روزنامه ایران در قسمتی از یادداشتی به قلم قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه، آورده است: ماجرای حمله امریکا به نیروهای حشدالشعبی عراق و پیامدهای آن از جمله حمله به سفارت امریکا در این کشور نقطه عطفی در تاریخ حضور نظامی امریکا در عراق بعد از سقوط صدام در این کشور از سال ۲۰۰۳ است. عراق به سرزمینی تبدیل شده است که در آن قدرتهای بزرگ منطقهای و بینالمللی با یکدیگر به طور مستمر رقابت میکنند.
تردیدی نیست که در حوادث چندی پیش در عراق که در ادامه اعتراضات مردمی به دولت بغداد شکل گرفت، جریانهایی تلاش کردند نوک پیکان اعتراضات را که بیشتر در شهرهای شیعهنشین رخ داد، به سمت ایران نشانه بروند. حمله به کنسولگری ایران در بصره در امتداد چنین تلاشهایی صورت گرفت.
این در حالی است که ادامه ناآرامیها و اعتراضات در مناطق جنوبی و مرکزی عراق و خلأ سیاسی به وجود آمده، وضعیت را در این کشور ملتهبتر کرده و باعث شد امریکاییها باز هم از فرصت به دست آمده استفاده کنند. چنانکه ماجرای اخیر حمله امریکاییها به یکی از پایگاههای حشدالشعبی به بهانه کشته شدن نیروی امریکایی، فرصتی برای امریکا فراهم کرد تا این بار گروه حشدالشعبی را به عنوان یک جریان نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی تضعیف کند. امریکا در این چارچوب تلاش میکند نیروهای طرفدار ایران را در عراق تضعیف و بتدریج نفوذ ایران را در عراق زائل کند. در واقع امریکاییها عراق را به عنوان حوزهای برای تضعیف موقعیت ایران هدف قرار دادهاند که در سالهای گذشته بیشترین ضربات و شکستها را از آن متحمل شدهاند و تغییر نقش آن، بر معادلات قدرت در منطقه خاورمیانه تأثیرگذار است.
این فشار باعث میشود امریکا در کنار سیاست تحریمهای اقتصادی با هدف تکمیل محاصره ایران به دنبال افزایش فشار سرزمینی آن هم باشد و از آنجایی که عراق جزو اتحادیه عرب به شمار میآید، چرخاندن سمت و سوی اتهامات به ایران مبنی بر نقش آن در ایجاد تقابل نظامی با امریکا باعث میشود سایر کشورهای عربی که علاقهمند به تضعیف موقعیت ایران درعراق هستند، در روند کمک به فشار علیه ایران مشارکت کنند.
تلاش امریکا برای متهم کردن ایران به نقشآفرینی در تقابل نظامی اخیر میان نیروهای نظامی عراق و امریکا در حالی است که حمله به پایگاههای نظامی امریکا در عراق و ایجاد رودررویی نظامی میان نیروهای این دو کشور از منظر منافع ملی به سود جمهوری اسلامی ایران نیست.