داود نعمتی انارکی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اشاره به اقدام روزهای اخیر غرب در خصوص حذف پست ها و تصاویر و پیام های با موضوع سردار قاسم سلیمانی از صفحه اجتماعی اینستاگرام ، گفت: همانطور که می دانید، اینستاگرام شبکهای اجتماعی است که متمرکز بر ارسال عکس، ویدئو و متن دارد.
وی ادامه داد: بسیاری از ایرانی ها عضو این شبکه هستند و پست های مختلفی را همراه با عکس و فیلم در آن می گذارند. از سویی دیگر این شبکه اجتماعی این امکان را هم به کاربرانش می دهد که پست های اینستاگرامی خود را در فیسبوک، توییتر، تامبلر و... منتشر کنند.
به گفته این کارشناس رسانه، با توجه به تعداد دنبال کننده هایی که هر فرد دارد، مطالب و عکس هایی که منتشر می شوند در مقیاسی وسیع منتشر و دیده شود و در واقع خوانش بعضا یکسانی نسبت به مطلب و موضوعی خاص در سطحی گسترده شکل بگیرد.
عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه صداوسیما اظهار داشت: موضوع حمله به اتومبیل سردار سلیمانی و به شهادت رساندن ایشان را من از همین زاویه می بینم که پس از این اتفاق، موجی را در شبکه های اجتماعی و بخصوص اینستاگرام و از جمله از سوی کاربران ایرانی شاهد بودیم که گفتمانی تقریبا واحد را در محکومیت این اقدام آمریکا پدید آورد، نتیجه چنین موجی بی شک محکومیت اقدام آمریکا در حمله به سردار سلیمانی از سوی کاربران شبکه های اجتماعی در برابر تایید این اقدام از سوی برخی کاربران است.
نعمتی انارکی تاکید کرد: در چنین وضعیتی دست اندرکاران اینستاگرام که مالکیت آن در اختیار غربی هاست، باید کاری را انجام دهند که موج فراگیر محکومیت اقدام آمریکا به فضای رسانه ای آن ها وارد نشود و لذا جلوی انتشار آن را می گیرند.
به گفته وی این چنین اقدام هایی از نظر آن ها طبیعی نیز هست و مغایرتی با جریان آزاد اطلاعات ندارد.
باید این نکته را تاکید کنم که جریان رسانه ای غرب از طریق رسانه های جریان اصلی و رسانه های نوین خود، تقریبا سپهر رسانه ای جهان را به لحاظ مالکیت، زیر ساخت ها، تکنولوژی و محتوا در اختیار خود دارد و خط قرمزش هم انتشار چنین مطالبی در سطح گسترده است.
این کارشناس رسانه در عین حال تصریح کرد: پس از نظر آن ها طبیعی است که جلوی انتشار مطالبی که می تواند موجی جهانی را بر علیه شان پدید آورد، بگیرند. البته اینستاگرام حذف پست هایی در باره سردار سلیمانی را به دلیل رعایت تحریم ها علیه ایران دانسته که بنظر می رسد این لایه سطحی اقدامی است که لایه عمیق تر آن به نظر من مقابله با موج جهانی در جریان رسانه ای است.
عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه صداوسیما در پاسخ به این سوال ایرنا که وظیفه رسانه های داخلی در مقابل این چنین اقدامی چه باید باشد هم گفت: واکنش رسانه های داخلی نسبت به رویدادهای داخلی و مهمتر از همه رویداهایی که ابعادی گسترده و جهانی دارند این است که با نگاهی کاملا حرفه ای زوایای رویداد را واکاوی و ابعاد آن را منتشر کنند تا جریانی اثرگذار پدید آورند.
نعمتی انارکی افزود: در برابر جریان رسانه ای حاکم بر دنیا که مالکیت، تکنولوژی و محتوایش در اختیار غرب است باید با زبان رسانه ای و کاملا حرفه ای عمل کنیم. در خصوص اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی صرفا نباید رویکردی احساسی داشته باشیم، باید در مواردی با رویکردی عقلانی و مستند به واقعیات زندگی سردار به واکاوی ابعاد مختلف زندگی و اقداماتش بپردازیم تا از این طریق بتوانیم جریان رسانه ای عمیق و اثرگذاری را در سطحی وسیع و جهانی پدید آوریم.
به گفته این کارشناس رسانه برای این منظور باید از ظرفیت های مختلف رسانه ای و در قالب های مختلف پیام و با بهره گیری از تکنیک های اثرگذار انتشار پیام استفاده کنیم تا حرفمان شنیده شود.
سردار سرافراز اسلام حاج قاسم سلیمانی بامداد جمعه (۱۳ دی) به همراه ابومهدی مهندس از فرماندهان مقاومت پس از عمری مجاهدت در حمله پهبادهای آمریکایی در فرودگاه بغداد به شهادت رسید. بر اساس اعلام پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، دستور این حمله هوایی را دونالد ترامپ، رئیس جمهوری و فرمانده کل قوای این کشور صادر کرده بود. در پی این اقدام تروریستی حضرت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری سه روز عزای عمومی اعلام کردند.
وزارت امور خارجه هم با صدور بیانیه ای این اقدام تروریستی رژیم آمریکا را محکوم کرد و نشست فوق العاده تشکیل داد. همچنین سفیر سوئیس در تهران به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به آمریکا به وی اعلام شد.
آیین تشییع پیکر مطهر سردار سلیمانی و همراهانش شنبه (چهاردهم دی) در شهرهای کاظمین، کربلای معلی و نجف اشرف و روز گذشته پس از ورود به خاک جمهوری اسلامی ایران در استان خوزستان و مشهد مقدس و امروز (دوشنبه) در تهران برگزار شد. همچنین قرار است سپهبد قاسم سلیمانی فردا (سه شنبه، هفدهم دی) در کرمان محل تولدش به خاک سپرده شود.