سید جمال موسوی روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، بیان کرد: خشکسالی ناشی از تغییر اقلیم طی سالهای اخیر بسیاری از مناطق کشور و ازجمله استان قم را دستخوش تحولات محیطی کرده است که این موضوع ازجمله مهمترین عوامل فرونشست زمین در مناطقی از بخش جعفریه بهحساب میآید.
وی افزود: خشکسالیهای سالهای اخیر باعث شده که حجم برداشت از سفرههای زیرزمینی منطقه در قالب چاههای مجاز و غیرمجاز بهخصوص برای مصارف کشاورزی بیشتر شود و این مساله عاملی مهم برای وقوع فرونشست زمین است.
وی ادامه داد: همچنین در بخش جعفریه، چاههایی وجود دارد که آب از آن برداشت و برای استفاده به مناطق دیگر استان منتقل میشود که همین مساله نیز منجر به کاهش ذخیره آب سفرههای زیرزمینی این بخش شده است.
موسوی گفت: برای جلوگیری از این روند لازم است از سوی نهادهای مسئول کنترل بیشتری بر روند فعالیت چاههای آب منطقه صورت پذیرد.
وی بیان کرد: همچنین نیاز است حقابه خاصی از آب ورودی به قم برای بخش جعفریه تعیین شود که کشاورزان و دامداران این منطقه مجبور به استفاده از آب موجود در سفرههای زیرزمینی بخش از طریق چاههای مجاز و غیرمجاز نباشند.
وی ادامه داد: برای مدیریت موضوع و جلوگیری از افزایش روند فرونشست زمین در بخش جعفریه نیازمند همکاری بیشتر مسئولان استان هستیم تا همکسب و کار کشاورزان و دامداران منطقه آسیب نبیند و هم آب موردنیاز فعالیت ایشان بهطور قانونی تامین شود.
استان قم دارای یک شهرستان به همین نام و پنج بخش جعفریه، مرکزی، خلجستان، کهک و سلفچگان است.
بخش جعفریه یکی از بخشهای استان قم با وسعتی حدود ۶۵۰ کیلومترمربع در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر مقدس قم با جمعیتی بیش از ۱۶ هزار تن با ۲ گویش فارسی و ترکی با مرکزیت شهر جعفریه است؛ این بخش در مسیر راه ارتباطی استانهای غربی و مرکزی کشور قرار دارد و دارای یک دهستان (جعفرآباد) و یک شهر (جعفریه) و ۳۳ روستا است.