تارور در تحلیل خود آورده است: ترامپ وارد سال آخر دوره ریاست جمهوری خود میشود و سیاست خارجی او همچنان کلاف سردرگم است.
«جنگ تجاری با متحدان اما نرمش با مستبدان و خودکامگان؛ حق تقدم دادن به قدرت و برتری آمریکا، اما کنار گود ایستادن و جا را به قدرتهای دیگر سپردن تا بیایند و افق استراتژیک میدانی را از نو شکل بدهند.» اینها رئوس کلی رویکردهای ترامپ در حوزه سیاست خارجی است.
او به هر دری زد و هر راه درست و نادرستی را رفت تا بلکه به سرمنزل مقصود برسد. به طور خلاصه آنکه سیاست خارجی ترامپ، یک آشفته بازار و یک کلاف سردرگُم است. در این آشفته بازار، یک قطعه همواره ثابت و استوار مانده و آن، دفاع از عربستان سعودی است.
سنا دیروز(سهشنبه ۲۶ آذر) / لایحه بودجه دفاعی کشور را تصویب کرد. یکی از تدارکات لایحه اختصاص بودجه ۷۳۸ میلیارد دلاری برای تشکیل "نیروی فضایی" بوده که ترامپ به شدت مشتاق خلق آن است.
در این لایحه همچنین بودجهای برای حمایت از جنگ عربستان در یمن پیشبینی شده است آن هم در حالی که قانونگذاران تلاش کرده بودند آمریکا حمایتش از لشکرکشی نظامی به رهبری عربستان در یمن را قطع کند. اما کاخ سفید بشدت مخالف آن است که کنگره بر کار فروش سلاح و کمک نظامی آمریکا به سعودیها نظارت داشته باشد.
در مدت سه سالی که از دوره ریاست جمهوری ترامپ میگذرد، کنگره بارها تلاش کرده عربستان را سانسور کند اما هر بار ترامپ مصوبههای کنگره در این زمینه را وتو کرده است.
در ماه آوریل(فروردین-اردیبهشت) کنگره به حکم اختیار قانونی خود خواستار پایان دادن به درگیر بودن آمریکا در لشکرکشی نظامی به رهبری سعودی در یمن شد؛ اما ترامپ در حالی این این قطعنامه را وتو کرد که هر دو حزب آن را تهیه کرده بودند.
در ماه ژوئیه(تیر-مرداد) نیز ترامپ سه قطعنامه کنگره در مورد ممنوعیت فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان و امارات را وتو کرد. یکسال پیش از آن نیز نماینده ترامپ در شورای امنیت، پیشنویس قطعنامه این شورا به رهبری انگلیس که خواستار پاسخگو بودن جنایتکاران جنگی در یمن شده بود را وتو کرد.
در این ماه نیز یک تبعه سعودی سه نفر را در یک پایگاه دریایی در فلوریدا به قتل رساند. ترامپ به سرعت این کار را به مهاجمان مسلمان و خطرات آنها نسبت داد و هیچ اشاره ای به نام عربستان نکرد. حتی پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) نیز این حادثه را به عنوان یک عمل تروریستی در دست تحقیق قرار داده است و جمهوریخواهان به شدت از آن ابراز انزجار کردهاند اما ترامپ هیچ انتقادی از عربستان نکرد. او اهمیت ویژهای برای روابط آمریکا با عربستان قائل است. او پادشاهی را مشتری مشتاق سلاحهای آمریکایی و همچنین نایب خود در برخورد واشنگتن با جمهوری اسلامی میبیند.
عربستان نخستین مقصد سفرهای خارجی ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش بوده است. ترامپ در این سفر از "مرکز مبارزه با تروریسم" که توسط عربستان اداره می شود رونمایی کرد.
جرد کوشنر داماد ترامپ تماسهای شخصی و سیاسی پیوسته با اعضاء برجسته خاندان سلطنتی عربستان به ویژه محمد بنسلمان ولیعهد دارد.
در رابطه با ماجرای قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار منتقد سعودی، همه شخصیتها و جناحهای سیاسی واشنگتن در قبال ریاض موضع گرفتند اما ترامپ هنوز هم میگوید معلوم نیست قتل کار بن سلمان بوده است.
همچنین در این ماه کاخ سفید این بند از مصوبه بودجه دفاعی کشور که در آن مقرر شده بود به مقامات سعودی که مسئول قتل خاشقچی شناخته شدهاند ویزای سفر به آمریکا صادر نشود را حذف کرد.
مدیر اداره اطلاعات ملی آمریکا موظف است در مدت ۳۰ روز پس از امضاء مصوبه کنگره، فهرستی رسمی از اسامی همه افرادی تهیه کند که مسئول قتل خاشقچی شناخته شدهاند. اما به هر حال، آن مشارکتی که ترامپ در نخستین سفر در دوران ریاست جمهوریاش میان واشنگتن - ریاض قول آن را داده بود، هنوز محقق نشده است.
به نوشته نیویورک تایمز، هنوز مرکز مبارزه با تروریسم به وعده عمل نکرده و چندان کارآمد نیست. سعودیها قول خرید ۵۰ میلیارد دلاری سلاح را داده بودند اما تا به امروز فقط نامههای ابراز تمایل برای این خریدها را امضا کرده و هیچ قرارداد محکمی در این زمینه امضا نشده است.
سعودیها پیشنهاد ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در زیرساختهای آمریکا را دادهاند اما فقط برای ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری اعلام آمادگی کردهاند.
۲۰۲۳
تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۳۹۸ - ۱۸:۲۳
تهران- ایرنا- واشنگتن پُست امروز(چهارشنبه ۲۷ آذر) در تحلیلی به قلم «ایشان تارور» به اقدامات رئیس جمهوری آمریکا اشاره کرد و نوشت: دفاع از عربستان، اصل مخدوش نشدنی سیاست خارجی آشفته دونالد ترامپ است.