تهران – ایرنا – تهدید دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی بر حمله به اماکن فرهنگی ایران، موجی از خشم و نفرت جهانی را برانگیخته است و به همین بهانه روزنامه گاردین در گزارشی مبسوط، به خسران وارده به گنجینه فرهنگی کشورمان در صورت عملی‌شدن این تهدید اشاره کرده است.

در گزارش این روزنامه آمده است: چنانچه ترامپ تهدید خود را عملی کند، در کنار داعش و طالبان در محور شرارت ساختاری قرار می گیرد.

داعش و طالبان هر دو تخریب های مشابهی را در قرن حاضر برجا گذاشتند. طالبان در سال ۲۰۰۱، تندیس های بودا در بامیان افغانستان را که مربوط به سده  ششم بود، با دینامیت منفجر کرد. داعش نیز مساجد، اماکن مقدس و دیگر بناهای واقع در عراق و سوریه را از سال ۲۰۱۴ ویران کرد که برخی در شهر باستانی تدمر (پالمیرا) در سوریه واقع بود.

گاردین در ادامه این گزارش آورد: آیا ترامپ می داند چه خسرانی در صورت حمله به ایران برجا خواهد ماند؟ شاید نه، اما وی تقریبا تنها کسی است که نمی داند. ایران با برخورداری از تمدن ۵ هزار ساله و ثبت بیش از ۲۰ بنای آن در فهرست میراث جهانی یونسکو، میراث فرهنگی غنی و منحصر به فردی دارد، به ویژه معماری مذهبی اش که معرف سلطه علم هندسه، طراحی انتزاعی و مهندسی قبل از صنعتی شدن است.

گاردین میراث فرهنگی ایران را تنها متعلق به ایران ندانست، بلکه آن را متعلق به بشریت برشمرد و با انتشار تصاویری زیبا از اماکن فرهنگی ایران به معرفی برخی از این مکان ها پرداخت.

تخت جمشید

جواهری در تاج باستان شناسی ایران؛ مجموعه ای که به قرن ششم قبل از میلاد مسیح برمی گردد. هرچند این شهر هدف حمله و غارت نیروهای اسکندر مقدونی قرار گرفت، اما هنوز آثار بسیاری در آن باقی است.

مسجد شاهچراغ شیراز

مسجد شاهچراغ شیراز با ظاهری معمولی از نمای بیرونی، در درون از طرح های هندسی با کاشی های شیشه ای برخوردار است که نورافشانی چشم‌گیر را خلق می کند.

پل های اصفهان

زیبایی و پیچیدگی پل های طولانی اصفهان، گردشگران غربی را به تمجید و تحسین وامیدارد. این پل ها در قرن هفدهم ساخته شده است که علاوه بر نمایش زبردستی مهندسان در احداث آن، کارایی پل ها نیز مشخص می شود. به عنوان نمونه، پل خواجو به عنوان سدی برای کنترل آب زاینده رود به کار می رفت و راهروی مرکزی اش، مکانی برای دید و بازدید مردمی بود.  

مسجد شیخ لطف الله اصفهان

مسجد شیخ لطف الله اصفهان نه تنها بزرگترین مسجد در این شهر است، بلکه از طراحی حیرت انگیزی برخوردار است، زیرا بیش از آنکه برای عموم مردم ساخته شده باشد، در خدمت دربار سلطنتی بوده است.  

نمای درونی این مسجد، از بهترین نوع کاشی کاری برخوردار است که نظیر آن در جهان چندان زیاد نیست. در ساخت گنبد این مسجد از طرح های پیچیده مهندسی استفاده شده که گفته می شود شبیه دم طاووس و شاهدی بر میلیون ها ساعت کار دقیق است.

حرم امام رضا (ع) در مشهد

حرم امام رضا (ع) بزرگترین مسجد در جهان و یکی از مقدس ترین اماکن در شهر مقدس مشهد است که بیش از ۲۵ میلیون نفر در سال از آن دیدن می کنند. تخریب این مکان، برای بسیاری از مسلمانان در جهان، غیرقابل بخشش است.

پاسارگاد

پاسارگاد به عنوان پایتخت نخست امپراطوری هخامنشی به فرمان کوروش کبیر به سبکی ویژه ساخته شد. این سبک ویژه فارسی، نمونه ای برای طراحی آسیایی بود و الهام بخش احداث تاج محل در هند و کاخ الحمرا در اسپانیا شد.

آرامگاه دانیال نبی

ترامپ حتی اگر انجیل را نخوانده باشد، احتمالا با دانیال نبی آشناست. شاید شگفته زده شود اگر بفهمد که دانیال در شهر باستانی شوش دفن شده است.  

ارگ بم

ارگ بم بزرگترین بنای خشتی جهان است که قدمت آن به قرن ششم قبل از میلاد بازمی گردد. این بنا بیشتر شبیه یک شهر تپه ای است تا ساختاری واحد و در مسافتی ۱۸۰ هزار مترمربع گسترده است. این مکان، دژی مرکزی دارد که محاط در درختان، منازل مسکونی و بازار است که جملگی در میان دیوارهایی با بلندای ۷ متر قرار گرفته است. بم در زلزله سال ۲۰۰۳ به شدت آسیب دید، اما عملیات بازسازی این بنا، از آن زمان به بعد جریان داشته است.

گنبد کاووس

گنبد کاووس نمونه دیگری از مهارت ایران باستان در مهندسی است. این برج ۵۰ متری متعلق به اوایل قرن یازدهم است و هنوز بلندترین برج آجری جهان محسوب می شود. طرح این بنا، ساده و عاری از تزئین و تجمل بوده و از بامی مخروطی شکل برخوردار است.

حجت‌الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو_ ایران، پیش‌تر در واکنش به تهدید اخیر رییس جمهوری آمریکا نسبت به تخریب مراکز فرهنگی ایران، نامه‌ای اعتراضی به خانم اردی ازوله مدیرکل این نهاد بین‌المللی نوشت و در آن با استناد به مصوبه سازمان ملل متحد این اقدام دونالد ترامپ را ناقض هنجارهای بنیادین جامعه جهانی برشمرد.

وی در این نامه خطاب به مدیرکل یونسکو، نوشت: با توجه به نقش کلیدی یونسکو در حفظ میراث فرهنگی و با توجه ویژه به کنوانسیون ۱۹۵۴ حفظ میراث فرهنگی در جریان جنگ مسلحانه و همین‌طور در راستای رسالت اصلی یونسکو که استقرار صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز میان ملت‌هاست، از سرکار عالی خواستارم ضمن محکوم کردن این اقدام، افکار عمومی را از خطرات چنین رفتارهایی آگاه نمایید.

بلافاصله در پی این نامه نیز یونسکو به تهدید ترامپ علیه اماکن فرهنگی واکنش نشان داد و تاکید کرد که واشنگتن به‌عنوان یک عضو معاهدات بین المللی مربوط به حراست از میراث فرهنگی بشر باید به خودداری از آسیب رساندن به اماکن فرهنگی و تاریخی متعهد باشد.