ابومهدی المهندس پس از فتوای آیت الله سیستانی مبنی بر لزوم مبارزه مردمی با داعش، با سازماندهی مردمفرمانده نیروهای حشد شعبی (گروه مبارزه مردمی علیه داعش) شد. نکته جالب اینجاست که در آن زمان آمریکا این شهید بزرگوار را در لیست تروریستی خود به عنوان یکی از چند تروریست خطرناک جهان گنجانده بود. فرمانده ای که برای حفظ میهن خویش از شرَ تکفیرها تا پای جان برای دفاع از آرمان های کشور و ملتش ایستاد تا در نهایت به همراه دوست و یار قدیمی اش حاج قاسم سلیمانی در عراق به شهادت رسید.
زندگی نامه و تحصیلات ابومهدی المهندس
جمال جعفر ابراهیم ملقب به ابومهدی المهندس متولد ۱۹۵۴ میلادی در بصره از پدری عراقی و مادری ایرانی است که تحصیلات خود را در رشته مهندسی در ۱۹۷۷ میلادی به پایان رساند و پس از سپری کردن خدمت سربازی وارد مؤسسه عمومی آهن و فولاد بصره شد و به عنوان مهندس عمران به کار اشتغال یافت و سپس در رشته کارشناسی ارشد علوم سیاسی فارع التحصیل شد.
ابومهندس در گفت و گویی با مجله رمز عبور درباره زندگی و تحصیلات خود این گونه توضیح داده است: من جمال جعفر محمدعلی آل ابراهیم، متولد ۱۹۵۴ میلادی در بخش قدیمی بصره هستم. پدرم به واسطه کارش در مناطق مختلف بصره جابهجا میشد، به همین دلیل من در القرنه متولد شدم و بعدش به ابی الخصیب رفتیم. دبستان و دبیرستان را در بصره گذراندم و در ۱۹۷۳ میلادی وارد دانشکده فناوری بغداد شدم و ۱۹۷۷ میلادی هم فارغالتحصیل شدم. بعد از گذراندن دوره خدمت الزامی، وارد کارخانه عمومی آهن و فولاد بصره شدم و آنجا به عنوان مهندس عمران فعالیت میکردم. بعدها در رشته علوم سیاسی کارشناسی ارشد گرفتم و در حال حاضر [سال ۲۰۱۰] نیز در همان رشته مشغول تحصیل در مقطع دکتری هستم.
ابومهدی المهندس و فعالیت سیاسی
ابومهدی المهندس در اوایل دهه هفتاد میلادی به حزب دعوت اسلامی پیوست و مقدمه های فقه حوزه را در دفتر آیت الله سید محسن الحکیم در بصره فرا گرفت. حزب دعوت اسلامی، سازمان سیاسی اسلامگرای شیعهدر عراق است که در ۱۹۵۷ میلادی به وسیله سیدمرتضی عسکری و شاگردان و پیروان محمدباقر صدر تأسیس شد. این حزب ابتدا در قامت یک جنبش مذهبی به وجود آمد که به ترویج ارزشهای اسلامی و مقابله با سکولاریسم میپرداخت. در دهه ۱۹۷۰ میلادی با افزایش نفوذ این حزب در میان جوانان و شخصیتهای مذهبی و سرکوب آن از طرف رژیم حزب بعث، الدعوه به جریانی انقلابی تبدیل شد که به مقاومت در برابر حکومت میپرداخت. دشمنی حزب الدعوه و دولت صدام حسین پس از قتل محمدباقر صدر رهبر معنوی این جنبش در ۱۹۸۰ میلادی به اوج خود رسید.
این حزب پس از براندازی حکومت صدام در ۲۰۰۳ میلادی به وسیله ائتلاف ضد ترور به یکی از مهمترین احزاب سیاسی عراق تبدیل شد، به طوری که حیدر العبادی، نوری المالکی و ابراهیم الجعفری سه نخستوزیر قبلی کشور همگی از اعضای این حزب بودند. حزب الدعوه از پشتیبانان مخالفان اسلامگرای رژیم پهلوی ایران نیز بود و پس از وقوع انقلاب اسلامی به حمایت از نظام جمهوری اسلامی پرداخت و در جریان جنگ رژیم بعث با ایران به انجام کمک های نظامی علیه حکومت صدام اقدام میکرد.
ابومهدی المهندس پس از مشارکت در وقایع رجب در ۱۹۷۹ میلادی و دستگیری آیت الله شهید سید محمد باقر صدر از طرف دادگاه تحت تعقیب قرار گرفت. ماجرای رجب آن سال بدین شکل بود که در پی دستگیری سید محمد باقر صدر در ۱۲ ژوئن ۱۹۷۹، حزب الدعوة تظاهرات گستردهای در سراسر عراق برپا کرد که در نتیجه آن صدها تن دستگیر شدند. این قیام به انتفاضه ۱۷ رجب معروف شد. رژیم بعث یک هزار و ۲۰۰ تن از بازداشت شدگان را محاکمه کرد که ۸۶ تن از آنها به اعدام محکوم شدند.
با به قدرت رسیدن صدام حسین در عراق در ۱۶ ژوئیه ۱۹۷۹، روند سرکوب حزب شدت گرفت. رژیم صدام اعضای حزب را دستگیر و صدها تن از آنان را پس از محاکمههای فرمایشی اعدام کرد در این هنگام ابومهدی المهندس مجبور شد در ۱۹۸۰ میلادی عراق را ترک کند و از کویت وارد ایران شد.
ابومهدی المهندس در مجلس اعلای اسلامی
ابومهدی المهندس در ۱۹۸۵ میلادی در حالی که در ایران بود، عضو شورای مجلس اعلای اسلامی شد. مجلس اعلا در ۱۹۸۲ میلادی با هدف سرنگونی حکومت صدام حسین به وسیله سیاستمداران و روحانیون عراقی مقیم ایران تأسیس شد و پس از سرنگونی این حکومت توسط ائتلاف ضد ترور در ۲۰۰۳ میلادی به عنوان مهمترین حزب در عراق پس از صدام مطرح شد و در سالهای اخیر هنوز بزرگترین حزب در مجلس نمایندگان عراق به شمار می رود.
ابومهدی المهندس در ۲۰۰۳ میلادی با سرنگونی رژیم بعث در عراق به این کشور بازگشت و در ۲۰۰۵ میلادی در انتخابات پارلمانی به عنوان نماینده استان بابل پیروز شد اما آمریکایی ها اجازه فعالیت به وی ندادند و وی مجبور شد به ایران بازگردد.
ابومهدی المهندس در سپاه بدر عراق
در ۱۹۸۳ میلادی نیروهای مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق که مخالف صدام حسین بودند و در ایران به سر میبردند به صورت داوطلب در دفاع مقدس شرکت میکردند. این نیروها به صورت یک گردان در سپاه پاسداران سازماندهی شدند و برای نخستین بار در عملیات موسوم به خیبر که به وسیله نیروهای ایرانی علیه رژیم بعث بود، شرکت کردند. سپاه بدر در تهاجمات ایران به عراق به عنوان بخشی از نیروی مهاجم تحت فرمان سپاه پاسداران عمل میکرد از جمله حملاتی که این سپاه در آن شرکت داشت، شامل عملیات قدس ۴ و عملیات کربلای ۲ بود. در ۲۰۰۱ میلادی ابو مهدی المهندس به جای ابوعلی بصری فرمانده نیروهای بدر شد.
ابومهدی المهندس به عنوان چهره ای مستقل
ماه های پیش از سقوط صدام حسین، وی مسوولیت خود را در سپاه بدر و همچنین در شورای عالی رها و به عنوان یک چهره مستقل عمل کرد در حالی که وی از روابط خود با همه چشم پوشی نکرد.
ابومهدی المهندس و بازگشت به فعالیت سیاسی
شهید ابومهدی المهندس با فروپاشی رژیم بعث، بار دیگر در عراق وارد کار سیاسی شد، جایی که وی در تشکیل اتحاد ملی موحد نیز نقش مهمی ایفا کرد. وی از پایه گذاران فراکسیون ائتلاف وطنی عراق و سپس ائتلاف وطنی کنونی است.
ابومهدی المهندس در الحشد الشعبی
پس از تشکیل الحشد الشعبی، المهندس به عنوان جانشین فرمانده انتخاب شد و دائم در همه جبهه های نبرد در شرکت می کرد. بسیج مردمی عراق یا حشدِ شعبی که به بسیج عراق نیز معروف است به نیروهای مردمی عراق گفته میشود که در کنار ارتش این کشور قرار دارند و با هدف مبارزه علیه داعش سازمان دهی شدهاند. این نیرو از حدود ۴۰ گروه مختلف تشکیل شده که بیشتر گروههای شیعه هستند اما گروههای سنی، مسیحی و ایزدی نیز در آن حضور دارند. بسیاری از این گروههای شیعه بهطور مستقل در عراق و به خصوص علیه نیروهای ائتلاف فعالیت داشتهاند. در ۲۶ نوامبر ۲۰۱۶ با اکثریت آرای مجلس عراق به عنوان یک سپاه جدا از ارتش رسمیت پیدا کرد. حیدر عبادی فرمانده کل بسیج مردمی است و ابومهدی مهندس معاون بسیج مردمی عراق و فرمانده میدانی این نیرو بود.
وی که پیشتر در زمان حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا، علیه این نیروها فعالیت نظامی داشت به وسیله آمریکا در فهرست تروریستهای خطرناک جهان قرار داده شد. ابومهدی پس از آن به اتهام عملیات نظامی علیه نیروهای آمریکایی از منصب خود در پارلمان انصراف داد. وی در این باره و عضویتش در مجلس عراق می گوید: آمریکاییها سیادت ملی عراق را زیرپا میگذارند. دهها هزار نفر از جوانان عراقی را بازداشت کردهاند که اکثرشان هم گناهی ندارند. در موضوع مجلس عراق هم من تا همین اواخر در مجلس حاضر بودم و مثل مابقی نمایندگان در اکثر جلسات صحن و کمیسیونها حاضر بودم، با وجود تهدیدات آمریکاییها ضد من. ولی اخیراً رئیس پارلمان به من اطلاع داد امکان تضمین جانم وجود ندارد و او و یک مسوول دیگر بلندپایه در دولت عراق از من خواستند که در جلسات مجلس حاضر نشوم. این هم یک قلم دیگر از زیرپا گذاشتن سیادت ملی عراق [توسط اشغالگران] است.
ایشان درباره قرار گرفتن در فهرست تروریستی آمریکا نیز اظهار می کند: من تا این لحظه نمیدانم که این فهرست سیاه تروریستی است یا چیز دیگر چون این مصوبه را وزارت خزانهداری آمریکا گرفته است. من که به آمریکا نرفتهام آنها هستند که به عراق آمدهاند و عراق را تبدیل به یک مستعمره تحت اشغال کردهاند. کارهایی که آمریکاییها در سال ۲۰۰۴ در نجف کردند و به مقدسات اسلامی حمله کردند و کارهایی که نیروهای اشغالگر کردند و جنایتهایی که شرکتهای امنیتیشان مرتکب شدند، باعث شد بسیاری از جوانان به مقاومت ضد اشغالگران رو بیاورند.
شهید ابومهدی المهندس در برنامه ریزی و اجرای عملیات نابودی گروه تروریستی داعش در عراق نقش برجسته ای داشت.
ابومهدی المهندس و شهادت
در حمله موشکی بالگردهای آمریکایی به ۲ خودرو در اطراف فرودگاه بغداد، سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون حشدالشعبی و چند تن از اعضای حشدالشعبی در این حمله هدف قرار گرفتند و به شهادت رسیدند. پنتاگون در اطلاعیهای مسوولیت این ترور را بر عهده گرفت و تایید کرد این ترور را به دستور دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا انجام داده است.