«حسن هانیزاده» در گفت و گو با ایرنا درباره سفر این هفته محمد جواد ظریف به عمان و دیدارهای وی در مسقط گفت: سفر وزیر امور خارجه به عمان در چارچوب روابط دوجانبه تهران - مسقط برگزار شد.
وی با بیان این که پادشاهی عمان در چهار دهه گذشته، روابط با ایران را حفظ کرد و در بزنگاههای تاریخی، در حل مسائل بین ایران و کشورهای منطقه و جهان موثر بود، افزود: در دهههای گذشته، پادشاهی عمان به عنوان «چکش تعادل» در روابط ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس عمل کرده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا به اشاره به نقش مثبت عمان در به نتیجه رسیدن توافق برجام و تحولات سیاسی اخیر در عراق، لبنان و یمن اظهار داشت: در این شرایط، لازم بود رایزنیها بین تهران و مسقط افزایش پیدا کند و سفر اخیر وزیر خارجه عمان به تهران و سفر ظریف به مسقط نشان می دهد که دو کشور اراده جدی برای افزایش تعاملات منطقهای دارند.
هانیزاده با اشاره به اهمیت «طرح صلح هرمز» که از سوی رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد، گفت: عربستان بعد از چهار سال جنگ ظالمانه و هزینه بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار، توان پرداخت هزینههای سیاسی و مالی بیشتر در این زمینه را ندارد و به پادشاهی عمان متوسل شده تا فضای جدیدی در روابط ریاض و تهران ایجاد کند.
وی افزود: موضوع دیگر مذاکرات ظریف در مسقط، روابط ایران و عربستان بود که می تواند در آینده با میانجیگری پادشاهی عمان روابط بهبود پیدا کند و باعث افزایش آرامش و تقویت همگرایی در منطقه شود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا، با یادآوری نقش عمان در توافق هسته ای گفت: این احتمال وجود دارد که آمریکا در خصوص برجام تجدیدنظر کند و با توجه به تاثیر نداشتن فشارهای اقتصادی و تحریمها علیه ایران، قصد داشته باشد در آستانه انتخابات، نگرش خود را نسبت به جمهوری اسلامی تغییر داده و سیگنال های مثبتی را از طریق عمان و ژاپن به ایران فرستاده باشد.
هانیزاده به دیدارهای ظریف با سخنگوی انصارالله یمن در مسقط نیز اشاره کرد و گفت: این دیدارها می تواند دیدگاه های عربستان و یمن را برای پایان دادن به جنگ، به هم نزدیک کند.
این کارشناس مسائل منطقه،همچنین نقش سلطان قابوس در مناسبات حسنه ایران و عمان بی نظیر دانست و برای وی آرزوی سلامتی کرد
هانیزاده در عین حال «اسعد طارق» پسر عموی سلطان قابوس را یکی از گزینههای مطرح برای جانشینی احتمالی وی اعلام کرد و تاکید کرد: مرگ سلطان قابوس می تواند فضای دلپذیر روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد ولی چارچوب روابط دو کشور یک چارچوب کاملا تعریف شده است و تغییرات در هرم قدرت، نمی تواند در این روابط خللی ایجاد کند.