تهران- ایرنا- هواپیماهای آمریکایی شامگاه هشتم دی‌ماه ۱۳۹۸ مقر نیروهای تیپ‌های ۴۵ و ۴۶ الحشد الشعبی در منطقه القائم در غرب استان الانبار را هدف گرفتند. در این تجاوز نظامی ۲۵ نفر از نیروهای الحشد الشعبی به شهادت رسیدند.

تهران- ایرنا- هواپیماهای آمریکایی شامگاه هشتم دی‌ماه ۱۳۹۸ مقر نیروهای تیپ‌های ۴۵ و ۴۶ الحشد الشعبی در منطقه القائم در غرب استان الانبار را هدف گرفتند. در این تجاوز نظامی ۲۵ نفر از نیروهای الحشد الشعبی به شهادت رسیدند.

الحشدالشعبی یا بسیج مردمی عراق از جمله مهمترین عوامل شکست داعش بود. با این‌حال تشکیل این نیروها از همان ابتدا با مخالفت‌هایی از جمله از سوی ایالات متحده روبه‌رو شد. در چند ماه اخیر این مخالفت به شکل انجام حملات متعدد هوایی به پایگاه‌های نیروهای مردمی عراق نیز خودش را نشان داده است.

دشمنی کاخ سفید با الحشدالشعبی به چند ماه اخیر محدود نبوده است و تقریبا از ابتدای تشکیل نیروهای مردمی، ایالات متحده با آن مخالف بود که نمونه بارز این رویکرد را می‌توان در اقدام سه سال قبل کنگره آمریکا در تروریستی خواندن برخی شاخه‌های این نیرو دید؛ نیرویی که نقش مستقیمی در نابودی داعش داشت.

در چند ماه گذشته موج مخالفت با حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق شدت گرفت و خروج ایالات متحده از خاک این کشور به مطالبه‌ای عمومی تبدیل شد. در راستای دستیابی به این هدف و مجبور ساختن واشنگتن، گاه حملاتی نیز به پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق از سوی برخی گروه‌ها صورت می‌گرفت. البته الحشدالشعبی و گروه‌های مقاومت اسلامی، عاملیت این حملات را بارها رد کردند.

دی ماه ۹۸ اما نظامیان آمریکایی حملات سنگینی را به مقر دو تیپ الحشدالشعبی در استان الانبار عراق انجام دادند که به شهادت ده‌ها تن از این نیروها منجر شد. به دنبال این حمله «برهم صالح» رییس جمهوری عراق در تماس تلفنی با کاردار سفارت آمریکا، اقدام واشنگتن را محکوم کرد. «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر وقت دولت عراق، لحظاتی پس از این حمله در تماس با وزیر دفاع آمریکا خواستار توضیح این اقدام خلاف موازین بین المللی شد.

پس از حملات نظامی آمریکایی ها، درخواست برای اخراج نظامیان آمریکا از عراق تشدید شد. بسیاری از چهره‌های سیاسی و نظامی این کشور هم ضمن محکومیت این اقدام بر لزوم خروج آمریکا از عراق تاکید کردند. «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر از همه جریان‌ها و گروه‌های سیاسی و اجتماعی عراق خواست که برای اخراج نیروهای آمریکایی از عراق متحد شوند.

شهید «ابومهدی المهندس» جانشین فرمانده نیروهای حشد الشعبی عراق که مدتی بعد به همراه سردار قاسم سلیمانی در عراق توسط نیروهای آمریکایی ترور و شهید شد هم در آن زمان هشدار داد که "پاسخ خیلی محکمی به آمریکا می‌دهیم". حتی جمع کثیری از شهروندان عراقی به سمت سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد حمله بردند. ایالات متحده نیز برخی از دفاتر خود را تعطیل کرد و کارمندان غیرنظامی خود در عراق را به شدت کاهش داد. 

در مقابل، شماری از اعضای جمهوریخواه کنگره آمریکا از این تجاوز نظامی به خاک عراق که با تایید دونالد ترامپ انجام شد، حمایت کردند. علاوه بر این مقام‌های برخی دولت‌های مرتجع عربی منطقه و مقامات انگلیس همگام با سران رژیم صهیونیستی از این اقدام نظامی آمریکا ابراز رضایت کردند. 

اگرچه الحشد الشعبی و گروه‌های مقاومت اسلامی اتهام حمله به منافع آمریکا را رد کردند اما ایالات متحده حملات راکتی به پایگاه‌های خود از سوی شبه‌نظامیان عراقی را دلیل این تجاوز اعلام کرد. در زمینه علت دست زدن به این اقدام تحلیل‌های گوناگونی بیان شد. برخی کارشناسان اعتقاد دارند شکست کاخ سفید در زمینه انتخاب فرد مورد نظر به عنوان نخست وزیر عراق در کنار فرار ترامپ از فشار افکارعمومی داخل آمریکا و تبدیل کردن عراق به صحنه تسویه حساب واشنگتن با تهران از مهمترین دلایل ایالات متحده است.

رهبر انقلاب اسلامی نیز حمله آمریکایی‌ها به مواضع حشد الشعبی را به شدت محکوم کردند و گفتند: ملاحظه کنید [آمریکایی‌ها] در عراق و سوریه چه می‌کنند. انتقام داعش را از حشدالشعبی دارند می‌گیرند.

این تحولات چند روز بعد با ترور سردار شهید سلیمانی و جانشین فرمانده الحشدالشعبی در فرودگاه بغداد همراه شد که مصوبه مجلس عراق مبنی بر لزوم خروج نظامیان آمریکایی از عراق را به همراه داشت. پس از این تحولات بسیاری از تحلیلگران و حتی مقامات آمریکایی ادامه حضور این کشور در عراق را بسیار سخت و غیرممکن توصیف کردند.

برچسب‌ها