گناباد- ایرنا- مدیرعامل شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور تامین آب را از دغدغه ها و مشکلات مهم شرکتهای صنایع معدنی در منطقه سنگان خواف دانست.

محمد علیزاده روز پنجشنبه  در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس مصوبه سال ۱۳۶۵ شورای عالی منابع آب کشور قرار شده بود منابع آب دشت زوزن خواف با گنجایش ۴۵۰ لیتر در ثانیه به صورت منطقه ممنوعه و تنها برای مصرف آب صنایع سنگان در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: ولی بر اساس مصوبه دیگری در سال ۱۳۹۲ دشت زوزن از حالت ممنوعه خارج و منابع آب آن به سایر مصارف هم اختصاص یافت که این مساله مشکلات و محدودیتهای زیادی برای صنایع سنگان ایجاد کرد چون حیات و ادامه فعالیتهای این صنایع به آب بستگی دارد.

مدیرعامل شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور  از اجرای طرح بانک آب برای کاهش مشکلات و دغدغه های صنایع سنگان در آینده نزدیک خبر داد.

علیزاده گفت: در راستای اجرای این طرح که به تازگی برای نخستین بار در سطح کشور و خاورمیانه آغاز شده طبق تفاهم نامه ای بین شرکت تامین و توسعه زیر ساختهای شرق کشور و آب منطقه ای خراسان رضوی قرار است بخشی از منابع آبی از محل صرفه جویی در مصرف آب در اختیار صنایع منطقه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: مجموع آب مصرفی در دشتهای خواف، زوزن و رشتخوار سالانه ۲۸۰ میلیون متر مکعب است که با صرفه جویی پنج درصدی در برداشت می توان ۱۴ میلیون لیتر بقیه را برای مصرف صنایع معدنی سنگان اختصاص داد.

مدیر عامل شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور گفت: در این راستا کشاورزان  به صرفه جویی در مصرف آب از طریق کشتهای کم آب طلب و اجرای سیستمهای قطره ای و یا نصب کنتور تشویق می شوند و بقیه آب از محل صرفه جویی پنج تا هفت درصدی مصرف توسط شرکتهای صنایع معدنی از کشاورزان خریداری می شود.

علیزاده افزود: از دیگر اقدامات شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور در این منطقه طی سال جاری تکمیل طرح گازرسانی صنایع معدنی سنگان خواف به طول ۹۰ کیلومتر و با ظرفیت ۱۰۰ هزار متر مکعب در ساعت و با صرف هزینه ای افزون بر ۶۵۰ میلیارد ریال است.

وی ادامه داد: اجرای طرح برق رسانی و توسعه و تکمیل پست برق شرکت های صنایع معدنی سنگان خواف از دیگر اقدامات سال جاری این شرکت به شمار می رود که این طرح با سرمایه گذاری هزار میلیارد ریال و به طول ۱۴ کیلومتر اجرا شد.

مدیر عامل شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور گفت: ظرفیت فعلی مصرف برق در شرکتهای صنایع معدنی سنگان خواف ۲۳۰ مگاوات است که با اجرای این طرح امکان افزایش ظرفیت تا ۳۳۰ مگاوات هم وجود دارد.

علیزاده میزان اعتبار اجرای طرحهای توسعه زیرساختهای صنایع معدنی سنگان خواف را طی امسال ۵۰۰ میلیارد ریال ذکر کرد.

شرکت تامین و توسعه زیرساختهای شرق کشور وظیفه تامین خدمات زیربنایی همچون برق، آب و گاز را برای معادن سنگان خواف بر عهده دارد.

مجتمع سنگ‌آهن سنگان با ذخیره یک میلیارد تن یکی از ۱۰ معدن بزرگ سنگ‌آهن جهان و تامین‌کننده خوراک اولیه تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و پنج میلیون تن سنگ‌آهن در ایران است.

مجموعه کانسارهای سنگان در وسعتی به طول تقریبی ۲۲ کیلومتر و عرض ۱۰ کیلومتر در فاصله ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارند. 

شهرستان ۱۴۰ هزار نفری خواف با ۱۲۳ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان در فاصله ۲۶۷ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.