دهلی‌نو-ایرنا- وانگ یی وزیر امور خارجه چین اعلام کرد که پکن از اقدامات انجام شده برای کاهش تنش ها میان هند و پاکستان پس از حمله تروریستی پلواما حمایت کرده است.

شبکه خبری " ان دی تی وی" روز چهارشنبه در گزارشی با اشاره به نقش پشت پرده چین در کاهش تنش میان دو همسایه هستهای گزارش داد: حمله ماه فوریه گروه پاکستانی موسوم به "جیش محمد" علیه نیروهای امنیتی هند در منطقه پلواما کشمیر منجر به کشته شدن  ۴۰ نیروی نظامی هند شد. نیروی هوایی هند نیز در واکنش به این موضوع پایگاههای این گروه را در منطقه بالاکوت پاکستان مورد حمله قرار داد.

بمباران خاک پاکستان توسط هند با یک درگیری هوایی میان جنگنده های دو کشور و ساقط کردن دو جنگنده هند و پاکستان همراه شد.

کانگ شوان یو معاون وزیر امور خارجه چین در اوج تنش اسلام آباد و دهلی‌نو به پاکستان سفر کرد و از اسلام آباد درخواست کرد تا از خود بردباری نشان دهد.

وانگ یی وزیر امور خارجه چین در مصاحبه با نشریه " پیپول دیلی" بدون اشاره به حمله پلواما و وقایع پس از آن گفت: در طول تنش میان هند و پاکستان، چین از اقدامات دو کشور برای کاهش خصومت و همچنین مذاکره برای رفع اختلافها  حمایت کرده است.

وانگ یی همچنین برگزاری دومین نشست غیر رسمی میان نارندرا مودی نخست وزیر هند و شی جین پینگ رییس جمهوری چین در ماه اکتبر را به عنوان مهمترین دستاورد  دیپلماسی دولت چین در مناطق همسایه این کشور در سال جاری دانست.

وی گفت: چین روابط خود را با همه کشورهای همسایه گسترش داده و آنها را بهبود بخشیده است. شی جین پینگ رییس جمهوری چین و نارندرا مودی نخست وزیر هند دومین نشست غیر رسمی خود را در شهر چنای هند برگزار کردند و مسیر را برای رشد روابط هند و چین مهیا ساختند.

تجارت نامتوازن

چین دومین شریک بزرگ تجاری هند محسوب می شود. ارزش کنونی تجارت دو کشور ۸۷ میلیارد دلار محاسبه شده است که انتظار می رود تا سال ۲۰۲۰ میلادی این رقم به ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

هند به طرح همکاری جامع اقتصادی منطقهای که با حمایت چین مطرح شده، نپیوسته است.  این طرح قصد دارد به بزرگترین گروه تجاری در جهان تبدیل شود. هند نگران است که عضویت در این گروه ورود کالاهای ارزان چین را به بازار این کشور تسهیل کند که این امر می تواند عدم توازن تجاری ۵۵ میلیارد دلاری میان هند و چین را افزایش دهد. در حال حاضر این توازن به نفع پکن است.

اختلافات مرزی

اختلافات مرزی هند و چین  از شرق لداخ تا ایالت اروناچال پرادش واقع در شمال شرق هند  وجود دارد. این منطقه به طور مکرر شاهد نفوذ و رویارویی نیروهای نظامی دو کشور به دلیل درک متفاوت از مرز مورد اختلاف است. سایر مناطق مورد اختلاف هند و چین در لداخ شامل بلندی های تریگ، دومچله، چومار، اسپنگور، و دریاچه پان گونگ می شوند.

چین در سال ۲۰۱۷ در اقدامی تصمیم گرفت در یک منطقه به نام "دوکلم" که توسط بوتان،کشور حامی هند، کنترل می شود نفوذ کند.

تنش مرزی سال ۲۰۱۷  بین چین ،هند و بوتان که حدود سه ماه به طول انجامید و پس از عقب نشینی نیروهای دو کشور از دوکلم پایان یافت.

چین ایالت اروناچال پرادش را به عنوان تبت جنوبی می داند و آن را بخشی  از خاک خود اعلام  کرده است. پکن همچنین از صدور روادید برای مردم ایالت ارناچال پرادش خودداری می کند.

این درحالی است که هند منطقه توانگ در ایالت ارناچال پرادش را بخش جدایی ناپذیر این ایالت و در نتیجه بخشی از خاک خود می داند و اعلام کرده این منطقه از سال ۱۹۵۰  میلادی تاکنون هر ساله  در پارلمان‌های ایالتی و مرکزی نماینده داشته است.

هند همچنین مدعی است که چین هم ۳۸ هزار کیلومتر مربع از فلات "اکسای" چین را به تصرف خود درآورده است.

دهلینو و پکن از سال 2003 میلادی تاکنون 19 بار یکدیگر در خصوص اختلافات مرزی گفت و گو کردند اما این مذاکرات تاکنون نتیجه ای نداشته است.