درگذشت هنرمند پیشکسوت سینما و اولین کارگردان زن سینمای ایران شهلا ریاحی را می توان از سرتیترهای اخبار فرهنگی هنری هفته ای که گذشت، برشمرد.
مهمترین رویدادهای فرهنگی و هنری هفته گذشته
** یافتههای موج سوم پیمایش مصرف کالاها و رفتارهای فرهنگی ایرانیان که پس از ۱۶ سال فاصله با موج دوم توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات انجام شد، اعلام شد.
این طرح بخشی از وضعیت فرهنگ جامعه را در سه محور فعالیت فرهنگی، مصرف و تقاضای فرهنگی را در قالب مقولاتی؛ مانند آمار کتابخوانان، میزان تماشای تلویزیون، استفاده از اینترنت و نظایر آن معرفی میکند.
نتایج موج سوم پیمایش مصرف کالاهای فرهنگی نشان داد: فیلم و موسیقی پرمصرفترین کالاهای فرهنگی ایرانیان اند، کتابخوانی ۴۶ درصد و تماشای تلویزیون ایران ۹۲ درصد است.
** فرود گرگین پور پیشکسوت موسیقی نواحی ایران و آیتالله سید حسین شمس خراسانی از شاگردان خاص مرحوم آیتالله العظمی میلانی، آیتالله العظمی بروجردی، امام خمینی و علامه طباطبایی در سن ۹۴ سالگی از دیگر کوچ کنندگان عرصه فرهنگ و هنر در هفته گذشته بودند.
** پس از پایان جمعبندی آرای هیأت انتخاب بخش فیلمهای سینمایی سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر اسامی فیلمهای بخش نگاه نو (ویژه فیلم اول کارگردانان) به شرح زیر اعلام شد:
آن شب (کارگردان: کورش آهاری)، بیصدا حلزون (کارگردان: بهرنگ دزفولیزاده)، پدران (کارگردان: سالم صلواتی)، پوست (کارگردان: بهمن و بهرام ارک)، دشمنان (کارگردان: علی درخشنده)، روز صفر (کارگردان: سعید ملکان)، ریست (کارگردان: محمدرضا لطفی)، شنای پروانه (کارگردان: محمد کارت)، کشتارگاه (کارگردان: عباس امینی) و لباس شخصی (امیرعباس ربیعی).
این ۱۰ فیلم نخستین تجربه فیلمسازان هستند که پروانه ساخت سینمایی خود را از سازمان سینمایی کسب کردهاند.
سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر ۱۲ تا ۲۲ بهمن ماه سال جاری همزمان با گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به دبیری ابراهیم داروغهزاده برگزار میشود. در این دوره جشنواره، ۱۱۵ فیلم سینمایی به همراه ۳۶ فیلم مستند فرم ثبتنام جشنواره را تکمیل کردهاند که در میان فیلمهای سینمایی، ۳۷ اثر به فیلمسازان اول اختصاص دارد.
** اسامی نامزدهای سیزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران در حالی اعلام شد که فیلم سینمایی «شبی که ماه کامل شد» ساخته نرگس آبیار در تمام رشتهها نامزد دریافت جایزه است.
سیزدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران، عصر جمعه ۱۳ دی به دبیری جعفر گودرزی در سالن آمفی تئاتر دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار میشود.
** پنجمین حراج ملی ایران با تمرکز بر آثار هنرهای سنتی در شرایطی برگزار شد که در مجموع رقم فروشی بیش از ۱۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند.
اثر شاخص این حراج فرش ابریشم مکتب مقصود کاشانی مربوط به دوره صفویه بود که با پایه ۴ میلیارد تومان قیمت گذاری شده بود و در رقابتی جدی بین مجموعه داران حاضر در حراج در نهایت با رقم ۵ میلیارد تومان فروخته شد.
** مدیر سینماهای جشنواره فیلم فجر گفت: امسال ۱۵ سینمای تهران میزبان مخاطبان سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر خواهند بود. پردیس سینمایی آزادی، سینما استقلال، پردیس سینمایی ایرانمال، پردیس سینمایی باغ کتاب، پردیس سینمایی تماشا، سینما جوان، پردیس سینمایی راگا، پردیس سینمایی زندگی، پردیس سینمایی فرهنگ، سینما فجر اسلامشهر (سالن اصلی)، پردیس سینمایی کوروش، پردیس سینمایی کیان، سینما ماندانا، پردیس سینمایی مگامال و موزه سینما در مناطق مختلف شهر تهران، میزبان مخاطبان سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر خواهند بود.
بر اساس این خبر، سالن اصلی سینما فجر اسلامشهر امسال برای دومین بار پیاپی میزبان جشنواره فیلم فجر شده است.
همچنین مقرر شده تا پردیسهایی که در تهران، در حال آمادهشدن نهایی و افتتاح تا پایان دی ماه هستند، در صورت تأیید نهایی به این لیست اضافه شوند.
افتخارات جهانی فرهنگ و هنر ایران
** فهرست فیلمهای چهل و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم رتردام در کشور هلند با حضور سه فیلم از سینماگران ایرانی اعلام شد.
در این دوره از جشنواره فیلم متری شیش و نیم به کارگردانی سعید روستایی در بخش صداها (Voices) و دو فیلم فیلمفارسی ساخته احسان خوشبخت و زن به روایت مرد از سعید نوری در بخش دیپ فوکس (Deep Focus) به نمایش گذاشته میشوند.
** فیلم کوتاه آرزو ساخته مشترک علیرضا اسفندیارنژاد و علیرضا قاسمی به چهل و یکمین دوره جشنواره جهانی فیلم «ماکس اوفو لس» آلمان راه یافت.
** فیلم کوتاه جشن در پنجمین حضور بینالمللی خود به بخش اصلی جشنواره فیلم اِسلَمدَنس (Slamdance ) آمریکا راه یافت.
** کارگردان فیلم سینمایی پرواز دستهای من داور جشنوارههای جیپور هند شد. حسین نوری که با نویسندگی و کارگردانی فیلم سینمایی پرواز دستهای من در جشنوارههای البای ایتالیا و آنجلیکای آمریکا جوایز ویژه هیأت داوران را بدست آورد داور یک رویداد بین الملل شده است.
** فیلم مستند دلبند به کارگردانی یاسر طالبی و تهیهکنندگی الهه نوبخت، برنده ۵ جایزه از جشنوارههای فیلم کشورهای ایتالیا، اسپانیا، چین و فرانسه شد.
مهمترین های جهان
** عملیات بازسازی کلیسای نتردام در پاریس که بر اثر آتشسوزی فروردین ماه بهشدت آسیب دید، وارد مرحله جدید و حساسی شده است.
این مرحله شامل برداشتن یک داربست بزرگ و سنگین از روی سطح بام این بناست که در آتش سوزی ذوب شد. این داربست قبل از وقوع آتش سوزی روی بام برپا شده بود تا عملیات مرمت بام این کلیسا از روی آن انجام شود. برای برداشتن این دارست به سه لایه تیرچه فولادی نیاز است تا در اطراف قسمت بیرونی آن قرار گیرد تا کمربندی محافظتی را تشکیل دهد.
** تابلوهای فرانسیسکو گویا نقاش اسپانیایی به مبالغی میلیونی فروخته میشود، اما یک مورخ هنری انگلیسی مدعی است بسیاری از این آثار، کار دست گویا نیست بلکه به دستیاران وی منتسب است.
** موزهای در شهر دالاس آمریکا دایر است که با تمام موزههایی که میشناسید، فرق دارد؛ در این موزه، نه اشیای قدیمی و نه تابلوهای نقاشی به نمایش گذاشته میشود. نامش موزه توهمات است، وقتی وارد آن میشوید، چشم شما ذهنتان و ذهنتان چشمتان را فریب میدهد.
** باستانشناسان موسسه ملی مردمشناسی و تاریخ مکزیک بنایی تاریخی متعلق به قوم مایا را با قدمت ۶۰۰ تا ۱۰۵۰ پس از میلاد در ایالت یوکاتان (Yucatan) این کشور کشف کردند.
** اسکاف هنرمند خیابانی فرانسوی از هنرش (پاشیدن اسپری رنگ) در خلق تصاویر سه بعدی خیرهکننده بهره میگیرد.
هنر خلاقانه وی که طیف وسیعی از تصاویری زیبا همچون دایناسور، مار و اسکلت را دربرمی گیرد، ظاهرا از سطحی دو بعدی پدیدار می شود تا کل فضای نقاشی را دربر گیرد.
اسکاف برای برجسته کردن آثارش به بهترین نحو ممکن، با هنر خود ارتباط متقابلی برقرار می کند.
** هفتمین جشنواره بین المللی عکس خبری لومیکس آلمان از عکاسان مطبوعاتی جوان دعوت کرد تا عکسها و گزارشهای چندرسانهای خود را به این جشنواره ارسال کنند.
جشنواره عکس LUMIX از عکاس خبری جوان که به طور جدی به بررسی روندهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و فناوری متمرکز هستند دعوت کرد تا آثار خود را در قالب عکس و مالتی مدیا برای این رویداد ارسال کنند.
تازه های نشر
** کتاب راهنمای میدانی پروانههای ایران تألیف علیرضا نادری منتشر شد، در این کتاب، تمامی گونههای پروانهها (۴۴۲ گونه) در پنج خانواده و ۱۷ زیرخانواده موجود در ایران، معرفی شدهاند.
** انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب روزنامه اتحاد را در۴۶۷ صفحه چاپ و روانه بازار نشر کرد.
کتاب روزنامه اتحاد شامل ۸۲ شماره به علاوه سه شماره فوق العاده این روزنامه از تاریخ ۲۹ جمادی الثانی۱۳۳۲ تا ۳ رجب المرجب ۱۳۳۳ و ۱۶ صفحه دست نویس به خط میرزا محمد کاظم اذکائی است.