تهران- ایرنا- مدیرکل پیشین غرب آسیا وزارت امور خارجه با بیان این که سفر رییس جمهوری تاثیر مثبتی بر توسعه مناسبات تهران و کوالالامپور دارد، گفت: پس از بازگشت ماهاتیر محمد به قدرت و نخست‌وزیری مجدد وی، شاهد نزدیکی ایران و مالزی و افزایش تحرکات دیپلماتیک میان دو کشور هستیم.

«محسن روحی‌صفت» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره سفر رییس‌جمهوری به مالزی گفت: ایران و مالزی از زمان نخست‌وزیری ماهاتیر محمد روابط بسیار حسنه، نزدیک و دوستانه‌ای با یکدیگر داشته‌اند اما وقتی که ماهاتیر محمد در سال ۲۰۰۳ پس از ۲۲ سال از نخست‌وزیری کناره‌گیری کرد، اعمال تحریم‌ها علیه ایران و نزدیکی جانشینان ماهاتیر محمد به ریاض موجب شد تا این مسائل بر روابط تهران و کوآلالامپور سایه بیندازد.

وی با اشاره به نخست‌وزیری مجدد ماهاتیر محمد از سال گذشته اظهار داشت: در سال‌های اخیر شاهد یک نوع رکود و بی‌تحرکی در روابط تهران و کوآلالامپور بودیم اما پس از بازگشت ماهاتیر محمد به قدرت و نخست‌وزیری مجدد وی، شاهد نزدیکی ایران و مالزی و افزایش تحرکات دیپلماتیک میان دو کشور هستیم.

مشورت‌های تهران و کوآلالامپور برای توسعه روابط بیشتر شده است

این کارشناس جنوب شرق آسیا ادامه داد: در این راستا شاهد هستیم که تهران و کوآلالامپور مشورت‌ها و همکاری‌های خود را برای توسعه روابط و به ویژه مسائل جهان اسلام بیشتر کرده‌اند.

روحی‌صفت با تاکید بر اینکه ماهاتیر محمد علاقه‌مند به پیشرفت و توسعه جهان اسلام است، تصریح کرد: نخست‌وزیر مالزی معتقد است که کشورهای اسلامی برای ثبات و توسعه همکاری راهی جز همکاری با یکدیگر ندارند و از قِبَلِ هم‌افزایی‌ها و همکاری‌ها میان کشورهای اسلامی، جهان اسلام باید بهره‌مند شده و مسلمانان به توسعه و رفاه بیشتری دست یابند.

تحریم‌ها مانع اصلی افزایش و توسعه همکاری‌ دو کشور است

روحی‌صفت با اشاره به رویکرد نخست‌وزیر مالزی به ایران خاطرنشان کرد: ماهاتیر محمد همواره علاقه‌مند به مردم و رهبران ایران بوده است. در اجلاس دوحه نیز مشاهده کردیم که وی نسبت به اعمال تحریم‌ها علیه ایران اعتراض کرد و آنها را ظالمانه خواند.

وی افزود: البته ماهاتیر محمد در آن اجلاس هم به این مسئله اشاره کرد که علیرغم علاقه‌مندی کوآلالامپور به توسعه روابط با تهران و گسترش مناسبات، تحریم‌ها مانع اصلی افزایش و توسعه همکاری‌ها هستند.

ایران و مالزی زمینه‌های همکاری زیادی با یکدیگر دارند

این دیپلمات پیشین به زمینه‌های همکاری ایران و مالزی با یکدیگر اشاره کرد و افزود: ایران و مالزی زمینه‌های همکاری زیادی با یکدیگر دارند. مالزی از مدت‌ها پیش علاقه‌مند به‌کارگیری نیروی انسانی ایران بوده است. علاوه بر این آنها از خریداران مواد معدنی ایران بوده و در گذشته، سرمایه‌گذاری هنگفتی در زمینه انرژی به ویژه نفت ایران کرده بودند.

روحی‌صفت با بیان اینکه هزاران دانشجوی ایرانی در مالزی مشغول به تحصیل هستند، عنوان کرد: کوآلالامپور از جمله مقصدهای گردشگری توریست‌های ایرانی است. شرکت‌های ایرانی زیادی در این کشور فعالیت می‌کنند. از سوی دیگر ایران از جمله خریداران روغن پالم، مواد اولیه صنایع لاستیک‌سازی و محصولات الکترونیکی این کشور است.

سفر رئیس‌جمهوری تاثیر مثبتی بر مناسبات تهران و کوآلالامپور دارد

وی با ابراز امیدواری به توسعه مناسبات ایران و مالزی در پی سفر رئیس‌جمهوری به مالزی یادآور شد: من فکر می‌کنم سفر رئیس‌جمهوری به مالزی می‌تواند تاثیر مثبتی بر مناسبات تهران و کوآلالامپور داشته باشد اما این را هم باید بپذیریم که تحریم‌ها بر مناسبات دو کشور سایه انداخته و تا زمانی که تحریم‌ها تداوم یابند، شاهد افزایش قابل توجهی در روابط دو کشور نخواهیم بود.

مدیرکل پیشین غرب آسیا وزارت امور خارجه درباره نقش مالزی در کاهش تنش در روابط ایران و عربستان هم بیان کرد: مالزی کشور قابل احترامی در جهان اسلام است. ماهاتیر محمد که هم‌اینک رهبری این کشور را برعهده گرفته است، معتقد است کشورهای اسلامی به جای تنش با یکدیگر باید با هم همکاری داشته باشند تا توسعه و رفاه ایجاد شود تا اینگونه بتوان با قدرت‌های جهانی رقابت کرد.

روحی‌صفت اضافه کرد: آنها از هر اقدامی که موجب کاهش تنش در جهان اسلام به ویژه میان ایران و عربستان شده و افزایش همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را در پی داشته باشد، استقبال می‌کنند و در آن جهت نیز اقدام می‌کنند.