برپایه گزارش های منتشر شده، سهم بخش خدمات از میزان اشتغال در کشور به طور میانگین بیش از ۵۰ درصد است که این میزان در استان زنجان حدود ۳۶ درصد گزارش شده است.
سهم اشتغال در بخش کشاوزی استان زنجان ۳۶ درصد گزارش شده که میانگین کشوری در این بخش ۱۸ درصد است، همچنین سهم اشتغال این استان در بخش صنعت ۳۲ درصد است که با میانگین ۳۳ درصد کشور فاصله چندانی ندارد.
پایین بودن نمودار اشتغال حوزه خدمات در استان زنجان چند سالی است که به دغدغه مدیران و برنامه ریزان حوزه اقتصادی در این استان تبدیل شده است.
اولویت دادن به توسعه بخش خدمات در برنامه ریزی های مرتبط با اشتغال زایی، هدایت تسهیلات اشتغال به این بخش و شناسایی و شناسنامه دار کردن بیش از ۲۰۰ شغل خدماتی در استان از جمله تمهیدات و اقداماتی است که به منظور تقویت و ارتقای سهم بخش خدمات در فعالیت های اقتصادی زنجان طی چند سال گذشته در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان بر اساس گزارش مرکز آمار، در پایان سال گذشته سهم اشتغال بخش خدمات در این استان به ۳۶.۶ درصد رسید که نسبت به سال ۹۶، به میزان ۲.۴ درصد افزایش داشت.
با این وجود گویا رسیدن به میانگین کشوری سهم اشتغال در بخش خدمات در زنجان مسیر چندان همواری در پیش ندارد و گواه آن نیز رصد آمارهای مربوط به این حوزه طی ۱۰ سال گذشته و روند کند و آهسته رشد اشتغال بخش خدمات در استان است. از طرفی سهم اشتغال در خدمات هر روز شتاب بیشتری می گیرد و میانگین آمار اشتغال کشور در خدمات در همین میزان کنونی متوقف نخواهد ماند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان در این خصوص گفت: در بخش خدمات هزینه ایجاد شغل نسبت به بخش های دیگر پایین، زودبازده و سهل الوصول است، از این رو در سیاست گذاری اشتغال در استان بن بر این گذاشته شده است تا سهم بخش خدمات افزایش پیدا کند.
محمدرضا یوسفی با بیان اینکه در سند آمایش سرزمینی استان تمرکز و توجه به بخش خدمات مورد توجه است، ادامه می دهد: برای عملیاتی کردن سیاست ها در این زمینه، ارائه تسهیلات از محل تبصره ۱۸، تسهیلات مربوط به تفاهم نامه ها با صندوق کارآفرینی امید و سایر منابع، جهت گیری ها به سمت افزایش سهم بخش خدمات تعریف شده است.
وی خاطرنشان کرد: انتظار می رود اجرای برنامه های استانی در توسعه بخش خدمات سهم اشتغال در این بخش را افزایش دهد.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان فعالیت هایی همچون فناوری اطلاعات، گردشگری، حمل و نقل، درمان و فعالیت های حوزه آموزش و فرهنگ جزو محور های اصلی بخش خدمات به شمار می رود.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان زنجان نیز گفت: بر اساس تحلیلی که از وضعیت اشتغال و ساختار اقتصادی استان انجام شده به این نتیجه رسیدیم که خلاءهایی را در وضعیت اقتصادی استان داریم و برای این منظور نیازمند این هستیم که تفکرمان را تغییر دهیم، به این معنا که به جای رویکرد هدفگرا بودن در اشتغال لازم است رویکرد ایجاد ارزش های اقتصادی را در پیش بگیریم.
شهرام طهماسبی افزود: روی همین حساب تلاش ما این است تا این تلقی را در بین مدیران اجرایی استان جا بیندازیم و البته کار سختی هم هست.
وی با بیان اینکه اقتصاد باید مبتنی بر مسائل بهره وری باشد، خاطرنشان کرد: در این راستا تلاشمی کنیم در جاهایی که مزیت نسبی داریم از آن ها استفاده ببریم.
طهماسبی ادامه می دهد: برای این منظور نیاز داریم استان و ظرفیت های آن را بشناسیم و در این راستا طرح آمایش استان و حتی شهرستان های استان را به تفکیک تنظیم کرده ایم.
وی با بیان اینکه آمایش سرزمین طرح اجرایی نیست بلکه در آن، اهداف، چشم اندازها و سرخط توسعه ای مشخص می شود، اظهار کرد: در همین راستا به طور مثال طرح توسعه منظومه های روستایی را در دستور کار قرار دادیم که در آن لکه های جمعیتی همراه با امکانات و قابلیت های مناطق مختلف شناسایی شدند.
طهماسبی گفت: علاوه بر این در ستاد اقتصاد مقاومتی استان نیز بر اساس گزارش هایی که پیرامون تحلیل وضعیت اشتغال در استان داشتیم و از جمله خلاءهایی که در آن مشکل داریم اشتغال در حوزه خدمات است.
وی ادامه داد: ما در بخش اشتغال کشاورزی استان بارگذاری زیاد داریم ولی در بخش صنعت می توان گفت که از وضعیت متعادل تری برخوردار هستیم، بر اساس این نتایج؛ تجویزی را در سند آمایش استان مورد توجه قرار دادیم که برای تقویت بخش خدمات روی زنجیره های تولید، توزیع و ارزش، متمرکز شویم؛ به این معنا که اگر بخش خدمات در کنار بخش تولید قرار گیرد یک هم افزایی ایجاد می شود و شکل گیری چرخه ای از اقتصاد را شاهد خواهیم بود که به تبع آن زمینه تحقق اقتصاد درونزا فراهم می آید؛ مثلا به جای اینکه محصول ما به جای دیگری برای فرآوری انتقال داده شود در همان نقطه مبداء خودش به ارزش جدید تبدیل شود و قابلیت ارسال به بازار را پیدا کند.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان زنجان خاطرنشان کرد: انتظار این است بر اساس طرحی که در سند آمایش تنظیم شده، اقدامات در هر شهرستان براساس اولویت های مشخص شده، تدوین و اجرایی شود.
مدیر کارآفرینی و اشتغال اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان توسعه و افزایش ارزش افزوده را در گرو فعال بودن و برجسته شدن بخش خدمات عنوان کرد و گفت: در کشورهای توسعه یافته نیز سهم شاغلان این بخش نسبت به بخش های دیگر بیشتر است.
طیب جعفری معتقد است: علت عدم موفقیت بخش خدمات در استان زنجان این است که آنگونه که باید و شاید نیروهای مهارتی لازم تربیت نشده اند، گرچه ظرفیت آموزش وجود دارد اما نیازهای استان را برطرف نکرده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در زمان حاضر زنجان با نرخ بیکاری ۷.۳ درصد سومین استان از نظر پایین بودن این نرخ در کشور است.
همچنین بر پایه گزارش مرکز آمار، شمار شاغلان در استان زنجان با افزایش نزدیک ۱۹ هزار نفری از میزان ۳۲۱ هزار و ۵۴۱ نفر در سال ۹۶ به ۳۴۰ هزار و ۴۳۹ نفر در سال ۹۷ رسید.