شیراز- ایرنا- پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در مدارس ازطریق آگاهی‌بخشی به دانش‌آموزان و خانواده‌های آنان، چندی است که از راه‌های گوناگون پیگیری می‌شود. آموزش و پرورش استان فارس در سال ۹۵ طرح "نماد" را عملیاتی کرد و امسال نیز "یاریگران زندگی" را برای این موضوع کلید زده است.

اجرای طرح نماد (نظام مراقبت اجتماعی دانش‌آموزان) که شامل برنامه‌هایی همچون غربالگری، آموزش، توانمندسازی و حمایت‌های روانی ـ اجتماعی، به منظور مراقبت دانش‌آموزان در برابر رفتارهای پرخطر، آسیب‌های اجتماعی و جرائم از طریق مداخله به‌ موقع و موثر است، از نخستین گام‌ها برای حفاظت از دانش‌آموزان در برابر آسیب‌های اجتماعی است.

جرقه اجرای این طرح از سال تحصیلی ۹۵-۹۶ و در استان فارس به‌صورت آزمایشی آغاز شد و تاکنون بیش از ۵۰هزار دانش‌آموز فارسی در آن همکاری کرده‌اند.

ایجاد سامانه الکترونیک ارجاع با نام سامانه جامع نظام مراقبت اجتماعی از دانش‌آموزان یکی دیگر از دستاوردهای طرح نماد بوده است و شبکه‌سازی مراکز ارائه خدمت، انجام غربالگری، آموزش‌های ارتقایی و نیز ارجاع برای مداخلات تخصصی و مددکاری در آن صورت می‌گیرد.

اما آموزش و پرورش فارس به همین طرح قانع نشد و شنبه ۷ دی ۹۸ در نهمین جلسه کمیته فرهنگی و پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر فارس، طرح دیگری با عنوان "یاریگران زندگی" را در دبیرستان شهید ترکمان ناحیه سه شیراز کلید زد.

طرحی که به گفته مدیرکل آموزش و پرورش فارس زمینه‌ساز نشاط، شادابی و پویایی در مدارس است و با همکاری وزارت کشور و وزارت آموزش‌وپرورش اجرا می‌شود؛ همچنین ستاد مبارزه با مواد مخدر استان فارس نقش بسیار مهمی  در تأمین اعتبارات، همکاری و حمایت برعهده دارد و با هدف جلب مشارکت همسالان و حمایت فعالانه والدین و کارکنان مدارس درراستای پیشگیری و کاهش آسیب‌های اجتماعی در بین دانش‌آموزان، برای اولین بار در کشور و مدارس فارس صورت می‌گیرد.

تشکل‌های دانش‌آموزی پرچمدار پیشگیری از اعتیاد می‌شوند

علی‌عسکر نجفی در حاشیه افتتاح این طرح با اشاره به اینکه یاریگران زندگی پیشگیری از شیوع اعتیاد بین نوجوانان و جوانان را در برنامه دارد، عنوان کرد: از استعدادها، ظرفیت‌ها و قابلیت‌های تشکل‌های دانش‌آموزی برای این امر نهایت استفاده را می‌کنیم؛ براین اساس انجمن اسلامی، سازمان دانش‌آموزی، همیار مشاور و سفیران پیشگیری در آموزش‌های مربوط به معرفی آسیب‌های اجتماعی با یکدیگر همکاری می‌کنند.

مدیرکل آموزش و پرورش فارس با بیان اینکه مبارزه با اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی و کوشش برای مصونیت کودکان و نوجوانان در برابر عوامل مخاطره‌آمیز و رفتارهای پرخطر در قالب نهضت فرهنگی میسر است، عنوان کرد: بدین‌منظور مدرسه و نهاد تعلیم و تربیت می‌تواند کانون فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها برای مبارزه با اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی باشد.

پیشگیری از اعتیاد به نهضت همگانی نیاز دارد

نجفی همچنین درباره کاهش سن اعتیاد هشدار داد و گفت: باید نهضتی همگانی و جهادی عمومی بین دانش‌آموزان به وجود آید که ازطریق آگاهی‌بخشی، افزایش دانش، مهارت و توان مقابله با عوامل وسوسه‌انگیز بتوان آن‌ها را دربرابر اعتیاد واکسینه کرد. 

وی با تاکید بر اینکه هم‌افزایی و انسجام گامی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی است، ابراز داشت: حل مشکل آسیب‌های اجتماعی بدون هم‌افزایی دستگاه‌ها میسر نیست، از همین رو در اجرای این طرح باید همه تشکل‌ها و سازمان‌ها از جمله استانداری و فرمانداری  پای‌کار بیایند و در کنار آموزش‌وپرورش قرار گیرند

مدیرکل آموزش‌وپرورش فارس افزود: یاریگران زندگی امسال ۲۰ درصد از دانش آموزان دوره اول و دوم متوسطه استان فارس معادل ۶۶هزار دانش‌آموز را تحت پوشش قرار می‌دهد و سال آینده ۶۰ درصد و تا سال۱۴۰۰ نیز همه دانش آموزان مشمول این طرح خواهند شد.