تهران- ایرنا- بارشهای سیلآسا در جنوب شرق کشور از شامگاه پنجشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸، استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان را تحت تاثیر قرار داد و سبب جاری شدن سیلاب در این استانها شد.
هرچند پیش از وقوع سیل در این مناطق از سوی نهادهای مسوول نسبت به وقوع سیل و انجام تمهیدات لازم برای کاهش خسارتها، هشدارهایی داده شده بود اما شدت سیلاب به حدی بود که علاوه بر وارد کردن خسارت های گسترده عملیات امداد رسانی به برخی روستاها را نیز مختل کرد.
«مجتبی خالدی» سخنگوی سازمان اورژانس کشور از کشته شدن ۳ نفر در حادثه سیل استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان خبر داد.
شرایط در سیستان و بلوچستان از سایر استانها وخیمتر بود به طوری که میزان بارشها در جنوب این استان نسبت به سال گذشته آن ۲۶ برابر اعلام شد و در نتیجه سرریز شدن آب از پشت سدهای استان را در پی داشت.
در سیستان و بلوچستان تعداد ۵۰۰ روستا و ۱۴ شهرستان درگیر سیل شدند و ۲۰ هزار واحد مسکونی بر اثر جاری شدن سیلاب تخریب کلی و جزئی دیدند؛ تا جایی که امدادرسانی به روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان تنها از طریق بالگرد و یا قایق امکان پذیر بود.
این سیلاب به بیش از پنج هزار و ۵۰۰ کیلومتر از محورهای ارتباطی در جنوب سیستان و بلوچستان و بیش از چهار هزار کیلومتر جاده در جنوب کرمان خسارت وارد کرد.
در استان کرمان هم بارش برف و باران سنگین بود؛ به گونهای که برخی از مسیرهای مواصلاتی این استان به علت بارش سنگین برف بسته شد و برخی از خانهها در محاصره سیلاب قرار گرفت اما با تلاش شبانه روزی و کمک نهادها و نیروهای امدادی این مشکلات رفع شد.
به گفته «احسان عراقی زاده» معاون راهداری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان کرمان تعداد ۵۵ اکیپ راهداری، ۳۷۰ نفر از پرسنل، ۱۲ گروه تعمیراتی و نگهداری ماشین آلات مستقر در ۲۲ گردنه، ۴۵ راهدارخانه دائم و موقت و ۲۲ مجتمع خدماتی رفاهی برای اسکان مسافران و راهداران، ۳۲۰ دستگاه خودرو سنگین، نیمه سنگین و سبک در این بارندگیها مشغول خدماترسانی به رانندگان و مسافران در محورهای ارتباطی استان بودند.
وی گفت: این اداره کل طی چند روز بارندگی شدید ۳۲۰ تن نمک و یکهزار و ۵۸۰ تن شن برای بازگشایی محورهای ارتباطی استان هزینه کرد. همچنین ۸۴۰ کیلومتر تیغ زنی در هر شبانه روز، نجات ۳۸۰ خودرو گرفتار در برف و نجات ۱۵۲ نفر مسافر و راننده از دیگر اقدامات اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان کرمان طی بارندگی های پنج روز اخیر بوده است.
از نخستین ساعتهای بامداد روز جمعه ۲۰ دیماه بارش شدید باران در اقصی نقاط استان هرمزگان نیز بویژه بندرعباس و قشم آغاز شد که از همان ابتدا بدلیل شدت بارش، آبگرفتگی معابر، تعطیلی بنادر و مسدود شدن برخی از راههای ارتباطی در استان را به همراه داشت. شدت بارندگی در این استان به حدی بود که به علت آسیب در زیرساختهای شهری و روستایی، خسارت هنگفتی به راهها، پلها، تاسیسات آب و فاضلاب و محصولات کشاورزی وارد و برخی روستاها نیز تخلیه شدند.
براساس اعلام هواشناسی هرمزگان در این فصل از سال میزان بارش باران در استان نسبت به سال گذشته و دورههای قبل بیسابقه بوده بهطوری که جزیره قشم با ۲۱۵.۳ میلیمتر و بندرعباس ۱۶۴.۹ با میلیمتر بارندگی، رکورد زدند.
مردم بخش هایی از شهرستان های جاسک، بشاگرد و برخی روستاهای پایین دست سد جگین در شرق هرمزگان تخلیه اضطراری شدند و امدادرسانی و توزیع کالاهای اساسی برای آنان در دستور کار قرار گرفت.
بروز این حوادث درحالی بود که مسوولان ارشد کشوری نیز به این مناطق سفر کردند و روند امدادرسانی و کمک به اهالی را تسریع بخشیدند. رییس جمهوری، سخنگوی دولت، رییس مجلس، معاون اول رییس جمهوری، وزیران نیرو، راه، بهداشت، ارتباطات، آموزش و پرورش، ورزش، دفاع، رییس سازمان بهزیستی، فرمانده سپاه و رییس سازمان بسیج به سیستان و بلوچستان سفر کردند.
سیلاب خسارتهای جدی به واحدهای مسکونی وارد کرد و در این زمینه دولت، کمیته امداد، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، بنیاد مستضعفان، قرارگاه سازندگی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کنار هم قرار گرفتند تا هرچه زودتر خدمات لازم به مردم مناطق سیلزده ارائه شود.
«سیدمرتضی بختیاری» رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور گفت: تاکنون بیشاز ۲۲ میلیارد تومان کمک نقدی و غیرنقدی مردم نیکوکار ایران اسلامی در کمیته امداد جمعآوری و به مناطق سیلزده استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان ارسال شده است.
«علی حیدری نجات» سرپرست سازمان جوانان جمعیت هلال احمر هم از حضور و فعالیت تیمهای سحر (ساماندهی حمایتهای روانی اجتماعی و فرهنگی) این سازمان در مناطق سیلزده جنوب استان سیستان و بلوچستان خبر داد. وی گفت: تیمهای سحر سازمان جوانان هلالاحمر برای کاهش آسیبهای روانی پس از بلایا وارد مناطق سیلزده جنوب استان سیستان و بلوچستان شده اند و این حضور و اقدام به منظور انجام حمایت روانی، اجتماعی و فرهنگی از افراد آسیب دیده ناشی از سیلاب اخیر به ویژه کودکان و بانوان انجام شده است.
همچنین یک کاروان سلامت متشکل از متخصصان، پزشکان، پیراپزشکان، پرستاران و داوطلبان عضو این سازمان با همکاری سازمان نظام پزشکی برای خدمات رسانی رایگان به مردم روستاهای سیلزده و کمتر برخوردار در این استان ها اعزام شده بودند.
«عبدالهاشم حسننیا» رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور از خسارت هزار میلیارد تومانی سیلاب در سه استان سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و هرمزگان به راهها و محورهای ارتباطی خبر داد.
خسارتهای ناشی از سیل در مناطق جنوب شرق کشور، افزون بر راههای مواصلاتی به بخشهای دیگر از جمله کشاورزی، خانههای مسکونی و شبکههای برقی و... آسیبهایی وارد کرد که در پرونده پیشرو جزئیات بیشتری در مورد آنها و همچنین وسعت سیل، میزان کمکها، نحوه امدادرسانی و برنامهریزیها برای مهار این حادثه به تفصیل در معرض دید مخاطبان قرار گرفته است.