گودرز باقری فرد روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یکی از برنامه ها و اهداف سازمان جنگل ها و مراتع و به تبع آن منابع طبیعی استان حفظ، توسعه و احیا و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی است.
وی افزود: در این راستا یکی از طرح های موفق احیا و توسعه و بهره برداری از گیاهان دارویی و صنعتی از جمله آنغوزه، باریچه، برگ مورد معطر و دیگر موارد است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: امسال سه هزار هکتار از مراتع و زمینهای کشاورزی این استان به عملیات احیا و توسعه گیاهان دارویی اختصاص داده شده است و سرجمع تاکنون ۴۲ هزار هکتار به توسعه و احیا گیاهان دارویی در استان اختصاص داده شده است.
قیمت هر کیلوگرم شیرابه آنغوزه ۲ تا ۳ میلیون ریال است.
باقری فرد عنوان کرد: شیرابه گیاه دارویی آنغوزه به صورت خام به خارج از کشور صادر می شود.
گیاه آنغوزه به نام های فارسی خوراکما، آنگوزاکما و کورن کما، بوته ای بزرگ، علفی و چند ساله است که ارتفاع آن گاهی به ۲.۵ متر می رسد، ساقه آن نسبتاً محکم و ضخیم با سطحی خشن است، برگ های بزرگ و ضخیم دارد به طوری که طول آنها تا ۶۰ سانتی متر می رسد.
گل های این گیاه زرد رنگ و به صورت گل آذین چتری در انتهای ساقه قرار می گیرند.
رنگ میوه ها قهوه ای تیره است، از ریشه یا قاعده ساقه این گیاه بر اثر تیغ زدن ماده ای به نام "اولئوگم رزین" به دست می آید که به آنغوزه مشهور است.
رزین آنغوزه به عنوان ماده ای خلط آور،ضدنفخ، ضداسپاسم روده ای و به صورت شیاف برای بهبود قولنج همچنین سوسپانسیون آن برای فراری دادن سگ، گربه و دیگر حیوانات وحشی مورد توجه بوده است.
این گونه گیاهی برای درمان سرطان شکم، میخچه، پینه مورد استفاده قرار می گیرد و خواصی همچون ادرارآور، مسکن و محرک دارد و در درمان های عامیانه برای آسم، تشنج، خروسک، جنون و سرطان استفاده می شود.با این حال، اصلی ترین کاربرد آن به صورت رایحه در عطریات است.
معمولا هر گیاه آنغوزه ۲۰ تا ۴۰ گرم شیره دهی دارد و از شیره آن ده ها نوع ماده دارویی ارزشمند به دست می آید که به علت نبودن صنعت تبدیل در ایران، به صورت خام به دیگر کشورها صادر می شود.
عمده ترین مقصد صادرات شیره آنغوزه به کشور هند است.
درمان اختلالات عصبی در کودکان، کاهش فشارخون، درمان بیماریهای قلبی عروقی کمک به هضم غذا، جلوگیری از حملههای هیستری، رفع درد دندان، جلوگیری از رشد میکروب، درمان سیاه سرفه و برونشیت، درمان یبوست از جمله خواص شناخته شده گیاه دارویی آنغوزه است.
وجود بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ گونه گیاه دارویی و خوراکی در جای جای کهگیلویه و بویراحمد، یکی از ارزشمندترین گنجینه های ناشناخته در این استان بشمار می رود.
کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۴۰۰ گونه گیاه دارویی یکی از متنوعترین استانهای کشور درزمینه تولید گیاهان دارویی است.
این استان دارای ۴۶ گونه گیاهی بومی و سه گیاه دارویی کمیاب دنیا شامل باریجه، آنغوزه و گزانگبین است که به وفور در ارتفاعات این استان یافت میشود.
بیلهر، جاشیر خوراکی، تره کوهی، کلوس، بن سرخ، کارده، آویشن، لاله واژگون، ترنجبین، خارو، خشت، چوش، درمه، برنجاس، کاسنی و سیاه دانه ازجمله گیاهان دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد است.
از این مجموع افزون بر یک هزار و ۲۰۰ گونه آن تنها در منطقه حفاظت شده دناست به گونه ای که به اندازه ۶۰ کشور دنیا در آن گیاه دارویی می روید.
همین ظرفیت ها و گنجینه های ارزشمند نیز مسئولان و متولیان امر در دولت و استان را بر آن داشته تا با ایجاد زیرساخت های توسعه ای و اجرای سند توسعه و نقشه راه گیاهان دارویی کهگیلویه و بویراحمد را در مسیر رشد و مدار توسعه قرار دهند.
بر اساس برآوردهای انجام شده توسط متخصصان و تکنسین های شرکت دانش بنیان میزان سرمایه گذاری گیاهان دارویی در کهگیلویه و بویراحمد رقمی افزون بر ۵۰۰ میلیارد ریال است.