سنندج - ایرنا - رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان گفت: ۱۹ هکتار از نیزارهای اطراف و داخل دریاچه زریبار در اثر سهل انگاری و بی توجهی برخی افراد در آتش سوخت.

ابراهیم همت‌بلند روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شامگاه یکشنبه ۱۴.۹ هکتار از نیزارهای اطراف روستای دره تفی و ۴.۸ هکتار از نیزارهای اطراف روستای نی در حاشیه دریاچه زریبار طعمه حریق و باعث نابودی زیستگاه جانوری و حیوانی این منطقه شد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان یادآور شد: با وقوع این ۲ فقره آتش سوزی، ستاد مدیریت بحران شهرستان بلافاصله در محل اداره با حضور همه کارکنان تشکیل شد و با توجه به تاریکی هوا امکان مهار آتش نبود.
وی اضافه کرد: طبق بررسی کارشناسان این اداره، ۵۰۰ میلیون ریال خسارت به نیزارهای اطراف دریاچه زریبار بر اثر این حریق وارد شده که احتمال اینکه پرندگان پستانکار و جانواران دیگری در این منطقه از بین رفته باشند نیز وجود دارد.
همت‌بلند افزود: تحقیقات برای شناسایی خاطیان این آتش سوزی های آغاز شده و در صورت شناسایی متخلفان پرونده قضایی برای آنها تشکیل و به مراجع قضایی ارسال می‌شود.
وی از دستگیری عامل آتش سوزی نیزارهای دریاچه زریبار در آبان امسال خبر داد و گفت: در یک ماه گذشته سه فقره آتش سوزی بزرگ در نیزارهای دریاچه به وقوع پیوست که طی آن ۵۱ هکتار از این نیزارها در آتش سوخت.
رییس حفاظت محیط زیست مریوان اضافه کرد: با تحقیقات به عمل آمده و شهادت شاهدان یک نفر که عامل اصلی این آتش سوزی ها بود، شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شد.
وی با بیان اینکه آتش سوزی های نیزارهای زریبار تهدیدی جدی برای آینده این تالاب بین المللی و نابود کننده حیات گونه های جانوری و پرندگان است، تاکید کرد: صیانت و حفاظت از این سرمایه ملی که متعلق به نسل های آینده است، وظیفه همگانی است و از عموم مردم می‌خواهیم هرگونه آتش سوزی یا مورد مشکوک را به محیط زیست مریوان اطلاع دهند.
همت‌بلند یادآور شد: نیزارهای دریاچه زریبار مامن و آشیانه بسیاری از پرندگان و موجودات آبزی و کنار آبزی به شمار می‌رود که با سوختن نیزارها این جاندارن نیز از بین می روند و حتی در معرض خطر انقراض قرار می‌گیرند.

تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است که فرآیند ثبت آن از یک دهه پیش آغاز شده بود.

پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می‌شود.

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.

زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه‌زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.

گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهد.

سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه‌های غیربومی این دریاچه است.

شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.