شهلا ریاحی، هنرپیشه تئاتر، سینما، تلویزیون و اولین کارگردان زن ایران چهارشنبه گذشته (۱۱ دی) در سن ۹۳ سالگی دامن از دنیای خاکی برکشید. پیکر این هنرمند عرصه تئاتر، سینما و تلویزیون صبح امروز (یکشنبه ۱۵ دی) از مقابل تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) بدرقه شد. فاطمه معتمدآریا رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران در مراسم بدرقه زندهیاد شهلا ریاحی از مقابل تالار وحدت ضمن تشکر از دست اندرکاران برنامه تشییع پیکر شهلا ریاحی گفت: شهلا ریاحی تا هنر ایران زنده است، جزء خاطرات هنر سینمای ایران باقی می ماند.
وی از همکار قدیمی شهلا ریاحی خانم پوری بنایی خواست درباره او بگوید. پوری بنایی نیز با ذکر خاطراتی از این هنرمند گفت: ریاحی از بزرگان سینما و تئاتر ایران و قابل ستایش بود و ارزش بالایی داشت.
کامران قدکچیان نیز در این مراسم گفت: این بازیگر با ۷۰ سال هنر عضو خانواده ما بود، همه انسان ها به یکجور می آیند اما یکجور نمی روند، توشه شان در دنیا ماندگار می شود. شهلا ریاحی خودش و خاطراتش همیشه در قلب ما می ماند، او اولین بانویی بود که شجاعت به خرج داد و روی سن تئاتر رفت.
ریاحی اولین بانویی بود شجاعت به خرج داد و در سینما کارگردانی کرد، او به لحاظ اخلاقی هم بسیار با محبت و خانواده دوست بود.
قدکچیان گفت: شهلا ریاحی خاله من بود، پیکر او را به امانت می گذاریم اما خودش همیشه در خانواده حفظ می شود.
محمد متوسلانی بازیگر سینما نیز گفت: ریاحی الگوی اخلاق کار حرفه ای و اثرگذار در تئاتر و سینمای ما بود، شاید نیازمند توجه بیشتری در تشییع بود.
وی با گله از اینکه حق مطلب در مورد شهلا ریاحی رعایت نشده است، افزود: امیدوارم خط کشی ها و فاصله ها رفع شود، آنچه می ماند آثار و رفتار آدمیان است و این ماندگاری فقط برای هنر نیست و برای مسولان هم باقی می ماند.
متوسلانی ادامه داد: در مورد شهلا ریاحی باید گزارش مفصل تری مکتوب شود و به تصویر در آید چون زندگی اش برای هنردوستان و هنرجویان می تواند الگو باشد. او با جدیت و بی حاشیه کار کرد و انرژی مثبت به اطرافیانش داد.
شهلا ریاحی در ۱۷ بهمن ۱۳۰۵ در تهران به دنیا آمد. او تحصیلات خود را تا مقطع سیکل ادامه داد و در ۱۷سالگی، بنا به خواست و راهنمایی همسرش اسماعیل ریاحی به صحنه تئاتر تهران راه یافت.
در نخستین بازیاش که برگرفته از نمایشنامهای با عنوان سیاست هارونالرشید بود، نقش اول را بهگونهای ایفا کرد که با استقبال بسیاری مواجه شد و بازی در این اثر باعث شد بعدها بهعنوان یک بازیگر سرشناس موردتوجه قرار گیرد. او سینمای حرفهای را سال ۱۳۳۰ با فیلم خوابهای طلایی به کارگردانی معزالدیوان فکری تجربه کرد. ریاحی سال ۱۳۳۵ فیلم مرجان را کارگردانی کرد و به این ترتیب نام اولین زن کارگردان سینمای ایران را به خود اختصاص داد.
وی گوینده رادیو و تلویزیون، مجری برنامههای کودک تلویزیون بود. شهلا ریاحی هنرپیشه صدا و دوبلور بود و فیلمهای زیاد ایرانی و خارجی را دوبله کرد از جمله فیلمهای معروفی چون دلیجان آتش و بربادرفته. وی در کنار بزرگانی همچون حسین عرفانی، منوچهر نوذری، احمد رسول زاده، ولیالله مؤمنی، نصرالله مدقالچی به کار دوبله پرداخت.
از این هنرمند عرصه نمایش، ۸ آذر ۱۳۹۴ و همزمان با آغاز نمایش فیلم سینمایی شیفت شب به کارگردانی نیکی کریمی بهعنوان نخستین کارگردان زن سینما تجلیل شد. شهلا ریاحی در حدود ۷۰ فیلم سینمایی نقشآفرینی کرد. از آثار ماندگار وی میتوان دلشدگان، گلنار، مرگ پلنگ، چشم عقاب، فرار از جهنم، تحفه هند، رویای نیمهشب تابستان و بچههای طلاق را نام برد.