«سعد الحریری» نخست وزیر پیشین لبنان امروز (شنبه) در دیدار با حسان دیاب نخست وزیر مامور تشکیل کابینه، شرایط آینده لبنان و تشکیل کابینه جدید دراین کشور را مورد بررسی قرار داد و در عین حال تاکید کرد که حزب وی - المستقبل- در کابینه آینده حضور نخواهد داشت.
در همین حال «سمیر الجسر» نماینده فراکسیون المستقبل نیز در پارلمان اعلام کرد که اعضای این فراکسیون در دیدار با دیاب بر تشکیل هرچه سریع تر دولت جدید تاکید کردند اما در عین حال به وی اطلاع دادند که در کابینه آینده نه به صورت مستقیم و نه به صورت غیرمستقیم حضور نخواهند داشت.
«سمیر جعجع» رهبر حزب مسیحی «نیروهای لبنانی» هم در دیدار با «دیوید هیل» معاون وزیر خارجه آمریکا که روز گذشته (پنج شنبه) به لبنان سفر کرد، تاکید کرد: ما امیدواریم دولت آینده موفق باشد اما چیزی هم از آن نمی خواهیم. با تمام احترام برای «میشل عون» (رییس جمهوری لبنان) باید بگویم که لازم نیست همه جریان ها و احزاب در کابینه آینده حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه مساله اول امروز لبنان معیشت و اوضاع اقتصادی است، گفت: مساله حضور ۸ مارس یا ۱۴ مارس در قدرت نیست.
حزب دروزی «سوسیالیست ترقی خواه» لبنان نیز به رهبری «ولید جنبلاط» اعلام کرد نه حزبش در دولت آینده شرکت خواهد کرد و نه مشاوره ای برای تشکیل کابینه جدید به حسان دیاب خواهد داد.
احزاب المستقبل، نیروهای لبنانی و سوسیالیست ترقی خواه که وابسته به جریان موسوم به ۱۴ مارس هستند روابط نزدیکی با عربستان و آمریکا دارند.
از سوی دیگر «نبیه بری» رییس پارلمان لبنان هم امروز (شنبه) و حسان دیاب شرایط تشکیل کابینه جدید و انتخاب وزیران جدید را مورد بررسی قرار دادند. بری بر ضرورت مقابله با فساد و حضور همه جریان های پارلمان در دولت آینده تاکید کرد.
در همین حال فراکسیون «وفاداری به مقاومت» در پارلمان لبنان (وابسته به حزب الله) خاطرنشان کرد که قرار نیست دولت آینده دولتی یک دست باشد بلکه قرار است با برقراری ثبات، روش های درستی را برای اداره کشور و مقابله با فساد دنبال کند.
حسان دیاب از شخصیت های اهل سنت، استاد دانشگاه آمریکایی بیروت و وزیر پیشین آموزش عالی لبنان پنجشنبه شب با کسب ۶۹ رای، بیشترین آرای نمایندگان مجلس ملی این کشور را به دست آورد و به عنوان «نامزد پست نخست وزیری» معرفی شد.
فراکسیون های «لبنان قوی» وابسته به «جریان آزاد ملی» به رهبری «جبران باسیل» وزیر امور خارجه، فراکسیون «پیشرفت و آزادی» وابسته به جنبش شیعی اَمَل به رهبری «نبیه بری»، فراکسیون «وفاداری به مقاومت» وابسته به جنبش شیعی حزب الله، فراکسیون «گردهمایی برای مشورت» وابسته به اهل تسنن شمال لبنان و فراکسیون ارامنه از جمله فراکسیون هایی بودند که به حسان دیاب برای احراز پست نخست وزیری رای مثبت دادند.
حال و پس از فراز و فرودهای فراوان برای معرفی نخست وزیر جدید لبنان باید دید اعلام موضع احزاب وابسته به آمریکا و عربستان سعودی مبنی بر عدم حضور در دولت جدید این کشور و از سوی دیگر تلاش احزاب جریان مقاومت برای تشکیل دولت فراگیر ملی، آینده سیاسی این کشور را پس از اعتراضات فراگیر در ماه های اخیر به کدامین سو رهنمون خواهد کرد؟ برون رفت نهایی از بحران سیاسی یا شکست مجدد در تحقق دولتی قدرتمند، مستقل و فن سالار.