تبیین رشادتهای شهید سردار «قاسم سلیمانی» و حق ملت ایران در خونخواهی او، لزوم همصدایی کشورهای منطقه در محکومیت «تروریسم دولتی» آمریکا، بیان اقدامات دولت برای کاهش آلودگی هوا، تشریح دستاوردهای دولت در حوزه توسعه خطوط ریلی، جهشهای صنعت پتروشیمی در شرایط تحریمی، تاکید بر ناکامی آمریکا در دستیابی به اهدافش از تحریم علیه ایران، اشاره به فشارهای تحریمی بر اقتصاد کشور و لزوم همکاری و همدلی ملت با دولت برای عبور از این تنگنا و ... مهمترین محورهای سخنان رئیسجمهوری در یک هفته گذشته بود. همچنین سفر رئیس دستگاه اجرایی به اردبیل، بخشی از گفتههای روحانی را به تشریح طرحها و پروژههای دولت برای این استان اختصاص داد.
این گزارش به طبقه بندی و بررسی مواضع و اظهارنظرهای رئیس جمهوری در این حوزه ها در یک هفته منتهی به یکشنبه ۱۵ دی ماه پرداخته است.
بیان رشادتهای سردار سلیمانی و تاکید بر حق ملت ایران در خونخواهی او
شهادت سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله تروریستی و جنایتکارانه نیروهای آمریکا در بغداد، بخشی از اظهارات هفته گذشته رئیسجمهوری را به بیان رشادتهای سردار شهید و حق ملت ایران در خونخواهی او اختصاص داد.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی صبح شنبه ۱۴ دی ماه با حضور در منزل سپهبد شهید حاج «قاسم سلیمانی» با اشاره به اینکه امروز نه تنها ملت ایران، بلکه همه مردم مسلمان و آزادیخواه جهان داغدار از دست دادن این شهید بزرگوار هستند، اظهار داشت: با اینکه مردم ابعاد جهاد و فداکاریهای او را میشناسند اما باید اقدامات و کارهای عظیم او برای همگان روشن شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه سلیمانی سرداری بود که در این ۳۸ سال هیچ گاه از مرکب جهاد پیاده نشد و تلاش و فداکاری او شبانه روزی بود، خاطرنشان کرد: خدمات این شهید بزرگوار در راستای تامین امنیت کشور و منطقه بویژه برای مردم عراق، سوریه، یمن، لبنان و افغانستان فراموش نشدنی است.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه یاد و نام این شهید بزرگوار از دل ملت ایران بیرون نمیرود و ماندگار خواهد شد، افزود: این جنایتی که آمریکا مرتکب شد در تاریخ بزرگترین جنایتهای فراموش نشدنی آنان علیه ملت ایران باقی خواهد ماند. آمریکاییها نفهمیدند که چه خطای بزرگی را مرتکب شدند؛ آنها آثار این اقدام جنایتکارانه را نه فقط امروز بلکه در طول سالهای آینده هم خواهند دید. بی تردید آمریکا امروز به مراتب در میان مردم ایران و عراق منفورتر شده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه جایگاه و مقام سردار سلیمانی چیزی جز شهادت آن هم به دست بزرگترین تروریست تاریخ نبود، گفت: همه نیروهای آمریکایی با آماده باش کامل دست به دست هم دادند تا این سرمایه بزرگ را از ما و ملتهای مسلمان بگیرند.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه خداوند این فقدان را جبران خواهد کرد، افزود: جوانان عزیز ایران پیرو و عاشق راه سردار سلیمانی بوده و انشالله دهها سردار سلیمانی در این کشور ساخته میشوند. جای خالی سردار سلیمانی به راحتی پر نمیشود چراکه او نه تنها یک فرمانده جنگی و طراح عملیات های بزرگ بود بلکه یک سیاستمدار و استراتژیست بی نظیر و با استعدادی بود. شهید سلیمانی همواره برای ملتهای مظلوم و امنیت کشورهای منطقه تلاش کرد و امروز همه مسلمانان و آزادگان جهان داغدار او هستند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به حضور شجاعانه سردار سلیمانی در مبارزه با تروریستهای داعش و دفاع از حریم اهل بیت(ع) گفت: جایگاه و اقدامات او برای تاریخ ما فراموش نشدنی است و سردار سلیمانی جاودانه تاریخ ایران خواهد بود.
رئیسجمهوری حق ملت ایران در خونخواهی و انتقام خون سردار سلیمانی را حقی به جا و حتمی دانست و اظهار داشت: انتقام خون شهید سلیمانی آن روزی ستانده میشود که ببینیم با ادامه مجاهدتها دست خبیث آمریکا برای همیشه از منطقه کوتاه شده است.
رئیس دستگاه اجرایی با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا شرمنده خون شهیدان نباشیم، تاکید کرد: ملت ایران با بزرگواری و حضور پر شور خود در مراسم تشییع سردار شهید حاج قاسم سلیمانی ارادت خود به راه شهیدان را به نمایش خواهند گذاشت. دشمنان ملت ایران از اقدامات و برنامهریزی های سردار سلیمانی در مسیر توسعه ثبات و امنیت منطقه بسیار عصبانی بودند چرا که با درایت او برنامه ریزی و توطئه دشمنان خیلی زود برملا میشد و به همین دلیل او را مظلومانه و با خباثت به شهادت رساندند.
لزوم همصدایی کشورهای منطقه در محکومیت «تروریسم دولتی» آمریکا
بخش دیگری از اظهارات رئیس دستگاه اجرایی در یک هفته اخیر به بیان مخاطرات کنشگری تنشزای آمریکا در منطقه و بیان ضرورت همصدایی کشورهای منطقه در محکومیت این اقدام اختصاص داشت.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی عصر شنبه ۱۴ دی در دیدار «شیخ محمدبن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر، ضرورت رایزنی و هماهنگیهای بیشتر دو کشور در شرایط کنونی را مورد تاکید قرار داد و گفت: آمریکاییها متاسفانه وارد مسیر جدیدی شدهاند که میتواند برای منطقه بسیار خطرناک باشد، لذا در چنین شرایطی رایزنی و هماهنگی نزدیکتر بین کشورهای دوست ضروری است.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هرگز آغازگر هیچ تنشی نبوده که منجر به ناامنی در منطقه شود، تصریح کرد: آنچه باعث تنش و تشنج در منطقه در سالهای اخیر بوده اقدامات نابخردانه آمریکاست.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه سردار سلیمانی چهره جهانی در مبارزه با تروریسم بود و همه می دانند که چه نقش موثری در امنیت منطقه به ویژه در عراق و سوریه داشت، خاطرنشان کرد: امیدوارم حرکت مردم عراق در تشییع باشکوهی که انجام داده اند و تشییع باشکوهی که در ایران انجام خواهد شد، آمریکا را متوجه سازد که چه خطای بزرگی را مرتکب شده است.
رئیسجمهوری گفت: در شرایط کنونی از کشورهای دوست و همسایه توقع داریم که با لحن صریح، آمریکا را در این جنایت محکوم کنند چرا که آمریکا یک فرمانده بزرگ نیروهای مسلح ایران را در کشور دیگری با جنایتبارترین شکل به شهادت رسانده است. امیدوارم همه با صدای واحد تروریزم دولتی را محکوم کنیم و کشورهای منطقه وحدت، انسجام و تفاهمات خود را بیشتر از گذشته تقویت کنند.اقدام اخیر آمریکا هم توهین به مردم عراق و نقض حاکمیت ملی عراق بود و هم سردار بزرگی که مورد احترام همه ایرانیان و منطقه بود را به شهادت رساند.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه حضور آمریکا نقش بسیار مخربی در منطقه دارد، اظهار داشت: امروز همه کشورهای منطقه باید به این باور برسند تا زمانی که آمریکا در منطقه حضور دارد، کشورهای منطقه روی آرامش را نخواهند دید.
دکتر روحانی در ادامه اهمیت توسعه روابط تهران و دوحه را مورد تاکید قرار داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره ارتباط و رایزنی نزدیک با قطر را برای توسعه روابط دوجانبه و منطقهای مفید میداند.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: زمانی که قطر در شرایط محاصره قرار گرفته بود ایران در آن شرایط در کنار دولت و ملت قطر بود و باز هم کنار شما خواهیم بود و امیدواریم توافقاتی که با امیر قطر در مالزی داشتیم، هر چه سریعتر عملیاتی و اجرایی شود. امیدوارم در چارچوب «طرح صلح هرمز» بتوانیم کشورهای منطقه را به یکدیگر نزدیک سازیم.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی عصر شنبه ۱۴ دی ماه در تماس تلفنی «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه هم ، با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در هیچ مقوله ای آغاز گر تنش و تشنج در منطقه نبوده است، افزود: اگر همه در برابر تجاوز آمریکا یکصدا نباشیم خطر بزرگی همه منطقه را تهدید می کند.
دکتر روحانی با قدردانی از رئیسجمهوری ترکیه بخاطر ابراز همدردی با دولت و مردم ایران در این فاجعه بزرگ، افزود: ایران و ترکیه همواره در مسائل پیچیده رایزنی و همفکری داشته اند. باید در برابر اقدامات بی خردانه پاسخ داد و بی تردید سکوت در برابر متجاوز و ظالم، او را جسورتر خواهد کرد.
سکاندار قوه مجریه با بیان اینکه بنا به دستور قرآن ما نه ظلم می کنیم و نه زیر بار ظلم می رویم، تاکید کرد: شهید سلیمانی نقش بی بدیلی در مبارزه با تروریست ها در منطقه داشت و شما به خوبی آگاه هستید که او در صحنه مبارزه در سال های اخیر چگونه به وظیفه بزرگ منطقه ای و اسلامی خود عمل کرد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مردم ایران از این اقدام آمریکایی ها بسیار عصبانی هستند، اظهارداشت: کار آمریکا بسیار غلط و نابخردانه بود، آمریکا حاکمیت ملی عراق را نقض کرد و در خاک عراق اقدامات تروریستی انجام داد که با استقلال این کشور منافات داشت. آمریکا همچنین یک ترور سازمان یافته دولتی علیه دولت دیگر انجام داد و یک فرمانده نظامی محبوب و بزرگ ما را به شهادت رساند که اگر در برابر اینگونه حرکت های آمریکا همه یکصدا نباشیم، خطر بزرگی همه ما را تهدید می کند.
رئیسجمهوری با قدردانی از ابراز همدردی و تسلیت رئیسجمهوری ترکیه تاکید کرد: امریکا امروز جنایت بزرگی علیه ما مرتکب شده است و اگر ما سکوت کنیم فردا این اقدام نسبت به کشورهای دیگری انجام خواهد شد. انتظار ما این است که در این شرایط همه دوستان و همسایگان ما این جنایت را با صراحت محکوم کنند.
ناکامی آمریکا در دستیابی به اهدافش از تحریم علیه ایران
حجتالاسلام و المسلمین روحانی روز دوشنبه ۹ دی در مراسم روز ملی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه دشمنان از سال ۹۷ جنگ همه جانبه اقتصادی علیه ایران راه انداخته اند که تاکنون در همه عرصه ها ناموفق بوده اند، اظهارداشت: روند رشد شاخص ها و آمارها به رغم فشارهای اقتصادی شدید، نشان می دهد در سایه تلاش بی وقفه سرداران جبهه اقتصاد و اگاهی و حضور شجاعانه و هشیارانه مردم همیشه در صحنه، دشمنان در پیشبرد طرحهای خود ناکام مانده اند.
دکتر روحانی در دیدار با فعالان صنعت پتروشیمی که به مناسبت گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی ایران برگزار شد، گفت: خوشبختانه گزارشها و توضیحاتی که در این جلسه و در نمایشگاه دستاوردهای صنعت پتروشیمی از سوی مدیران این عرصه ارایه شد، نشان داد مسیر و راهی که صنعتگران و کارآفرینان ما در این عرصه و به رغم فشار و تحریم دشمنان انتخاب کرده اند، مسیری درست بوده و توانستهاند به خوبی در این راه گام بردارند و این افتخاری بزرگ برای تاریخ کشور است. به صراحت میگویم که دوران تحریم و فشار علیه ملت ایران روزی به سر خواهد آمد، چرا که بدخواهان و دشمنان متوجه شدند که با فشار حداکثری نمیتوانند ما را وادار به تسلیم کنند.
سکاندار قوه اجرایی با بیان اینکه همه هدف دشمنان از اعمال فشار و تحریم این بوده که سر میز مذاکرهای برویم که هر چه آنها گفتهاند، قبول کنیم، افزود: این کار در ایران اسلامی نشدنی است و خوشبختانه ملت ایران در سال ۹۷ و ۹۸ بویژه از ۱۳ آبان سال گذشته که فشارهای حداکثری تحریم اعمال شد، به خوبی ایستادگی و مقاومت کردند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه شرایط عادی با شرایط جنگ متفاوت است، گفت: برخیها خطاب به دولت دوازدهم میگویند که چرا عین قولهایی را که اول دولت دادید، نمیتوانید عمل کنید؛ ما در شرایط صلح آن قولها را داده بودیم و بعد وارد شرایط جنگ شدیم و این جنگ را هم ما انتخاب و شروع نکرده و حتی بهانه را هم ما به دست دشمنان ندادیم.
رئیس دستگاه اجرایی ادامه داد: دشمنان جنگ را علیه ملت ایران شروع کردند تا قامت استوار ملت بزرگ و فرهیخته ایران را بشکنند و این حرف منطقی نیست که برخیها که با دولت خرده فرمایش دارند، بگویند که در سال ۹۵ و در فروردین ۹۶ قولی دادهاید و در فروردین ۹۸ لحن شما فرق کرده است، چرا که آن در شرایط صلح بود و امروز در شرایط جنگ قرار داریم و در همه دنیا شرایط جنگ یک شرایط ویژه است.
دکتر روحانی با بیان اینکه از سال ۹۷ جنگ شدید و همه جانبه اقتصادی علیه ایران شروع شد، اظهار داشت: دشمنان میخواستند این جنگ سیاسی هم بشود، یعنی همه دنیا را وادار کنند که پشت سر آنها و روبروی ایران بایستند؛ آنها میخواستند این جنگ حقوقی نیز بشود، یعنی سازمان ملل و نهادهای بینالمللی ایران را محکوم کنند که در این امر ناموفق بودند.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه آنچه هدف دشمنان در جنگ اقتصادی بوده، حاصل نشده و نخواهد شد، افزود: امروز در شرایطی نیستیم که ملت ما در زندگی روزمره و نیازمندیهای ضروری خود دچار مشکل شود.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه براساس آمار ارایه شده در بهار و تابستان، روند اشتغال علیرغم فشارها و تحریمها در مسیری درست قرار داشته است، گفت: وقتی اشتغال روند خود را به درستی طی کند، به معنای این است که تولید در مسیر درستی قرار گرفته است.
رئیسجمهوری تصریح کرد: وقتی توانستیم آن تورم شدیدی که پایان سال گذشته شروع شد را تا حدی در بهار امسال مهار کنیم، یعنی دشمن ناموفق بوده است؛ حتی در زمینه رشد اقتصادی نیز که سال گذشته منفی بود، امسال شرایط متفاوتی داریم و امید ما این است که در سال آینده رشد منفی نداشته باشیم و این به معنای ناموفق بودن دشمنان در طراحیشان بوده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه تقریباً همه رهبران سیاسی جهان که با آنان ملاقات داریم، عنوان میکنند که آمریکا اشتباه کرده و در مواجهه با ایران ناموفق بوده است، گفت: حتی نزدیکترین دوستان آمریکا این موضوع را بیان کرده و میگویند که خود آمریکاییها در جلسات خصوصی میگویند که محاسبات ما درباره ایران غلط بوده است؛ تصور میکردیم با فشاری ۵ الی ۶ ماهه مردم در مقابل نظام قرار می گیرند و ما را دعوت به ایران کرده و برای ما فرش قرمز پهن میکنند که این، نهایت نادانی و محاسبه غلط است.
رئیسجمهوری اظهار داشت: مردم ما به خوبی میفهمند چه کسی به آنها فشار آورده است. اگر ما آغازگر جنگ بودیم، درست بود که امروز مورد سوال قرار بگیریم که چرا تعهد خود را زیر پا گذاشتیم. ما تعهدات خود را به خوبی انجام دادیم.
رئیسجمهوری حضور شجاعانه، آگاهانه و هوشیارانه مردم در صحنه را اولین عامل در مسیر موفقیت در برابر دشمنان برشمرد و گفت: مردم راه را به خوبی انتخاب کرده و دوست را از دشمن به خوبی تشخیص دادند و این همه وسایل، ابزار و امکانات تبلیغاتی دشمنان نتوانست ملت را منحرف کند.
جهشهای صنعت پتروشیمی در شرایط تحریمی
دکتر روحانی روز دوشنبه ۹ دی در مراسم روز ملی صنعت پتروشیمی، بخش مهمی از اظهارات خود را به بیان دستاوردهای دولت در حوزه پتروشیمی اختصاص داد و از بار سنگینی سخن گفت که این صنعت در حرکت چرخهای اقتصادی کشور بر دوش میکشد.
رئیس دستگاه اجرایی تصریح کرد: حضور سرداران و سربازان جبهه اقتصادی را گام مهم موفقیت در برابر توطئه دشمنان دانست و گفت: سرداران و سربازان جبهه اقتصاد به میدان آمدند و این بار را بر دوش گرفتند. دشمنان فکر کردند که اگر درآمدهای نفتی کشور را کاهش دهند، درآمد ارزی کشور دچار اختلال میشود و بر همین اساس روی نفت خام فشار آوردند. از سوی دیگر همه صنعتگران و کارآفرینان از جمله صنعتگران پتروشیمی کشور که در خط مقدم بودند، وارد میدان شده و فعالیت کردند به گونهای که در میان درآمدهای صادراتی غیرنفتی کشور پتروشیمی مقدم است.
رئیسجمهوری با اشاره به گزارش رئیس کل بانک مرکزی در این نشست، گفت: بر این اساس ۲۰ درصد نیازهای ارزی کشور و بیش از ۵۰ درصد ارز سامانه نیما توسط این صنعت تأمین میشود و این نشان میدهد که امروز پتروشیمی در خط مقدم است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در خط مقدم است، خاطرنشان کرد: وقتی صنعتی در خط مقدم است و بار مسئولیت سنگین کشور را بر دوش دارد، وظیفه همه ما حمایت است، مردم، افکار عمومی و همه از جمله دستگاه اجرایی، قوه قضائیه و مجلس باید از کسانی که این افتخار بزرگ را نصیب کشور کردند، حمایت کنیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه کلمه جهش لایق حرکت صنعت پتروشیمی است، گفت: جهش یعنی اینکه از روندعادی سریعتر حرکت کنیم و شتابان و با سرعت به مسیر ادامه دهیم. وقتی از جهشهای دوم و سوم در صنعت پتروشیمی صحبت میکنیم، آمار و ارقام به ما نشان میدهد تا پایان جهش دوم محصولات پتروشیمی ما به ۱۰۰ میلیون تن میرسد. یعنی اینکه تولید حدود ۲ برابر خواهد شد. از سال ۹۲ و آغاز فعالیت این دولت که تولید محصولات پتروشیمی ۵۲ میلیون تن بوده در پایان جهش دوم در سال ۱۴۰۰ این میزان به ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید. اینکه بتوانیم در صنعتی در عرض ۸ سال تولید را ۲ برابر کنیم این همان جهش است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه آمادهسازی برای انجام جهش سوم نیز در حال انجام است، افزود: آمادهسازی صنعت قدم اول است، توسعه قدم دوم، جهش گام سوم و قدم چهارم نیز آماده کردن شرایط برای جهش بعدی است و ریلگذاری برای جهش و موفقیت بعدی است که این کار در صنعت پتروشیمی در دستور کار قرار دارد.
دکتر روحانی با اشاره به بازدید خود از نمایشگاه دستاوردهای صنعت پتروشیمی کشور، گفت: آمارهای ارایه شده در این نمایشگاه نشان میدهد که حرکت در این صنعت برای جهش سوم هم آغاز شده و تکمیل این حرکت برای بعد از سال ۱۴۰۰ دیده شده تا تولید ما از ۱۰۰ میلیون تن به ۱۳۰ میلیون تن در جهش سوم برسد که این کار یک کار بزرگ و ارزشمند است.
رئیسجمهوری در ادامه به درآمد حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی در کشور اشاره کرد و گفت: امروز درآمد محصولات پتروشیمی ۱۷ میلیارد دلار است که در جهش دوم در سال ۱۴۰۰ به ۲۵ میلیارد دلار میرسیم و در جهش بعدی ارزش محصولات پتروشیمی ۳۷ میلیارد دلار برآورد میشود که البته در صورت افزایش قیمت جهانی نفت و محصولات پتروشیمی این رقم قابل افزایش است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خاطر نشان کرد: این موفقیت در شرایط معمولی نبوده و ما در شرایط تحریم و فشارهای سنگین اقتصادی در این مسیر موفق قرار داشتهایم و در شرایطی که بخاطر تحریمهای ناعادلانه و ظالمانه برای جذب سرمایه، صادرات محصول و برگشت ارز حاصل از صادرات با مشکلات زیادی مواجه هستیم این موفقیتها حاصل شده که از افتخارات صنعت پتروشیمی کشور است. اینکه در تولید محصولات پتروشیمی امروز در منطقه در رده دوم قرار داریم و با جهش سوم تولیدکننده اول منطقه خواهیم شد، افتخار کشور و صنعت پتروشیمی است.
دکتر روحانی با بیان اینکه به عنوان نماینده مردم و از طرف ملت ایران بخاطر کسب این افتخارات بزرگ از همه مدیران، کارآفرینان و واحدهای مختلف پتروشیمی از غرب تا جنوب کشور و همه فعالان در این صنعت تشکر میکنم، گفت: وقتی ۲۰ درصد ارز واردات کشور به پتروشیمی متکی میشود و بازار نیما ۵۰ درصد متکی به این صنعت است، باید از این صنعت که در سطح ملی و اقتصاد ملی تلاش میکند، حمایت کنیم.
رئیسجمهوری در ادامه افزود: اینکه بخش عمده ارز صادراتی این صنعت در سامانه نیما وارد شود و همین که نیازهای ارزی این صنعت در اختیار خودش قرار گیرد، قابل بررسی است و نیاز به همفکری و هماهنگی بین بانک مرکزی، دولت و ارگانهای دیگر وجود دارد. ما به فکر آینده هستیم و فقط به دنبال چیدن محصول نیستیم. میخواهیم برای فردا و پس فردا هم کار کنیم و آیندگان هم باید از این صنعت استفاده کنند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مهندس زنگنه وزیر نفت را به عنوان مسئول هماهنگی و ساماندهی صنعت پتروشیمی تعیین کرده است، افزود: مهندس زنگنه کار بزرگی در این حوزه انجام داده و حضور ایشان اطمینان بخش بود و ایشان هم تأکید میکنند که صنعت پتروشیمی خوب عمل کرده و نگرانیهایی که در زمینه فعالیت پتروشیمیها مطرح میشود، درست نیست.
دکتر روحانی با اشاره به آمارهای ارایه شده در نشست با مدیران هلدینگهای پتروشیمی در رابطه با موفقیت این صنعت تأکید کرد: وقتی مردم این آمارها را بشنوند و ببینند که این صنعت در مقابل بدخواهان نظام و کشور ایستادگی کرده است، خوشحال میشوند. این موفقیتها خبرهای خوب و خوشی برای ملت است. ایستادگی، قهرمانی، پیشرفت و خودکفایی مردم را خوشحال میکند.
رئیسجمهوری افزود: اینکه همه خوراک این صنعت توسط خودش تأمین میشود و بخش اعظم و بزرگ نیاز وارداتی ما در این صنعت از جمله کاتالیستها، امروز در کشور خودمان تولید میشود و نیازهای داخلی و خارجی را تأمین میکند، یعنی صنعت پتروشیمی یک صنعت عظیم و قدرتمند است.
دکتر روحانی تأکید کرد: وقتی میگوییم دنبال خامفروشی در نفت و گاز نباشیم، یکی از راهها توسعه صنعت پتروشیمی است و اینکه اعلام شد، در جهش سوم به جایی خواهیم رسید که خوراک صنعت پتروشیمی معادل ۲ میلیون بشکه نفت در روز خواهد بود، موضوع بسیار مهمی است و نشان میدهد که صنعت پتروشیمی، انرژی را به ارزش افزوده تبدیل میکند.
رئیسجمهوری در ادامه سخنان خود با تأکید بر انجام اقدامات پاییندستی در صنعت پتروشیمی، گفت: صنعت پتروشیمی یک زنجیره است و خوراک برخی از بخشهای تولیدی خود را تأمین میکند. تولیدات این صنعت در بخشهای مختلف از جمله نساجی، بستهبندی، کشاورزی، و اگر صنایع پاییندستی آن تکمیل شود، باعث اشتغالزایی بیشتر و ارزش افزوده بالاتر خواهد بود.
رئیسجمهوری در ادامه با اشاره به موضوعات مطرح شده از سوی نمایندگان شرکتهای پتروشیمی از جمله در زمینه استفاده از خوراک مایه، گفت: باید در این زمینه گامهایی برداشته شود و ما میتوانیم برای این منظور مشوقهایی را تعیین کنیم. اینکه وزیر نفت اعلام کرد زمستان امسال بخاطر خوب بودن وضعیت گاز به پتروشیمیها فشاری وارد نشده و گاز آنها قطع نشده، خبر بسیار خوشحالکنندهای است که امیدوارم سال آینده هم به همین شکل باشد.
رئیسجمهوری همچنین به موضوع صادرات محصولات پتروشیمی اشاره کرد و گفت: در زمینه صادرات این محصولات نیز باید گامهای مؤثری برداشته شود که موضوع تعرفههای ترجیحی با کشورها از آن جمله است. برای این منظور با کشورهای مختلف صحبتهایی انجام شده است.باید همه تلاش خود را انجام دهیم تا بتوانیم زمینه را برای صادرات آسانتر و پرسودتر محصولات خود فراهم کنیم.
دکتر روحانی مسأله گمرکات و مشکلات برخی شرکتهای پتروشیمی در این زمینه را یادآور شد و افزود: از مهندس زنگنه میخواهم این موضوع را در دولت مطرح کند تا بررسیهای لازم انجام شود، وقتی صنعت مهمی اینطور در کشور فعالیت میکند باید مشکلات آن را از جمله مشکلات گمرک، مالیات و ارزش افزوده را حل و فصل کنیم.
رئیسجمهوری همچنین با اشاره به درخواست نماینده یکی از شرکتها در خصوص دریافت وام اعم از ارزی و ریالی از بانک مرکزی، گفت: این مشکل باید با کمک صندوق و بانک مرکزی حل و فصل شود.این صنعت جای اعتماد و اطمینان است و بانکها نباید برای برگشت پول خود از این شرکتها دغدغه خاطر داشته باشند. برای سرمایهگذاری در صنعت اگر هزینه زیاد نشود نمیتوانیم با دنیا رقابت کنیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: این حرکت پرشور در صنعت پتروشیمی به غیر از بحث صنعت یک افتخار ملی برای ما به جا میگذارد و اینکه در این شرایط سخت با این روحیه کار میکنیم و اعتماد ملی و امید به آینده را تقویت میکنیم، بسیار ارزشمند است.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه صدا و سیما، رسانهها و روزنامهها باید در مورد این موفقیتها و جهش سوم در صنعت پتروشیمی کار کنند، گفت: مردم جامعه، دانشجویان، مهندسان، کارگران و همه اقشار که نگران هستند وقتی حس کنند در یک صنعت بزرگ کشور جهش بزرگی اتفاق افتاده و ادامه دارد و تولید محصولات در این صنعت ۲ برابر شده، امیدوار خواهند شد و این شرایط نشان میدهد که این بخش محیط کار بسیار بزرگ و مناسبی است.
دکتر روحانی با بیان اینکه خودکفایی در این صنعت معنایش این است که شرکتهای دانشبنیان میتوانند در این زمینه کار کنند، گفت: خودکفایی بسیار ارزشمند است و باید جوانان و شرکتهای دانشبنیان را دعوت کنیم که در این عرصه فعالیت کنند.
رئیسجمهوری در پایان سخنان خود همفکری و هماهنگی بین شرکتهای فعال در حوزه پتروشیمی و دولت را خوشحالکننده عنوان کرد و افزود: امید شما به آینده و تحرک شما بسیار ارزشمند و امیدوارکننده است و امیدوارم قدمهای خوبی با روحیه بهتر و بیشتر برای کشور و ملت در آینده برداشته شود.
بیان دستاوردهای دولت در حوزه توسعه خطوط ریلی
حجتالاسلام و المسلمین روحانی روز سه شنبه ۱۰ دی در آیین بهره برداری از قطار برقی گلشهر به هشتگرد اظهارداشت: تا پایان دولت دوازدهم، یکهزار کیلومتر ریل دیگر به مجموع خطوط ریلی کشور افزوده خواهد شد که به معنای آن است ۵۰ درصد خطوط ریلی کشور در دوره ۸ ساله دولتهای یازدهم و دوازدهم ایجاد شده اند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه خط آهن و ریل نیز میتواند آلودگی را کم کرده و بعضاً حذف کند، گفت: یکی از تصمیمات مهم دولت یازدهم و دوازدهم توجه ویژه به توسعه خطوط ریلی بوده است، به گونهای که شهرهای جدید بر مبنای ریل برپا شود و در این راستا اقدامات بزرگ و گستردهای انجام شده است. همه چیز در گذر زمان است. دولت، حکومت و قدرت، کوتاه مدت و تمام شدنی است اما آنچه ماندگار است خدمت به این مردم بزرگ، فداکار، لایق و شجاع است که جوهره خودشان را بارها و بارها در روزهای سخت کشور نشان داده اند.
وی با تأکید بر ضرورت خدمت بیش از پیش به مردم، به روزهای سخت ایران اسلامی در دوران انقلاب، جنگ و تحریم اشاره کرد و اظهارداشت: با وجود بدترین دوران تحریمی کشور، قامت مردم استوار بود و در برابر قدرتهای بدخواه به خوبی ایستادگی کردند و پیروزی به دست آوردند که این در سایه ایثار و فداکاری مردم بوده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه خوشحالیم در ماه مبارک جمادی که به نام فاطمه اطهر(س) و فرزند برومندش حضرت زینب کبری(س) زینت یافته است، موفق شدیم، هدیه کوچک افتتاح قطار سریعالسیر و برقی را به مردم عزیز استان البرز و شهر جدید هشتگرد تقدیم کنیم، گفت: هر روز که میگذرد کارگران، مهندسین و مدیران لایق، گلی برای مردم شکوفا میکنند و خدمتی جدید به مردم ارایه میدهند.
رئیسجمهوری به تلاشهای کارگران عزیز در افتتاح قطار برقی گلشهر – هشتگرد اشاره و تأکید کرد: طبق گزارش هایی که در این مراسم عنوان شد، کارگران عزیز در طول سال تنها ۴ روز سر کار نبودند و شبانهروز تلاش کردند تا این خدمت بزرگ به مردم ارایه شود. امروز که این نتیجه را به مردم البرز ارایه میدهند خستگی آنها مرتفع شده و روحیه شاد آنها دستمزد در این دنیا و در آخرت نیز اجر بیپایان خداوند خواهد بود.
دکتر روحانی با تأکید بر ضرورت بهره گیری از فناوری های روز برای رفاه مردم، خاطر نشان کرد: این دستور خداوند و پیامبر اسلام(ص) است که از تجربه بشری و علم و دانش بیاموزیم و بکار ببریم.
وی به نبود مترو یا قطار زیرزمینی در دوران قبل از انقلاب اشاره و تأکید کرد: در سالهای اولیه انقلاب و مجلس اول دعوای بزرگی وجود داشت که آیا اساسا کشور نیاز به مترو دارد یا خیر؟ که در تمام مجلس اول این بحث وجود داشت و به نتیجه هم نرسید.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در مجلس دوم با مدیریت مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی به این نتیجه رسیدیم که تهران نیازمند مترو است، افزود: من و آقای دُری نجفآبادی مسئول ایجاد و احداث متروی تهران شدیم که بسیاری از روزهای هفته به چگونگی آغاز بکار متروی تهران میگذشت و امروز طبق گزارشات بیش از ۹ میلیارد سفر توسط خطوط مترو انجام شده است. بی تردید این ۹ میلیارد سفر از طریق مترو ، تاثیر عمده ای در کاهش آلودگی هوا و مصرف سوخت داشته است.
رئیسجمهوری با اشاره به افتتاح متروی گلشهر به هشتگرد، اظهار داشت: ۶۰ درصد پیشرفت این پروژه و ۸۵ درصد اعتبارات آن در طول دولت یازدهم و دوازدهم انجام شده است و این بدان معناست که حتی در شرایط سخت و تحریم نیز همه توان خود را برای خدمت به مردم بکار گرفتهایم و باید از تلاش همه دستاندرکاران این پروژه به ویژه وزیر راه، استاندار، مسئول قرارگاه خاتم الانبیاء(ص)، مسئولین مترو، نمایندگان مجلس، امام جمعه محترم و همه تلاشگران قدردانی کنیم.
دکتر روحانی در ادامه به هزینه بالا و سختیهای تردد بین هشتگرد و تهران و زمانبر بودن آن اشاره کرد و گفت: امروز با افتتاح مترو مردم این منطقه میتوانند با وسیله مطمئن، راحت و ایمن، سالمتر و با هزینهای حدود ۱۲۰۰ تومان و در زمان کمتری در این مسیر تردد کنند و این خدمت کوچکی برای ۴۰۰ هزار نفر از ساکنان هشتگرد و شهرهای اطراف و هدیه کوچک دولت برای مردم لایق و فداکار این منطقه است.
رئیسجمهوری خطاب به کسانی که یأس و ناامیدی را در جامعه منتشر میکنند، گفت: چرا مردم را نگران میکنید و چرا مردم باید آینده را سیاه و تاریک ببینند. اگر چه امروز در سختترین شرایط هستیم و به عنوان کسی که در تمام فراز و نشیبهای انقلاب از نزدیک حضور داشتم، هیچ دورانی به مانند این سالها نبود که همه به ما فشار بیاورند، اما در عین حال مسیر و بودجه عمرانی را ادامه دادیم و سال آینده ۷۰ هزار میلیارد تومان برای بودجه عمرانی اختصاص یافته است و برغم همه فشارها و سختیها ۲۰ درصد به حقوق کارمندان در سال جاری اضافه شده و در سال آینده نیز ۱۵ درصد اضافه خواهد شد و این همه میتواند نشانههایی از کار و تلاش و امید به آینده باشد.
دکتر روحانی افزود: در ایام اخیر در هر استانی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان طرح و پروژه افتتاح میشود و زمانی که انقلاب به پیروزی رسید، حدود ۱۹ سد در سراسر کشور داشتیم این در حالی است که تنها دولت یازدهم و دوازدهم تا به امروز ۳۵ سد افتتاح شده و تا آخر دولت نیز دهها سد دیگر به افتتاح خواهد رسید و این دستاوردها افتخاری برای انقلاب و مردم است و نشان میدهد که آینده بسیار خوب است و راه این است که مردم با نشاط و امیدوار باشند.
رئیسجمهوری تأکید کرد: معتقدم هر کدام از طرحها و پروژههایی که افتتاح میشود، ضربهای به دشمن و چراغ امیدی برای مردم است. امروز دیگر خارجیها برای کشورمان پل و راهآهن نمیسازند و همه آنها را به دست متخصصان خودمان احداث میکنیم.
دکتر روحانی افزود: در دولت یازدهم و دوازدهم در ریل خودکفا شدیم و لازم نیست که انگلیس و سایر کشورهای غربی برای ما ریل و واگن بسازند. امروز حتی به طور کامل در ساخت مترو و تونلهای آن خودکفا هستیم.
رئیسجمهوری گفت: تونل عظیمی که چند ماه پیش در غرب کشور به عنوان طولانیترین تونل در خاورمیانه به طول ۹۰ کیلومتر احداث شد، کار سادهای نبود، ولی با همت متخصصین کشورمان احداث گردید.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: ریل، راهآهن و مترو یکی از راههای امن و راحت برای جابجایی مسافر و بار محسوب میشود و برای سلامت مردم بسیار مفید است و میتواند اقتصاد را هم متحول کند.
رئیسجمهوری گفت: از وزارت راه و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا میخواهم تا راهآهن چابهار به زاهدان و رشت به آستارا را که از لحاظ ترانزیتی برای کشور حائز اهمیت هستند، با سرعت نهایی کنند چرا که با تکمیل این ۲ طرح، ظرفیت حمل بار در کشور بیش از ۲ برابر افزایش خواهد یافت.
بیان اقدامات دولت برای کاهش آلودگی هوا
رئیسجمهوری سه شنبه ۱۰ دی در آیین بهره برداری از قطار برقی گلشهر به هشتگرد با تأکید بر اینکه باید برای رفع آلودگی هوا، رفاه مردم و برطرف کردن رنج مردم تلاش کنیم، اظهار داشت: این روزها هوای تهران ،کرج و کلانشهرها آلوده بود و این آلودگی یک روزه ایجاد نشده است، بلکه در طول یک قرن آلایندهها کنار هم قرار گرفته و شرایط موجود، ایجاد شده است. لذا اگر عامل و علتی در طول ۱۰۰ سال ایجاد شده، حتماً یک روزه نمیتوان آن را برطرف کرد.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: اگر آلایندهها در طول دهها سال متراکم شده و هوا را آلوده کردهاند، دولتها باید دست به دست هم دهند و مردم و نسلها باید تلاش کنند تا آلودگی برطرف شود، البته آلودگی صرفاً مربوط به کشور ما نیست و ایران در میزان آلودگی در ردیف ۱۶ و هفدهم دنیا قرار دارد.
رئیسجمهوری اضافه کرد: امروز با میزان آلودگی حدود ۲۰۰ مدارس کشور را تعطیل میکنیم. این در حالی است که در هند با شاخص ۳۰۰ مدارس تعطیل میشود و در چین با ۳۶۰ هم مدارس تعطیل نمیشود و اگر چین بخواهد با آلودگی ۲۰۰ مدارس را تعطیل کند باید ۶ ماه از سال مدارس این کشور تعطیل باشد و در هند و مکزیک با شاخص ۲۰۰ باید ۹ ماهه سال مدارس تعطیل باشد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با تأکید بر اینکه باید مشکلات را برطرف کنیم، اظهارداشت: در مسیر حرکت دولت ها، مهم این است که آیا دولت به فکر مردم است، آیا دولت درک میکند که مردم در شرایط مشکل هستند، بدون تردید روسا و اعضای دولت هم در تهران زندگی میکنند و از دستگاه دیگری برای تنفس استفاده نمیکنند، لذا آنها هم احساس میکنند که هوا آلوده بوده و تلاش میکنند که مشکلات را برطرف کنند.
رئیسجمهوری تصریح کرد: آنچه مردم باید از دولت توقع داشته باشند این است که دولت بفهمد، برنامهریزی کند و در حد توان برای رفع مشکلات تلاش کند و چنانچه در مسیر رفع مشکلات حرکت کرد به وظیفه خود عمل کرده و اگر کاری انجام نداد، باید مورد انتقاد قرار بگیرد.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: دولت به خوبی درک میکند که برای داشتن هوای پاک بایستی آلایندگی بنزین و گازوئیل را برطرف کند. لذا آلایندگی گازوئیل در طول دولت یازدهم و دوازدهم از چند هزار به ۵۰ و ۱۰ رسید و حتی در پالایشگاه تبریز این آلایندگی به زیر ۱۰ PPM رسیده است. ضمن اینکه آلودگی بنزین نیز در این دوره کاهش پیدا کرده است و امروز ۷۵ درصد بنزینی که در اختیار مردم قرار میگیرد، بنزین یورو ۴ و ۵ است در حالی که در دولت قبل آلودهترین بنزین یعنی بنزین پتروشیمی به مردم عرضه میشد.
رئیسجمهوری با اشاره به توجه ویژه دولت به محیط زیست، گفت: اگر تصمیم دولت یازدهم در خصوص احیاء دریاچه ارومیه نبود، امروز ۱۵ میلیون نفر جمعیت ایران ناچار به مهاجرت بودند و اگر تصمیم دولت در خصوص دریاچه ارومیه نبود امروز دریاچه ارومیهای وجود نداشت و گرد و غبار نمکین سراسر این منطقه از تبریز و اردبیل و شمال غرب کشور را در برمیگرفت تا جایی که مردم آن منطقه مجبور به مهاجرت می شدند. یکی دیگر از اقدامات دولت برای سلامت مردم تولید بنزین یورو ۴ و ۵ است.
طرحهای دولت برای استان اردبیل
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه ۱۱ دیماه در آیین افتتاح طرحهای صنعت آب استان اردبیل، با اشاره به افتتاح طرحهای آب، سدسازی، کانالکشی و زهکشی و اینکه در مجموع برای طرحهای آب و برق استان اردبیل ۳۸۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته، خاطر نشان کرد: این نشان میدهد که علیرغم تحریمها مسیر توسعه را ادامه میدهیم.
وی همچنین افتتاح پروژههای گوناگون در استان اردبیل و در سراسر کشور را به معنای حرکت ارزشمند برای توسعه کشور عنوان کرد و گفت: آب و برق را تنها نمیتوان با توسعه گره زد بلکه با حیات و زندگی مردم مرتبط است.
رئیسجمهوری پویش #هرهفتهالفب_ایران را برای کشور پربرکت دانست و گفت: اینکه قرار است در ۶ ماه ۲۲۷ طرح و پروژه در کشور افتتاح شود که تا امروز حدود ۹۰ طرح به بهرهبرداری رسیده، افتخار است.
دکتر روحانی با بیان اینکه به همه خدمتگزاران، تلاشگران و مسئولانی که برای رفاه مردم تلاش میکنند، تا کشور را آبادتر شود، افتخار میکنیم، گفت: خدمت به ملت ایران و مردم ولایتمدار استان اردبیل ارزشمند است.
رئیسجمهوری استان اردبیل را مرکز صنعتی، علمی و گردشگری در ایران عنوان کرد و گفت: آبادانی ایران بسیار حائز اهمیت است و انشاء الله استان اردبیل با تلاش مسئولان به مرکز سلامت هم برای مردم این منطقه و هم برای مردم کشورهای اطراف تبدیل خواهد شد.
دکتر روحانی آمار و ارقام اعلام شده توسط مسئولان در مسیر توسعه و آبادانی این استان را افتخارآمیز دانست و گفت: تلاش یک ملت در مسیر توسعه موضوعی مهم است و درست است که در آسیا کشوری مثل چین وجود دارد که آمار و ارقام طرحهای آن براساس جمعیت یک میلیاردی آن رقمهایی بزرگ است، اما در مجموع تلاش آنها در مسیر توسعه برای ما درسآموز است. در ایران به جای اینکه تلاشمان در مسیر توسعه بیشتر باشد، به دعواها، نزاعها و رقابتهای بیثمر افتادهایم. البته رقابتی که پایانش برای مردم مفید باشد، خوب است، اما مدام گلهگذاری و رقابت بیثمر فایدهای ندارد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تأکید کرد: مردم به ما رأی دادند و ما را در مسئولیتی نشاندند و از ما تلاش، کار و ثمره رأی خود را میخواهند. مردم وقتی از رأی خود خوشحال میشوند که ببینند مسئولین در حال تلاش برای رقابت در خدمت هستند. باید برای توسعه علم، دانش، اخلاق و آبادانی ایران تلاش کنیم.
رئیسجمهوری در ادامه با بیان اینکه به گفته استاندار اردبیل میزان گردشگر در شهرستان مشگینشهر افزایش یافته و از ۳۰۰ هزار به بیش از یک میلیون نفر رسیده است، افزود: اینکه بتوانیم جاذبههای گردشگری را در استان افزایش دهیم و مناظر تفریحی و دیدنی را برای بازدید مردم مهیا کنیم، مهم است.
دکتر روحانی سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش گردشگری را عاملی مهم در افزایش اشتغال در این بخش دانست و افزود: سدهایی که افتتاح میشود، علاوه بر تأمین آب مورد نیاز منطقه میتواند محلی برای جذب گردشگر باشد و وزارت نیرو با همکاری وزارت گردشگری میتوانند با رعایت تمامی اصول زیست محیطی فضای مناسب برای استفاده گردشگران در این مناطق را فراهم کنند.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی همچنین شامگاه چهارشنبه ۱۱ دی در جلسه شورای اداری استان اردبیل ، نقش استان اردبیل را در عرصه سیاسی و تحولات کشور و علم و دانش نقشی بینظیر دانست و تصریح کرد: مردم، عالمان، جوانان و رزمندگان این استان در مراحل مختلف از دوران صفویه تاکنون در تحولات کشور، نقشی تأثیرگذار داشتهاند. خوشبختانه امروز هماهنگی بسیار خوبی میان تمامی مسئولان استان اردبیل از جمله استاندار، نماینده ولی فقیه و نمایندگان مجلس برای تلاش در راستای خدمت به مردم استان وجود دارد که این بسیار ارزشمند است. مطمئناً با هماهنگی، همدلی و همکاری میتوانیم همه موانع و مشکلات را پشت سر بگذاریم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه طرحهایی که در این سفر در سطح استان اردبیل به بهرهبرداری رسید، بسیار طرحهای خوبی بود، گفت: خوشبختانه شاهد تحولات خوب و شتابانی در بخش صنعت استان هستیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به افتتاح کارخانه تولید خودروهای سنگین گفت: ساخت کامیون به دست توانمند متخصصان ایرانی بسیار ارزشمند است و اینکه در این مجموعه توان تولید روزانه ۵۰ کامیون وجود دارد یک تحول بزرگ بشمار میرود. در زمینه تولید لاستیک امروز یک فاز این کارخانه به بهرهبرداری رسید و این در حالی است که تولید ۳۰۰ هزار حلقه لاستیک توسط این مجموعه نیز اقدامی بسیار با ارزش است.
دکتر روحانی توسعه بخش صنعت و معدن را در کشور حائز اهمیت دانست و افزود: از وزیر صنعت، معدن و تجارت میخواهم در زمینه توسعه معادن استان اردبیل تلاش بیشتری انجام شود، چرا که این استان ظرفیتهای بسیار خوبی در بخش معدن دارد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در دولت یازدهم و دوازدهم اقدام بزرگی در شناسایی معادن، طی این سالها انجام شده، خاطر نشان کرد: باید معادن به مردم و متخصصان واگذار شود، چرا که یک بخش مهم اشتغال و صنعت در کشور بخش معدن است و استان اردبیل ظرفیتها و استعدادهای خوبی در بخش معدن دارد.
دکتر روحانی همچنین با اشاره به توانمندی استان اردبیل در موضوع گردشگری، افزود: استان اردبیل از لحاظ گردشگری، زرخیز بوده و جاذبههای خوبی بویژه در ارتفاعات این استان وجود دارد. در این دولت به دنبال اجرای طرحی در این استان در زمینه گردشگری بودم و قصد داشتم تا دریاچههای مصنوعی را در ارتفاعات استان اردبیل ایجاد کنم. در این راستا چند شرکت طرحهای خوبی ارایه دادند اما امکان اجرای آن فراهم نشد.
رئیس دستگاه اجرایی با اشاره به ایجاد استعدادهای بسیار مناسب برای توسعه گردشگری در استان اردبیل از جمله جاذبههایی نظیر پل معلق در این استان، گفت: باید در زمینه رونق گردشگری در این استان، تلاش کنیم چرا که با وجود این ظرفیت، اگر در این استان بیکار وجود داشته باشد، اصلاً قابل قبول نیست و این به معنای آن است که به درستی از ظرفیتها استفاده نکردهایم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه استان اردبیل سرشار از نعمات و ثروتهای خدادادی است، گفت: استان اردبیل از لحاظ جایگاه جغرافیایی و مرزی موقعیت بسیار خوبی دارد و با کشور جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد که در این دولت روابط صمیمانهای میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برقرار بوده و طرحهای خوبی میان دو کشور انجام شده است. ایران و جمهوری آذربایجان چند طرح بزرگ اقتصادی از جمله ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک با هم دارند که در این استان میتواند تحول بزرگی ایجاد کند.
سکاندار قوه مجریه از پروژه راهآهن رشت – آستارا نیز به عنوان یکی دیگر از طرحهای مشترک ایران و جمهوری آذربایجان یاد کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران روابط بسیار خوب و صمیمی با اکثر همسایگان خود از جمله روسیه، جمهوری آذربایجان، ترکیه، عراق و دیگر کشورها دارد. ما ۱۵ همسایه داریم که روابط به جز با یکی الی ۲ همسایه خوب است، آن یکی، دو همسایه هم خودشان مقصرند که امیدوارم به جمع ما ملحق شوند. کاری که دولت باید انجام دهد، فراهم کردن زیربناهاست که یکی از این زیربناها برقراری روابط خوب با کشورهای منطقه و همسایگان است.
دکتر روحانی با اشاره به سفر اخیر خود به کشور مالزی و برگزاری اجلاس ۴ جانبه با کشورهای قطر، ترکیه و مالزی، گفت: در این نشست توافقهای خوبی بین ۴ کشور صورت گرفت که یک کار زیربنایی است و میتواند تحولات اقتصادی برای کشورها ایجاد کند.
رئیسجمهوری روز چهارشنبه ۱۱ دی هم در پایان سفر به استان اردبیل و در جمع خبرنگاران با اشاره به افتتاح صدها طرح در استان اردبیل طی این سفر اظهارداشت: افتتاح ۳ سد که برای آب شرب و کشاورزی مردم بسیار حائز اهمیت بود و همچنین ۲ کارخانه بسیار مهم ، از جمله این طرحهای گسترده بود.
رئیس دستگاه اجرایی افتتاح کارخانه عظیم کامیونسازی در استان اردبیل را از یکی از افتخارات کشور دانست و گفت: این بسیار افتخار آمیز است که یک مجموعه ای در استان اردبیل قادر باشد یک کامیون سنگین بسازد و با نام و برند ایرانی چاپار تحویل دهد و ما در این سفر از اولین کامیون ساخت مهندسان و کارگران ایرانی فعال در این مجموعه رونمایی کردیم.
وی با اشاره به ظرفیت تولید بالای این کارخانه کامیون سازی ، افزود: بحمدالله در دوران تحریم هر قطعهای که بنا بوده از خارجیها بگیرند و آنها تحریم کردند، مهندسان ایرانی در داخل ساختند و این خیلی مهم و باعث افتخار است.
رئیسجمهوری کارخانه لاستیک سازی برای خودروهای سنگین و کامیون را از دیگر طرحهای مهم برشمرد و افزود: فاز یک آن سالها پیش به دست مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی افتتاح شد و فاز دوم این کارخانه امروز با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ هزار حلقه لاستیک افتتاح شد که بسیار ارزشمند است و میتواند بخش زیادی از نیاز کشور را مرتفع کند.
وی به طرحهای بسیار گسترده ای که در این سفر و در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی ، نیرو ، میراث فرهنگی ، ارتباطات و بهداشت و درمان افتتاح شد اشاره کرد و گفت: بیش از ۵ هزار میلیارد تومان طرح و پروژه افتتاح و عملیات اجرایی طرحهایی با اعتبار بیش از ۱۹ هزار میلیارد تومان نیز آغاز شد.
دکتر روحانی با بیان اینکه توافقهای بسیار خوبی بین مقامات استان و بانکها صورت گرفت، اظهارداشت: یکی از توافق ها تامین اعتبار ۲۲۰ میلیارد تومان برای پایاب سد خداآفرین و کیوی بود که میتواند در استان تحول ایجاد کند؛ استانی که دارای ظرفیتهای بسیار خوب در کشاورزی، صنعت، معادن، گردشگری است.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه استان اردبیل دارای علما، بزرگان، هنرمندان و تاریخسازان است، گفت: این استان تاریخساز کشور است. ۵۰۰ الی ۶۰۰ سال پیش تحولات ایران را مردان این استان رقم زدند و بنابراین خدمت به این استان، برای ما حائز اهمیت است و امیدوارم آنچه امروز افتتاح کردیم هدیه کوچکی باشد برای مردم بسیار بزرگ این استان و امیدواریم همه مسئولین در راه توسعه این استان بیش از پیش موفق باشند.
وی همچنین هماهنگی خوب بین امام جمعه ، استاندار، مسئولین و نمایندگان این استان در مجلس را بسیار ارزشمند خواند و گفت: استان اردبیل به عنوان استانی امن، هماهنگ، پرتلاش، مؤمن، ولایت مدار که همیشه مظهر وفاداری به خاندان رسالت بودند، برای ما ارزشمند است و امیدواریم که دولت هم بتواند به وظیفه خودش عمل کند و خدماتی که امکانپذیر است برای مردم انشاء الله انجام شود.
رئیسجمهوری در پاسخ به پرسشی درباره طرح راه آهن استان اردبیل گفت: این طرح برای مردم استان اردبیل به حق اهمیت دارد و میتواند باعث رونق گردشگری و اقتصاد این استان باشد . در این سفر ۶۰۰ میلیارد تومان برای همین طرح اختصاص داده شد و طبق قول وزیر راه ، این طرح تا پایان سال ۱۴۰۰ تکمیل می شود و از او در جلسه شورای اداری خواستیم بتواند کاری کند تا پایان این دولت تکمیل شود . به سازمان برنامه و بودجه و به وزارت راه توصیه کردم و از آقای استاندار و نماینده ولی فقیه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان میخواهم پیگیری کنند که انشاء الله در نیمه اول ۱۴۰۰ بتوانیم شاهد افتتاح این طرح باشیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به افتتاح ۵۰ کیلومتر بزرگراه در این سفر و ۱۵۰ کیلومتر تا پایان دولت دوازدهم گفت: راه و راهآهن برای رفاه و گردشگری و اقتصاد مردم اهمیت دارد و انشاء الله امیدواریم وعدههایی که به مردم دادیم هر چه سریعتر عملی شوند.
رئیسجمهوری در جواب سوالی درباره برنامه های دولت برای توسعه مناسبات اقتصادی استان با همسایگان شمالی گفت: یکی از امتیازات این استان مرزی بودن آن است که میتواند با کشورهای همجوار، مخصوصاً جمهوری آذربایجان تعامل خوبی داشته باشد.
وی افزود: روابط تهران – باکو بویژه از آغاز دولت یازدهم روابط گرمی بوده و ملاقاتهای بسیار زیادی با رئیسجمهوری آذربایجان داشتیم و دو دولت همکاریهای زیادی داشتند و پروژههای زیادی مورد تصویب دو طرف قرار گرفته است. اخیراً در باکو تصمیمات مهمی اتخاذ کردیم. عملاًبا آذربایجان در زمینه دریای خزر و منابع نفت و گاز تصمیم گرفتیم به طور مشترک این کار را انجام دهیم.
دکتر روحانی گفت: تصمیمات مهم و خوبی اتخاذ کردیم تا در به طور مشترک در منطقه ای از خزر اکتشاف ، استخراج و تولید نفت انجام دهیم . این کار بسیار مهمی بوده و البته جلسات متعدد و طولانی با هم داشتیم تا به این تصمیم رسیدیم.
رئیسجمهوری خودروسازی و داروسازی را از دیگر محورهای همکاری دو کشور برشمرد و افزود: در زمینه تجارت از این به بعد با تجارت ترجیحی تجارت را توسعه خواهیم داد. همچنین اخیراً در باکو تصمیم گرفتیم شهرک صنعتی مشترک در مرز دو کشور ایجاد کنیم که این منطقه در همین استان مد نظر است که تحول بزرگی برای استان هم از لحاظ صنعتی و هم از لحاظ روابط تجاری با آذربایجان خواهد بود.
وی اظهارداشت: امروز روابط ما با جمهوری آذربایجان روابط صمیمی و بسیار نزدیک است و به تلاش هایمان برای تعمیق این روابط ادامه می دهیم.یک تلاش مشترک و بزرگی که با هم تفاهم کرده ایم، ایجاد راهآهن رشت به آستارا است که این راهآهن مشترکاً توسط دو کشور ایجاد می شود. تقریباً این پروژه یک میلیارد دلار اعتبار میخواهد که دو کشور با هم این پروژه را انجام خواهیم داد که یک تحول بزرگی در اقتصاد کشور خواهد داشت.
رئیسجمهوری گفت: در چارچوب این طرح راهآهن ما از بندر عباس به آذربایجان و دریای سیاه و روسیه و اروپا متصل میشود و از لحاظ ترانزیتی برای ما بسیار مهم است و تقریباً حمل و نقل بار چند برابر در این منطقه خواهد شد که به سود ایران و آذربایجان و کشورهای دیگر است.
دکتر روحانی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره طرح های آبرسانی در استان اردبیل گفت: افتتاح سه سد در این سفر نشان دهنده اهمیت موضوع است و دولت همزمان با تشویق توسعه آبیاری نوین به صرفه جویی در مصرف آب کمک می کند به گونه ای که هم اکنون ۶۵ هزار هکتار از اراضی این استان تحت پوشش آبیاری نوین است است که این رقم قبلا ۱۵ هزار هکتار بوده است.
رئیسجمهوری همچنین در پاسخ به پرسشی در باره سرنوشت لایحه مناطق آزاد گفت: دولت و مجلس در این زمینه کار خود را انجام داده اند و در این لایحه در کش و قوس شورای نگهبان و مجلس است. هر کاری که بتوانیم در این زمینه انجام میدهیم.
فشارهای تحریمی و استقامت مردم
رئیس جمهوری روز سه شنبه ۱۰ دی در آیین بهره برداری از قطار برقی گلشهر به هشتگرد تصریح کرد: در خصوص تولید محصولات پتروشیمی نیز در جمع مدیران پتروشیمی اعلام شد تا پایان دولت دوازدهم محصولات پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت و این به معنای دو برابر شدن آن نسبت به آغاز دولت یازدهم است و این همه در حالی است که تمام این اقدامات بزرگ در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی صورت گرفته است و بیتردید اگر جنگ اقتصادی نداشتیم شاهد شرایط به مراتب بهتری بودیم.
رئیسجمهوری اضافه کرد: اگر جنگ اقتصادی نداشتیم از سال ۹۵ تا امروز باید ۲۰۰ میلیارد دلار منبع اضافی وارد کشور میشد که ۱۰۰ میلیارد دلار آن پول نفت بود. اگر در سال ۹۷ و ۹۸ تحریم وجود نداشت در هر سال حدود ۵۰ میلیارد دلار از فروش نفت کسب میکردیم. لذا اینکه میگویند تحریم چه تأثیری داشته است، باید مدیریت را قوی کنیم به مانند این است که عضلات را قوی کنیم اما وقتی آب و غذا وجود نداشته باشد، طرف هر چقدر هم قوی باشد، دچار خطر و آسیب خواهد بود.
دکتر روحانی افزود: اگر تحریم وجود نداشت، پارسال و امسال حدود ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد کشورمان اضافهتر میشد و در کنار آن میتوانستیم تا پایان امسال از حدود ۱۰۰ میلیارد دلار اعتبارات خارجی استفاده کنیم و این در حالی است که امروز این منابع را در اختیار نداریم و کشور بدون این ۲۰۰ میلیارد دلار اداره میشود و با این حال در حد توان تلاش میکنیم تا از مشکلات مردم بکاهیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: مردم ایران در طول جنگ تحمیلی و در دوران تحریم برای استقلال و عزت کشور خود تلاش کردند و سالها در مقابل تحریم استقامت و تحمل به خرج دادند و امروز با فشارهای دیگران حاضر نیستند منابع و کشور خود را در اختیار غارتگران دیروز قرار دهند. بیتردید محاسبهگران غربی باز هم در محاسبات خود کاملاً اشتباه کردند.
رئیسجمهوری با اشاره به موفقیتهای بزرگ دولت بویژه کشف منبع بزرگ نفتی تا حدود ۵۳ میلیارد بشکه نفت در منطقه خوزستان و ایلام توسط مهندسین و متخصصان داخلی، اظهارداشت: در مقابل چنین موفقیتها و دستاوردهای بزرگی متأسفانه برخی به قدری منفی بافی میکنند که این موفقیتها فراموش میشود در این زمینه از صدا و سیما و روزنامهها که نمیتوانیم گله کنیم لابد باید از خودمان گلهمند باشیم. چرا باید این دستاوردهای بزرگ که متعلق به مهندسین و شرکتهای ایرانی است، فراموش شود و چرا از کارهای عظیمی که در کشور انجام میشود، کمتر یاد میشود.
دکتر روحانی تصریح کرد: باید واقعیتها را به مردم بگوییم و این به نفع نظام است، دولت خادم کوچک مردم است و رئیسجمهوری نیز اگر جایگاهی دارد، بخاطر رأی مردم است و چنانچه در دنیا مورد احترام قرار میگیرد و میتواند در برابر آمریکا، قدرتمندانه حرف بزند و در مقابل اروپا با صدای بلند و با شجاعت سخن بگوید، به پشتوانه مردم است. بسیار علاقمند هستم که تمام مذاکرات دولت یازدهم و دوازدهم یک روزی منتشر شود تا معلوم شود که با چه لحنی با طرفهای خود حرف زدیم و دستاوردهای ما چه بوده است.
رئیسجمهوری به مانور مشترک دریایی ایران، روسیه و چین در دریای عمان اشاره کرد و گفت: برگزاری این مانور مسأله سادهای نیست و دنیای تاراجگر را بسیار عصبانی کرده است. آنها از اینکه دو قدرت بزرگ در کنار نیروی دریایی ارتش و سپاه ایران، مانور مشترکی برگزار کردهاند، ناراحت و عصبانی هستند و نه تنها برای کشورهای کوچک منطقه که در مقابل آمریکا تواضع دارند، بلکه برای آمریکاییها هم قابل تحمل نیست.
رئیس شورای عالی امنیت ملی گفت: اینکه میلیونها نفر به خیابانها آمده از نظام خود پشتیبانی میکنند معلوم است که دشمنان را عصبانی میکند. البته مردم راه درست را انتخاب کردهاند و حکومت از آن آراء و رأی مردم است و در این میان آنچه مهم است این است که به آینده امیدوار باشیم و هرکس به این موضوع لطمه بزند، بیتردید به مردم بزرگ و انقلاب ایران لطمه زده است.
دکتر روحانی همچنین روز چهارشنبه ۱۱ دیماه در آیین افتتاح طرحهای صنعت آب استان اردبیل تصریح کرد: هر وقت آنها از نقطهای که توطئه را آغاز کردند، بازگردند ما نیز آمادهایم. باید از آن تعهداتی که زیر پا گذاشتند به نقطه اول برگردند و بگویند که نسبت به ملت ایران اشتباه کرده اند.
وی با اشاره به اینکه امروز در شرایط سخت تحریم قرار داریم، گفت: اگر توطئه آمریکا علیه ملت ایران نبود، درآمد نفت کشور در این ۲ سال حدود ۱۰۰ میلیارد دلار از آنچه امروز حاصل میشود، بیشتر بود. کما اینکه علاوه بر آن میتوانستیم ۱۰۰ میلیارد دلار نیز اعتبار دریافت کنیم و این در حالی است که تا پیش از تحریم آمریکا، حدود ۶۰ میلیارد دلار اعتبار آماده ورود به کشور بود.
دکتر روحانی خطاب به دشمنان ملت ایران، گفت: شما، ملت و حکومتی برتر از ملت و حکومت ایران نیستید؛ ما به ملت شما احترام می گذاریم و نسبت به حکومت شما شدیداً معترضیم اما میگوییم که راه بازگشت وجود دارد. با وجود همه این شرایط ملت ایران ملتی پرنشاط و باامید است و تا روزی که این روحیه وجود دارد ، شکست نخورده و پله، پله راه خود را ادامه میدهیم.
لزوم تعامل و همکاری ملت با دولت برای عبور از تحریمها
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه ۱۱ دیماه در آیین افتتاح طرحهای صنعت آب استان اردبیل تصریح کرد: کار اقتصادی را مردم، سرمایهگذاران، مهندسان و کارفرمایان انجام میدهند، کار دولت اقدامات زیربنایی است و توقعات از دولت باید به زیرساختهای کشور منتقل شود. همین فیبر نوری که امروز در استان مورد بهرهبرداری قرار گرفت یک کار زیربنایی است و این کاری است که از عهده مردم برنمیآید، اما اشتغال بر مبنای اینترنت، روبناست و کار مردم است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: ساخت جادهها یک کار زیربنایی است و در این دولت در بخش ساخت بزرگراهها و راهآهن کارهای بسیار بزرگی انجام شده است. امنیت و تأمین آن کار دولت است، نیروهای نظامی، امنیتی و نیروهای مسلح، کار برقراری امنیت را انجام میدهند.
رئیسجمهوری ادامه داد: سیستم بانکی که نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد، کم کم باید جایگزین دولت در اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی شود. بانکهای دولتی و خصوصی داریم که باید در این حوزه وارد شوند. یک تعداد بانکهای خصولتی هم وجود داشت که در هم ادغام میشوند.
دکتر روحانی افزود: تنظیم کار بانکها وظیفه دولت است و دولت در مورد بانک ملی، کمک بزرگی به این بانک کرده است در بخشهای ارزی و تأمین کالاهای اساسی نیز دولت وظیفه دارد. در همین تحریمها، برخی انتقاد میکنند که دولت چه کاری انجام داده است چرا به ما رسیدگی نمیکنند. از دوستانی که انتقاد میکنند، میپرسم که در این شرایط سخت که از ابتدای سال ۹۷ با اعمال تحریمها، آغاز شد، آیا دولت کاری نکرده است. بسیاری کارشناسان و دلسوزان نزد من آمدند و گفتند برای اداره کشور راهی جز کوپنی کردن نداریم. حتی برخی نمایندگان در مجلس و صاحبنظران دانشگاهی و اقتصادی نیز همین نظر را داشتند، اما ما بدون اینکه کشور را کوپنی کنیم، اداره کردیم و کارشناسان واقعی میدانند که چه کار سختی انجام شد.
رئیسجمهوری یادآور شد: امروز همه کالاهای اساسی را به وفور در بازار داریم و در اختیار مردم قرار گرفته است. این را قبول داریم که قیمت برخی کالاها گران شده، اما هیچ کالایی نایاب نشد و قحطی بوجود نیامد. ما زیر بار کوپنی کردن اجناس نرفتیم و این کار بسیار بزرگی بود که دولت انجام داد.
دکتر روحانی تأکید کرد: ما این وظیفه را به عهده داریم که کالاهای اساسی مورد نیاز مردم را تأمین کنیم و به همین خاطر همه کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و همچنین دارو یا نهادهای کشاورزی و نیازهای اساسی مردم با ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین شد، برای سال آینده نیز ۱۰.۵ تا ۱۱ میلیارد دلار برای تأمین کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص دادهایم و این با شرایط امروز کار بسیار سختی است.
رئیسجمهوری افزود: اگر در شرایط عادی بودیم و تحریم بر علیه ما اعمال نشده بود، امسال حداقل ۶۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم که این مبلغ حاصل نشده و فشار زیادی به دولت وارد شده و دست ما بسته میشود.
دکتر روحانی ادامه داد: در زمینه اعتباراتی هم که از بانکهای خارجی میگرفتیم به همین شکل است، فقط یک بانک خارجی تعهد کرده بود، ۳۰ میلیارد یورو به ما بدهد که ۲ میلیارد یورو از آن قرار بود در راهآهن تهران – مشهد هزینه شود اما با اعمال تحریمها این اعتبار محقق نشد، اما باز هم ما دست روی دست نگذاشتیم و روند توسعه و پیشرفت کشور و افتتاح پروژهها متوقف نشد، همین امروز بیش از ۵ هزار میلیارد تومان پروژه در استان اردبیل افتتاح شد و بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان پروژه عملیات اجراییاش آغاز شد.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه ملت و دولت هر دو باید با هم کار کنیم تا این شرایط سخت را پشت سر بگذاریم، گفت: یا باید در برابر دشمنان مقاومت کنیم یا باید ارزشمندترین الماس در اختیار خود را که همان استقلال کشور، مردمسالاری، اسلامیت، جمهوریت، منافع ملی و امنیت ملی ماست، به دشمن بدهیم.
دکتر روحانی افزود: میتوانیم ابرقدرتی شویم و استقلال و آزادی خود را بفروشیم. طرح آنها را اجرا کنیم و فرد مورد نظر آنها روی کار بیاید. خونبهای قرنها مجاهدت را بدهیم شاید آن وقت مردم ظاهراً شرایط خوبی داشته باشند و در آن حالت ارز ۱۳ هزار تومانی به یکباره نصف شود و اجناس ارزان شود، اما همه ما اعم از رهبری، دولت، مردم، فرهیختگان و همه و همه تصمیم نداریم، با هیچ قیمتی استقلال، جمهوریت و اسلامیت خود را بفروشیم.
رئیسجمهوری تأکید کرد: بین دو حالت هستیم؛ یا رنج و تلخی کوتاه مدت، یا تلخی دایمی برای کشور. ممکن است خوشی موقت بخواهیم و یا رنج و تلخی دایم و یا رنج و تلخی که کوتاه مدت است اما در کنار آن گنج خود را حفظ کنیم. یقین دارم که از این شرایط سخت عبور میکنیم و این خوشبینی نیست، بلکه حاصل تجربه و اعتماد به تاریخ کشور است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه فردی نیستم که از هیچ فرصتی بگذرم، گفت: اگر شرایطی باشد که همه اصول ما حفظ شود، جلسه میگذارم و مذاکره میکنم کما اینکه قبلاً هم این کار را انجام دادهایم، برای شرایط امروز مقصر نیستیم و تخلف نکردیم. عهد خود را زیر پا نگذاشتیم و به مردم دنیا و خود دروغ نگفتیم. امروز دولتی روی کار آمده که به هیچ تعهدی پایبند نیست و حتی تعهدات با دوستان خود را زیر پا گذاشته. معاهدات بینالمللی را نقض کرده، از قراردادهای بینالمللی خارج شده، زمین کشوری را به متجاوز میبخشد و فردی است که با هیچ قاعدهای نساخته است.
دکتر روحانی افزود: اینکه جلوی این فرد را میتوانستیم بگیریم و با چراغ سبزی پررویی کرد را روزی که وقتش رسید، میگویم. امروز روز گله و شکایت نیست، بلکه روز وحدت است و همه باید با هم باشیم. همه دستگاهها باید با هم و در کنار هم باشیم. نمیتوان گفت که دولت خوب است و دستگاه قضایی بد است. یا دولت و دستگاه قضایی در کنار هم باشند و با مجلس نسازند. یا سه دستگاه با هم بسازیم و بگوییم دیگران خوب کار نمیکنند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در شرایطی هستیم که جز وحدت راهی نداریم، گفت: هر چه دشمنان ببینند که متحد هستیم و همدیگر را دوست داریم و در کنار هم هستیم، بیشتر ناامید میشوند. همه جناحهای کشور هدف واحد دارند، اسلامیت و جمهوریت را میخواهند، حال ممکن است سلیقهها متفاوت باشد، اما راه آن قانون اساسی است و همه باید تسلیم قانون اساسی باشیم. منشور حقوقی و میثاق ملی همه ما قانون اساسی است. همه باید در چارچوب آن کار و در همین راستا حرکت کنیم، راه دیگری وجود ندارد. باید به هم محبت کنیم و در چارچوب قانون اساسی با هم تعامل داشته باشیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه چارهای ندارم، لایحهای که قانون میخواهد، تقدیم مجلس کنم، گفت: ممکن است شما خواستهای داشته باشید. به عنوان نمونه منطقه آزاد میخواهید، من لایحه آن را تقدیم مجلس میکنم. مجلس تصویب کند و شورای نگهبان رد کند، چارهای نداریم. حالا یک جایی بود که دعوای مجلس و شورای نگهبان را رسیدگی میکرد که امروز روغنکاری لازم دارد. خیلیها به من میگویند، از جمله وزیران دولت که چرا رئیسجمهوری فلان کار را انجام نمیدهد، مگر رئیسجمهوری به تنهایی میتواند. قانون میگوید موضوعات مهم ملی باید به شورای عالی امنیت ملی برود، تازه بعد از تصویب در این شورا، رهبری باید آن را امضاء کند. میگویند به مردم بگو، چه بگویم. غیر از قانون اساسی نمیتوانم عمل کنم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه همه ما باید در این شرایط تسلیم میثاقی شویم که از اول انقلاب به آن رأی دادیم، گفت: همه باید به این میثاق عمل کنیم، هر چه متحدتر باشیم سریعتر به مقصد میرسیم. یک ایستگاه است در ایستگاهها میایستیم، رأی میدهیم، انتخاب میکنیم تا لوکوموتیو به حرکت ادامه دهد. دولتی انتخاب شده یا فردی برگزیده شده که برای کار کردن دورهای دارد، اگر کسی اعتراض یا مشکلی دارد، قانون اساسی راه آن را پیشبینی کرده، باید از آن راه قانونی پیش برویم.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: در همه این سال ها از حرکت نایستادهایم و دست نیاز به سوی کسی دراز نکردیم. بحث کردیم و تلاش کردیم و کشور را اداره کردیم. البته مردم مشکلاتی داشتند و با سختی مواجه شدند، اما همه تلاش ما این بود که رنج و مشکلات مردم را کاهش دهیم و همه توان خود را در این راه بکار گرفتیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه اگر دشمن به آدم سنگ بزند، درد نمیآورد، گفت: در برابر زخم زبان و توطئه دشمن ناراحت نمیشویم، اما با دوستانمان امروز باید بیشتر مراقبت کنیم. کلوخ دوست خیلی دردناک است و با سنگ دشمن فرق میکند.
دکتر روحانی در این زمینه به داستانی از منصور حلاج اشاره کرد و گفت: به منصور سنگ میزدند، اما لبخند میزد فردی به او کلوخ پرتاب کرد،شروع به گریه کرد از او پرسیدند چرا سنگ خوردی خندیدی اما با یک کلوخ گریه کردی. منصور در پاسخ گفت سنگها مال دشمن بود اما کلوخ از طرف دوست پرتاب شد و دردناک بود. راه امروز ما این است که در کنار هم باشیم و به جلو حرکت کنیم. اگر با هم باشیم و راه اسلام، منافع ملی و وحدت و یکپارچگی ملی را انتخاب کنیم، دشمنان را مأیوس میکنیم. تردید نکنید دشمنانی که سال ۹۷ میخواستند ملت ما را به زانو در آورده و به زمین بزنند، امروز کاملاً مأیوس هستند. پیشنهاداتی برای مذاکره میدهند که هر زمان ببینیم منافع و حقوق ملت تأمین میشود، برای حل مشکلات مردم درنگ نخواهیم کرد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه خداوند به ما نعمتهای فراوانی عطا کرده و یکی از نعمتهای بزرگ همین انقلاب اسلامی است، گفت: مهمترین سرمایهگذای ما تحملپذیری، گذشت و با هم بودن و همچنین در کنار هم بودن و درک شرایط جهانی است.