صاحب نظران و رسانه ها در عراق از نیمه ماه می گذشته (25 اردیبهشت ماه) حدود پنج ماه از قبل شروع اعتراضات مردمی در عراق که سفارتخانه آمریکا در خصوص سفر اتباع خود به این کشور هشدار داد، نسبت به تحرکات شبهه انگیز آن حساس شدند.
نقل و انتقالات تازه در سفارتخانه آمریکا به ویژه پس از چند مورد حملات کاتیوشایی ناموفق به منطقه امنیتی سبز که نهادهای حاکمیتی عراق و سفارتخانه آمریکا نیز در آن واقع است، تشدید شده است.
گنجاندن نام سه تن از فرماندهان مقاومت اسلامی و الحشد الشعبی در مبارزه با تروریسم داعش در فهرست تحریم های آمریکا و متعاقب آن حمله موشکی به پایگاهی نظامی در غرب بغداد در نهم و یازدهم دسامبر (18 و 20 آذرماه) که نیروهای آمریکایی در آن مستقر هستند، بیش از پیش بر تحرکات مشکوک در سفارتخانه آمریکا افزوده است.
حرکت تعدادی از کاروان های نظامی آمریکایی حامل نفربرهای زرهی در خیابان های بغداد و ورود آنها به سفارتخانه آمریکا در منطقه امنیتی سبز در روزهای اخیر فضایی از بهت و نیز نگرانی را بر عراق مستولی کرده است.
تکرار این تحرکات آشکار نظامیان آمریکا در خیابان های کرکوک در شمال عراق بیش از پیش به این نگرانی ها دامن زده است.
این در حالی است که دولت پیشبرد امور عراق تاکنون به این تحرکات مشکوک آمریکایی ها در خیابان های پایتخت و همچنین کرکوک واکنش نشان نداده و درباره آن سکوت کرده است.
گزارش خبرگزاری «روزنامه نگاران مستقل عراق» حاکی است که یک نیروی نظامی متشکل از 15 تریلی حامل نفربرهای زرهی «همفی» همراه با سلاح های مختلف شامگاه یکشنبه گذشته (24 آذر ماه) وارد سفارتخانه آمریکا در منطقه امنیتی سبز بغداد شدند.
برخی منابع عراقی گفته اند که از سال 2011 (خروج کامل نیروهای آمریکایی از عراق) تا به امروز، برای نخستین بار است که حضور نظامی آمریکا در منطقه امنیتی سبز از حیث نیرو و تجهیزات نظامی و سلاح به بالاترین میزان خود می رسد.
این منابع یاد آور شده اند که نیروهای موجود آمریکایی قدرت حفاظت از کل منطقه امنیتی سبز را دارند و 12 فروند بالگرد انتقال نیرو و سلاح به نام «شنوک» نیز به این مجموعه افزوده شده است.
همزمان با این تجمع نیرو و تجهیزات نظامی در داخل سفارتخانه آمریکا، وزارت امور خارجه این کشور از نیمه ماه می گذشته کاهش کارکنان غیر ضروری خود را از این سفارتخانه آغاز کرده است.
طبق گزارش ها، کاستن از کارکنان غیر ضروری فقط شامل سفارتخانه آمریکا در بغداد نبوده بلکه کنسولگری امریکا در اربیل را نیز شامل شده است.
برخی منابع عراقی گفته اند که یک هزار کارمند غیر ضروری تاکنون از این سفارتخانه به آمریکا بر گردانده شده اند اما همچنان هزاران کارمند که بیشتر با عنوان دیپلمات فعالیت می کنند در سفارت باقی مانده اند.
پیرامون کاهش کارکنان غیر ضروری از یک سو و افزایش نیرو و تدابیر امنیتی و حفاظتی اطراف سفارت آمریکا در بغداد از سوی دیگر، دیدگاه های مختلفی در عراق مطرح شده است.
برخی آن را همسو با اقدامات تحریک آمیز اخیر امریکا از جمله تحریم برخی از فرماندهان مقاومت و الحشد الشعبی و اتهام آمریکا به ایجاد ناآرامی در عراق از طریق اعتراضات اخیر مردمی در این کشور می دانند.
«عادل عبدالمهدی» نخست وزیر دولت پیشبرد امور عراق دوشنبه گذشته (25 آذر ماه) در گفت وگوی تلفنی با وزیر دفاع آمریکا نسبت به سیاست های یکجانبه آمریکا انتقاد کرد و گفت که این سیاست، امنیت و حاکمیت و ثبات را در عراق به مخاطره می اندازد.
از این رو آمریکا برای پیشگیری از حملات انتقامی گروه های مقاومت و جریان های ضد آمریکایی در عراق اقدام به کاستن شمار کارکنان غیر ضروری و در عین حال افزایش تدابیر امنیتی در سفارت خود کرده است.
از طرف دیگر برخی نیز اساس کاهش کارکنان غیر ضروری را به دلیل مشکلات مالی آمریکا دانسته اند.
وزارت امور خارجه آمریکا در این راستا کوشیده است تا از فضای تنش های خود با جمهوری اسلامی ایران، برای سرپوش گذاشتن بر معضلات مالی خود، بهره برداری سیاسی کرده و طوری وانمود کند که این اقدامات در ارتباط با اختلافاتش با تهران است.
عده سومی نیز این تحرکات شبهه انگیز آمریکا را در ارتباط مستقیم با تنش های موجود بین واشنگتن و تهران می دانند و کاستن کارکنان غیر ضروری و افزایش نیروی نظامی در سفارتخانه خود در بغداد را مرتبط با احتمال اقدام نظامی محدود امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران دانسته اند.
اظهارات شدید اللحن «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا متعاقب حمله موشکی به پایگاه استقرار نیروهای آمریکایی در غرب بغداد که در آن وعده پاسخ قاطع به ایران داده بود و اعلام برخی تهدیدها از طرف سفارتخانه آمریکا در بغداد باعث ایجاد این ذهنیت نزد این عده شده است.
آمریکا مدعی است که گروه های نزدیک به ایران مرتکب این حمله شده اند اما دولت عراق تاکنون چنین ادعایی را تایید نکرده است.
هنوز عوامل حمله موشکی در 18 و 20 آذر ماه، نامشخص هستند و تاکنون هیچ گروهی نیز مسوولیت این حملات را که گفته می شود باعث زخمی شدن پنج سرباز عراقی شده برعهده نگرفته است.
پایگاه نظامی مزبور در فرودگاه بین المللی بغداد در غرب بغداد واقع شده که براساس بیانیه سفارتخانه آمریکا در بغداد متعاقب حمله موشکی، علاوه بر نیروهای آمریکایی، تعدادی از نیروهای عراقی نیز در آن مستقر هستند.
شبکه تلویزیونی «سی ان ان» امروز سه شنبه در گزارشی، فرضیه مشکلات مالی را در مورد علل کاهش کارکنان سفارتخانه آمریکا در بغداد و کنسولگری آمریکا در اربیل را تقویت کرده است.
در این گزارش که در رسانه های عراق منتشر شده آمده است که برحسب نامه ارسال شده به کمیسیون امور خارجه در مجلس سنای آمریکا، واشنگتن درصدد کاهش دیپلمات های خود در عراق تا پایان ماه می سال آینده (2020) است.
طبق این نامه، آمریکا در صدد کاهش 28 درصدی کارکنان و دیپلمات های خود در سفارتخانه اش در بغداد از دو وزارتخانه خارجه و دفاع و همچنین سازمان توسعه بین المللی آمریکا است.
بر این اساس تعداد کارکنان سفارت آمریکا در بغداد به 114 نفر، مرکز پشتیبانی دیپلماتیک به 15 نفر و کنسولگری آمریکا در اربیل به 8 نفر می رسد.
این گزارش نشان می دهد که کاهش کارکنان در سفارتخانه آمریکا در بغداد و کنسولگری آمریکا در اربیل بیش از این که دارای ابعاد سیاسی باشد به مسائل مالی ارتباط دارد.
سی ان ان در خصوص علت افزایش نیرو و تجهیزات نظامی و تدابیر امنیتی و حفاظتی همزمان با کاهش کارکنان و دیپلمات ها در داخل و اطراف سفارتخانه آمریکا در منطقه امنیتی سبز بغداد توضیح نداده است.
سفارتخانه آمریکا با هزینه 700 میلیون دلار در سال 2009 به عنوان بزرگ ترین سفارتخانه آمریکا در کل جهان در بغداد گشایش یافت.
طبق گزارش ها گستره این سفارتخانه از حیث بزرگی معادل 80 زمین فوتبال و در برگیرنده 21 ساختمان، سالن سینما، مغازه ها، رستوران ها، مدرسه، مرکز آتش نشانی، ایستگاه های تصفیه آب و تولید برق و تاسیسات ارتباطی و سیستم فاضلاب است.