حجت الاسلام مصطفی رستمی به مناسبت ۲۷ آذر روز وحدت حوزه و دانشگاه در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران در مصلای این شهر ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید مفتح افزود: این عالم بزرگوار با شهادت خودش نهالی را که دشمنان سعی در ریشه کنی آن داشتند آبیاری کرد.
وی افزود: شهادت شهید مفتح و شهید مطهری دو متفکر اندیشمند حوزوی و رشدیافته مکتب کهن حوزه که در دانشگاه ها مرجع، ملجا، پناهگاه و رهبری فکری را عهده دار بودند، دو استاد حوزوی که در فضای دانشگاهی بین دانشجویان منبر معرفت و سفره محبت دین را گسترانده بودند و به دنبال مفاهیم عمیق دین در فضای دانشگاه ها بودند در ماه های اول انقلاب، آن هم توسط جریانی که مدعی خوانش درست از اسلام و مقابله با تحریف بود، نشان دهنده اهمیت دو مرکز علمی است.
حجت الاسلام رستمی ادامه داد: این موضوع توجه به انحراف از مسیر دین در هر مقطعی را گوشزد می کند، اسلام همیشه با دو خطر و نگرانی و تهدید مواجه بوده است؛ خوانش متهجرانه، سهل انگارانه، بی اعتقاد و دُگم و بدون اجتهاد از دین، قشری گری و ظاهری گرایی و بی توجه به پایه های دین و تسلیم دین به بهانه هر نسیم تهدید که این دو لبه قیچی هر دو به دنبال قطع شاخ و برگ های دین هستند. یکی با توجه بی اعتقاد و یکی با بی قیدی و بی توجهی به مبانی.
نماینده ولی فقیه در دانشگاه ها تاکید کرد: از ابتدای شکل گیری اسلام این دو جریان بوده تا به امروز، خطر انحراف از دین خطری است که حوزه ها باید متوجه آن باشند و مراقبت از دین را به عهده بگیرند و رفع خطر بی پاسخ بودن جامعه در مقابل اقتضائات نیز ماموریت اصلی دانشگاه هاست در جامعه ای که پرچم دین برداشته و به نظام سلطه «نه» گفته و قصد کرده، خودش آمال خودش را برآورده سازد.
رستمی افزود: انقلاب اسلامی از همان ابتدا شعار نجات انسان ها از تمام بلایای دین گریزی و غفلت و حاکمیت ستمگران را سر داد و قانون اساسی جمهوری اسلامی که مورد اقبال منتخبین مردم قرار گرفت بیان کننده آمال جمهوری اسلامی در این راستاست. آنچه در قانون اساسی آمده، مطالبات، افکار و رمان ها بسیار فراتر از توجه یک مرز و بوم است، آمال های جمهوری اسلامی رفع ظلم از بشریت و نجات بشریت و دولتی است که در او نه تنها مفاسد راه ندارد بلکه هدف های عالی وجهه این دولت است اما ما هنوز با این دولت فاصله داریم.
وی تاکید کرد: جامعه اسلامی در پس این دولت اسلامی باید شکل بگیرد، جامعه ای که تمام ساختارهای آن از کوچک تا بزرگ ترین مبتنی بر اسلام باشد تا نهایتا به تمدن اسلامی برسیم، هدفی که هم بسیار بزرگ و بلند است و هم رسیدن به آن نیاز به زحمات بزرگ دارد و حرکت به سمت این هدف تولید اندیشه و محتوا و برنامه و راهبرد و استخراج این راهبرد ها را می طلبد که کار بنیادهای اندیشه ای مثل حوزه و دانشگاه است.
رستمی افزود: حذف متفکری مثل شهید مفتح از همان ابتدای انقلاب جامعه را به این موضوع متوجه کرد که دور بودن دو نهاد مهم دانش، اندیشه و تفکر در جامعه منجر به ناتوانی در حرکت به سمت این اهداف خواهد بود، از ابتدای تاسیس دانشگاه در کشور بنای دانشگاه به دور بودن از نهادهای دین و مبانی دینی بود که البته دینداری ورودی های این مرکز علمی اجازه این کار را نداد و در نهایت هم انقلاب اسلامی این دو نهاد را به هم پیوند داد.
وی اضافه کرد: حوزه بدون توجه به نیازهای جامعه که دانشگاه راهکارش را می دهد و دانشگاه بدون توجه به مبانی و اصول دین که توسط حوزه آن ها تدوین می کند، حرکتشان حرکت عقیمی است؛ وحدت حوزه و دانشگاه یعنی گره زدن دو بازو و توان و قوه محرک برای حرکت جامعه؛ راهکارها، الزامات، چالش ها همه موضوعاتی است که باید در وحدت حوزه و دانشگاه مورد توجه قرارگیرد و در عین حال هرکدام ضمن اینکه مسئولیت تخصصی خود را انجام می دهند به هم افقی با بخش دیگر متوجه باشند.
وی گفت: وحدت حوزه و دانشگاه به معنای تاسیس همه بخش های دانشگاهی در حوزه و بالعکس نیست بسیاری از تخصص ها الزاما در توان هر یک از این دو مرکز است، پس به معنی این نیست که تمام تخصص ها و روش های یکدیگر را به طور کامل بپذیرند بلکه هرکدام در حوزه تخصصی خود باید تولید محتوا و با دید باز به افق روشن به پیش روی حرکت کند.
رستمی افزود: نوگرایی در حوزه و دانشگاه و رهاشدن از قید و بندهای غیرمرتبط با مبانی جزو الزامات حرکت حوزه و دانشگاه است؛ آنچه در سنت حوزوی ما بوده و حوزه های ما باید از آن مراقب باشند احساس وظیفه در درس خواندن و تکلیف در مطالعه، اخلاص، صفا، ایثار، معنویت، احترام به سنت های اصیل و استفاده از روش های مفید بومی و دامن احتیاط برچیدن در مواجهه ها با روش های جدید، ارتباط نزدیک با تمام قشرها از رسالات و نکات مورد توجه حوزه است.
وی با تاکید بر ضرورت تبیین سبک زندگی اسلامی خاطرنشان کرد: دانشگاه ها هم باید در این مسیر می توانندد حرکت کنند، از جمله دید بسته در مقابل نظریات جدید وجود نداشته باشد و ضمن تقید به مبانی اصیل به روش های جدید توجه شود.
رستمی افزود: حوزه و دانشگاه قوه عاقله و بازوی های اصلی هستند که باید هم نسبت به مسائل جامعه بیندیشند و هم راهکار ارائه دهند برای برون رفت از مشکلات و هم افق و برنامه ریزی نسبت به مسائل اصلی جامعه را در نظر بگیرند، مولفه های تمدن اسلامی باید مسائل مورد پردازش های این دو مرکز باشند، چالش های پیش روی جامعه و مردم و نظام را باید در نظر بگیرند.
وی گفت: امروز که دشمن با ابزارهای نوین در حال به بردگی کشیدن تعقل و باورهای انسان ها هستند و تصمیم سازی و بردگی نوین و استعمار فرانو با ابزار امروزی و تسلط به افکار انسان ها با فضای مجازی اتفاق افتاده، حوزه و دانشگاه باید برای این امر تولید محتوا برای تمدن اسلامی داشته باشند و نیز موضوع عدالت، مبارزه با فساد جزء موضوعات مورد ابتلا و تقاضای جامعه است، تعریف دقیق و دور از افراط و تفریط عدالت، تبیین فساد، پیداکردن نقاط فسادخیز و ارائه راه حل برای مقابله با آن از دیگر مولفه های مورد توجه این دو مرکز علمی و دینی است.
رستمی گفت: امروزه جنگ اصلی در حیطه اقتصاد است، دشمن امروز در حوزه های سخت ناتوان شده اما فشار به انگیزه و اراده و امید مردم کار دشمن است و اقتصاد یکی از حوزه هایی است که دشمن تمام برنامه اش را برای این بخش گذاشته، که البته در این حوزه هم به حول و قوه الهی به شکست خواهد رسید اما باید برای تحقق این امر راهکار داد که بر عهده حوزه و دانشگاه است.