تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از نانو الیاف، ژنراتورهایی را با کاربرد سنسور در حوزه پزشکی و منسوجات هوشمند با قابلیت شارژ تجهیزات، تولید کردند.

«پریسا فخری» مجری طرح با اشاره به تمرکز مراکز صنعتی و دانشگاهی به تهیه و استفاده از مواد هوشمند، گفت: مواد پیزوالکتریک (موادی با اثر فشاربرقی) از جمله مواد هوشمند با ویژگی‌های منحصر به فرد هستند که خاصیت آنها ابتدا در سرامیک‌ها کشف شد. اما به دلیل وجود معایبی مانند ترد و شکننده بودن، ‌کاربرد آن محدود شده است.

وی گفت: تردی و شکنندگی سرامیک، آن را برای جنبش‌های ارتعاشی طولانی‌مدت و بزرگ بدون استفاده تبدیل می‌کند. از سوی دیگر به دلیل نیاز به مواد پیزوالکتریک با سطح بزرگ و انعطاف پذیری بالا در بسیاری از کاربردها همچنان مدنظر است.

این محقق دانشگاه امیرکبیر با تاکید بر اینکه در ساختار این نانو ژنراتور از پلیمر انعطاف‌پذیر PVDF و نانومیله های اکسید روی استفاده شد، اظهار داشت: حضور این دو ماده در کنار هم موجب افزایش خواص پیزوالکتریک و انعطاف‌پذیری شد تا مراحل تولید و هزینه تمام‌شده این نانوساختار نیز کاهش یابد.

فخری که با پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه امیرکبیر گفت و گو می‌کرد، با اشاره به کاربردهای این نانو ژانراتور گفت: از این محصول در صنایع نظامی به عنوان منسوجات هوشمند با قابلیت شارژ وسایل الکترونیکی قابل حمل از طریق حرکات مکانیکی بدن و در حوزه پزشکی به عنوان حسگرهای مراقبت و نظارت بر علائم حیاتی بدن، سنسورهای قابل کاشت در بدن، برداشت کننده انرژی قابل کاشت در بدن نظیر منبع تامین انرژی قلب مصنوعی می‌توان بهره برد.

به گفته وی این محصول همچنین در صنعت برق به عنوان برداشت کننده انرژی محیطی از انرژی‌های هدر رفت محیط مانند باد و جریان آب و همچنین در صنایع الکترونیک به عنوان حسگر پیزوالکتریک کاربرد دارد.

این پژوهشگر پسا دکتری دانشگاه صنعتی امیرکبیر استفاده از نانوالیاف در ساختار نانوژنراتور را از دیگر ویژگی های ممتاز این نانوژنراتور دانست و ادامه داد: استفاده از نانو الیاف سبب کوتاه شدن فرایند تولید و کاهش هزینه تمام شده می‌شود و همچنین با رفع محدودیت‌هایی که در روش‌های معمول وجود داشت، گستره کاربردی این نانوژنراتور افزایش می‌یابد.

این طرح از سوی پریسا فخری پژوهشگر پسا دکتری و به راهنمایی روح اله باقرزاده، مسعود لطیفی از اعضای هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و با همکاری کشفی از دانشگاه آیت الله بروجردی اجرایی شد.