تهران- ایرنا- مشارکت مردم در انتخابات یکی از ملزومات یک جامعه فعال و پویا است که کنشگران سیاسی به عنوان یک کارکرد به آن توجه دارند؛ امری که با توجه به نزدیک بودن انتخابات مجلس در ایران به شعار اصلی جریانات و بازیگران سیاسی تبدیل شده‌است.

ثبت‌نام داوطلبان یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در وزارت کشور، فرمانداری‌ها و همچنین سفارتخانه­‌ها، کنسولگری­‌ها یا نمایندگی‌­های ایران در خارج از کشور در سراسر کشور پایان یافت تا هر ۲ طیف اصلاح طلب و اصولگرا خود را آماده برای مشارکتی رقابتی کنند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به آسیب شناسی، برنامه ها و پیش بینی ها در این خصوص پرداخته اند.

اردوگاه اصلاح طلبان

آسیب شناسی، موانع و راهبردها

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم عباس عبدی نوشت: انتخابات یک مفهوم و پدیده جدید در تاریخ بشر است، ولی لزوما در قالب صفر و یک نمی‌توان آن را تحلیل کرد. به این معنا که ما یا یک انتخابات کامل و بی‌نقص داریم یا اصلا انتخابات نداریم. مثل گزاره‌های صفر و یکی نیست. یک فرآیند است. در غرب هم که خاستگاه انتخابات است به مرور زمان گسترش یافته و به وضعیت امروز رسیده است. چه در حد و حدود انتخاب‌کنندگان و چه در انتخاب‌شوندگان توسعه مفهومی پیدا کرده و در آینده نیز ممکن است دچار تحول شود. انتخابات ایران نیز مستثنا از این قاعده نیست. دیگر نمی‌توان برای تقویت نهاد انتخابات یا انتخاب میان بد و بدتر وارد انتخابات شد. انتخابات باید کارکرد واقعی خود را نشان دهد؛ انتقال قدرت حقیقی مردم به ساختار حقوقی. بنابراین فقط کسانی باید در انتخابات شرکت کنند که مسوولیت انتخاب خود را می‌پذیرند و افراد مورد تایید آنان در میان نامزدها هستند. برای نمونه در تهران کسانی که می‌توانند ۳۰ نفری را انتخاب کنند که در مجموع علاقه دارند در هر شرایطی به آنان رای دهند. اینکه یک نفر اصلاح‌طلب باشد و در میان نامزدها برای رای دادن اصلاح‌طلبان کافی نیست. نامزدهای اصلاح‌طلبان و اصولگرایان اکثریت مردم را نمایندگی نمی‌کنند. خودشان هم یک طیف گسترده هستند. بنابراین وارد مرحله طریقیت داشتن انتخابات و پذیرش تبعات انتخاب خود شده‌ایم. پس باید نامزدهای مطلوب هر فرد وجود داشته باشند تا رای دهد. در غیر این صورت فردا متهم می‌شود که چرا به فلان فرد یا گروه رای داده‌ای؟

این روزنامه در یادداشتی دیگر با عنوان سیاست ورزی انتخابات به قلم جواد امام می نویسد: در شرایطی که در آستانه هر انتخابات، یکی از بحث‌های پرتکرار و همیشگی بحث مشارکت یا عدم‌مشارکت در انتخابات است و فرهنگ سیاسی ما به ‌نحوی عادت کرده در هر بزنگاه انتخاباتی، بار دیگر با این موضوع مواجه شده و از ابتدا طرح پرسش کند، به نظر می‌رسد نکته که حائز اهمیت آن است که برای یک جامعه فعال و پویا، مشارکت مردم در سیاست همیشه مهم است و کنشگران سیاسی به عنوان یک کارکرد باید به مشارکت مردم بپردازند. چراکه طبیعتا در سایه این مشارکت عمومی است که می‌توان به تشکیل نهادهای انتخابی مبتنی بر خواست و نظر اکثریت شهروندان جامعه امید بست و در غیر این‌ صورت، هیچ بعید نخواهد بود که اقلیتی از جامعه در غیاب اکثریت شهروندان، سرنوشت اداره نهادهای انتخابی را به دست گرفته و بخشی از جناح‌های سیاسی به قدرت دست پیدا کنند که لزوما دارای پایگاه اکثریت در جامعه نیستند. بر همین اساس است که کنشگران سیاسی نسبت به میزان مشارکت شهروندان در بزنگاه‌های انتخاباتی دغدغه‌مندند و لزوم مشارکت سیاسی را به یک دوره و مقطع خاص محدود نمی‌کنند؛ بلکه در هر بزنگاه انتخاباتی، خواهان حضور اکثریتی پای صندوق‌های رای می‌شوند. اما مشکل جامعه و کنشگران سیاسی ما این است که در ایام انتخابات بیشتر فعال می‌شوند، درصورتی که مشارکت مردم باید دغدغه‌ای همیشگی باشد، نه صرفا در زمان انتخابات.

روزنامه آرمان ملی آورد: هیات‌های اجرائی وزارت کشور در شهرستان‌ها و استان‌ها از افراد معتمد محل و مختلف تشکیل شده که بعضا اعمال نظرهای سلیقه‌ای و جناحی دارند و رد صلاحیت‌های نامزدهای انتخابات مجلس بیشتر ناشی از این امر است. برداشت عمومی و افکار عمومی این است که سخت‌گیری‌های جناحی در نهادهای نظارتی اعمال می‌شود و به نظر می‌رسد که فضای انتخابات باید یک مقدار باز شود. هرچند ممکن است در این میان افراد بعضا تقصیر را گردن یکدیگر بیندازند که اینها جواب مردم نیست. مردم در مجموع احساس می‌کنند که اعمال سلیقه‌های خطی و جناحی دارد اتفاق می‌افتد. حالا اگر بگوییم این مربوط به قانون جامع انتخابات است که باید درست شود برای مردم پاسخ نیست. مردم توقع دارند که در مجموع حاکمیت یک مقدار فضا را باز کند که از آن برداشت اعمال سلیقه جناحی و خطی نشود. چه مجلس، چه شورای نگهبان و یا هر نهاد حکومتی دیگری باید این کار را بکند. به نظر می‌رسد فرصت هنوز باقی است که مردم با انگیزه بیشتر و قوی‌تری در انتخابات شرکت کنند.

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با محمدعلی وکیلی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی می آورد: هیچ جریانی نباید احساس کند که صدایی در بین کاندیداهای تعیین صلاحیت شده ندارد. امیدوارم هیات‌های نظارت در شورای نگهبان به تحلیل وضعیت نیروی انسانی به خصوص در جریان اصلاح‌طلب توجه داشته باشند، چرا که جریان اصلاح‌طلب دچار انقراض نسل شده و انبان ما اینقدر پر نیست که حق انتخاب آنچنانی برای تعیین لیست داشته باشیم و آنچه دارایی ما بود کسانی بودند که خود را عرضه و ثبت نام کردند. انتظار است همان‌طور که سخنگوی شورای نگهبان بارها گفتند ملاک در بررسی صلاحیت‌ها رنگ سیاسی و عمل سیاسی افراد نباشد بلکه همان آیتم‌های تعیین سلامت اعتقاد و نگرش به خطوط قرمز نظام ملاک قرار بگیرد. کسانی هستند که از محبوبیت اجتماعی برخوردارند و انتظار است در مورد این افراد سخت‌گیری جریانی نشود و اجازه بدهیم همه جریانات سیاسی احساس کنند با نگاه عادلانه و یکسان مورد ممیزی قرار گرفتند تا کسانی که از این فیلترها عبور می‌کنند بتوانند صدای واقعی جریانات مختلف ذیل قانون اساسی باشند.

پایگاه خبری فرارو در گزارشی می نویسد: عملکرد انتخاباتی صداوسیما در روزهای اخیر زیر ذره بین فعالان سیاسی قرار گرفته است. بسیاری از آن‌ها معتقدند که صداوسیما تبلیغات ضعیفی برای انتخابات دارد. حتی مجید انصاری فعال سیاسی اصلاح طلب تبلیغات "عالیس" را قوی‌تر از "انتخابات" در صداوسیما می‌داند. نگرانی انصاری بیشتر ناشی از آن است که فضای انتخابات در میان مردم سرد است. به گفته او " در آستانه انتخابات مجلس یازدهم فضا به گونه‌ای است که خیلی‌ها می‌پرسند چرا باید در انتخابات شرکت کنیم و چرا باید رأی بدهیم؟ خیلی از بزرگان در این فضا عطای نمایندگی را به لقایش بخشیده‌اند و عده‌ای هم از ما می‌پرسند چرا در عرصه انتخابات حضور یافتی؟ " انتقاد از عملکرد صداوسیما در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی فقط به اصلاح طلبان محدود نمی‌شود اصولگرایان نیز دلخوشی در این باره ندارند. محمد اسماعیل سعیدی عضو اصولگرای کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره گفت: «اگر قرار بر بازگویی کارنامه صداوسیما تا اینجای کار در خصوص انتخابات پیش رو باشد باید در درجه اول گفت که هنوز سطح کمی برنامه‌های آن چندان چشمگیر و قابل قبول نیست و دوم نیز همین برنامه‌های پراکنده و کم نیز خالی از کیفیت لازم هستند و حتی اگر در همین سطح کیفی، چند برابر این میزان برنامه ساخته شود بعید است که باعث تشویق جامعه به افزایش حضور در انتخابات شود.»

خبرآنلاین در گفت و گو با صادق خرازی دبیرکل حزب ندای ایرانیان می نویسد: مشکل اینجاست که ما حاضریم با دبیر کل سازمان ملل هرچه بگوییم و بشنویم اما حاضر نیستیم با چهار نفر از مسئولان خودمان همچون اعضای شورای نگهبان صحبت کنیم. این تناقض است. این دوگانگی است و اسمش نفاق سیاسی است. این ریاکاری سیاسی است. شما دورویی را به جای دموکراسی القا کنید. دیدار ما با شورای نگهبان در راستای همین گفت‌وگو و تعامل بود. من حتما برای بچه‌های ندا با شورای نگهبان رایزنی می‌کنم. نوکرشان هم هستم. برای هرکسی از سیاسیون که کمکی از دستم بر بیاید و بشناسم کوتاهی نمی‌کنم. نشناسم کاری نمی‌کنم چون نمی‌توانم عواقب آن را بر عهده بگیرم. خرد و عقل می‌گوید باید فضا را باز بکنند.

رصد جریان متقابل

روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان سهم‌خواهی‌ پشت خط انتخابات می نویسد: همیشه عامل اصلی شکاف درونی اصولگرایان بوده‌اند و به هیچ صراطی مستقیم نیستند. یک روز می‌گویند به ائتلاف اصولگرایی می‌پیوندیم، اما در عمل خلاف آن عمل می‌کنند و شرط می‌گذارند. با اینکه توافق کرده بودند که یک لیست مشترک بدهند، اما همچنان جبهه پایداری در جلسات ائتلاف و وحدت اصولگرایان غایب است و شرکت نمی‌کنند. با این حال، اصولگرایان نه می‌توانند از این طیف تندرو عبور کنند چرا که در طی این سال‌ها قدرت زیادی در این جریان به دست آورده است و نه می‌توانند آنها را مجاب به ائتلاف کنند. سهم‌خواهی در بین طیف‌های اصولگرایی همیشه رایج بوده است، اما پایداری‌ها هیچ وقت به سهم خود راضی نبوده‌اند. حالا هم در این انتخابات که توانستند بسیاری از چهره‌های میانه‌روی اصولگرایان را از میدان رقابت‌ها خارج کنند قدرت مانور بیشتری به دست آورده‌اند و تنها منافع پیش‌روی آنها در حال حاضر قالیباف و نواصولگرایی اوست. در این میان، قالیباف حمایت اکثریت اصولگرایان میانه‌رو را نیز داراست، اما پایداری‌ها کوتاه نمی‌آیند و حالا مشخص نیست که در این شرایط چه کسی سرلیست اصولگرایان خواهد شد و آیا نواصولگرایی قالیباف جداگانه لیست می‌دهد؟ در نبود رقیب و حضور کم‌رنگ اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش‌رو، اصولگرایان از همین حالا خود را پیروز انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی می‌دانند و به همین خاطر چهره‌های شاخص این جریان تلاش زیادی برای ایجاد اتحاد درونی در انتخابات کردند. به گونه‌ای که محمدرضا باهنر، رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری گفته است: فضا برای پیروزی جریان انقلابی مهیا است، اما نباید از برنامه محوری فاصله بگیریم چون ممکن است خودمان به خودمان ببازیم. باز هم پایداری‌ها مانند سنوات گذشته سعی دارند نظرات خود را بر کرسی بنشانند؛ یعنی در شرایطی که به‌زعم خودشان پیروز انتخابات از قبل بودند حالا برای ارائه یک لیست مشترک و حتی سرلیستی دچار مشکل جدی شده‌اند. در همین راستا احمد سالک کاشانی، عضو جامعه روحانیت مبارز درباره صحبت‌های آقاتهرانی که گفته بود «اگر به لیست واحد نرسیدیم، مشترکات لیست را بالا ببریم» گفته است: پایداری‌ها می‌گویند «به اجماع برسیم» اما در طول ۴۰ سال گذشته هیچ تصمیمی نبوده که روی آن اجماع باشد.

پایگاه خبری خبرآنلاین می نویسد: روزهایی نه چندان دورتر خود را «اصولگراتر» از دیگر اصولگرایان می دانستند، و این روزهای نزدیک تر به انتخابات خود را «انقلابی تر» از دیگر انقلابیون، اصرارشان بر انقلابی تر بودن آنقدر پرتاکید شده که حالا استارت عبور از کلید واژه «اصولگرایی» را هم بزنند و خود را انقلابی بنامند نه اصولگرا. طیف جدیدی از راست گرایان که از اوایل دهه هشتاد ظهور و بروز یافتند و در مقابل بزرگان این جریان قدعلم کردند و حالا سال ها بعد از آن روزها، با دست فرمانی تندتر از قبل در حال عبور از پدران و بزرگان این جریان هستند. اما این تنها پایداری ها نیستند که عبور از سنتی های اصولگرا را کلید زده اند، طیف دیگری از نواصولگرایان که از قضا این روزها زیرخیمه شورای ائتلاف جمع شده اند هم همین نظر را دارند. در صدر آنها غلامعلی حدادعادل است که بارها اعلام کرده «در انتخابات پیش رو به دنبال وحدت راهبردی نیروهای انقلابی هستیم.» او حتی چندی پیش دو قطبی انقلابی - غیرانقلابی را هم شکل داد، دوقطبی خطرناک که نه فقط خط افتراق با رقیب اصلاح طلب را پررنگ تر کرد و آنها را بیرون از دایره انقلاب تعریف کرد که حتی به نظر می رسد به شکلی معنادار برخی طیف های اصولگرا را هم خارج از آن دایره تعریف کرده است، شاید از همین رو بود که چهره هایی از دل همین جریان چون باهنر به صراحت این دوقطبی سازی را رد کرده و خطرناک دانستند.

پیش بینی ها و برنامه ریزی های انتخاباتی

خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با محمد محمودی شاه نشین عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها نوشت: از نظر بنده تفاوت چندانی بین رقابت های سیاسی در این دوره به چشم نمی خورد. امروز جریانات مختلف سیاسی که هر یک رویکرد منحصر به فردی دارند وارد عرصه انتخابات شده و هر چقدر جلوتر می رویم نیز فعالیت ها پر رنگ تر می شود. امروز احزاب و جریانات سیاسی با سلایق مختلف، فعالیت انتخاباتی خود را آغاز کرده و در حال تلاش هستند تا سهم خود را از کرسی های مجلس به دست آورند. مردم ما ثابت کرده اند هرجا که پای مصالح نظام در میان باشد هیچ مانعی نمی تواند جلوی آنان را بگیرد. در عین حال مسئولین باید به وظایف قانونی خود عمل کنند تا فضای عمومی جامعه بهتر شود. مردم باید احساس کنند که مسئولان به فکر آنان هستند چراکه دیگر ریاکاری در جامعه مقبولیتی ندارد.

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با  آذر منصوری قائم مقام حزب اتحاد ملت آورد: اصلاح‌طلبان با تشکیل شورای عالی سیاست‌گذاری و حضور افراد حقیقی این شورا نشان دادند در انتخابات شرکت خواهند کرد، اما باتوجه به تجاربی که در انتخابات گذشته به دست آوردند، علی‌القاعده به این جمع‌بندی رسیده‌اند که با مفروض دانستن اصل مشارکت یا این امکان برای‌شان وجود دارد که نیروهای اصلی و کسانی که بتوانند گفتمان اصلاحات را  در مجلس نمایندگی کنند را خواهند داشت یا نه. اگر این امکان فراهم شود که اصلاح‌طلبان بتوانند کاندیدای خودشان را داشته باشند قاعدتا در انتخابات فعالانه شرکت کرده و لیست هم ارائه خواهند داد، اما چناچنه این امکان برای‌شان فراهم نشود لیستی در شهرهای بزرگ ارائه نخواهند داد و در شهرهای کوچک هم از کاندیدای مشخصی حمایت نخواهند کرد. رویکرد کلی و اصلی اصلاح‌طلبان در این انتخابات این است که  با کاندیدای اصلی حاضر  شوند و دیگر مانند انتخابات ۹۴ که فراخوان دادند و کاندیدا انتخاب کردند، عمل نکنند.

پایگاه خبری انتخاب می نویسد: در حالیکه دو هفته از ارسال نظرسنجی انجام شده توسط یک نهاد دانشگاهی برای مسئولان وشخصیت‌ها می‌گذرد، هیچ یک از رسانه‌های اصلاح طلب و اصولگرا، حاضر به انتشار نتایج آن نشده اند. مهمترین نکته در این نظر سنجی کاهش نرخ مشارکت در انتخابات است که در آذرماه براساس اظهار شهروندان تهرانی، این نرخ ۲۱ درصد پیش بینی شده است. در مورد رای دادن به لیست‌های تایید شده توسط شخصیت‌های سیاسی نیز لیست اصلاح طلبان مورد تایید سید محمد خاتمی ۱۰ ونیم درصد، لیست اصولگرایان مورد تایید جامعتین و محمدباقر قالیباف ۱۰ درصد و لیست مورد تایید محمود احمدی نژاد ۱۶ درصد هوادار دارند که نشان دهنده ریزش جدی بدنه اجتماعی اصلاح طلبان و عدم جذب مخالفین دولت توسط اصولگرایان است.

نامه نیوز در گفت و گو با حسین سبحانی نیا عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری نوشت: تلاش شد مکانیزمی با حکمیت جامعه روحانیت مبارز ائتلاف حداکثری بین مجموعه های اصولگرا رقم بزند و قدم های مثبتی هم در همین راستا برداشته شد. جامعه روحانیت و جبهه پایداری جلسه داشتند و حتی پایداری روی کلیات نظر مثبت خود را اعلام کرد. پیش بینی می شد که جبهه پایداری در انتخابات مجلس ساز جدایی بزنند و در قالب شورای ائتلاف اصولگرایان خود را تعریف نکنند. پایداری روی گفتمان، تعریف شاخص ها و انتخاب نامزدها براساس آن شاخص ها و برخی مصادیق اختلافاتی با شورای ائتلاف دارد. همایش انتخاباتی پایداری نشان می دهد که با شورای ائتلاف دیدگاه مشترک برای توافق نرسیده است. آقای قالیباف در نشست مشترک شورای ائتلاف و پایداری حضور داشت، رسیدن به لیست واحد بحثی بود که مجموعه آقای قالیباف، ائتلاف اصولگرایی و پایداری روی کلیاتش توافق کردند اما با این وجود پیش بینی می شد هنگام انتخاب نامزدها و تنظیم فهرست اختلاف نظر به وجود آید.

اردوگاه اصولگرایان

توصیه ها، برنامه ها و وعده های انتخاباتی

روزنامه جوان در یادداشتی به قلم شاهرخ صالحی کرهرودی حقوقدان و مدرس دانشگاه نوشت: در فاصله زمانی ثبت‌نام در انتخابات تا زمان اعلام تأیید صلاحیت‌ها، اگرچه کاندیداها تا حدودی حق معرفی، برگزاری جلسات و اقدام نیمه‌تبلیغاتی دارند، اما به هیچ‌وجه تحت نام «کاندیدای انتخابات» نباید وارد این عرصه شوند، البته دعوت مردم به انتخابات یا بررسی ویژگی‌های نماینده مطلوب یا مجلس مطلوب، می‌تواند در نطق‌ها یا سخنرانی‌های این افراد مدنظر قرار گیرد، اما هرگز نباید از خود به عنوان کاندیدای انتخابات در این مسیر نام ببرند. از سوی دیگر، هرگونه تبلیغ، برخلاف مفاد قانونی ذکر شده، از جمله خارج از مهلت مقرر قانونی، از نظر قانونگذار جرم تلقی شده و قوه قضائیه می‌تواند در شعب مخصوصی که برای رسیدگی به جرائم انتخاباتی تعیین می‌کند، به صورت خارج از نوبت به این موارد رسیدگی و متخلف را به مجازات درجه ۶ (حبس از شش‌ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ۲۰ تا ۸۰ میلیون ریال یا محرومیت از حقوق اجتماعی تا پنج سال یا انتشار حکم در رسانه‌ها) محکوم کند، البته مطبوعات هم باید در بیان مطالب کاندیداها دقت کنند، زیرا به موجب ۶۴ قانون انتخابات مجلس، مطبوعات و نشریات حق ندارند آگهی یا مطالبی علیه نامزدهای انتخاباتی درج کنند یا برخلاف واقع مطلبی بنویسند که دال بر انصراف گروه یا اشخاصی از نامزدهای معین باشد و در هر صورت نامزدها حق دارند پاسخ خود را ظرف ۱۸ ساعت پس از انتشار نشریه مزبور بدهند و آن نشریه مکلف به چاپ فوری آن طبق قانون مطبوعات می‌باشد. در صورتی که آن نشریه منتشر نشود، مسئول آن باید با هزینه خود پاسخ نامزد را به نشریه مشابه دیگری ارسال دارد و آن نشریه مکلف به درج آن در اولین چاپ خود خواهد بود. انتشار این‌گونه مطالب در غیر مطبوعات نیز ممنوع است و نامزد معترض حق دارد نظر خود را منتشر کند.

در همین ارتباط صبح نو آورد: هر چه به انتخابات مجلس یازدهم نزدیک‌تر می‌شویم، شیوه حضور جریان‌های سیاسی در این آوردگاه بیشتر خود را بروز می‌دهد. در این میان، اظهار نظر برخی اعضای جبهه انقلابی، از برنامه جدی این جبهه برای حضور در انتخابات حکایت می‌کند. آن‌طور که از اظهارات اعضای شورای ائتلافی نیروهای انقلابی برمی‌آید، در این دوره از انتخابات، نحوه بستن لیست جریان انقلابی بر اساس نه سهمیه‌بندی بلکه بر اساس اصل شایسته‌سالاری است. در این‌باره پرویز سروری، عضو شورای ائتلاف درباره سازوکار مجامع استانی شوراهای ائتلافی گفته بود: ما تلاش کرده‌ایم تا اساسا مساله سهمیه‌بندی و سهمیه‌بگیری را با مدلی که طراحی می‌کنیم، از بین ببریم چون معتقدیم نظام سهمیه‌بندی مخالف شایسته‌سالاری است. در شورای ائتلاف تصمیم گرفته شده تا مجامعی از نیروهای تاثیرگذار از جمله جوانان و بانوان تحت عنوان پارلمان سایه شکل گرفته و بتوانند ظرفیتی از نمایندگان نیروهای انقلاب را احصا و چندبرابر ظرفیت نامزد آن شهرستان را آماده کنند و در اختیار نهاد نظرسنجی مثلا دانشگاه تهران قرار دهند؛ در نهایت هم مُهر نماینده منتخب شورای ائتلافی را مردم همان حوزه‌های انتخابیه خواهند زد.

خبرگزاری فارس در گفت و گو با محمود صادقی نماینده مردم تهران در مجلس می آورد: نگاه سیاسی و جناحی به نفع هیچ‌کس نیست. به نفع همه است که ما یک مجلس مقتدر داشته باشیم، چه اصلاح‌طلب و اصولگرا. اساسا من نیاز می‌بینم که همه جناح‌ها اعم از نخبگان و چهره‌های شاخص سیاسی حضور مؤثر داشته باشند و به فکر نفی همدیگر نباشند و بیشتر درصدد پذیرش و همکاری سازنده و ثمربخش برای مردم باشند. به فکر عظمت ایران و انقلاب باشند نه به فکر نفی همدیگر.  طبعا برنامه شورای عالی اصلاح‌طلبان ارائه لیست واحد است و براساس شاخص‌ها چه نمایندگان موجود و چه کاندیداهای جدید را ارزیابی می‌کنند و فرقی در این ارزیابی وجود ندارد.

آسیب شناسی، موانع و راهبردها

خبرگزاری تسنیم در گزارشی می آورد: طرح شفافیت مالی کاندیدای انتخابات مجلس در شرایطی در دستور کار جلسه هفته‌ آینده بهارستان‌نشینان قرار گرفته که در پیش بودن انتخابات مجلس در اسفند ماه جاری و به طبع عملیاتی نشدن آن برای این انتخابات، شایعه تبلیغاتی بودن آن را افزایش داده است. این طرح  در واقع بخشی از طرح اصلاح قانون جامع انتخابات است که ۱۸ آبان ماه سال گذشته تقدیم هیئت‌رئیسه مجلس شده بود اما از آنجا که در آن زمان تمرکز اکثر نمایندگان و رسانه‌ها بر استانی شدن انتخابات که یکی از بندهای این طرح بود معطوف شد، دیگر مفاد موجود در آن از جمله بندهای مرتبط با شفافیت مالی کاندیدای انتخابات مجلس مغفول ماند.  بر همین اساس، طراحان طرح شفافیت مالی کاندیدای انتخابات مجلس تلاش کرده‌اند تا با ارائه دستورالعملی حقوقی ذیل این طرح، تخلفات در فرآیند انتخابات مجلس را به حداقل رسانده و شفافیت مالی بیشتری در فرآیند تبلیغات انتخاباتی کاندیداها ایجاد کنند.

این خبرگزاری در یادداشتی به قلم محمد اسماعیل دهقی آورد: شخصیت های بادکنکی همان کسانی هستند که بلاوجه و بدون دلیل توسط برخی از جریانات سیاسی و تشکیلاتی بزرگ میشوند و به یکباره اسمشان سر زبان ها می افتد. خاصیت اصلی این افراد خوش خدمتی و تعهدشان به تامین منافع افراد و جریانات سیاسی است و کمترین بار علمی و تخصصی در وجودشان یافت نمی‌شود. در یک بازه زمانی کوتاه مدت در سایت های اینترنتی و روزنامه ها نامشان تکرار می‌شود و این تکرار باعث می‌شود که مردم کوچه و خیابان گمان کنند که حتما این افراد چهره های منحصر به فردی هستند در حالی که واقعیت امر چیز دیگری است. شخصیت های بادکنکی تاریخ مصرف کوتاهی دارند و بعد از این که مورد مصرفشان تمام شد با سرعت ستاره بختشان افول می‌کند و از صحنه ناپدید می‌شوند. کمی موشکافانه تر به قضیه نگاه کنید اعداد و ارقام خسارت هایی که این شخصیت های بادکنکی به بار می‌اوردند در همه عرصه های فرهنگی و اقتصادی شما را وحشت زده خواهد کرد. هزاران میلیارد فرار مالیاتی، عبور از قانون مالیات بر نزدیک بر ۵۰۰ هزار خانه خالی در تهران و ده ها نمونه دیگر تنها گوشه ای از بی توجهی به انتخاب اصلح در کشور است که برای نزدیک نشدن به ورطه سیاه نمایی از ذکر همه آنها خودداری می‌کنیم.

خبرگزاری دانشجو در گفت و گو با حجت الاسلام حسین دقیقی دبیر کمیته طلاب جبهه پایداری استان تهران آورده است: دشمنان نظام و انقلاب هیچ موقع بیکار نیستند و گاهی مواقع، فتنه در مسائل انتخاباتی ظاهر می‌شود؛ در جریان انتخابات مجلس شورای اسلامی، برخی افرادی که فاقد ابتدایی‌ترین شرایط کاندیداتوری انتخابات و با علم بر اینکه دارای پرونده امنیتی هستند، در انتخابات ثبت نام کرده‌اند تا که بتوانند نظام و انقلاب را به استبداد متهم کنند. جریانی به بهانه‌ی ردصلاحیت‌های انتخاباتی به دنبال فتنه‌انگیزی است و بدانند که تیرشان به سنگ خواهد خورد، مردم آگاه و بصیر در میدان هستند. جریان آبان ماه نیز بر اثر غفلت و اشتباه مسئولان به وقوع پیوست و اگر اطلاع‌رسانی صورت می‌گرفت، این اتفاقات رخ نمی‌داد؛ برخی از طرح‌های کارشناسی نشده، برای نظام هزینه درست می‌کند و روشنگری به موقع رهبری، مانع فتنه آبان شد.

رصد جبهه رقیب

خبرگزاری تسنیم در گزارشی می آورد: کمتر از دو ماه تا برگزاری انتخابات مجلس باقی است و در این بین وزارت کشور دومین جلسه خود را با برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب برگزار کرد، اما موضوعی که نگرانی زیادی را در بین افکار عمومی ایجاد می‌کند عدم رعایت اصل بی‌طرفی دولت در انتخابات آتی است. کارشناسان سیاسی می‌گویند برگزاری دو جلسه ویژه با یک جریان سیاسی آن هم در محل وزارت کشور با هر نیت و هدفی به خودی خود می‌تواند نافی اصل بی‌طرفی دولت در انتخابات آتی تلقی شود. البته موضوع به همین جلسه ختم نمی‌شود، ‌ اخیراً برخی رسانه‌ها در گزارشی تحلیلی و آماری نوشته بودند که ۸۶ درصد نمایندگان دولت در استان‌ها اعم از استانداران، فرمانداران و بخشداران از اصلاح طلبان هستند، ‌ بعضا برخی از ‌آنان نیز از چهره‌های تند اصلاح‌طلب بوده و همین مسئله نیز نگرانی‌های زیادی را در بین مردم و چهرهای سیاسی ایجاد کرده بود. برخی معتقدند، اینکه وزارت کشور در آستانه انتخابات مجلس با اصلاح‌طلبان جلسه می‌گذارد شاید دو دولیل مشخص داشته باشد! اخیراً برخی از احزاب اصلاح‌طلب در جلسه ماده ۱۰ کمیسیون احزاب در اعتراض به ممانعت این کمیسیون برای حضور ۳ نفر از چهره‌های اصلاح‌طلب در جلسه، ‌ آبستراکسیون کرده و مانع برگزاری انتخابات کمیسیون ماده ۱۰ احزاب شدند و موضوع دیگر اینکه، شاید بتوان این اقدام معاونت سیاسی وزارت کشور را در تلاش عده‌ای از نمایندگان اصلاح طلب مجلس در استیضاح عبدالرضا رحمانی‌فضلی وزیر کشور دانست. علی مطهری و تعدادی دیگر از اعضای لیست امید به شدت دنبال استیضاح وزیرکشور هستند و شاید مقام‌های وزارت کشور بدنبال کسب نظر آنان حداقل تا انتخابات مجلس باشند.

پایگاه خبری جهان نیوز در گزارشی نوشت: محسن غرویان طی یادداشتی تلاش کرده برخی مواضع شاذ سیاسی درونی خود درباره انتخابات و نقش شورای نگهبان در تایید صلاحیت‌ها را از زبان مردم و افکار عمومی مطرح کند. او مدعی شده که احساس عمومی باید این باشد که آنچه رای مردم هست واقعا از صندوق‌ها درآید و مردم نباید احساس کنند انتخابات از قبل تنظیم شده تا افراد خاصی وارد مجلس شوند. یادداشت محسن غرویان را باید به نوعی نقطه عطف جدید برای دوماه مانده به انتخابات دانست. زیرا اصلاح طلبان و برخی از اعتدالیون تاکنون تنها تمرکزشان بر شبهه افکنی در نحوه تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس بود ولی غرویان از شائبه تلویحی نوعی تقلب خاص در انتخابات سخن گفته است.