کامران گردان روز سهشنبه در نخستین همایش همدان، استان تابآور با حضور اسماعیل نجار رییس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه در شرایط حساس باید بتوان بحرانهای شهری را مدیریت کرده و آسیبها را به حداقل رساند افزود: برای داشتن شهرهایی تاب آور در برابر حوادث متعدد باید توجه ویژه به مدیریت بحران و ایمنی شهرها داشته باشیم.
وی اظهار داشت: در این میان تعداد نهادهای مسوول در مدیریت بحران همواره یکی از چالش های مدیریت شهری بوده است.
رییس شورای شهر همدان خاطرنشان کرد: در اقدامات تاب آوری شهرداری همدان اقدامات خوبی انجام شده است به طوریکه در سیل فروردین ماه، همدان به خوبی از این بحران رد شد و کمترین آسیب را به ثبت رساند.
گردان با اشاره به اینکه ایران از ۴۴ حادثه طبیعی جهان، ۳۲ بحران را رد میکند و همدان نیز از این قاعده مستثنی نیست افزود: بنابراین اقدامات باید قبل از بحران انجام شود و مدیران ما باید دغدغهمند باشند تا بحران، مدیریت شود چرا که مدیریت بحران مقوله خطیری است.
رییس شورای شهر همدان بیان کرد: علاوه بر دستگاه های دولتی، سازمان های خصوصی نیز باید در برابر بحران ها تاب آوری بالایی داشته باشند و بحران را با هزینه کم پشت سر بگذارند.
جایگاههای سی ان جی به بیرون از شهرها منتقل شود
مدیرعامل شرکت ایمن زلزله سدید نیز گفت: جایگاه های سوخت سی ان جی و ال پی جی در درون شهرها تهدیدات بزرگی در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله است که باید به بیرون از شهرها منتقل شود.
سید محمد سیدمعصومی افزود: با توجه به اینکه ایران جزو ۱۰ کشور با احتمال خطر زیاد در مقابل بلایای طبیعی است، توجه به تاب آوری شهرها بسیار حائز اهمیت است.
وی خاطرنشان کرد: هر شهری که در مقابل مخاطرات طیبعی تحمل لازم را داشته باشد و بعد از وقوع مخاطره به سرعت به حالت طبیعی برگردد از تاب آوری بسیار خوبی برخوردار است.
مدیرعامل شرکت ایمن زلزله سدید با بیان اینکه ایران در پهنه خطر نسبی جهان شاخص است خاطرنشان کرد: ۱۰۰ درصد نقشه کشور قرمز است و در خطر وقوع زلزله قرار دارد که هیچ کشوری به این شکل نیست.
معصومی افزود: ایران پهنه بی خطر ندارد و ۷۲ درصد خاک کشور پتانسل خطری در حد زلزله بم دارد و شهر همدان نیز اینگونه است.
وی ادامه داد: شهر نهاوند نیز پهنه نسبی با خطر زیاد را دارد با این تفاوت که سازه ها خشتی نیست.
سیدمعصومی با بیان اینکه شهرها به سمت صنعتی سازی پیش میرود اظهار داشت: در چند دهه گذشته شبکه گاز غنی وارد شهرها شد که نباید گاز را با این فشار به درون شهرها وارد می شد.
وی با اشاره به اینکه نباید جایگاه سوخت سی ان جی در دل بافت شهری موافقت اصولی داده می شد افزود: ۲ هزار و ۳۶۵ جایگاه سی ان جی در دل شهرهای کشور وجود دارد که تهدیدی بزرگ است که باید به بیرون از شهرها انتقال یابد.
وی گفت: شهرداری همدان مالک چند جایگاه سوخت است که باید به بیرون شهر منتقل شود.
تاب آوری مفهوم جدیدی در طراحی شهری است که رویکرد اصلی آن طراحی با آسیب پذیری کمتر و انعطاف پذیری بیشتر برای شهر ها در برابر تنش ها و حوادث است به گونه ای که یک شهر تاب آور، شهری آماده است که در مواقع اضطراری به سرعت به شرایط جدید پاسخ داده و با کمترین آسیب به کار خود ادامه می دهد.
مفهوم تاب آوری برای اولین بار در سال ۱۹۷۳ توسط شخصی به نام هولینگ مطرح شد. مطابق تعاریف بیان شده توسط وی، تاب آوری معیاری از توانایی سیستم برای جذب تغییرات است در حالی که هنوز مقاومت قبلی وجود دارد. در تعریفی دقیق تر تاب آوری توانایی سیستم های تحت استرس در بازگشت به حالت اصلی و توانایی باز سامان دهی خود است.