سوختهای فسیلی مانند مازوت، گازوئیل و گاز طبیعی همواره بیشترین نقش را در تولید برق بر عهده دارند و این در حالی است که استفاده از این سوختها برای تولید برق، انتشار هرچه بیشتر آلایندگیها در نیروگاههای تولید برق را به همراه دارد.
بر اساس آمارهای منتشر شده در ترازنامه انرژی سال ۹۵، میزان انتشار گازهای گلخانه ای دی اکسید کربن ۵۸۵ هزار و ۸۰۰ تن و متان ۶۲.۹ هزار تن بوده است که سهم بالایی در آلودگی هوا داشته اند. اما راهکار پیشگیری از این آلایندههای محیط زیست در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر نهفته است.
بررسی قدمت نیروگاههای حرارتی کشور نشان می دهد۶۲۲ مگاوات از این نیروگاهها عمری بالای ۵۰ سال و سه هزار و ۴۶۶ مگاوات معادل چهار درصد این نوع نیروگاهها هم از عمری بالای ۴۰ سال برخوردارند، هرچه سن یک نیروگاه حرارتی افزایش یابد به قولی فرسوده تر شود، بازدهی تولید برق آن کاهش خواهد یافت و از طرف دیگر میزان آلاینده شدن آن نیز افزایش خواهد یافت.
انرژی تجدیدپذیر چیست؟ بر اساس تعاریف، انرژی تجدیدپذیر انرژیای است که از منابع تجدیدپذیر یا بازگشتپذیرمانند نور خورشید، باد، باران موج، جزر و مد و گرمای حرارتی زمین به دست میآید و میتوان آن را در مدت زمان کوتاهی توسط منابع طبیعی جایگزین کرد.
استفاده از این نوع انرژی می تواند علاوه بر تولید برق پاک مانع از انتشار آلاینده های زیست محیطی شود.
براساس تازه ترین گزارش سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران، تولید برق از منابع انرژی تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق تا پایان آذرماه امسال از انتشار سه هزار و ۴۸تن گاز گلخانه ای جلوگیری کرده است.
استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در کشور و درآذرماه صرفه جویی یک هزار ۲۶۳ میلیون متر مکعبی در مصرف سوخت فسیلی به همراه داشته است.
میزان برق تولید شده از این نوع انرژی به چهار میلیارد و ۴۴۸ کیلو وات ساعت رسیده است.
اکنون ۳۷۷ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر درون کشور در حال احداث است و ظرفیت نصب شده انرژیهای نو به ۸۴۹ مگاوات رسیده، همچنین تاکنون ۱۱۸ نیروگاه تجدیدپذیر مگاواتی در کشور نصب شده و ۳۷ نیروگاه مگاواتی دیگر نیز در حال احداث است.
استفاده گسترده تر از انرژی های تجدیدپذیر علاوه بر صرفه اقتصادی برای خانوارها کمک موثری در بهبود هوای شهرها است.