به گزارش ایرنا کیودو روز جمعه نوشت روحانی که ساعتی پیش وارد فرودگاه هاندا توکیو شد نخستین رییس جمهوری اسلامی ایران است که در دو دهه گذشته به ژاپن سفر کرده است، آخرین بار رییس دولت اصلاحات در سال ۲۰۰۰ میلادی به توکیو سفر کرده بود.
«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران با دعوت «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن و با هدف دیدار و گفت و گو با مقامات این کشور، عصر امروز به وقت محلی وارد فرودگاه توکیو شد.
گزارش می افزاید: انتظار می رود آبه از دیدار با روحانی که عصر امروز انجام می شود برای کاهش تنش ها در خاورمیانه یعنی جایی که بیش از ۹۰ درصد نفت و انرژی این کشور را تامین می کند استفاده کند.
کیودو با اشاره به مشکلاتی که به دلیل خروج آمریکا از برجام و فشار حداکثری آمریکا بر ایران ایجاد شده از قول کارشناسان نوشته است تهران امیدوار است ژاپن واردات نفت خام را از سر بگیرد و روابط اقتصادی با ایران را تقویت کند.
مقامات ژاپنی نیز به کیودو گفته اند انتظار می رود آبه در دیدار با روحانی، نسبت به اقدامات ایران برای کاهش تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای ۲۰۱۵ بین تهران و دیگر قدرت های جهانی، ابراز نگرانی کند.
گزارش در ادامه با اشاره به اینکه تنش ها در خاورمیانه پس از وقوع حمله به تاسیسات نفتی عربستان و چند نفتکش از جمله یک کشتی ژاپنی در نزدیکی تنگه هرمز در خرداد ماه افزایش یافته، نوشته است همچنین انتظار می رود آبه از ایران بخواهد مسئولیت خود را به عنوان یک کشور تاثیرگذار در خاورمیانه در زمینه تامین امنیت حمل و نقل انرژی در دریا ایفا کند.
کیودو در ادامه یکی دیگر از دستور کارهای احتمالی آبه در دیدار با روحانی را بررسی موضوع اعزام نیروهای نظامی این کشور به خاورمیانه اعلام کرد و نوشت «یوشیهیده سوگا» دبیر کابینه ژاپن با اشاره به اینکه ۹۰ درصد واردات نفت خام ژاپن از خاورمیانه انجام می شود اظهار داشت: شکی نیست که عبور ایمن کشتی ها در این منطقه برای ژاپن مهم است.
سخنگوی ارشد دولت در کنفرانس مطبوعاتی پیش از ورود روحانی به توکیو گفت: آبه در نشست سران با رییس جمهوری ایران، موضوع اعزام نیروهای دفاع از خود ژاپن را برای روحانی توضیح خواهد داد.
ژاپن قرار است بدونه مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا، با هدف جمع اوری اطلاعات در مورد امنیت تردد کشتی های تجاری خود، یک ناوشکن و یک بالگرد به دریای عمان یا تنگه باب المندب اعزام کند.
در ادامه این گزارش آمده است ژاپن و ایران به طور سنتی روابط دوستانه ای دارند دیدار امروز روحانی و آبه دهمین دیدار آنها است که پیش از این در ماه سپتامبر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با یکدیگر ملاقات کردند.
«آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن خرداد ماه سال جاری به عنوان اولین نخست وزیر این کشور در ۴۰ سال گذشته، به تهران سفر کرد، او در این سفر با مقامات جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت و گو کرد.
گزارش می افزاید در حالی که دولت ترامپ از زمان خروج از توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸ موضع خود را نسبت به ایران سخت کرده است، اعضای باقی مانده در برجام مانند فرانسه و انگلیس در تلاش برای نجات آن بودند تلاش های مشترکی نیز برای تسهیل تجارت بین ایران و اروپا با دور زدن تحریم های ایالات متحده در حال انجام است.
کیودو در پایان می گوید ژاپن عضو کشورهای امضا کننده برجام نیست اما پیوسته از این توافق که بین ایران و انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و ایالات متحده امضا شد حمایت کرده است.