تهران – ایرنا – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه ۷۰ تا ۷۵ درصد کودکان زباله‌گرد تابعیت غیرایرانی دارند، گفت: سازمان بهزیستی مکلف است برنامه روشن و اجرایی را در زمینه تقسیم کار، کاهش آسیب در مدت دو هفته ارائه کند.

به گزارش روز شنبه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «محمد شریعتمداری» در نشست تخصصی بررسی وضعیت کودکان در معرض آسیب و آسیب دیده تاکید کرد: ضروری است با عوامل تولید این ناهنجاری برخورد و وضعیت این افراد آسیب دیده بررسی شود.

وی ضمن یادآوری آثارمخرب این موضوع گفت: مسالهکودکان آسیب دیده واقعیت غیرقابل انکار جامعه است و به دنبال راه حل منطقی برای رفع آن هستیم تا این کودکان در مراکز امن شهرداری یا سازمان بهزیستی نگهداری شوند .

شریعتمداری  ریشه اصلی ناهنجاری‌ها و آسیب‌های اجتماعی را فقر دانست و تاکید کرد: این معضل اجتماعی ریشه در فقر دارد، فقر حاصل اوضاع اقتصادی هر کشوری  به حساب می آید و باید در کشورمان متوقف شود.
وی اضافه کرد: دولت در زمینه رفع فقر تمام تلاش خود را انجام می دهد، قوه قضاییه نیز باید چنانچه نقصی در زمینه قوانین وجود دارد با جدیت آن را پیگیری کند چرا که این موضوع چند وجهی است و همه معاونت‌ها به نوعی در آن تاثیر گذارند و باید در این زمینه به جمع‌بندی روشن رسید.

براساس این گزارش، رییس سازمان بهزیستی کشور در این نشست تاکید کرد: کمبود بودجه در مبازره با آسیب های ناشی از کودکان کار و زباله گردی وجود دارد، بنابراین باید بودجه لازم در این زمینه در نظر گرفته شود .

«وحید قبادی دانا» ضمن درخواست از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای توجه به این بخش گفت: انتظار می رود در لایحه‌ بودجه‌ سال ۱۳۹۹، تمهیداتی در این ارتباط اندیشیده شود.

وی یاداور شد: جلساتی با شهردار تهران و مسوولان ذیربط آن برگزار شده تا نسبت به استفاده از کودکان در فرایند جمع‌آوری زباله جلوگیری شود و بر تفکیک زباله از مبدا و بررسی صلاحیت پیمانکاران در جلسه با مسوولان شهرداری تاکید شد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: زباله، صنعت بسیار سودآوری است و بسیاری از بخش‌ها با تاکید بر این موضوع تولید ثروت می‌کنند.

«طیبه سیاوشی» تاکید کرد: درست است که این صنعت تولید ثروت می‌کند، اما معضلات بسیاری در حوزه مسایل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به دنبال دارد.

به گفته وی، جمع آوری زباله به شیوه سنتی از مبدا انجام می‌شود و تا زمانی که این معضل حل نشود، شاهد پدیده زباله‌گردی خواهیم بود و دست اندرکاران این صنعت چون نیازی به سرمایه اولیه ندارند، بنابراین ورود به این صنعت سهل شده است .

وی با بیان این که بیشتر این کودکان کمتر از ۱۵ سال سن دارند، افزود: براساس ماده ۸۰ قانون برنامه ششم توسعه، طرح کنترل آسیب‌های اجتماعی مطرح و در این زمینه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی شده است .

همچنین «علیرضا محجوب» نماینده مردم تهران درمجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: طرح این مشکل بیش از هر چیزی به نفع دولت است، بنابراین باید مجلس و دولت به این مساله بپردازند و در این زمینه قوانین لازم تهیه و تنظیم شود .

دبیرکل خانه‌ کارگر با اشاره به الحاق ایران به کنوانسیون‌های بین‌المللی گفت: دستگاه‌های دولتی و قضایی نیز تاکنون اقدامی موثر و مجازاتی بازدارنده برای استفاده از کودکان درکارهای پرخطردرنظر نگرفته‌اند و امروز استثمار کودکان دربدترین اشکال کار مانند مواد مخدر و زباله‌گردی را شاهدیم.

«فاطمه سعیدی» عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در این نشست آموزش کودکان کار ایرانی و غیر ایرانی را مورد تاکید قرار داد و گفت: براساس بازدیدهایی که از سازمان های مردم نهاد مرتبط این حوزه داشته ایم با مراکز آموزشی غیراستاندارد روبرو شدیم . بنابراین در زمینه آموزش این

کودکان کم کاری های زیادی صورت گرفته و این مراکز مجبورند که کتابهای مورد نیاز این کودکان را از بازار سیاه تهیه کنند.

«سید فرید موسوی» نماینده مردم تهران نیز افزود: امروز در مراکز نگهداری کودکان کار توجهی به آموزش و بهداشت این کودکان نمی‌شود و آنان در بازه‌های زمانی چندین ماهه و بدون هیچ برنامه‌ روشنی دراین مراکز نگهداری می‌شوند و بعد از مدتی، دوباره رها شده و وارد حوزه‌های دیگر کار کودک می‌شوند.

«حبیب‌الله مسعودی فرید» معاون اجتماعی سازمان بهزیستی نیز سیاست‌های مهاجرتی نامشخص و ورود آسان مهاجران غیرقانونی به ایران و همچنین اقدام شهرداری در بستن قراردادهای پیمانکاری را از عوامل مهم شیوع پدیده‌ کودکان زباله‌گرد بیان کرد.

«یاشار کاظمی» نماینده کمیسیون کانون وکلا هم در این نشست تاکید کرد: امروز در مساله کودکان زباله گرد، هر کسی مسوولیت را بر دوش دیگری می‌گذارد و در این زمینه قانون وجود دارد، اما هیچ دستگاه و نهادی پاسخگو نیست.