تهران-ایرنا- «بثینه شعبان» مشاور رسانه‌ای بشار اسد رییس جمهوری سوریه چهارشنبه شب گفت: دمشق به کمک متحدانش بویژه ایران و روسیه برای مقابله با فشارهای اقتصادی و سیاسی آمریکا هماهنگ است.

شعبان در گفت وگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی "المیادین" افزود: قانون قیصر، یک قانون جنایت‌کارانه و ظالمانه است و قسمتی از سری فشارهای آمریکا به سوریه است که از سال ۲۰۱۱ آغاز شد و دمشق با آن مقابله خواهد کرد.

وی تصریح کرد: این قانون، چیز تازه‌ای برای دمشق ندارد و تنها بخشی از جنگ روانی علیه ملت سوریه است.

قانون قیصر که هدف از آن اعمال تحریم‌های حداکثری علیه دمشق است، به مثابه ضربه قوی به سوریه و متحدانش در مرحله بازسازی این کشور خواهد بود.

مشاور رسانه‌ای رییس جمهوری سوریه گفت: آمریکا گمان می‌کند با فشار حداکثری می‌تواند سوریه را به تسلیم وادار کند، اما دمشق به مقابله به با چالش‌ها عادت کرده است، به عنوان مثال در سال‌های گذشته تعداد کارخانه‌های داروسازی سوریه (برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا) چندین برابر شده است.

مشاور رسانه‌ای اسد افزود: قانون قیصر شامل ایران و روسیه و تمام متحدانی می‌شود که اقدامات ویژه‌ای برای دور زدن تحریم‌های آمریکا دارند.

شعبان تأثیر قانون قیصر بر کاهش ارزش لیر سوریه در برابر دلار را رد کرد و گفت: دمشق تلاش می‌کند که در تمام زمینه‌ها بتواند خودکفا شود و این قانون هیچ تأثیری بر اقتصاد کشورمان نخواهد داشت.

مشاور رسانه‌ای رییس جمهوری سوریه ادامه داد: قانون قیصر و راهبرد فشار حداکثری آمریکا علیه ایران و حوادث جاری در عراق و لبنان با یکدیگر مرتبط هستند.

وی به دلایل حذف "عادل عبدالمهدی" از حکومت عراق اشاره کرد و گفت: وی وابسته به آمریکا نبود، به همین خاطر واشنگتن در مقام مخالفت با او برآمد.

شعبان اضافه کرد: عبدالمهدی با چین چندین قرارداد امضا کرد، گذرگاه البوکمال در مرز سوریه را بازگشایی کرد و معامله قرن را نپذیرفت به همین خاطر مورد غضب واشنگتن قرار گرفت.

وی به حوادث جاری در لبنان اشاره کرد و گفت: آنچه در لبنان در جریان است بر سوریه تأثیر خواهد داشت و عکس این موضوع نیز صادق است، چرا که بحران اقتصادی بیروت، دمشق را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.

مشاور رسانه‌ای اسد به مسأله بازگشت آوارگان سوری به کشورشان اشاره کرد و گفت: آمریکا به خاطر دلایل راهبردی در حمایت از اسرائیل مانع از بازگشت این افراد به سوریه می‌شود.

شعبان در بخش دیگری از سخنان به موضوع از سرگیری روابط دمشق و ریاض اشاره کرد و گفت: روابط سوریه و عربستان به صورت جدی مطرح نیست و تنها در حد صحبت باقی مانده است.

مشاور رسانه‌ای رییس جمهوری سوریه همچنین به گزارش سازمان منع سلاح‌های شیمیایی اشاره کرد و افزود: این سازمان پس از آن که دروغ‌گویی‌اش فاش شد و تحت کنترل آمریکا قرار دارد، اعتبار خود را از دست داده است.

شعبان درباره شرایط جاری در استان ادلب در شمال غرب سوریه هم گفت: درگیری ادلب با تروریست‌ها آغاز شده است و جنگنده‌های روسی به پشتیبانی از ارتش سوریه ادامه می‌دهند و دمشق اکتشاف نفت را با شرکت‌های روس آغاز کرده است.

هر چند قانون قیصر نخستین مورد از اقدامات آمریکا برای اعمال فشار بر سوریه به شمار نمی‌آید بلکه پیش از آن نیز واشنگتن و اتحادیه اروپا بسته تحریم‌هایی را علیه سوریه اعمال کرده‌اند، اما قیصر مهم‌ترین اقدام جدی کاخ سفید برای اعمال فشار بر دولت اسد است و شامل چهار محور اصلی است:

نخست، هدف قرار دادن تمام منابع مالی حامی نظام حاکم سوریه است، به گونه‌ای که تمام راه‌های دور زدن تحریم‌های سابق سد می‌شود.

دوم: مجازات و تحریم سریع کسانی که از این قانون سرپیچی کنند تا جایی که در بند دوم این قانون به مجازات مسئولانی که در نقض حقوق بشر علیه غیرنظامیان سوری و یا اعضای خانواده آنان دست دارند، اشاره شده است تا جایی که کافی است مشارکت یک شخص و یا شرکت در هرگونه تلاش برای نقض حقوق بشر در سوریه و یا مشارکت در شکنجه و یا حمله علیه غیرنظامیان ثابت شود تا بلافاصله در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گیرد.

سوم: حمایت از غیرنظامیان و مستند کردن جنایت‌های جنگی.

چهارم: تغییر رفتار و عملکرد نظام حاکم سوریه به این معنی که در بند چهارم قانون قیصر آمده است فقط رییس جمهوری آمریکا می‌تواند تحریم‌ها را لغو کند آن هم فقط در صورتی که دولت سوریه گام‌های واقعی برای تضمین حقوق بشر اتخاذ کند.