تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۴

تهران- ایرنا- ۱۵دی‌ ماه ۹۸ طرحی تاریخی با لزوم اقدام دولت عراق برای پایان دادن به حضور نیروهای آمریکایی در خاک این کشور مطرح شد و سپس با حضور ۱۷۰ نماینده پارلمان به تصویب و امضا رسید.

روزنامه رسالت در گفت وگو با صاحب‌نظران در خصوص مصوبه خروج نظامیان آمریکایی، آورده است: بر اساس این مصوبه، پارلمان عراق خواستار پایان حضور تمام نیروهای خارجی در خاک عراق، لغو درخواست کمک‌ از ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش، منع استفاده نیروهای خارجی از حریم هوایی عراق، شکایت از آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل متحد و نیز انحصار تسلیحات در دست دولت عراق شد. ترامپ بزدل نیز در واکنش به تصویب طرح در پارلمان عراق برای خروج نظامیان آمریکایی از این کشور، آن‌ها را تهدید به اعمال تحریم‌های شدید کرد.

عراق با تصویب خروج نیروهای نظامی آمریکا در پارلمان‌، وارد جریان نظامی می‌شود 
حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بین‌الملل درباره مصوبه خروج نظامیان آمریکایی از عراق بیان کرد: «مصوبه اخیر پارلمان عراق پس از اقدام جنایتکارانه آمریکا و شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس، پاسخی درست و سریع تلقی می‌شود. از طرفی دیگر با توجه به شرایط کنونی عراق ممکن بود موج فعلی قابل‌کنترل نباشد بنابراین پارلمان عراق واکنشی سیاسی و استراتژیک را تصویب کرد تا به‌موجب آن نیروهای آمریکایی به‌طور کامل از این کشور خارج شوند. حال اگر نیروهای آمریکایی از این خروج و مصوبه سر باز زنند به‌عنوان یک هدف مشروع برای محور مقاومت تلقی و هرگونه حمله نظامی که برای خروج آنان شکل گیرد از مشروعیت بین‌المللی برخوردار خواهد بود.» وی افزود:«اقدام پارلمان عراق به‌طور کامل انقلابی و درراستای واکنش سیاسی ترور دو سردار بزرگ و محبوب دل‌ها بود. بعد از این مصوبه دولت عراق وارد جریان نظامی می‌شود.»
این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: «مصوبه انقلابی پارلمان عراق شرایطی جدید را برای نیروهای نظامی آمریکایی در عراق ایجاد و موجب احساس خطر آنان می‌شود، ازاین‌رو ترامپ شروع به تهدید عراق کرد اما این تهدیدات بی‌پایه موجب لغو این مصوبه نشد. زیرا این مصوبه داخلی متأثر از احساسات مردم عراق و درخواست آنان نسبت به خروج نظامیان آمریکایی است.»
هانی زاده ضمن بیان اینکه اقدامات علیه آمریکا تنها به عراق ختم نمی‌شود، گفت: «طرح پارلمان نیازمند امضای رئیس‌جمهور عراق است و پس‌ازآن به‌عنوان مصوبه‌ای الزام‌آور تلقی می‌شود که به هر شیوه ممکن مشروعیت دارد تا نیروهای آمریکای را از خاک عراق اخراج کند. این اقدام تنها به کشور عراق ختم نمی‌شود و ممکن است در کشورهای دیگر مانند سوریه و لبنان نیز اجرا شود.»


اقدام پارلمان عراق، فرایند قابل‌اعتمادی را رقم می زند 
همچنین سعدالله زارعی، کارشناس مسائل منطقه و بین‌الملل بیان کرد: «اهمیت اقدام مجلس عراق از آنجایی معلوم می‌شود که تاکنون آمریکایی‌ها حضورشان را به دو مستند قانونی تکیه می‌دادند. نخست توافقنامه امنیتی نظامی که جرج بوش، رئیس‌جمهور آمریکا و نوری المالکی، نخست‌وزیر عراق در نوامبر سال ۲۰۰۷ امضاکرده بودند، توافقنامه همکاری بلندمدتی که ۳ محور امنیتی، سیاسی و اقتصادی را در برداشت و بر اساس آن نیروهای آمریکایی، آموزش نظامی نیروهای عراق را به عهده گرفته بودند. مستند دوم هم توافقاتی بود که حیدرالعبادی و اوباما پس از بروز و ظهور داعش در عراق در سال ۲۰۱۴ به تأیید رساندند.»
وی افزود: «به‌موجب این توافق به آمریکایی‌ها اجازه داده شد یک ائتلاف مصون از تروریست را تشکیل دهند و به همین خاطر توانستند تجهیزات و امکانات نظامی بسیاری را در دست بگیرند و روند سیاسی و اقتصادی دولت عراق را به مخاطره بیندازند.»


آمریکا اگر به حضور در منطقه ادامه دهد طبق قانون هر اقدامی علیه آنان، دارای مشروعیت است 
کارشناس مسائل منطقه و بین‌الملل تشریح کرد: «این مصوبه در شرایط کنونی با حضور ۱۷۰ نماینده پارلمان عراق اقدامی درست و فرایند امنیتی قابل‌اعتمادی را رقم می زند و حاکی از آن است که مسائل بین آمریکا و عراق دستخوش تحول شده و مانند گذشته نیست.»
زارعی ادامه داد: «به همین دلیل بلافاصله پس‌ از اینکه مصوبه خروج نظامیان از عراق تأیید شد دونالد ترامپ شروع به تهدید عراق کرد اما تهدیدات بزدلانه و بی‌اساس آن مانع این مصوبه نشد و فرایند خروج نیروهای آمریکایی در حال بررسی می‌باشد.»
این کارشناس مسائل خاورمیانه در آخر ضمن بیان اینکه خروج آمریکا دائمی خواهد بود، اظهار کرد: «پس‌ از این مصوبه نیروهای آمریکایی دو راه پیش روی خود دارند؛ یا باید از خاک عراق خارج شوند و پادگان‌های خود را تعطیل کنند که این اتفاق اعتراف به شکستی بزرگ است. اگر هم بمانند حضور آنان غیرقانونی و تجاوز به خاک عراق تلقی می‌شود و در این صورت هر اقدامی علیه آنان دارای مشروعیت است. بنابراین ناچارند که راه اول را انتخاب کنند.»

منبع: روزنامه رسالت