تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۶

کرمانشاه- ایرنا- پروژه مجتمع تجاری «فیروزه» شهر کرمانشاه که خاک‌برداری آن از سال ۸۷ آغاز شده است، کماکان بلاتکلیف و در انتظار ساماندهی است.

فیروزه یکی از پروژه های قدیمی و بزرگ کرمانشاه محسوب می شود که با زیربنای ۵۶ هزار مترمربع در زمینی به مساحت هفت هزار متر در خیابان مدرس و در جوار مسجد جامع این شهر واقع شده است.

 از سال های ابتدای دهه ۸۰ طراحی ها و مباحث مختلف برای ساخت مجتمع تجاری فیروزه مطرح بود تا در نهایت، کار خاک‌ برداری آن از سال ۸۷ و کار ساخت اسکلت آن از سال ۹۰ آغاز شد.

اسکلت بتنی و سقف های این مجتمع تجاری تاکنون در پنج طبقه زیر زمین و  سه طبقه بالای زمین احداث شده اما از اواسط سال ۹۴ تاکنون راکد باقی مانده است.

استانداران و شهرداران مختلف در طول این سال ها بارها بر اتمام پروژه تاکید کرده اند، اما فیروزه نیمه کاره همچنان در کما به سر می برد.

با این حال در هفته‌های اخیر این پروژه بازهم نقل محافل و جلسات عمرانی استان شده و دوباره بر سر زبان‌ها افتاده است.

استاندار کرمانشاه در روزهای اخیر بر ساماندهی هرچه سریع تر پروژه فیروزه تاکید کرده و گفته است: روند احداث این پروژه بسیار طولانی شده است و باید تعیین تکلیف شود و بانیان کار توضیح دهند که چند سال دیگر این این پروژه به همین صورت باقی بماند.

«هوشنگ بازوند» در این رابطه اظهارداشت: شرایطی که برای پاساژ تجاری فیروزه و مشکلات اقتصادی که برای مجموعه مدیریت شهری طی سالهای گذشته به وجود آمده باید وضعیت این پروژه بررسی و سریعا رفع مشکلات مالی و اجرایی آن با فوریت در دستور کار شهرداری قرار گیرد.

تامین اعتباری که فراموش شد

در ابتدا قرار بود که پس از تکمیل بخشی از پروژه فیروزه، با پیش فروش واحدهای آن و عرضه اوراق مشارکت در بورس اعتبار لازم برای ساخت تامین شود، اما تاکنون این امر محقق نشده است.

«پیمان رحیمی» مدیرعامل وقت سازمان بهسازی و نوسازی بافت فرسوده کرمانشاه سال ۹۲ در گفت وگویی، اعتبار لازم برای تکمیل پروژه را ۸۰ میلیارد تومان اعلام کرده و گفته بود: قرار است ساخت پروژه تا مرحله اسکلت ادامه پیدا کند و پس از آن با پیش فروش تعدادی از واحدها اعتبار مورد نیاز برای تکمیل طرح تامین شود.

بر اساس اعلام وی، تا آن زمان برای ساخت پروژه فیروزه حدود ۲۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت فروخته شده بود.

فیروزه توجیه اقتصادی ندارد

یکی از اعضای شورای شهر کرمانشاه چندی پیش در گفت وگویی، نسبت به ایجاد پروژه فیروزه انتقاد کرد و گفت: این پروژه بدون مطالعه و توجیه اقتصادی ایجاد شده است.

«سید احسان احسانی» افزود: سال ها است که برای این پروژه پول خرج می کنیم اما اسکلت آن کماکان نیمه کاره باقی مانده است.

عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه توضیح داد: اگر پروژه مجتمع فیروزه در خارج از شهر در فضایی بازتر و در دسترس مردم به صورت چند منظوره رفاهی، تفریحی و تجاری اجرا شده بود زوتر راه اندازی می‌شد و از نظر تجاری نیز پاسخگو بود.

جیب خالی شهرداری

آن طور که از شرایط بازار و افزایش قیمت ها پیداست بدون شک بودجه مورد نیاز برای تکمیل پروژه فیروزه تاکنون افزایش پیدا کرده است اما آن طور که مدیران شهری می گویند، شهرداری کرمانشاه از کمبود اعتبارات رنج می برد.

احسانی عضو شورای شهر کرمانشاه در این باره گفت: شهرداری و سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری کرمانشاه میلیاردها تومان بابت پروژه مجتمع تجاری فیروزه به بانک‌ها مقروض‌ هستند.

حال شهرداری کرمانشاه با جیب خالی علاوه بر فیروزه، پروژه ساخت تله کابین کرمانشاه را نیز بر عهده گرفته به دنبال تامین اعتبار آن است؛ اقدامی که انتقاد مدیریت ارشد استان را در پی داشته است.

استاندار کرمانشاه با انتقاد از عملکرد مدیران شهرداری کرمانشاه در این رابطه گفت: شهرداری منابع مالی لازم برای اجرای این پروژه را ندارد از این رو پس از شروع پروژه بازهم تعطیل خواهد شد.

بازوند عنوان کرد: باید از مدیران شهرداری پرسید که چرا با سرمایه گذاران رقابت می کنند؛ گویا شهرداری قصد به شوخی گرفتن پروژه را دارد.

با تمام این اوصاف به دلیل کمبود بودجه شهرداری و پروژه های بزرگ متعددی که در دست گرفته است به نظر می رسد که واگذاری به بخش خصوصی راهکار مناسبی برای سامان دادن به پروژه در خواب رفته فیروزه باشد.

به گفته پیمانکاران و مدیران رسیدگی به این پروژه با وضعیت کنونی در صورت تامین اعتبار سه سال برای رسیدن به بهره برداری زمان نیاز دارد.
شهرستان کرمانشاه بیش از یک میلیون نفر از جمعیت ۲ میلیون نفری استان را در خود جا داده است.
بیش از ۶۰ هزار واحد صنفی هم اکنون در استان کرمانشاه فعال است.