تهران- ایرنا- رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات با بیان اینکه حاکمیت باید زمینه‌های رقابتی شدن انتخابات را فراهم کند، گفت: تصویب پالرمو و سی اف تی می‌تواند در رقابتی‌تر شدن انتخابات نقش داشته باشد تا مردم امیدوارتر شده و ببینند که نظام جمهوری اسلامی در یک تعامل مثبت جهانی، چه اقداماتی را انجام می‌دهد.

مصطفی کواکبیان روز پنجشنبه در سومین کنگره سراسری مجمع فرهنگیان ایران اسلامی افزود: برای انتخابات رقابتی چند شرط لازم است. شرط اول سلامت انتخابات است. همه دست‌اندرکاران و عناصر ذیربط باید در این انتخابات بی‌طرف باشند چرا که این انتخابات، انتخاباتی آزاد و قانونی است. البته آزادی در انتخابات به این مفهوم است که در چارچوب قانون، انتخابات آزادی شکل بگیرد. مساله مهم این است که اگر بخواهیم انتخابات آزاد، سالمف بی‌طرفانه و عادلانه شکل بگیرد یک ملزوماتی هم است.

وی افزود: انتخابات رقابتی سه پایه اساسی دارد که پایه اصلی آن اقدامات حاکمیت است. اگر بخواهیم انتخابات رقابتی انجام شود حاکمیت باید زمینه‌های رقابتی شدن آن را فراهم کند.  به طور مثال به تعبیر الیاس حضرتی و مجید انصاری نباید اینگونه باشد که شخصی از الان لیست خود را بسته شده و لیست فرد دیگری حتی تا دقیقه ۹۰، هنوز مانده باشد. این چه عدالت و رقابتی به مفهوم واقعی کلمه است؟

رییس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گفت: با این حال ما با همه این شرایط قبول کردیم که به صحنه بیاییم. من معتقدم که نهادهای مختلف حاکمیت در این انتخابات نقش دارند و شورای نگهبان نیز مهمترین نقش را دارد. شورای نگهبان نباید سخت‌گیری‌های خود را داشته باشد و غیر از آن ۴ مرجع، یعنی وزارت اطلاعات، ثبت احوال، دادستانی و نیروی انتظامی، مراجع دیگری که در کل کشور در این انتخابات برخورد سلیقه‌ای دارند. البته اگر برخوردها قانونی باشد ما مشکلی نداریم.

کواکبیان افزود:‌ در بحث‌ نظارتی در شهرستان مواردی را داشته‌ایم که مثلا پسر عمه‌ شخصی حضور داشته باشد ولی پسر خاله وی نباشد و سلیقه‌ای برخورد می‌کردند. ۱۲ نفر شورای نگهبان با آن ۳۰۰ هزار نفری که گزارش‌ها را تهیه می‌کنند فرق دارد. لذا باید در اینگونه مساله بسیار دقت شود.

وی تصریح کرد:‌ در مورد اینکه صدا و سیما از این همین الان به این فکر است که یک جریانی را قالب و مطرح کند که البته اشتباه می‌کند. من معتقدم که اگر صدا و سیما به ما فحش بدهد ما رای بیشتری می‌آوریم. یعنی نشانه آن را هم ما در مسائل اجتماعی دیده‌ایم. ولی ما انتظار داریم برای حفظ ظاهر هم که شده این مسائل را رعایت کنند.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت:‌ به اعتقاد من حتی تصویب پالرمو و سی اف تی یعنی لوایح اف ای تی اف می‌تواند در رقابتی‌تر شدن انتخابات نقش داشته باشد و مردم امیدوارتر شده و ببینند که نظام جمهوری اسلامی در یک تعامل مثبت جهانی، اقداماتی را انجام می‌دهد. دولتش بسیار موثر است. ما اصلاح‌طلبان از این دولت ضربه زیادی خورده‌ایم. دولت باید در جهت اقدامات بیشتر برای بهبود معیشت مردم تلاش کند.

کواکبیان عنوان کرد:‌ شورای نگهبان متاسفانه اصلاح مواد انتخاباتی‌ در مجلس را رد کرد ولی حداقل آخرین طرح دوفوریتی که در مجلس برای شفافیت هزینه‌های تبلیغات و فعالیت انتخاباتی تصویب شد، تایید کند.

وی خاطرنشان کرد: نیروهای مسلح به وصیت حضرت امام (ره) عمل کرده و از دخالت در جریانات سیاسی و احزاب پرهیز کنند و به شورای نگهبان توصیه نکنند که به طور مثال کسانی را که حتی بینش آنها مشکل دارد باید رد صلاحیت شوند. اجازه بدهید شورای نگهبان همان کار معمولی خود را انجام دهد.

کواکبیان افزود: اگر می‌خواهند انتخابات رقابتی‌تر برگزار شود همین رایحه عدالتی را که نشان می‌دهند، همه جانبه باشد. من بارها اعلام کرده‌ام که یکی از مسائل املاک نجومی است، کل حقوق‌های نجومی 30 – 40 میلیارد تومان بود، ولی یک قطعه از دو هزار و 200 قطعه املاک نجومی به اندازه کل حقوق‌های نجومی است که باید بررسی شود. حدود 60 و چند هزار میلیارد بدهی شهرداری و امثال آن نیز هست که قوه قضائیه در همین 2 ماه باقی مانده هم می‌تواند نقش بسزایی ایفا کند.

رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گفت: ما هیچ وقت نتوانستیم با رهبر معظم انقلاب ملاقات داشته باشیم. درخواست‌ من این است که به عنوان شورای هماهنگی جبهه اصلاحات اگر اجازه بدهند، اصلاح‌طلبان یک وقت ملاقاتی داشته باشند که احزاب در این مملکت در این 40 سال تا به حال چه کارهایی انجام داده‌ و اینکه چه کارهایی باید انجام بدهند. این مساله می‌تواند در شکل گیری ائتلاف‌ها موثر باشد.

کواکبیان عنوان کرد: ما علاقه داریم که رقیب‌مان هم منسجم باشد. ما اختلاف آنها را نمی‌خواهیم کما اینکه اتحاد و انسجام درونی جبهه خودمان را هم پیگیری می‌کنیم. چرا که پایه دوم‌، غیر از حاکمیت احزاب و جریانات سیاسی هستند که می‌توانند در رقابتی‌تر شدن انتخابات نقش داشته باشند.

وی در ادامه گفت: اگر کسانی حضور مردم را تشویق نمی‌کنند لااقل مردم را مایوس هم نکنند و حرف‌های دلسردکننده نزنند. معتقدم هستم پایه سوم یعنی مردم که می‌توانند اصلی‌ترین نقش‌آفرین در عرصه انتخابات داشته باشند.

نماینده مردم تهران در مجلس افزود:‌ در طول این 40 سال مگر ما فراز و نشیب‌هایی نداشتیم در بدترین شرایط حتی بعد 88 اصلاح‌طلبان نیامدند. اما بالاخره انتخابات برگزار شد. اگر برخی‌ها مردم را مایوس می‌کنند فکر می‌کنند که انتخابات برگزار نمی‌شود که اینطور نیست. انتخابات برگزار می‌شود و کسانی می‌آیند و به جای مردم تصمیم می‌گیرند. پس ما برای اینکه حق تعیین سرنوشت خودمان را داشته باشیم باید مردم را تشویق کنیم. 

کواکبیان درخصوص مجلس مقتدر گفت: مجلس می‌تواند در راس امور و در طراز قانونی اساسی باشد به شرط آنکه نمایندگان در مجلس حضور داشته باشند که واقعا برای مردم دلسوزی کنند و در راستای مطالبات و منویات مردم باشند.

وی با بیان اینکه اکنون 5 مشکل در مجلس دهم داریم، یادآور شد: اولین مشکل این است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام شورایی به نام شورای نظارت بر سیاست‌های کلی نظام تشکیل شده است. من قبول دارم که رهبری باید سیاست‌های کلی قانون اساسی را تعیین کنند اما اینکه این کار لزوما شورایی را نیاز داشته باشد، در قانون اساسی چنین چیزی نداریم.

این نماینده مجلس دهم افزود: اینکه لوایح و طرح‌های مصوب مجلس باید ابتدا به شورای نگهبان برود و سنجیده شود یا با سیاست‌های کلی مطابقت نداشت،سپس به مجمع تشخیص مصلحت نظام برده شود، یعنی عملا ما دو شورای نگهبان پیدا کرده‌ایم، یکی از مسائلی است که مجلس یازدهم حتما باید این مساله را پیگیری کند.

کواکبیان با بیان اینکه شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه نیز اخیرا تشکیل شده است، گفت: اگر واقعا قرار است قوا هماهنگ شوند، هماهنگ بشوند و در بحث تحریم‌ها هم بتوانند با هم باشند اما قانونگذاری می‌کنند که فلان گروه تا 10 سال از مالیات معاف است در حالی که این مساله به مجلس مربوط می‌شود. 
وی اظهار امیدواری کرد به کمک یکدیگر مشکلات را حل کنیم تا بتوانیم مجلسی کارآمد و مقتدر داشته باشیم.