به نوشته روزنامه "الشرق الاوسط"، در حالی که پیش بینی می شود دیاب که به عنوان نخست وزیر لبنان مامور تشکیل کابینه شده، امروز (دوشنبه) روند تعیین ساختار دولت و تشکیل آن را کلید بزند، دیدار او با چهار نفر از نمایندگان معترضان، با مخالفت گسترده محافل معترض لبنانی روبه رو شد و برخی از این محافل با صدور بیانیه هایی، مخالفت خود را با گفت و گو با دیاب اعلام کردند.
این دیدار دیروز در حالی صورت گرفت که دیاب رایزنی های پرتوکلی با نخست وزیران سابق و فراکسیون های پارلمانی را هفته پیش آغاز کرد.
گفت و گوی دیاب با چهار نفر از معترضان لبنانی موجب شد دیروز جمعی از مخالفان با تجمع مقابل منزل وی در "تله الخیاط" در بیروت اعتراض خود را نسبت به "ادعای برخی افراد و معرفی خود به عنوان نمایندگان تکاپوی مردمی" اعلام و تاکید کنند که با هرگونه تعیین زمان برای گفت و گو با دیاب مخالف هستند.
در همین ارتباط برخی منابع که در جریان دیدار دیاب با نمایندگان معترضان هستند، تعداد آنان را بیش از چهار نفر اعلام کردند، زیرا دیدارها تا عصر دیروز ادامه یافت و قرار است در روزهای آینده دیدارهای مشابه دیگری انجام شود.
بنابر اعلام این منابع، امکان گفت و گوی بین دیاب با شخصیت های تاثیرگذار در تکاپوی مردمی لبنان فراهم است و هدف از این دیدارها اطلاع از مطالبات مردم و دغدغه ها و دیدگاههای آنان برای برون رفت لبنان از بحران اعلام شده است.
منابع مطلع از این دیدارها، آن را بسیار مفید دانسته و اعلام کردند، افردی که در آن حضور داشتند، قدرت بیان خوبی داشته و اعلام کردند، نماینده کل تکاپوی مردمی نیستند، بلکه نماینده برخی گروهها هستند و یا شخصا به این ملاقات آمده اند.
همچنین این منابع، طرح هرگونه اسمی برای وزیران کابینه جدید را تکذیب و اعلام کردند که رویکرد کنونی مبتنی بر تشکیل دولتی متشکل از افراد کارشناس بوده و حضور نمایندگان سیاسی در آن بعید است.
در این میان یک گروه از معترضان لبنانی در "جل الدیب" که ورودی شمالی بیروت است، موسوم به "هیئت ساماندهی جل الدیب" در بیانیه شماره 10 اعلام کردند،" نه رهبر نه نماینده و نه سخنگویی به اسم انقلاب وجود ندارد و در شرایطی که از روز نخست مطالبات به وضوح و با صراحت اعلام شده بود، هیچ گفت و گویی انجام نمی شود".
این هیئت "شیوه مکلف کردن حسان دیاب را شک برانگیز دانسته و اعلام کردند که از آنجا که وی از اعضای دولت حاکم است که ما برکناری و بازخواست آن را تحت شعار "همه یعنی همه" خواستاریم، باید مردم بتوانند کسی را که نماینده آنان است، از طریق انتخابات زودهنگام برگزینند.
در شهر صیدا در جنوب لبنان نیز معترضان با صدور بیانیه ای اعلام کردند، " تنها چند روز پس از مکلف شدن دیاب به تشکیل کابینه، نظام حاکم اقداماتی را در پیش گرفته که با گذشته تفاوتی ندارد، زیرا در ساعت های پایانی شب با برخی از فعالان تماس گرفته و آنان را به دیدار با نخست وزیر مکلف فراخواند با این انگیزه که هدف از آن اطلاع از مطالبات مردم حاضر در خیابانها و تعیین نقشه راه در این خصوص است؛ حال آنکه ما در چنین دیدارهایی و خوب جلوه دادن وجهه نخست وزیر مکلف شرکت نخواهیم کرد، زیرا هدف از این ملاقاتها نفوذ بین تکاپوی مردمی و مهار آن است و بیشتر کسانی که به ملاقات و گفت و گو فراخوانده شده اند، به احترام خواست مردم مخالفت خود را با این دیدارها اعلام کرده اند".
الشرق الاوسط در ادامه گزارش خود نوشت: در میدان های مرکز بیروت نیز تحصن ها از سرگرفته شده و تعداد زیادی به میدان "ریاض الصلح" آمدند که در بین آنان معترضانی که با اتوبوس از طرابلس در شمال لبنان به این محل آمده اند، نیز دیده شدند و در میدان "الشهداء" پایتخت لبنان نیز برخوردهایی بین تظاهرکنندگان پیش آمد که موجب دخالت نیروهای ضد شورش لبنان شد.
از سوی دیگر در پی اخباری مبنی بر اینکه ارتش لبنان مانع انتقال معترضان از مناطق دیگر به بیروت می شود، منابع نظامی این اخبار و مسدود شدن راهها و جلوگیری از رفت و آمد را تکذیب و اعلام کردند که آنچه انجام شد، بازرسی و سپس اجاره عبور بود.
از سوی دیگر در پی ترافیک در منطقه "المدفون" در حومه بیروت به دلیل اقداماتی که ارتش به منظور کنترل رفت و آمد اتخاذ کرده بود، " سامی الجمیل" رئیس حزب "الکتائب" لبنان نیز در توییتر نوشت: بعد از دیوارهای حائل در بیروت، اکنون ایست ممنوعیت در المدفون ایجاد شده است؛ بعد از آن چه، به مردم حق آزادی بیان بدهید.
این در حالی است که گروههای متعددی از تکاپوی مردمی لبنان دیروز برای برگزاری تظاهرات و درخواست تشکیل دولت اصلاحات سیاسی و اقتصادی، فراخوان داده بودند؛ دولتی که توان رویارویی با نظام حاکم را داشته و تسلیم دیکته های آن نشود و بتواند با بزرگترین بحران اقتصادی لبنان در طول 30 سال گذشته روبه رو شده و آن را مدیریت کند.
از سوی دیگر "فواد سنیوره" نخست وزیر اسبق لبنان در گفت و گو با شبکه "دی. ام. سی" مصر، نخستین امتحان نخست وزیر مکلف را موفقیت در گرد آوردن افرادی یکپارچه دانست که به دور از دخالت و نفوذ احزاب سیاسی بین آنان همکاری وجود داشته باشد تا بتوانند مشکلات سیاسی، اقتصادی و اداری کشور را حل کنند.
وی افزود، دیاب مسئولیت سنگینی دارد که همان تشکیل دولت است؛ ماموریتی که به عقیده من باید با حضور افراد کارشناس که دارای عملکرد متمایز و مهارت و تجربه های متعدد باشند به سرانجام برسد.
"فادی علامه" عضو فراکسیون "توسعه و آزادی" به ریاست "نبیه بری" رئیس پارلمان لبنان نیز گفت: مکلف کردن دیاب در چارچوب نقشه "ب" و در پی شکست تمام تلاش برای بازگشت "سعد حریری" انجام گرفت؛ "بیشتر گروههای انقلابی تصمیم گرفتند به دیاب برای تشکیل دولت طبق رضایت مردم فرصت دهند".
وی در یک گفت و گوی رادیویی، دیاب را به تشکیل "دولت فوق العاده و نجات ملی" فراخواند که در آن نقش و اندازه فراکسیون های پارلمانی منتخب و نیز معترضان لحاظ شود.
به گفته وی، دولت جدید لبنان باید متشکل از همه گروهها و با حضور افراد کارشناس باشد، حتی اگر این افراد رویکردهای سیاسی داشته باشند.