب امنیت برای کاربران و مشتریان بانکی را افزایش میدهد.
سرهنگ مرتضی عسگری با اشاره به اینکه ۹۰ درصد کلاهبرداریهای مالی با فعال ساختن رمز پویا از بین خواهد رفت، افزود: ۷۰ درصد پروندههای پلیس فتا در استان کلاهبرداری مالی است.
به گفته وی، ۸۰ درصد این پروندهها کشف میشود، که برخی از این پروندهها به دلیل زندانی بودن افراد و یا خارج بودن از استان زمان رسیدگی به این پروندهها طولانی میشود.
وی با تاکید بر اینکه در استان مجرم و کلاهبردار حرفهای در این زمینه وجود ندارد، اظهار داشت: امنیت کارتها و حسابهای بانکی مشتریان از دغدغههای مهم پلیس، قوه قضاییه و بانکهاست که با فعال شدن رمز یکبار مصرف تاحد زیادی کلاهبرداریهای مالی کاهش پیدا خواهد کرد.
عسگری افزود: با فعال شدن رمز یکبار مصرف مشتریان با نصب این برنامه از بانکها عامل در تلفن همراه یا کامپیوتر خانگی میتوانند برای خرید یا عملیات بانکی الکترونیک یک رمز با فرصت یک دقیقهای دریافت کنند.
به گفته وی، با استفاده از این رمز، جرائم درگاههای جعلی کاهش و کلاهبرداری و سوء استفاده از حسابهای بانکی و سایر کلاهبرداریها و فیشینگ کاهش ۹۰ درصدی خواهد داشت.
وی گفت: برخی افراد به دلیل ناآگاهی از برخی جرائم اینترنتی رمز دوم کارت خود را در اختیار افراد دیگر قرار میدهند که این امر باعث سوء استفاده از حساب کابران میشود.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان ، از مردم خواست به هیچ وجه به ترفندههای دیگران برای دراختیار گرفتن رمز کارت خود توجه نکنند.
به گفته وی، پایین بودن سواد رسانهای برخی مشتریان و رعایت نکردن الزامات امنیتی توسط مشتریان بستر سوء استفاده کلاهبرداران را افزایش میدهد.
وی اظهارداشت: با فعال شدن رمز یکبار مصرف و همچنین سایر بسترهای امنیتی در بانکها، همراهی نهادهای قضایی و امنیتی برای اجرایی شدن این طرح، همراهی و همدلی مردم و رسانهها برای اجرایی شدن طرح رمز یکبار مصرف را میطلبد.
عسگری، به پایین بودن سطح سواد رسانهای مشتریان تاکید کرد و گفت: فرهنگسازی و اطلاع رسانی در این زمینه یک امر مهم است.
رییس پلیس فتا استان چهارمحال وبختیاری از مردم و کابران فضای مجازی خواست برروی هر لینک یا تبلغاتی کلیک نکنند.
وی به برخی کلاهبرداریها در این روزها از سوی کلاهبرداران اینترنتی در زمینه اپلیکیشن بانکها برای رمز یکبار مصرف اشاره کرد و گفت: کلاهبرداران با سوء استفاده از این فرصت با راهاندازی اپلیکیشنهای جعلی قصد سوء استفاده از حساب مشتریان را دارند.
عسگری، از مشتریان خواست تا با حضوردر بانکهای عامل و یا تایپ حرف به حرف آدرس بانکها درخواست رمزیکبار مصرف کنند و اسیر ترفندهای فریبنده تبلیغات و اپلیکیشنهای جعلی را نخورند.
وی افزود: مشتریان برای دریافت اپلیکیشن بانک به درگاههای معتبر مراجعه و از دانلود هرگونه نرمافزار از طریق شبکههای اجتماعی و هرسایت غیر ازسایت بانک خودداری کنند.
عسگری اظهار داشت: پلیس فتا به عنوان ضابط، همیشه کنار مردم است و در صورت بروز هرگونه کلاهبرداری، به موضوع رسیدگی خواهد کرد.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات چهارمحال و بختیاری، با اشاره به گسترش کسب و کارهای اینترنتی و استفاده از تکنولوژی و فناوری در کشور افزود: دسترسی راحت و سریع، بالابودن قدرت چانهزنی در انتخاب اجناس، کالا و خدماتی از مهمترین دلایل گسترش این فضا در بین مردم است.
به گفته وی، با برداشته شدن محدودیت زمان و مکان در خریدهای اینترنتی رغبت مردم به این سمت افزایش پیدا کرده است در حالی که بحث سواد رسانهای برخی از مشتریان افزایش پیدا نکرده است.
عسگری افزود: به دلیل پایین بودن سواد رسانهای برخی از مشتریان وکابران فضای مجازی و اینترنتی استفاده بهینه از خدمات بانکداری اینترنتی و الکترونیک با وجود خدمات گسترده بانکی برای مشتریان به خوبی انجام نمیشود.
وی اظهار داشت: برخی از مشتریان بدون توجه به هشدارهای پلیس و رعایت نکات امنیتی بانکها ، بی مهابا وارد فضای مجازی و دریافت خدمات گوناگون میشوند و این امر زمینه کلاهبرداری را افزایش میدهد.
عسگری، با تاکید بر اینکه رمز دوم یا سرور بانک به هیچ وجه هک نمیشود، گفت: برخی افراد به غلط میگویند حساب بانکیشان، هک شده است اما این امر امکانپذیر نیست در حالی که پروندهها که بررسی میشود سادگی و سهلانگاری مشتری بانکها باعث این امر میشود.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات استان، با اشاره به ارسال برخی پیامکهای انبوه تبلیغاتی افزود: برخی پیامهای تبلیغاتی انبوه جعلی و در قالب فیشینگ هستند و مردم و کاربران نباید به همه پیامکها اعتماد و به هیچ عنوان روی هیچ پیامکی کلیک نکنند.
الزام استفاده ا ز رمزهای یکبار مصرف از اول دیماه
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان چهارمحال وبختیاری بر الزامی بودن استفاده از رمزهای یکبار مصرف از اول دیماه سالجاری برای خریدهای اینترنتی خبر داد.
احمدرضا صباغی افزود: رمزهای یکبار مصرف نقطه مقابل رمزهای ثابت و ایستا است و با توجه به اینکه یکبار استفاده میشود و زمان محدودی برای استفاده آن طراحی شده، روشی مناسب برای جلوگیری از سوء استفاده کلاهبرداران است.
وی، با اشاره به اینکه تجارت الکترونیک، کسب و کار در فضای اینترنتی و ارائه خدمات الکترونیک، استفاده از ابزار الکترونیک یکی از موارد سرعت بخشیدن به انجام کارها، کاهش هزینهها از لحاظ جابجایی در جهان است ،گفت: رعایت اصول استفاده ازاین ظرفیت باید در بین مردن نهادینه و فرهنگسازی شود.
به گفته وی، در فضای تجارت الکترونیک و خدمات بانکداری نوین با داشتن اپلیکیشنهای مختلف، موبایل و کامپیوترخانگی همه کارهای تجاری بدون مراجعه به بانک امکانپذیر خواهد بود.
وی، با تاکید بر اینکه همه زیرساختها و خدمات الکترونیکی دربانکها قابل ارائه است، افزود: در استان نیز همه زیرساختهای لازم از سوی بانکها برای ارائه خدمات فراهم شده است.
صباغی، با اشاره به الزامی شدن استفاده از رمز پویا و یکبار مصرف به کاربران هشدار داد، برای دریافت هر گونه ابزار یا اپلیکیشن تولیدی رمزهای یکبار مصرف باید از طریق بانکها و پس از گذراندن مراحل احراز هویت و از طریق سایت رسمی بانک دریافت فعال سازی شود.
وی، از مردم خواست به درگاههای غیرمعتبر و همچنین اپلیکیشنهای نامعتبر و جعلی و پیامکهای تبلیغاتی در این زمینه توجه نکنند.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان، با تاکید بر اینکه هرگونه وجه از حساب مشتریان از طریق خرید با رمز دوم و اینترنتی، مراجعه مشتری به خودپرداز امکان پذیر است، افزود: مشتریان با تلفن کردن سارقان، به دستگاههای خودپردازها مراجعه نکنید تا دستورات فرد تماس گیرنده را برآورده کنند و یا اطلاعاترمز دوم خود را دراختیار اشخاص دیگر قرار ندهند.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان چهارمحال وبختیاری گفت: استفاده از رمز یکبار مصرف به فرهنگ سازی بیشتراز سوی رسانهها نیاز دارد.
صباغی، با تاکید بر اینکه امکان هک کردن سرورهای بانک و یا رمز دوم افراد وجود ندارد، افزود: ناآگاهی مشتریان در خصوص ارائه رمز دوم به افراد دیگر و پایین بودن سواد رسانهای کاربران باعث سوء استفاده از حساب مشتریان میشود.
به گفته وی، از اول دیماه نیز با اجباری شدن استفاده از رمز یکبار مصرف هرگونه کوتاهی از سوی مشتریان قابل پیگیری نیست.
فرهنگسازی در زمینه فعال سازی رمز یکبار مصرف
یک کارشناس فناوری اطلاعات و بانکداری الکترونیک در چهارمحال و بختیاری نیز بر فرهنگسازی از سوی رسانهها و بانکها برای اجرای طرح فعالسازی رمز یکبار مصرف به منظور کاهش جرائم مالی تاکید کرد.
امیر علیپور افزود: هماکنون زیرساختهای لازم برای اجرای این طرح در همه بانکها فراهم شده است.
وی با تاکید براینکه اجرای این طرح از اواخر خرداد ماه میبایست اجرایی میشد، گفت: تمام مشکلات و کاستیهای اجرای این طرح در چندماه گذشته رفع شده است و همه بانکها آماده ارائه خدمات رمز پویا به مشتریان هستند.
به گفته وی، هنوز برخی از مشتریان به این باور نرسیدهاند که استفاده از رمز یکبار مصرف باعث ایمن شدن حساب بانکی و کاهش تخلفات اینترنتی و بانکی میشود.
علیپور اظهار داشت: هماکنون استفاده از رمز یکبار مصرف از طریق پیامک و همچنین اپلیکیشن دربانکهای استان امکانپذیر است.
وی گفت: در صورت بروز کلاهبرداری اینترنتی از حساب مشتریان از اول دیماه سالجاری دستورالعمل خاصی برای پیگیری از سوی بانک مرکزی صادر نشده و و ۱۰۰درصد خود مشتری مقصر خواهد بود.
این کارشناس فناوری اطلاعات و بانکداری الکترونیک اظهار داشت: با توجه به فراهم شدن زیرساختها و امکانات لازم برای اجرای طرح و اطلاعرسانیهای انجام شده، هرگونه کوتاهی مشتری در خصوص دریافت رمز یکبار مصرف برعهده مشتری است.
وی از مشتریان و کاربران فضای مجازی خواست برای تامین امنیت حساب بانکی خود رمز پویا را در اختیار هیچ کس قرار ندهند.
کارشناس فناوری بانک استان چهارمحال وبختیاری گفت: مشتریان در صورت داشتن چندین حساب از بانکهای مختلف، ملزم به دریافت رمز پویا برای هر حساب بانکی نیستند و می توانند رمز پویا را برای یکی از حسابهای بانکی با حداقل موجودی فعال کنند.
وی به نقشه و شگردهای مهندسی اجتماعی کلاهبرداران اینترنتی و سودجویان اشاره کرد و گفت: این افراد با دسترسی پیدا کردن به کوچکترین نواقص، ایراد در اجرای طرح اقدام به اجرای شیوههای نو برای کلاهبرداری میکنند.
علیپور افزود: این افراد با استفاده از شیوههای مهندسی اجتماعی کدفعال سازی سامانه رمز پویا را از مشتری دریافت و به اطلاعات عمومی مشتریان و دست پیدا خواهند کرد.
وی از کاربران خواست پیامک و اطلاعاتی را از روز تلفن همراه را به افراد تماس گیرنده و یا هیچ شخص دیگر ارائه ندهند.
علیپور، از مشتریان خواست هرنرمافزاری را که در فروشگاههای اینترنتی دیده میشود خریداری نکنند، تا امکان دسترسی سودجویان به پیامکها، اطلاعات شخصی افراد کاهش پیدا کند.
به گزارش ایرنا، اکنون می تواند گفت در فضای تجارت الکترونیک و کسب و کار در این حوزه رمز پویا بسان یک کمربندی ایمنی برای مردم است که آنها با خیال آسوده تر در این بخش که روز به روز نوآوری به همراه دارد، وارد میشوند.