راه آهن کرمانشاه پس از پیگیری های بسیار «اسدالله رازانی» استاندار وقت و «هوشنگ بازوند» استاندار فعلی کرمانشاه در آخرین روز سال ۹۶ با حضور «حسن روحانی» رییس جمهوری به بهره برداری رسید.
خط ریلی فیروزان- کرمانشاه ۱۱۰ کیلومتر طول دارد که به منظور احداث آن حدود یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه صرف شده است.
در ابتدای راه اندازی قطارها در این خط ریلی با سرعت ۳۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکردند که پس از ترمیم خطوط ریلی این سرعت اکنون به ۷۰ کیلومتر در ساعت رسیده است.
با این حال بازهم سرعت راه آهن کرمانشاه آنچنان مطلوب نیست، به همین دلیل مسافران و صنعتگران برای سفر و جابجایی بار ترجیح می دهند دیگر مسیرها را انتخاب کنند.
استاندار کرمانشاه در نشست های اخیر خود بارها نسبت به وضعیت راه آهن استان انتقاد کرده و خواهان افزایش هرچه سریع تر سرعت حمل بار از این طریق شده است.
هوشنگ بازوند با اشاره به سرمایهگذاری یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی انجام شده برای راهآهن کرمانشاه، گفت: متاسفانه از این سرمایهگذاری آنطور که باید استفاده نکردهایم و قرار نبود راهآهن صرفا مشکل حمل و نقل مسافر را حل کند، بلکه باید از این پتانسیل برای انتقال بار هم بهره ببریم.
وی از سرعت پایین راهآهن برای جابجایی بار گلایه کرد و یادآور شد: گاهی سرعت حمل بار با کامیون چند برابر سرعت استفاده از قطار است که این امر برای فعالان اقتصادی که حتی یک ساعت هم برای آنها مهم است، پذیرفتنی نیست.
استاندار کرمانشاه اضافه کرد: شرکت های خصوصی از جمله پتروشیمی به دلیل کندی حرکت قطارهای کرمانشاه تمایلی به استفاده از راه آهن برای جابجایی بار ندارند.
راهآهن کرمانشاه نیازمند خطوط آنتنی است
بازوند خواستار احداث خطوط آنتنی از راهآهن کرمانشاه تا نزدیکی واحدهای تولیدی شد و اضافه کرد: قطار بدون خط آنتنی کارآیی برای واحدهای تولیدی ندارد و وزارت راه و شهرسازی باید این مشکل را حل کند.
وی با بیان اینکه هم اکنون بخش خصوصی کرمانشاه آمادگی دارد تا حدودی در زمینه تکمیل زیرسازی خطوط آنتنی همکاری کند، تاکید کرد: البته اعتباری که بخش خصوصی برای این کار باید بگذارد ممکن است صرفه اقتصادی برای آنها نداشته باشد.
کیفیت پایین قطارهای مسافربری
اکنون قطار کرمانشاه مسافران را تا تهران و مشهد جابجا می کند، اما کیفیت پایین واگنهایی که در این مسیر تردد میکنند، اعتراض مسافران را در پیدارد.
براساس اعلام معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمانشاه در ایام اربعین تعداد قطارهای اعزامی به کرمانشاه افزایش پیدا کرد و روزانه حدود ۶ هزار مسافر از طریق راه آهن تردد کردند.
«مهرداد سالاری» چندی پیش در این رابطه گفت: شرکت راهآهن در ایام اربعین کیفیت واگن های مسافربری کرمانشاه را افزایش داد اما با کاهش حجم مسافران بازهم کیفیت واگن ها به حالت قبل بازگشت.
استاندار کرمانشاه ابتدای آذرماه نیز نسبت به کیفیت واگنهای اعزامی به کرمانشاه انتقاد کرد و گفت: واگن های قطارهای اعزامی به کرمانشاه در شرایط عادی کیفیت چندانی ندارند، از این رو باید کیفیت آنها افزایش پیدا کند؛ انتظار داریم همچون دوران اربعین واگن های باکیفیت به کرمانشاه اعزام شوند.
بازوند عنوان کرد: با توجه به شرایط خاص کرمانشاه انتظار داریم که وزارت راه و شهرسازی نیز توجه ویژه ای به راه آهن کرمانشاه داشته باشد.
وی اظهارداشت: بیش از ۱۸ ماه از افتتاح راه آهن کرمانشاه گذشته اما هنوز مسیر ریل به صورت کامل ترمیم نشده است که پدیرفتنی نیست.
سرعت قطارهای کرمانشاه افزایش می یابد
معاون بازرگانی و بهرهبرداری شرکت راه آهن اعلام کرد که سرعت قطارهای مسیر کرمانشاه به تهران و کرمانشاه به مشهد افزایش پیدا خواهد کرد.
«مرتضی جعفری» ابتدای آذر ماه در نشست شورای برنامهریزی کرمانشاه که در ساختمان استانداری برگزار شد، اظهارداشت: اکنون در حال ترمیم مسیر راه آهن استان کرمانشاه و جوشکاری بهتر اتصالات هستیم.
وی افزود: در ابتدا سرعت این خط بسیار کند بود اما در ماه های اخیر سرعت از ۳۰ کیلومتر در ساعت به ۷۰ کیلومتر رسیده است.
معاون شرکت راه آهن بابیان اینکه به زودی سرعت قطارهای راه اهن کرمانشاه به صد کیلومتر خواهد رسید، گفت: پس از ترمیم مسیر ریلی مسافران کرمانشاهی می توانند هفت ساعته به تهران و ۱۷ ساعته به مشهد برسند.
جعفری در بخش دیگری از صحبت های خود از سرمایه گذاری بخش خصوصی در راه آهن کرمانشاه استقبال کرد و گفت: برابر ماده ۱۲ قانون اگر سرمایه گذاران در بحث ریلی سرمایه گذاری کنند و منجر به افزایش حمل ریلی شود کل هزینه آنها برگردانده خواهد شد.
وی افزود: اکنون قطار کرمانشاه- مشهد یک روز در میان حرکت می کند و اگر مسافران این خط تکمیل شود تعداد سفرهای آن افزایش پیدا خواهد کرد.
راه اندازی اداره کل راه آهن
راه اندازی اداره کل راه آهن یکی دیگر از مطالبات اصلی مردم و مسوولان کرمانشاه است که با وجود موافقت وزیر راه و شهرسازی کماکان در پیچ و خمهای اداری گرفتار شده است.
شبکه راه آهن کشور از نظر مدیریت، تعمیر و نگهداری خطوط و وسایل نقلیه ریلی و بهره برداری شامل ۲۰ منطقه است.
حدود این مناطق، به نوع عوارض جغرافیایی بستگی دارد و دارای مسافتهای متفاوتی هستند که بر مبنای تقسیمات استانی نیست.
البته بیشتر استان های دارای خط ریلی معمولا یک اداره کل دارند اما استان خوزستان ۲ اداره کل (جنوب و زاگرس) و سه استان یزد، خراسان جنوبی و رضوی یک اداره کل (شرق) دارند.
این مناطق شامل ادارات کل راه آهن آذربایجان (تبریز)، اراک، اصفهان، تهران، جنوب (اهواز)، جنوب شرق (زاهدان)، خراسان، شرق (طبس)، شمال (ساری)، شمال شرق یک(شاهرود)، شمال شرق ۲ (گلستان)، شمال غرب (زنجان)، زاگرس (اندیمشک)، هرمزگان، یزد، کرمان، فارس، قم و لرستان است.
اداره کل راه آهن غرب کشور به مرکزیت همدان هم از ۱۷ آذر به این لیست اضافه شد و مدیر عامل شرکت راه آهن ۲۰ آذر ۹۸ مدیرکل این منطقه را معرفی کرد؛ هرچند هنوز روال اداری آن به طور کامل طی نشده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه در این رابطه به ایرنا گفت: استان همدان صاحب اداره کل راه آهن مستقل شده است و کرمانشاه در هیچ بخشی زیرنظر راه آهن همدان نیست و اصولا هیچ ارتباطی با هم ندارند.
سالاری با بیان اینکه الان خدمات بهره برداری راه آهن کرمانشاه زیرنظر استان مرکزی (اراک) است، گفت: از زمانی که خط راه آهن در کرمانشاه ایجاد شده ما پیگیر راه اندازی اداره کل راه آهن در استان هستیم و تمام اقدام های مربوط به بهره برداری و توسعه به اداره کل راه آهن کرمانشاه واگذار می شود.
استاندار کرمانشاه نیز تاکنون بارها در رابطه با ایجاد اداره کل راه آهن کرمانشاه با وزارت راه و شهرسازی مکاتباتی داشته است و کماکان این موضوع را یکی خواسته های اصلی استان از این وزارتخانه عنوان میکند.
بازوند در گفت و گو با ایرنا، تعیین تکلیف مدیریت راه آهن و استقرار اداره کل راه آهن را یکی دیگر از مطالبات جدی مردم کرمانشاه و یک حق کاملا طبیعی دانست و ابراز امیدواری کرد هرچه زودتر اجرایی شود.
رسیدن به مدیترانه در انتظار هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان
راه آهن کرمانشاه قرار است با عبور از اسلام آبادغرب، گیلان غرب و قصرشیرین به مرز خسروی برسد و در بلندمدت به راه آهن عراق و از آنجا به بندر لاذقیه سوریه، دریای مدیترانه و اروپا متصل شود.
استاندار کرمانشاه با بیان اینکه راهآهن کرمانشاه - خسروی در صورت راه اندازی میتواند نقش بسیار بزرگی در توسعه منطقه ایفا کند، گفت: در همین راستا یکی از مطالبات جدی استان تامین اعتبار یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی برای اتمام پروژه راهآهن کرمانشاه به خسروی توسط دولت است.
بازوند با اشاره به بازگشایی مرز خسروی برای تردد زائران اربعین حسینی (ع) افزود: راه اندازی راه آهن کرمانشاه کرمانشاه به خسروی علاوه بر کمک به روند صادرات کالا تردد زائران اربعین حسینی را نیز تسهیل خواهد کرد.
زیرساخت های راهآهن در عراق و سوریه فراهم است و در صورتی که راه آهن ایران تا خسروی برسد، راه آهن ایران با توجه به روابط مطلوبی سیاسی با این ۲ کشور به دریای مدیترانه متصل خواهد شد.
به گفته کارشناسان اقتصادی، راه اندازی این راه آهن تحولی اساسی در حمل نقل غرب آسیا ایجاد خواهد کرد و کالاهای تولیدی این قاره راحتتر به آبهای مدیترانه و اروپا منتقل خواهند شد.
از این رو در شرایطی که کشور در تحریم نفتی قرار دارد، تقویت زیرساختهای حمل و نقل می تواند منبع درآمد قابل توجهی برای کشور محسوب شود.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت هم اکنون دارای بیش از هشت هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی است.
فرودگاه بین المللی شهید اشرفی اصفهانی کرمانشاه نیز هم اکنون به علت داشتن زیرساخت های لازم به استان های همجوار خدمات رسانی می کند.