این گزارش بامداد جمعه در حالی منتشر شد که در طول ماههای اخیر، گمانهزنیها درباره احتمال نامزدی پمپئو برای کرسی ایالت کانزاس در سنا و کنارهگیریاش از وزارت خارجه افزایش یافته است.
واشنگتن پست نوشت: پمپئو گفته که نامزد انتخابات سنا نخواهد شد و افراد نزدیک به وی گفتهاند که او هنوز در این باره تصمیم نهایی خود را نگرفته است. اما این مسأله نتوانسته از آغاز یک رقابت پنهان در دولت ترامپ بر سر جانشینی پمپئو جلوگیری کند.
پمپئو تا ماه ژوئن فرصت دارد که رسماً برای نامزدی در انتخابات سنا اقدام کند. برخی منابع آگاه به واشنگتن پست گفتهاند که «میچ مککانل» سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی و رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، پمپئو را بشدت تحت فشار قرار داده است تا وارد رقابت بر سر کرسی کانزاس در سنا شود؛ زیرا بیم آن میرود که «کریس کوباچ» نامزد حزب دموکرات صاحب کرسی این ایالت شود.
به نوشته این روزنامه، پمپئو همچنین در حال بررسی نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکاست اما مککانل گفته؛ نامزدی در انتخابات سنا گزینه امنتری است.
ترامپ ماه گذشته اظهار کرد که پمپئو به او گفته میخواهد در دولت بماند. رییس جمهوری آمریکا افزود: اگر کرسی جمهوریخواهان در کانزاس در معرض خطر باشد، پمپئو ممکن است نظرش را تغییر دهد. این در حالی است که پمپئو اخیراً یک حساب توئیتری به نام خودش ایجاد کرد.
نامزدهای تصدی وزارت خارجه
این ابهامات باعث شده است تا برخی مقامهای آمریکایی بیسر و صدا خود را برای قرار گرفتن در پست وزارت خارجه آماده کنند. سه منبع آگاه در گفت وگو با واشنگتن پست گفتند که ترامپ در صحبتهایش با قانونگذاران و مقامهای دولتی، نامهایی را برای جانشینی پمپئو مطرح کرده است.
نامی که بیش از همه مطرح شده «رابرت اوبرایان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید است. به گفته مقامهای آگاه، ترامپ به اوبرایان علاقه دارد و از ماه سپتامبر که وی را به عنوان مشاور امنیت ملی انتخاب کرد، اختیارات دیپلماتیک وی را افزایش داد. اوبرایان را به عنوان یک تکنوکرات میشناسند که با همه گروههای مختلف در داخل دولت همکاری خوبی دارد.
یک گزینه مهم دیگر برای جانشینی پمپئو، «استیو منوچین» وزیر خزانهداری است. برخی مقامهای آمریکایی معتقدند که منوچین برای تصدی این پست تلاش میکند و برخی دیگر میگویند که او فعالانه برای این سمت لابی نمیکند. هر کدام از این موارد درست باشد، در هر حال او در فهرست جانشینی پمپئو قرار دارد. منوچین رابطه شخصی بسیار نزدیکی با ترامپ دارد و تقریبا ۳ سال است که به عنوان وزیر خزانهداری فعالیت میکند.
به نوشته واشنگتن پست، بسیاری از مقامهای حوزه امنیت ملی آمریکا نگران هستند که موضع نرم وی در مقابل چین و تمرکز وی بر وال استریت، آمادگی او را برای هدایت دیپلماسی آمریکا تضعیف میکند. او اخیراً موفق به تحقق مرحله نخست توافق تجاری با چین شد اما همواره با اتخاذ یک راهبرد تندتر در قبال چین مخالفت کرده است. این در حالی است که پمپئو، مایک پنس معاون رییس جمهوری آمریکا، اوبرایان و بقیه اعضای دولت از اتخاذ راهبردی شدیدتر حمایت کردهاند. منوچین و پمپئو هرچند متحدان سیاسی به شمار میآیند اما در حوزه سیاست خارجی با هم اختلاف دارند.
ترامپ همچنین نظر اطرافیانش را درباره انتصاب «ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در آلمان به عنوان وزیر خارجه جدید جویا شده است. دولت آلمان از رویکرد تهاجمی گرنل گلایهمند است. علاوه بر این، تأیید صلاحیت وی در سنا دشوار خواهد بود. او برای تصدی سمت فعلیاش با ۴۲ رأی مخالف در مقابل ۵۶ رأی موافق مواجه شد. اوبرایان و گرنل سالهاست ارتباط دوستانهای با هم دارند و هر دو دستیار «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی آمریکا بودند.
در صورتی که پمپئو از سمتش کنارهگیری کند، «استفن بیگان» معاون جدید وزیر خارجه سرپرست وزارتخانه خواهد شد. ممکن است پمپئو زمانی استعفا دهد که فرصت ترامپ به منظور جلب تأییدیه سنا برای نامزد تصدی وزارت خارجه بسیار اندک باشد. بنابر این ممکن است بیگان تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر ۲۰۲۰ در همان سمت باقی بماند. گفته میشود که بیگان به دنبال وزیر شدن نیست اما در هر حال در فهرست مورد نظر ترامپ برای هدایت این وزارتخانه قرار دارد.
«برایان هوک» نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران که روابط نزدیکی با «جرد کوشنر» داماد ترامپ دارد، «مارکو روبیو» سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا و «تام کاتن» سناتور جمهوریخواه ایالت آرکانزاس نیز افراد دیگری هستند که نام آنها اغلب برای جانشینی پمپئو به میان آمده است. به نظر نمیرسد که هوک در نهایت به وزارت برسد زیرا او مخالفانی در دولت ترامپ دارد. البته روبیو و کاتن رویای ریاست جمهوری دارند و حضور در وزارت خارجه میتواند در این راه به آنها کمک کند.
تغییر احتمالی وزیر خارجه آمریکا در حالی است که در هفتههای اخیر، وزارت دفاع نیز با موج مهاجرت مقامهای بلندپایه مواجه بوده است. تنها در یک ماه اخیر ۶ مقام این وزارتخانه قصد خود برای خروج از پنتاگون را اعلام کردهاند.
ترامپ از ژانویه ۲۰۱۷ دوره ریاستش را در کاخ سفید آغاز کرد و ظرف سه سال اخیر تغییرات بسیار زیادی را در دولتش شاهد بوده است. دهها نفر از مقامهای دولتی به دلیل جنجالها و اختلافات گوناگون یا استعفا داده و یا برکنار شدهاند.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی، «دن کوتس» مدیر اطلاعات ملی، «الکس آکوستا» وزیر کار، «سارا سندرز» سخنگوی کاخ سفید، «کرستن نلسون» وزیر امنیت داخلی، «جیمز متیس» وزیر دفاع، «جان کلی» رئیس دفتر ترامپ، «جف سشنز» دادستان کل آمریکا، «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل، «هربرت مک مستر» مشاور امنیت ملی، «رکس تیلرسون» وزیر خارجه، «گری کوهن» مشاور ارشد ترامپ در امور اقتصادی، «هوپ هیکس» مدیر ارتباطات کاخ سفید، «استیو بنن» استراتژیست کاخ سفید، «جیمز کومی» رئیس اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف بی آی) و «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی تعدادی از چهرههای مهمی هستند که طی ۳ سال گذشته از دولت ترامپ خارج شدهاند.