اصلاح نظام بازنشستگی، از وعدههای انتخاباتی امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور بوده و بر تحقق آن اصرار دارد. ادوارد فیلیپ نخستوزیر فرانسه چهارشنبه هفته گذشته(۲۰ آذر)، طرح اصلاح نظام بازنشستگی در این کشور شامل ۴۲ برنامه مجزا را رونمایی و از اصلاحات جزئی در بازنگری این طرح اولیه خبر داد.
براساس این طرح، فرانسویهای متولد پیش از سال ۱۹۷۵ مشمول این طرح نمیشوند و سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال افزایش مییابد.
با این حال، معترضان به این طرح، از خواسته خود عقبنشینی نکرده و حذف کامل آن را خواستارند. اما دولت معتقد است به تعویق افتادن این طرح، هزینه اجرای آن در دولتهای آینده را دوچندان میکند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اعتصابها در پاریس امروز در حالی دنبال میشود که برج ایفل بسته شده و دسترسی به این بنای تاریخی امکانپذیر نیست.
در کمتر از دو هفته مانده به جشنهای کریسمس که نگرانی دولت برای تامین وسایط حملونقل مورد نیاز مردم و گردشگران را دوچندان کرده است، اعتصابها علیه برنامه جنجالی کاخ الیزه پیگیری میشود.
در روزهای گذشته، علاوه بر پاریس و «ایل دو فرانس»، دیگر مناطق فرانسه از جمله مارسی، نانت، بوردو، لیل و استراسبورگ نیز شاهد اعتصابهای خیابانی علیه اصلاحات بازنشستگی بود.
در نخستین روز این اعتصابها در پنجم دسامبر/ ۱۴ آذر، بنا به اعلام وزارت کشور فرانسه، افزون بر ۸۰۶ هزار نفر به طور عمده در پاریس و ایل دو فرانسه در اعتراض به برنامه دولت به خیابانها آمدند.
گفته شده امروز نیز شبکه حملونقل فرانسه در بخش راهآهن و درون شهری پاریس همچنان آشفته است؛ در روزهای گذشته ۹ خط از ۱۶ خط مترو فرانسه تعطیل شده بود و بیشتر جابجاییها توسط اتوبوسهای درون شهری صورت میگرفت.
امروز جابجایی مسافران همچنان به دشواری انجام میشود؛ هشت خط مترو بسته و فقط ۳۰ درصد خطوط اتوبوسرانی برقرار است.
به گفته سخنگوی شرکت راهآهن فرانسه، اقدام بازدارندگی در ایل دو فرانس نتیجه بخش بوده و ایستگاه مترو «پاریس نور» آرام است.
اعتصابها در شرایطی دنبال میشود که طبق نظرسنجی امروز «هریس»، ۶۲ درصد فرانسویها از این اعتصابها حمایت میکنند و ۶۹ درصد نیز خواهان برخورداری از تعطیلات کریسمس هستند.
در روزهای گذشته، اعتصابها علیه اصلاحان قانون بازنشستگی در فرانسه، منجر به ترافیک شدید در خیابانها و بزرگراههای فرانسه شد؛ به گونهای که در برخی روزها طول این ترافیک به حدود ۳۵۰ و حتی ۵۰۰ کیلومتر هم رسید.
تداوم اعتصابها باعث شد تا «ژان پل دلووآ» کمیسر عالی حقوق بازنشستگی فرانسه دیروز (دوشنبه ۲۵ آذر) از سمت خود کنارهگیری کند که این درخواست از سوی مکرون پذیرفته شد.
این استعفا البته در شرایطی صورت گرفت که به دنبال افشای جزئیاتی از عدم شفافیت مالی این عضو سابق دولت از سوی روزنامه لوموند، دادستانی پاریس نیز وارد این موضوع شده است.
الیزه حاضر به عقبنشینی نیست
در حالی که عمده اتحادیههای فرانسه این استعفا را گام نخست در چارچوب اعتصابها علیه اصلاحات نظام بازنشستگی عنوان میکنند، وزیر دادگستری فرانسه تاکید کرد: استعفای دلووآ، برنامه اصلاحات را تغییر نمیدهد.
« نیکول بلوبه » به رادیو « آر.ت.ال » فرانسه گفته دلووآ انتخابی را که به نظرش بهتر میآمد انجام داده است.
روزنامه لوفیگارو فرانسه نیز امروز نوشت، اتحادیهها و کارفرمایان فردا(چهارشنبه ۲۶ آذر) برای نشستی دوجانبه از سوی نخستوزیر فرانسه دعوت شدهاند.
به نظر میرسد دولت پس از استعفای طراح جنجالی اصلاحات بازنشستگی، خوشبینانه به پیش میرود.
«اگنس بوزن» وزیر بهداشت فرانسه نیز بر این مساله که دولت نمیخواهد از برنامه خود عقبنشینی کند تاکید کرد.
او امروز در گفتوگو با رادیو «فرانس انتر» هرگونه عقبنشینی از اصلاحات را رد کرده و گفته این اصلاحات برای فرانسویها و فرزندان آنها خوب است.
استعفای ۸ وزیر و مقام دولتی از سال ۲۰۱۷ تاکنون
به نوشته روزنامه لوپاریزین، با استعفای کمیسر عالی حقوق بازنشستگی فرانسه، با احتساب هفت وزیر، از ۱۹ ژوئن(۲۹ خرداد) ۲۰۱۷ تاکنون، هشت نفر از مقامهای این کشور از سمتهای خود کنارهگیری کردهاند.
پیش از کمیسر عالی حقوق بازنشستگی، « فرانسوا بیرو »، « مریل دوسارنز »، « سیلوی گولار»، « ریچارد فران »، « لورا فلسل »، « فرانسوآز نیسن » و « فرانسوا دو روژی » به ترتیب به عنوان وزیران پیشین دادگستری، مشاور در امور اروپایی، دفاع، همبستگی سرزمینی، ورزش، فرهنگ و محیطزیست از سمتهای خود کنارهگیری کردند.
۲۰۲۳