تهران- ایرنا- روزنامه " عمان " روز یکشنبه همزمان با دیگر رسانه های کشورهای مختلف جهان اخبار مربوط به برگزاری مراسم تشییع پیکرهای شهدای مقاومت در شهرهای کاظمین، بغداد، کربلا و نجف در عراق را منعکس و منتشر کردند.

سردار سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان نیروهای مردمی عراق به همراه ۸  نفر دیگر بامداد جمعه در مسیر فرودگاه بغداد به دستور «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا و با پهپادهای وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) ترور شدند و به شهادت رسیدند.

مراسم تشییع این شهدا روز شنبه در چهار شهر عراق - کاظمین، بغداد، کربلا و نجف _ با حضور صدها هزار نفر از مردم این کشور برگزار شد.

روزنامه عمان در مطلبی با عنوان " ماجراجویی واشنگتن در عراق خاطرات دردناک اشغالگری را زنده می کند" نوشت،  گروه های نظامی در عراق خواستار خروج نیروهای آمریکایی شده اند و مسئولان نقض حاکمیت عراق توسط واشنگتن را محکوم می کنند و ترس از آن دارند که جنگ جدیدی در این کشور درگیرد و حمله نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ زنده شود و دشمنی با آمریکا همه عراقی را متحد کند.  

این روزنامه در ادامه افزود، بارزترین تشبیه برای این موضوع این است که آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد پس از ترور قاسم سلیمانی یکی از پرنفوذترین جنرال های ایرانی در عراق و ابومهدی المهندس یکی از فرماندهان بزرگ نیروهای حشد الشعبی عراق گفت که جهان دیگر تحمل جنگ دیگری در منطقه خلیج فارس را ندارد.  

کارشناسان بر این باورند که واشنگتن نتوانسته است گروه ها و طبقات سیاسی عراق را که حول ایران گرد آمدند،  جذب کند و به رغم کوبیدن بر طبل جنگ با ایران، نتوانسته است از نفوذ جمهوری اسلامی در این کشور جلوگیری کند و در عوض مخالفان خود را بر آن داشت تا با هم متحد شوند.

ریناد منصور پژوهشگر مرکز چاتام هاوس با تاکید بر این که گفتمان ضد آمریکایی برگشته است، افزود: این وضع (گفتمان ضد آمریکایی) در عراق کمتر بود اما ترور سلیمانی موجب خواهد شد کسانی که کمتر توانسته بودند بسیج ضد آمریکایی به راه اندازند، توجیه کافی برای این کار در اختیار داشته باشند.  

فنار حداد کارشناس امور عراق در دانشگاه سنگاپور هم گفت : آیت الله العظمی علی سیستانی و مقتدا صدر بزرگ (رهبر) جریان صدر، ارتش عراق، عادل عبدالمهدی نخست وزیر و تظاهرکنندگان مخالف دولت، حمله اخیر هوایی آمریکا را محکوم کردند در حالی که پیش از این برخی از آنها در موضوعات سیاسی در مقابل هم قرار گرفته بودند.  

وی افزود: برخی ها که فکر می کنند آنچه روز جمعه اتفاق افتاد، دست های ایران را از عراق قطع کرد در حالی که الان این موضوع برعکس است

منصور دیگر پژوهشگر مرکز چاتام هاوس هم با این نظر موافق است و می گوید: آمریکا طی مدت های طولانی گذشته تاکنون چنین خصومتی که انجام داد، انجام نداده بود بنابر این اقدام اخیر یادآور روزهای اشغال آمریکا در عراق بود.  

پیشتر وضعیت در عراق به حدی بود که مقتدی صدر که سال ها صورت خود را همانند رهبر شبه نظامی پوشانده و برای کسب رای، لباس مردمی به تن کرده بود، تصمیم گرفت تا ارتش مهدی را برای انجام عملیات ضد آمریکایی و انداختن وحشت در بین نیروهای آمریکایی راه اندازی کند تا اینکه توسط دولت سرکوب شد.  

نیک هراس یکی از تحلیلگران منطقه نیز  می گوید: اگر سلیمانی برای عراقی ها شخصیتی بیگانه بود اما ابومهدی المهندس که در این حمله کشته شد، شخصیتی برجسته در دولت عراق و از بسیاری از رهبران حشد الشعبی احترام زیادی برای او قائل بودند بنابر این آمریکا با یکی از موسسان نیروهای نظامی عراق درگیر شده است.  

هشام الهاشمی یکی از کارشناسان امور نظامی معتقد است سیاست درگیرانه و ماجراجویی که دولت ترامپ در پیش گرفته به این خاطر است که درک کرده که نتوانسته است بازیگر قوی در عراق باشد و در مواجه با گروه های قدرتمند در جریان جنگ با افراط گرایان شکست خورده است.  باید در نظر گرفت که امروز این نیروها لباس سیاست به تن کرده و مسئولیت نمایندگی مجلس، وزارت و مشاوران دولتی برعهده دارند.  

هاشمی اضافه کرد: این گروه ها اکنون جناح سیاسی و دولتی هستند که رسانه، پول، روابط (بین المللی) سلاح، نیروی انسانی و جمعیت حزبی در اختیار دارند و به آسانی می توان را بسیج کرد.  

وی ادامه داد، اکنون این نیروها بهانه نقض حاکمیت ملی توسط نیروهای آمریکایی را در اختیار دارند و حضور آنها در کشور را غیر قانونی می دانند و این موضوع آنها را برای دفاع از خود در جلسه فوق العاده مجلس برای تصویب قانونی جهت اخراج نیروهای آمریکایی از عراق در شرایط آسانی قرار خواهد داد و این موضوعی است که نیروهای مورد حمایت ایران قبلا آن را پیگیری کردند اما به موفقیت نرسیدند.  

منصور هم در این خصوص می گوید: "دولت آمریکا در مقایسه با ایران هدف مشخصی ندارد" در حالی که تهران از طریق "محور مقاومت" که از بغداد تا بیروت و دمشق امتداد می یابد "بر اساس یک مسئله راهبردی کار می کند.

وی افزود، انتقاد از آمریکایی از سال ۲۰۰۳ وجود داشته است و در عراق و بسیاری از نقاط دیگر صداهای زیادی بلند شد که آمریکایی ها برای پس از سقوط رژیم صدام حسین برنامه ای ندارند.

رمزی ماردینی یکی از تحلیلگران هم معتقد است که حمله هوایی به سلیمانی و ابو مهدی المهندس نتیجه ارزیابی اشتباه بود.

وی با اشاره به این که به نظر کارشناسان در عراق توازن جدیدی که قوی است، شکل گرفته است، افزود : اکنون این بحث وجود دارد که نفوذ کدامیک از دو کشور ایران یا امریکا  در عراق بیشتر است؟ که باید گفت ، امروز کفه به سمت ایران متمایل شده است.    

روزنامه عمان در مطلب دیگری در شماره امروز با عنوان " هزاران تشییع کننده سلیمانی و ابومهدی در میان احساسات خصمانه نسبت به امریکا حاضر شدند " به مراسم باشکوه تشییع پیکر شهید قاسم سلیمانی فرمانده نیروی سپاه قدس اشاره کرد و نوشت: هزاران عراقی روز گذشته پیکر قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران و ابو مهدی المهندس معاون فرمانده سازمان حشد الشعبی را با سر دادن شعارهایی تشییع کردند.

 

این روزنامه با اشاره به اینکه این مراسم صبح شنبه در الکاظمیه در بغداد شروع شد، افزود: پیکر شهدا با خودرو حمل می شد و این خودروها از بین شرکت کنندگانی که لباس سیاه (عزا) به تن کرده بودند، عبور می کردند و مردم نیز آنها را در آغوش گرفته بودند.  

بر روی خودروهای حامل پیکر شهدای عراقی، پرچم عراق و بر روی خودروهای حامل پیکر شهدای ایرانی، پرچم ایران نصب شده بود و بسیاری از شرکت کنندگان در این مراسم با دردست داشتن تصاویری از آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران و سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان پیکر شهدا را مشایعت کردند.

روزنامه عمان در ادامه افزود، پیکر شهدا سپس به منطقه الخضرا در وسط بغداد جایی که مقامات و رهبران سیاسی عراق منتظر رسیدن پیکر شهدا بودند، منتقل شد. در این مراسم نیز عادل عبدالمهدی نخست وزیر مستعفی عراق همچنین شخصیت های سیاسی برجسته از جمله نوری المالکی نخست وزیر سابق و فالح فیاض رییس سازمان نیروهای مردمی عراق (حشد الشعبی) حضور داشتند.  
بسیاری از نیروهای مردمی عراق نیز در دروازه منطقه الخضرا جایی که سفارت آمریکا در آن قرار دارد، حضور داشتند.  
سپس پیکر این شهدا که ۱۰ تن بودند به شهر کربلا منتقل شد و این مراسم با تشییع آنها در شهر نجف در جنوب عراق پایان یافت تا پیکر سیلمانی و دیگر همرزمانش به ایران انتقال یابد.  
سپاه پاسداران روز شنبه اعلام کرد که پیکر شهید سلیمانی پس از تشییع در برخی شهرهای ایران روز سه شنبه برای خاکسپاری به کرمان در وسط ایران منتقل خواهد شد.  

عمان در پایان افزود، آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران و حسن روحانی رییس جمهوری ایران روز جمعه با حضور در منزل شهید سلیمانی، به خانواده وی تسلیت گفتند.